Als je een gewond konijn in het wild hebt gevonden, of als je eigen pluizige huisdier gewond is geraakt, dan is het belangrijk om de verwonding niet zelf te behandelen. Wilde konijnen moeten zo min mogelijk worden aangeraakt terwijl je ze naar een dierenarts of wildcentrum brengt. Voor je eigen huisdier kun je wat meer doen om hem veilig en comfortabel te houden terwijl je hem naar de dierenarts brengt, waaronder je konijn onderzoeken, oppervlakkige wonden schoonmaken en eventuele bloedingen stelpen.
Stappen
-
Breng je gewonde konijn naar de dierenarts. Je kunt ervoor kiezen om een klein wondje of sneetje zelf te behandelen, maar voor bijna alle andere verwondingen is het altijd het beste om je konijn naar de dierenarts te brengen. Het is jouw taak om schade te minimaliseren en je konijn onderweg zo veilig en comfortabel mogelijk te houden. Weet wanneer de dierenkliniek geopend is en zorg dat je een back-upplan hebt. Als je eigen dierenarts niet beschikbaar is of de kliniek gesloten is, moet je het telefoonnummer van een andere kliniek of arts hebben die wel beschikbaar is.TIP VAN EEN DESKUNDIGEDierenartsDr. Elliott is dierenarts en heeft meer dan 30 jaar ervaring in de veterinaire chirurgie en het werken in een dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren. In 1987 studeerde ze af in de diergeneeskunde en -chirurgie aan de Universiteit van Glasgow. Ze werkt al meer dan 20 jaar bij dezelfde dierenkliniek in haar geboorteplaats.
Pippa Elliott, een erkende dierenarts, legt uit:
"Konijnen raken snel gestrest en het is dus belangrijk om ze te helpen zich veilig en beschermd te voelen onderweg naar de dierenarts.
Transporteer ze in een doos of reismand die bedekt is met een handdoek . De duisternis zal voelen alsof ze in een hol zitten, wat ze geruststelt." -
Wees op je hoede voor minder duidelijke tekens van een verwonding. Als je konijn bloedt, gebeten is of als iemand op hem is gaat staan, dan moet hij direct naar de dierenarts. Maar verwondingen zijn niet altijd zo duidelijk, en konijnen hebben een hoge pijngrens en verbergen eventuele pijn instinctief. Minder duidelijke tekens van verwonding zijn onder andere: [1] X Bron [2] X Bron
- Lange periodes op één zij liggen.
- Omvallen.
- Niet in een rechte lijn kunnen lopen.
- Mank lopen of verandering van houding.
- Ongemakkelijke houding.
- Likken, wrijven of krabben aan een specifieke plek.
- 24 uur niet eten of drinken
- 8 uur of langer geen uitwerpselen produceren.
-
Onderzoek je konijn om de aard van de verwonding te achterhalen. Hoe je voor je konijn moet zorgen, is afhankelijk van de verwonding. Als de verwonding niet levensbedreigend is – dus geen hevige bloedingen, verlamming of shock – kun je een kort onderzoek uitvoeren: [3] X Bron
- Neus en snorharen – beide zijden moeten er hetzelfde uitzien. Let op afscheiding en zwelling.
- Ogen – glazige of gesloten ogen zijn een teken van shock. Schijn een lampje in de ogen om te zien of de pupillen verkleinen. Als het oogwit geel is, duidt dat op een ernstig leverprobleem.
- Tandvlees en tanden – til de lippen op om deze te onderzoeken. Het tandvlees moet roze zijn. Als je er met het puntje van je vinger om drukt, moet de kleur direct terugkeren na het loslaten. Bleek tandvlees is een teken van shock. Controleer dat er geen tanden gebroken zijn.
- Kop en nek – controleer met je handen op bulten, zwelling of andere onregelmatigheden. Het kantelen van de kop kan een teken zijn van shock of verwonding van de ruggenwervel.
- Ledematen – controleer op roodheid, warmte en zwelling. Als je deze niet vindt, controleer de ledematen dan met je handen, van schouders tot tenen, en probeer elk gewricht te bewegen. Stop meteen als je konijn pijn lijkt te hebben. Koude poten zijn een teken van shock.
- Torso – ga met je handen langs de ribbenkast en ruggenwervel. Controleer op zwelling en afwijkingen. Voel voorzichtig aan de buik van je konijn en controleer op zwelling en roodheid. Controleer op snelle ademhaling en hartslag; dit zijn tekenen van shock.
-
Breng je konijn direct naar de dierenarts als hij in schok is. Shock kan dodelijk zijn voor een konijn. Als zijn ogen glazig of gesloten zijn, zijn ledematen koud zijn en zijn hartslag en ademhaling snel zijn, wikkel hem dan in een schone handdoek, zet hem in de reismand, bel de dierenarts en breng hem ernaartoe. [4] X Bron
- Plaats de handdoek en reismand altijd naast je konijn voor het inladen, zodat je hem zo min mogelijk hoeft te hanteren.
- Als je vermoedt dat je konijn in shock is, houd hem dan warm en minimaliseer stress zo veel mogelijk. Geef hem indien mogelijk een kruik die in een handdoek gewikkeld is (zodat hij zich niet verbrand). Zet hem in een afgedekte mand of doos zodat hij zich niet blootgesteld en kwetsbaar voelt, wat voor konijnen erg stressvol is.
-
Wikkel je konijn in een handdoek als je onderzoek geen ernstige problemen oplevert. Konijnen verliezen snel lichaamswarmte door de stress van verwonding. Als je denkt dat je konijn gewond is, met name als hij geschopt is en als iemand op hem is gaan staan of zitten, wikkel hem dan in een schone handdoek en breng hem naar de dierenarts.
- Minimaliseer stress door hem een donkere, veilige plek te geven om zich te verstoppen. Konijnen kunnen doodgaan door stress, dus zorg ervoor dat hij zich zo veilig mogelijk voelt terwijl je hem onderzoekt of wacht op informatie van de dierenarts.
-
Pas op met gebroken botten. Probeer gebroken botten niet te spalken; dit kan de verwonding verergeren. Zet je konijn in een doos, zodat hij niet kan lopen of huppelen. Als de gebroken uiteinden van de breuk door de huid uitsteken bedek ze dan met steriel gaas uit een EHBO-doos. Als je geen steriel gaas hebt, gebruik dan een net gewassen (schone) zakdoek om de botten te bedekken en de hoeveelheid bacteriële besmetting uit de lucht te beperken. Als je geen schoon stuk stof hebt, laat de botten dan onafgedekt, maar stel de dierenarts op de hoogte zodat hij kan besluiten of antibiotica nodig is. Probeer nooit, onder geen enkele omstandigheid, om de botten terug naar binnen te duwen.
- Als een poot bungelt, in een vreemde hoek staat of niet bewogen kan worden, dan kan dit een teken zijn van verwonding van de ruggenwervel. Wees dan extra voorzichtig bij het in een handdoek wikkelen en in de reismand plaatsen.
-
Maak oppervlakkige sneeën en bijtwonden schoon. Als je konijn is gebeten, de wond slechts oppervlakkig is en je konijn niet in schok verkeert, dan kun je de tijd nemen om de wond schoon te maken voordat je het konijn naar de dierenarts brengt. Maak de wond schoon met jodiumoplossing in warm water, in een verhouding dat het de kleur van ijsthee heeft. Als je geen jodium hebt, gebruik dan ontsmettende zeep in warm water [5] X Bron of maak een zoutoplossing, wat bestaat uit 1 theelepel zout in 250 ml gekookt water.
- Zorg ervoor dat het water warm is, aangezien koud water kan leiden tot shock.
- Als een snee heel klein is, kun je hem schoonmaken en zelf behandelen met antibiotica-crème. Zorg ervoor dat je hem regelmatig controleert om zeker te weten dat hij goed heelt. [6] X Bron
-
Oefen druk uit op bloedingen. Met name als een bloedende wond pulseert of stroomt, kan het uitoefenen van druk het leven van je konijn redden. Gebruik een steriel gaaskompres of een schone handdoek of doek als je geen kompres hebt. Oefen stevige, maar voorzichtige, druk uit op de wond. Verwijder het doek of kompres niet als het vol zit met bloed, maar plaats er een tweede overheen en blijft druk uitoefenen. Breng je konijn zo snel mogelijk naar de dierenarts. [7] X Bron
- Als je geen hulp hebt en je moet rijden om bij een dierenarts te komen, bind het drukkompres dan op zijn plek met verband.
-
Spoel brandwonden af met koel water. Als er hete vloeistof of een bijtende vloeistof op je konijn terecht is gekomen, laat daar dan 10 minuten lang koel, stromend water over lopen. Doe dit voordat je het konijn naar de dierenarts brengt, aangezien dit de beste manier is om de complicaties van een brandwond te minimaliseren. [8] X Bron
- Gebruik geen zalf aangezien dit de zorg van de dierenarts voor je huisdier zal beperken.
- Als je konijn verbrand is door in een elektriciteitsdraad te bijten, dan is zijn bek mogelijk verbrand en heeft hij mogelijk vocht in zijn longen. Als hij snel ademhaalt, dan is het laatste waarschijnlijker. Beperk stress tot een minimum en zet hem in een goed geventileerde ruimte terwijl jij hulp haalt.
-
Doe bloedstelpend poeder, zoals Quick-stop, op een gewonde klauw. Als de klauw volledig is afgerukt, moet je naar de dierenarts, maar een gebroken klauw of een te kort geknipte klauw kan thuis worden behandeld. Doe bloedstelpend poeder op de wond om het bloeden te stoppen (dit vereist mogelijk meerdere toepassingen) en controleer hem regelmatig om zeker te weten dat de klauw goed heelt.Advertentie
-
Probeer niet om zelf voor een wild konijn te zorgen. Het is illegaal om een wild dier te houden tenzij je daarvoor een vergunning hebt gekregen van de overheid. Daarnaast vereist de verzorging van een gewond wild konijn zorgvuldige kennis en expertise. Als je die niet hebt, maak je de situatie waarschijnlijk alleen maar erger. [9] X Bron
-
Wees er zeker van dat het konijn wild is. Bijna alle wilde konijnen zijn bruin en hebben een witte staart. Als je in het wild een konijn met andere kleuren ziet – helemaal wit, helemaal zwart, grijs, gestreept, gestippeld of gemengd – dan is het waarschijnlijk een huiskonijn dat is ontsnapt of vrijgelaten is in de natuur. Deze konijnen hebben je hulp nodig. Ze moeten gevangen worden, ook als ze ongedeerd zijn, en naar een dierenarts gebracht worden om ze te controleren op ziekte. Daarna kun je het konijn zelf verzorgen of hem laten adopteren. [10] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
-
Wees er zeker van dat het konijn echt gewond is. In de meeste gevallen moet je wilde dieren met rust laten. Onervaren mensen kunnen de ruggengraat van een konijn makkelijk breken bij het oppakken. Daarnaast zorgt de stress van het oppakken vaak voor een versnelde dood. Als je een wild dier uit zijn omgeving gaat halen, moet je er echt zeker van zijn dat het gewond is en je hulp nodig heeft. Enkele aanwijzingen dat een konijn gewond is zijn: [11] X Bron
- Lange periodes op de zij liggen.
- Omvallen of niet recht vooruit kunnen rennen.
- Bloeding of bijtwonden.
-
Houd huisdieren en kinderen uit de buurt van het dier en laat hem waar hij is als de verwonding niet ernstig is. Als het konijn kan bewegen en niet hevig bloedt, dan kun je hem het beste laten zitten waar hij is. Houd honden en huisdieren uit de buurt van het konijn. [12] X Bron
-
Neem contact op met een dierenarts als het konijn ernstig gewond is. Als het konijn bloedt, op zijn zij ligt en niet kan lopen, of in de bek van een kat of hond heeft gezeten, neem dan contact op met een dierenarts. Controleer van tevoren of de dierenarts ook wilde dieren wil verzorgen. Zo niet, dan kan hij je waarschijnlijk wel doorverwijzen naar een wildopvang. [13] X Bron
-
Draag handschoenen wanneer je een wild konijn oppakt. Konijnen kunnen geïnfecteerd zijn met tularemie, een ziekte die op mensen overgedragen kan worden. Symptomen zijn onder andere zweren, ontstoken ogen, een pijnlijke keel, diarree en longontsteking. De ziekte kan fataal zijn als hij niet behandeld wordt. Om jezelf te beschermen moet je wilde konijnen altijd vastpakken met handschoenen en naderhand je handen goed wassen met water en zeep.
-
Hanteer het konijn voorzichtig. Voor een wild konijn voelt worden opgepakt door een mens hetzelfde als worden opgepakt door een havik of ander roofdier. Zijn reactie zal dus angst zijn. Je moet op juiste wijze omgaan met het konijn om deze angst te minimaliseren en kans op verdere verwonding te verlagen: [14] X Bron
- Pak het konijn niet aan zijn oren, poten of nekvel op. Plaats 1 hand onder zijn buik en de andere onder zijn kont. Draag hem met zijn kop iets hoger dan zijn kont, om zijn capaciteit om te trappen en bijten te verminderen.
- Houd het konijn dicht bij de grond. De enige momenten waarop konijnen in het wild van de grond af komen, is wanneer ze door haviken worden gepakt. Ze vinden het niet fijn.
- Plaats het konijn zo snel mogelijk in een reismand. Hoe korter de afstand dat je hem moet dragen is, hoe beter. Je kunt hem in een reismand, schoenendoos of andere mand naar de dierenarts transporteren. Gebruik geen reismand die door een kat of hond is gebruikt, want de geur zal het konijn stress bezorgen.
Advertentie
Benodigdheden
- Steriele gaaskompressen
- Jodium
- Antibioticazalf
- Bloedstelpend poeder
- Kooi
- Doek
- Telefoonnummers van lokale dierenartsen
- Groenten (voor huisdieren en wilde dieren, aangezien ze hongerig of bang kunnen worden)
Bronnen
- ↑ http://www.exoticpetvet.net/smanimal/rabfirstaid.html
- ↑ http://www.rabbit.org/health/pain.html
- ↑ http://www.exoticpetvet.net/smanimal/rabfirstaid.html
- ↑ http://www.exoticpetvet.net/smanimal/rabfirstaid.html
- ↑ http://www.exoticpetvet.net/smanimal/rabfirstaid.html
- ↑ http://www.disabledrabbits.com/skin-injuries.html
- ↑ http://www.exoticpetvet.net/smanimal/rabfirstaid.html
- ↑ http://www.exoticpetvet.net/smanimal/rabfirstaid.html
- ↑ http://hopline.org/rabbit-health-and-care/what-do-i-do-if-i-find-a-wild-rabbit/