Pdf downloaden Pdf downloaden

Het is altijd handig om te weten hoe je zelf je vloerbedekking kunt repareren. Morsvlekken, brandgaatjes en andere vlekken en beschadigingen zijn op den duur bijna niet te voorkomen en kunnen je vloerbedekking zodanig ruïneren dat je er een stukje uit moet halen, zodat je de schade kunt herstellen. Gelukkig is het repareren van beschadigde vloerbedekking relatief eenvoudig en vergt het niet meer dan een beetje tijd en een paar eenvoudige benodigdheden.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Een tapijtreparatieset met kleefschijven gebruiken

Pdf downloaden
  1. Gebruik een meetlint om de grootte te bepalen van de plek die je uit het tapijt wilt gaan halen. Dit maakt het gemakkelijker om een vervangend stuk tapijt op maat te knippen. [1]
  2. Gebruik ducttape om een vierkant gedeelte af te plakken dat moet worden verwijderd. Vergelijk de plaatsing van de tape met de eerder genomen metingen om er zeker van te zijn dat de binnenrand van de tape overeenkomt met die afmetingen. [2]
    • Probeer een onopvallende plek te vinden waar je het vervangende stukje tapijt vandaan kunt halen, zoals onder een kast of onder je bed. Het belangrijkste is dat de plek waar je het vervangende tapijtstukje vandaan haalt niet te zien is.
    • Het is handig als je wat extra tapijt op zolder, of ergens anders, bewaart voor het repareren van beschadigde plekken.
  3. Gebruik een stanleymes of een tapijtsnijder om voorzichtig mee langs de binnenrand van de ducttape te snijden. Ga precies diep genoeg om zowel door het oppervlak van het tapijt als door de achterkant te snijden, maar niet zo diep dat je de onderliggende (isolatie)vloer beschadigt. Nadat je alle randen hebt losgesneden, verwijder je het tapijtstukje. [3]
    • Wanneer je met een tapijtsnijder werkt, gebruik je die eerst om er een afdruk mee te maken. Zodra je die afdruk hebt gemaakt, bevestig je het snijmes en de draaischroef en maakt de inkepingen, vervolgens draai je het stukje tapijt twee of drie keer rond om het te verwijderen. [4]
  4. Leg het stukje tapijt dat je gaat gebruiken ondersteboven neer en teken de juiste maat af, waarbij je de eerder verkregen maten als richtlijn gebruikt. Markeer de snijlijnen met een viltstift en gebruik vervolgens een stanleymes of tapijtsnijder om het tapijtstukje uit te snijden.
  5. Neutraliseer de kleefschijf tijdelijk door hem een beetje nat te maken. Til de randen van het tapijt rond het gat op en schuif de kleefschijf eronder, met de kleefzijde naar boven. [5]
    • Zorg ervoor dat de zelfklevende schijf een stuk groter is dan het gat: je wilt dat de schijf het hele vervangende tapijtstukje, vooral de hoeken, en ook wat van het omringende tapijt, vasthoudt.
    • Wanneer na een paar minuten de kleefschijf weer plakkerig wordt, druk je de randen rondom het gat goed aan, zodat alles goed op zijn plaats zit.
  6. Zorg dat de tapijtvezels langs de rand van het gat er netjes bij liggen. Controleer voordat je lijm gaat aanbrengen nog een keer de pasvorm. Smeer vervolgens een dun laagje tapijtlijm langs de randen van de kleefschijf. Plaats het tapijtstukje in het gat en zorg ervoor dat het er precies goed in ligt. Druk het lichtjes aan, zodat de achterkant goed tegen de onderliggende kleefschijf en de lijm aan zit en alles goed zal hechten. [6]
    • Lijn het tapijtstukje goed uit, zodat de richting van de vezels in het stukje tapijt overeenkomt met de richting van de vezels in de rest van het tapijt.
    • Je hebt ongeveer 15 minuten de tijd om het tapijtstukje perfect in positie te brengen en uit te lijnen, voordat de lijm droog is en het tapijtstukje permanent op zijn plaats verankert zit. Werk snel.
  7. Afhankelijk van het type pool kan dit worden bereikt door met je vingers rond de omtrek van het tapijtstukje te wrijven, of met een tapijtborstel de pool van het tapijtstukje in dezelfde richting als de rest van het tapijt te borstelen.
    • Je kunt het gerepareerde gedeelte en het tapijt er omheen ook stofzuigen met een speciaal mondstuk om de tapijtdraden omhoog te werken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Warmte gebruiken bij een tapijtreparatieset

Pdf downloaden
  1. Bepaal de grootte van het uit te knippen tapijtstukje en of je een rechthoekige of ronde vervangingspleister wilt knippen om het gebied mee te gaan repareren.
    • Rechthoekige stukken kunnen worden gesneden met behulp van een stanleymes, ronde stukken kunnen worden gesneden met behulp van een cirkelvormige tapijtsnijder.
  2. Gebruik een stanleymes of een tapijtsnijder om het beschadigde stuk tapijt voorzichtig mee weg te snijden. Oefen net genoeg druk uit om zowel het oppervlak van het tapijt als de achterkant door te snijden, zonder de onderliggende (isolatie)vloer te beschadigen. Zodra je de randen volledig hebt losgesneden, verwijder je het tapijtstukje.
    • Je kunt misschien het beschadigde gedeelte bewaren voor het geval je een kleiner gebied moet repareren dat uit dit gedeelte kan worden geknipt.
  3. Draai een stuk tapijt dat je over had om, en meet het benodigde stukje af, waarbij je de eerder verkregen maten als richtlijn gebruikt. Of snijd een stukje tapijt uit een onopvallende plek, zoals bijvoorbeeld onder je bed. Markeer de snijlijnen van het tapijtstukje met een viltstift en gebruik dan een stanleymes of tapijtsnijder om het uit te snijden.
  4. Tapijtpleisters kunnen met speciale kleefschijven die door middel van hitte worden geactiveerd, worden vast gestreken. Waarschijnlijk heeft de kleefschijf aan de bovenkant een aluminium laagje, en stof aan de onderkant. Maak je tapijtpleister nat onder de kraan en knijp voorzichtig het overtollige water eruit; de pleister moet vochtig zijn, maar niet kletsnat.
  5. Zorg dat de pleister groter is dan het gat. Hij is speciaal bedoeld om geactiveerd te worden door warmte, centreer hem dus goed voor een gelijkmatige verdeling. Strijk indien nodig met je handen de eventueel ontstane plooien glad.
  6. Borstel het tapijtstukje met een tapijtborstel om losse vezels te verwijderen. Zorg ervoor dat de richting van de vezels op het tapijtstukje overeenkomt met de richting van de vezels op het tapijt.
  7. Zorg ervoor dat het tapijtstukje goed gecentreerd is en dat je precies weet waar het zit.
  8. Oefen druk uit op de strijkbout, zodat de warmte door het tapijt heen naar de kleefpleister eronder trekt. De tapijtpleister wordt immers geactiveerd wanneer hij aan hitte wordt blootgesteld.
    • Als je de strijkbout op de kleefschijf zet, hoor je het een beetje sissen. Dat is het vocht dat reageert op de hitte, niet het tapijt dat verbrandt.
    • Als de kleefschijf wat aan de grote kant is, kun je er met je strijkbout overheen gaan zodat je op alle belangrijke plaatsen komt, opdat de hele tapijtpleister goed verwarmd wordt.
  9. De lijm op de tapijtpleister is pas helemaal droog als het tapijt goed is afgekoeld. Borstel het gerepareerde stuk tapijt met een tapijtborstel en verwijder de losse vezels van de randen.
    Advertentie

Tips

  • Als tapijtpleister niet voldoet, kun je ook tapijtlijm gebruiken om het stukje tapijt mee vast te plakken. Twee strepen lijm op de onderkant van het tapijtstukje zal vaak al voldoende zijn. Houd er rekening mee dat als je van plan bent je vloerbedekking te vervangen, het vastgelijmde stukje zich zal hechten aan de ondervloer, waardoor het moeilijk kan zijn het tapijtstukje heelhuids te verwijderen.
  • Doe een nieuw mesje in je stanleymes of tapijtsnijder voordat je ermee aan het werk gaat. Dit maakt het gemakkelijker om gelijkmatige randen te creëren die goed tegen elkaar passen, in plaats van dat er misschien kleine openingen ontstaan tussen het tapijtstukje en het gat in het tapijt. [7]
  • Gebruik beide handen bij het snijden van het tapijt om te voorkomen dat je hand met het mes uitschiet en je andere hand verwondt. Je kunt ook tijdens het snijden één hand boven het mes houden, zodat die hand niet voor het mes ligt als je uitschiet. [8]
  • Je kunt een metalen liniaal gebruiken als gewicht en voor een rechte rand tijdens het snijden.
Advertentie

Benodigdheden

  • Stukje vloerbedekking
  • Viltstift
  • Ducttape
  • Tapijtlijm
  • Kleefschijf en/of tapijtpleister
  • Stanleymes of tapijtsnijder
  • Meetlint

Over dit artikel

Deze pagina is 6.071 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie