PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Orchideeën zijn prachtige tropische bloemen die een exotische flair toevoegen aan elke ruimte binnenshuis. Echter, door de inheemse condities waar orchideeën in groeien, kan het zijn dat je wat extra maatregelen moet nemen om je ervan te verzekeren dat je plant niet alleen overleeft, maar ook gedijt. Jouw orchidee moet ruim voldoende indirect licht ontvangen, en de lucht rondom hem moet altijd voldoende warm en vochtig zijn.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Beginnen

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn veel verschillende soorten orchideeën, waardoor je er een kunt kiezen afhankelijk van het soort omgeving dat je hem kunt bieden. Dingen als de temperatuur van je huis, hoeveel licht je binnenkrijgt, hoeveel aandacht je kunt geven, zullen bepalen welke orchidee het meest geschikt is voor jou. [1]
    • De gemakkelijkste soort orchidee om binnen te laten groeien is de vlinderorchidee (Phalaenopsis orchideeën). Deze orchideeën gaan maanden mee en groeien het beste in een mediumkorrelige schorsmix, warme temperaturen en weinig tot gemiddeld licht. Ze zijn geschikt voor starters en zijn redelijk vergevingsgezind met betrekking tot fouten.
    • Als je ernaar neigt je orchideeën teveel water te geven, dan wil je misschien gaan voor de pantoffelorchideeën (zoals Phaphiopedilum, of Phragmipedium).Aan de andere kant, als je ernaar neigt je orchideeën te verwaarlozen, dan zijn de Cattleya, Oncidium, of Dendrobium de beste keuzes.
    • Als je niet veel licht in je huis krijgt, dan zijn de juweelorchideeën (Paphiopedilum) de beste keus. Voor diegenen die maar een kleine vensterbank hebben zullen de mini cattleyas (Pleurothallis) of mini vlinderorchideeën de beste keuze zijn.
  2. De meest standaard pot is de terracotta pot (in aardewerk of in plastic). Er zijn veel verschillende soorten om uit te kiezen. Een paar overwegingen: als je veel water geeft, kies dan een aardwerken pot met een grove potmix; als je ertoe neigt je orchideeën te laten uitdrogen, kies dan een plastic pot en een fijne potmix. [2]
    • Transparante plastic potten laten licht bij de wortels toe en geven je de mogelijkheid om te letten op de groei van de wortels van de orchidee. Deze kunnen erg geschikt zijn als je niet veel tijd hebt.
    • Potten met een netkorf erin of met drainage op twee niveaus geven een fantastische drainage en luchtcirculatie, wat goed is als je teveel water geeft.
    • Houten manden zijn vaak gemaakt van behandeld hout, zoals teak. Als je toch een houten mand wilt gebruiken, dan zul je het eerst moeten bekleden met een laag mos waarna je de potmix erin doet.
  3. De wortels van orchideeën hebben meer luchtruimte nodig dan grond biedt, dus orchideeën mixen hebben over het algemeen geen potgrond. De mix bevat vaak dingen als dennenschors, kokosnoot schilletjes, veenmos, dennenboomvezels en perlite, en is over het algemeen een mix van twee of drie van deze materialen. [3]
    • Een fijne mix is beter voor de kleinere types orchideeën en soorten die kleine wortels hebben en vochtig moeten blijven zoals de pantoffelorchideeën, de meeste oncidiums en miltonias. Maak een fijne mix van vier delen fijngemalen dennenschors of kokosschilletjes of sequoiabast, een deel fijne houtskool en een deel tuinbouwkwaliteit perlite of fijne Aliflor.
    • De medium mix is goed als je niet zeker weet welke mix je moet gebruiken. Het is bijzonder goed voor cattleyas, phalaenopsis, en de meeste volwassen orchideeën. Maak het uit vier delen medium gemalen dennenschors, of kokosschilletjes, een deel medium houtskool en een deel tuinbouwkwaliteit perlite of medium Aliflor.
    • Als je niet je eigen mix wilt maken, dan kun je in de meeste tuincentra goede orchideeën potmix kopen. Er zijn ruim voldoende mengsels die geschikt zijn voor een uitgebreide serie orchideeën soorten.
  4. Orchideeën hebben veel licht nodig en afhankelijk van het soort orchidee hebben ze gefilterd licht nodig of vol licht. Kies een raam op het noorden met direct licht dat gedeeltelijk gefilterd is (zoals bij doorschijnend dunne gordijnen).
    • Controleer je orchidee om te zien of het meer of juist minder licht nodig heeft. Dat zal bepalen of je doorschijnende gordijnen nodig hebt, of juist geen gordijnen.
    • Gebruik fluorescerend licht om het natuurlijke licht aan te vullen. Tuinders hebben ontdekt dat gewoon normaal fluorescerend licht prima voldoet. Het licht dat door je raam naar binnen komt, kan niet constant genoeg zijn, vooral op bewolkte dagen of als je je orchidee bij een raam zet waar minimaal zonlicht naar binnen komt. Investeren in een paar fluorescerende buizen van 20 watt of ander soortgelijke verlichting kan meer ideale omstandigheden nabootsen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Zorgen voor je orchidee

PDF download Pdf downloaden
  1. Zoek uit of je orchidee een "koel geteelde" orchidee is of een "warm geteelde" orchidee. De twee types hebben een voorkeur voor temperaturen die in twee verschillende series vallen. Warm geteelde orchideeën zijn onder andere vanda, phalaenopsis, en oncidium soorten. Koel geteelde orchideeën zijn onder andere phragmipedium, miltonia, en cymbidium soorten.
    • Laat de temperatuur ‘s nachts dalen tot ongeveer 9 °C. In de natuur groeien orchideeën op plaatsen waar een soortgelijke daling in nachttemperatuur voorkomt. Hierdoor zal het handmatig zo dramatisch laten zakken van de temperatuur in huis, of op zijn minst in de kamer waar de orchidee staat, de plant aanmoedigen om te bloeien en te gedijen.
    • Houd warm geteelde orchideeën op een temperatuur tussen de 24 °C en 29 °C gedurende de dag. ’s Nachts laat je de temperatuur zakken tot ergens tussen de 18 °C en 24 °C.
    • Houd koel geteelde orchideeën op een temperatuur tussen de 18 °C en 27 °C gedurende de dag. ’s Nachts laat je de temperatuur zakken tot ergens tussen de 10 °C en 18 °C.
  2. Dit is vooral belangrijk tijdens warme dagen. Open de ramen op hete, drukkende dagen of plaats een kleine ventilator in de buurt. Bedompte, stilstaande lucht zal de groei van de orchidee belemmeren.
  3. Verschillende orchideeën hebben licht verschillende hoeveelheden water nodig. In het algemeen is het het beste om je orchidee elke 5 tot 12 dagen water te geven, afhankelijk van de tijd van het jaar en de temperatuur. Tijdens een hittegolf kan het zijn dat je je orchidee wat vaker water moet geven.
    • De wortels moeten gelijkmatig vochtig blijven gedurende het hele jaar, maar de plant heeft niet zoveel water nodig tijdens de koudere maanden, wanneer de groei van nature vermindert, als tijdens de krachtige warme maanden.
    • Orchideeën die het hele jaar door vochtig moeten blijven zijn Paphiopedilum, Miltonia, Cymbidium en Odontoglossum, om er een paar te noemen.
    • De orchideeën die tijdens de actieve groei vochtig moeten blijven, maar bijna droog tussen twee keer begieten in, zijn degenen als Cattleya, Oncidium, Brassia en Dendrobium.
    • Voor sommige orchideeën is het goed om ze te laten uitdrogen tussen twee keer begieten in. Dit zijn onder andere de Phalaenopsis, Vanda en Ascocenda.
  4. Dit is alleen een algemene richtlijn, omdat het uiteindelijk afhangt van het type orchidee. Wanneer de orchidee actief aan het groeien is, kan het beter zijn om wekelijks of tweewekelijks te bemesten. Maar minstens een keer per maand moet je hem water geven zonder meststoffen, zodat het water het teveel aan mestzouten kan wegspoelen. [4]
    • Vermijd om te regelmatig te bemesten. Als je dat wel doet, dan ga je de plant overstelpen en daardoor een ongunstig effect hebben op zijn groei. Vooral tijdens zijn rustperiodes.
    • Sommige orchideeën hebben helemaal geen meststoffen nodig. In feite zijn veel orchideeën prima in staat om jaar na jaar te bloeien zonder enige vorm van meststoffen.
  5. Wanneer alle bloemen zijn afgevallen, knip je de stam van de orchidee af tot iets boven de laatste knobbel (kleine driehoekige indruk wat een potentiële nieuwe bloei is). Knip diagonaal. [5]
    • Dit zal nieuwe groei stimuleren. Zolang je wekelijks blijft water geven, zul je een nieuwe bloei zien verschijnen.
  6. Een goede manier om te bepalen of je orchidee verpot moet worden is door simpelweg zijn groei te controleren. Als een verder gezonde orchidee niet bloeit, zelfs als de hoeveelheid licht, temperatuur en luchtvochtigheid goed zijn, dan kan het zijn dat je hem moet verpotten. Vermijd het om hem te verpotten tijdens de bloei. [6]
    • Selecteer een potmaat gebaseerd op de maat van de wortelmassa, dus je hoeft niet perse te verpotten naar een grotere pot. Orchideeën vinden het fijn om een beetje krap in hun pot te zitten en een te grote pot zal ze niet zoveel bladeren of bloemen laten opbrengen. Kies een nieuwe pot, nieuwe potmix en verpot de orchidee.
    • Orchideeën die jaarlijks verpot moeten worden zijn: Dendrobium, Miltonia, Paphiopedilum en Phalaenopsis en hun hybriden.
    • Orchideeën die elke twee jaar verpot moeten worden zijn: Cattleya, Dendrobium, Oncidium, Odontoglossum en hun hybriden.
    • Orchideeën die elke drie jaar verpot moeten worden zijn: Vanda en zijn verwanten en Cymbidium.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Problemen oplossen

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn een paar verschillende redenen waarom een orchidee niet zou willen bloeien. De meest gangbare reden is dat het niet de juiste hoeveelheid licht krijgt, dus zorg ervoor dat je dat eerst controleert. Je kunt kijken naar de kleur van de bladeren. Bladeren zouden middengroen moeten zijn. Als ze een donkere, diepgroene kleur hebben, dan krijgt de plant waarschijnlijk niet genoeg licht. Als dat het niet is, dan zijn er nog een paar dingen om te overwegen. [7]
    • De orchidee kan simpelweg te jong zijn.
    • Je orchidee kan een te grote pot hebben. Voor de beste resultaten met orchideeën zul je ervoor moeten zorgen dat ze strak in hun pot zitten. Potten die te groot zijn voor de wortelmassa, verhogen het risico dat de orchidee niet zal groeien of bloeien.
    • Een ander probleem kan zijn dat je de verkeerde meststof gebruikt. Orchideeën zijn van nature geen grote gebruikers, maar zullen zoveel voedingsstoffen absorberen als ze kunnen. Een specifiek probleem kan zijn dat hij teveel stikstof heeft, wat het bloeien onderdrukt. Je wilt een stikstof ratio in in je meststof hebben van 3:1:3 or 4:1:4.
  2. Als je te maken hebt met verwelkte bladeren dan zul je de orchidee uit de pot moeten halen en het wortelsysteem controleren. Als de wortels papperig zijn dan heeft er een flink verlies van wortels plaatsgevonden en er zijn meerdere waarschijnlijke boosdoeners. [8]
    • Teveel water geven kan dit veroorzaken. Je kunt een orchidee veilig een keer per week water geven, afhankelijk van het type en alleen zo lang ze gezond zijn en goed in een pot zitten. Controleer de mix om te zien of het goed aan het uitdrogen is voordat je weer water geeft.
    • De pot is te groot. Dit kan ook problemen veroorzaken met de wortels van je orchidee, omdat ze teveel energie erin steken om te proberen hun wortelsysteem te onderhouden, in plaats van te zorgen voor bladeren en nieuwe bloemen.
    • De potmix is achteruit gegaan. Potmixen zijn maar een bepaalde periode goed voordat ze vervangen moeten worden. Zorg ervoor dat die van jou niet over zijn houdbaarheid heen is gegaan.
  3. Hoewel ongedierte minder waarschijnlijk is in een orchidee binnenshuis, kun je ze toch krijgen in potmixen en vanuit het niets. Zorg ervoor dat je weet hoe je moet omgaan met deze lastpakken zodat je je orchidee in leven en gezond kunt houden. [9] [10]
    • Bladluizen hebben het voorzien op bloeischeuten en knoppen dus als je gaten ziet in deze gebieden dan kan het zijn dat je bladluizen hebt. Gelukkig zullen de meeste insecticiden deze kleine ergernissen verwijderen.
    • Huisjesslakken en naaktslakken kunnen in de potmix komen, dus zorg ervoor dat je de mix controleert voor je je orchidee erin zet. Ze zijn geneigd te kauwen op de wortels of op bladeren en stengels. Wederom, insecticiden kunnen dit probleem verhelpen, en zorg anders voor nieuwe potmix.
    • Als je jonge bladeren verkleuren, en er verschijnen witte massa’s op je orchidee, dan heb je waarschijnlijk wolluis. Gebruik insecticiden of middelen die een olie bevatten omdat dit een laagje op de insecten legt en ze verstikt. Het is ook een goed idee om de plant te verpotten als je eenmaal de bedreiging hebt uitgeroeid.
    • Voor een huisgemaakte insecticide kun je 9/10 deel warm water, 1/10 deel alcohol, een theelepel lichte olie (neem olie is een goede keuze) en een paar druppels mild afwasmiddel mengen. Meng ze in een spuitbus en schud flink (verzeker je ervan dat de dop erop zit). Bespuit de orchideeën.
    Advertentie


Tips

  • Zoek bij kwekerijen en tuincentra voor aanvullende lichte oplossingen. Veel van deze handelaren verkopen lichte middelen die goed werken bij orchideeën binnenshuis.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Kijk uit voor ongedierte. Insecten en andere ongedierte vormen geen groot risico voor orchideeën binnenshuis, maar zo nu en dan kunnen orchideeën aangevallen worden door wolluis, dopluis en bladluis. Als je deze ongedierte ziet, was ze van de plant of behandel de plant met insectenwerende zeep.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.170 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie