Pdf downloaden Pdf downloaden

Papegaaien zijn hoogst intelligente vogels en kunnen fantastische huisdieren vormen, maar er zijn een paar dingen die je over papegaaien en hun zorgbehoeften moet weten voor je besluit er een te halen. Ten eerste zijn papegaaien nog natuurlijk wild, niet gedomesticeerd (zoals honden en katten), dus ze hebben veel gedragingen en instincten van hun neven en nichten in het wild behouden. Ten tweede zijn papegaaien niet allemaal dezelfde diersoort, en dus zul je de eigenschappen van jouw specifieke papegaai moeten leren wanneer je er een krijgt. Tenslotte leven papegaaien veel langer dan de meeste andere huisdieren: kleinere papegaaien (valkparkieten of mus papegaaien) kunnen 20-30 jaar leven, terwijl de grotere soorten (ara's, amazones of kakatoes) wel 60-80 jaar kunnen worden. [1]

Methode 1
Methode 1 van 4:

Een thuis voor een papegaai klaarzetten

Pdf downloaden
  1. Vierkante of rechthoekige kooien zijn beter geschikt voor papegaaien; ze voelen zich niet veilig in ronde kooien die geen hoeken hebben. Verzeker je ervan dat je kooi groot genoeg is, zodat je papegaai zich er comfortabel in kan bewegen en kan klimmen. Kooien moeten genoeg ruimte hebben voor zitplaatsen, speeltjes, voerbakjes, waterbakjes en rustplekken. Kies het formaat van je papegaaienkooi gebaseerd op het formaat van je papegaai:
    • Een minimum van ongeveer: 60 cm breed x 60 cm hoog x 60 cm diep voor kleinere papegaaien.
    • Een minimum van ongeveer 150 cm breed x 185 cm hoog x 110 cm diep voor grotere papegaaien.
    • Afstand tussen de tralies: 1,25 cm voor kleinere papegaaien.
    • Afstand tussen de tralies: 10 cm voor grotere papegaaien.
  2. Papegaaien zijn sociale wezens. In het wild blijven ze bij een groep en onderhouden ze constant contact met hun groepsgenoten. Als ze geïsoleerd gehouden worden, kunnen ze verlatingsangst ontwikkelen. Papegaaien zijn graag in kamers waar hun menselijke groep rondhangt.
    • Als je andere dieren hebt, dan kun je de vogelkooi het beste in een kamer zetten die afgesloten kan worden als jij uit huis bent. Zorg ervoor dat je je andere dieren in de buurt van de vogel in de gaten houdt, en houd ze uit de kamer als ze stress veroorzaken bij de vogel. [2]
  3. Vogels kunnen veel temperaturen aan, maar de ideale temperatuur voor je papegaai is tussen de 18 en 30 graden Celsius. Vermijd het om je papegaai in een koude kamer te laten staan of in de winter je thermostaat 's nachts laag te zetten. Temperaturen onder de 5 graden kunnen gevaarlijk zijn voor vogels, vooral als ze mager zijn. Vollere vogels kunnen hittestress ontwikkelen bij temperaturen boven de 30 graden Celsius. Als je je papegaai in hogere temperaturen moet houden, zorg er dan voor dat er voldoende luchtcirculatie is. [3]
  4. Sluit eerst je deuren en ramen voor het geval het ergste gebeurt. Daarna moet je bepalen hoe vriendelijk of agressief je nieuwe papegaai is. Open de vervoerskooi langzaam en steek er langzaam je hand in, naar de vogel toe. Als hij niet erg reageert, dan kun je doorgaan met je hand naar hem toe te bewegen. Maar, als hij zijn snavel opent en agressief naar je hand hapt, dan zul je de tweede methode hier moeten gebruiken.
    • Bij een niet-agressieve vogel beweeg je je hand verder naar hem toe en richt je met je vingers (of arm, in het geval van een grote papegaai) verticaal naar iets boven de voeten. Als hij al getraind is om erop te stappen, dan kun je zeggen “stap op” en zal hij op je vingers (of arm) stappen. Haal hem langzaam uit de vervoerskooi en breng hem naar zijn nieuwe kooi. Richt de vogel zo dat de zitstok in de kooi parallel loopt aan je hand, en licht boven zijn pootjes. Hij moet dan op het stokje stappen, en je kunt het deurtje sluiten en hem een tijdje laten wennen aan zijn nieuwe thuis.
    • Een agressieve papegaai, of een die niet weet hoe hij moet overstappen, zul je moeten vastpakken om hem in zijn kooi te kunnen zetten. Dit zal jullie relatie niet beïnvloeden; de papegaai zal hier overheen komen. Je moet je echter wel zeker voelen en dit snel doen en hem niet laten gaan; als hij rondvliegt in de kamer zal zijn angst escaleren en hij zal moeilijker te vangen zijn. Het beste is om je blote handen te gebruiken, maar als je bang bent kun je dunne leren handschoenen dragen of een handdoek gebruiken. Probeer hem bij de nek, net onder het hoofd vast te pakken (dit is niet alleen veiliger om niet gebeten te worden, maar het beperkt ook zijn luchtcirculatie minder dan wanneer je zijn buik vastpakt). Hoe je hem ook vastpakt, breng hem snel naar de kooi, zonder hem te laten gaan.
    • Ongeacht de methode die je gebruikt hebt om hem in de kooi te zetten, moet je hem een tijdlang de ruimte geven. Het is te verwachten dat hij een paar dagen minder dan normaal zal eten en drinken, maar zorg ervoor dat hij toegang heeft tot vertrouwd voer en water. Geef hem wat tijd om tot rust te komen en te wennen aan zijn nieuwe thuis voor je te veel aandacht gaat geven.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Je papegaai voeren

Pdf downloaden
  1. Papegaaien hebben een gevarieerd dieet nodig met een breed spectrum aan voedingswaarde. Het beste is als ze niet gehouden worden aan een dieet van alleen zaden en pellets, hoewel de mengsels met vogelzaad en pellets bij de dierenwinkels goed te gebruiken zijn als basis voor hun dieet. Hier zijn een aantal basisbestanddelen om deze mengsels mee aan te vullen:
    • Voer verse fruitsoorten en groenten. Spoel ze goed af, net als je zou doen als je ze klaarmaakte voor mensen. Veel papegaaien houden van druiven, bananen, appels, wortels, bessen, groente, alle varianten van gekookte pompoen, erwten, sperziebonen en meer. Zorg ervoor dat je niet teveel fruit gaat voeren vanwege het suikergehalte.
    • Sommige soorten papegaaien zoals ara's houden ervan om de schillen van noten te openen, zodat ze het eten eruit kunnen halen. Probeer je papegaai eens pistachenoten, pecannoten en macadamia's te geven.
    • Voer papegaaien geen cafeïne, alcohol, chocolade, suikerrijke of zoutrijke snacks, vette voersoorten, rauwe of gedroogde bonen, rabarberbladeren, dille, kool, asperge, aubergine of honing.
    • Geef een papegaai nooit avocado of uien! Deze zijn beiden giftig voor papegaaien. Avocado kan acute hartstilstand en dood veroorzaken bij een papegaai. [4]
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Pippa Elliott, MRCVS

    Dierenarts, Royal College of Veterinary Surgeons
    Dr. Elliott is dierenarts met meer dan dertig jaar ervaring. In 1987 studeerde ze af aan de Universiteit van Glasgow en werkte daarna 7 jaar lang als dierenarts. Vervolgens werkte ze meer dan tien jaar als dierenarts bij een dierenkliniek.
    Pippa Elliott, MRCVS
    Dierenarts, Royal College of Veterinary Surgeons

    Pippa Elliott, erkend dierenarts: "Pas bij het voeden met zaden op dat de vogel niet selectief alleen zijn favoriete zaden eet. Dit kan leiden tot een onevenwichtig dieet. Schakel indien nodig over op een pelletdieet om dit te voorkomen."

  2. Kleine vogels en vogels van gemiddeld formaat moeten voerbakjes en waterbakjes hebben die minstens 600ml bevatten. Grote vogels moeten voerbakjes en waterbakjes hebben met een inhoud van minstens 900 ml. Afgespeende baby's en kleine vogels hebben extra hoeveelheden voer nodig vanwege hun snellere stofwisseling en activiteitenniveau. [5]
  3. Vogels zullen uit hetzelfde water drinken als waar ze in badderen, en dat is prima. Zorg ervoor dat je geen vitaminesupplementen in het water doet, zelfs niet als de handleidingen dit zeggen. De reden daarvoor is dat vogels niet zoveel drinken, dus je weet niet hoeveel ze binnen krijgen, en omdat het ervoor kan zorgen dat bacteriën zich snel in het water kunnen vormen. [6]
  4. Dit is vooral belangrijk als je je papegaai in of in de buurt van de keuken houdt. De chemicaliën die gebruikt worden in anti-aanbak kookgerei kunnen dodelijk zijn voor papegaaien wanneer ze boven een bepaalde temperatuur verhit worden.
    • Tweedehands rook is ook erg slecht voor papegaaien, net als het voor mensen is. Als je rookt en een papegaai hebt, vermijd dan om in huis te roken. [7]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Je papegaai gezond houden

Pdf downloaden
  1. Verwijder eventuele ontlasting en gooi eventuele doppen, kiezels, kapotte speeltjes enz. Het is het beste om eens per dag plaatselijk op te ruimen (rotzooi die snel op te ruimen is - poepjes op stokken enz.).
  2. Verwijder de bakjes met voer en water dagelijks, maak ze schoon en vul ze weer met vers voer en water.
    • Verwijder voer dat snel verrot, zoals gekookte bonen, direct na het voeren. Papegaaien kunnen bijzonder vatbaar zijn voor infecties door bacteriën, dus het is absoluut noodzakelijk om de kooi schoon te houden.
    • Zorg ervoor dat je voor het wekelijks schoonmaken van de kooi een desinfecterend middel gebruikt dat veilig is voor vogels - deze kun je bij de dierenwinkel kopen. Normale desinfecterende middelen kunnen te sterk zijn en kunnen je vogel kwaad doen. [8]
  3. Sommige papegaaien zijn hun hele leven kerngezond, maar meestal als je papegaai een gezondheidsprobleem krijgt, dan had dat verholpen kunnen worden met een preventieve dierenartscontrole. Zorg ervoor dat je dierenarts er een is die gespecialiseerd is in vogels, anders zul je je geld verspillen. Jaarlijkse gezondheidscontroles moeten gepland worden.
  4. Een gezonde papegaai is alert op zijn omgeving, blijft meestal rechtop zitten en is actief. Als je papegaai zich ziek begint te gedragen, ga dan naar een dierenarts. Een aantal tekenen van een zieke papegaai zijn:
    • Vervormde, terugwijkende of zwerende snavel
    • Moeilijkheden bij het ademhalen
    • Vlekken rond de ogen of neusgaten
    • Veranderingen in structuur of uiterlijk van ontlasting
    • Verlies van gewicht of eetlust
    • Gezwollen ogen of oogleden
    • Veerproblemen, waaronder kauwen, plukken of uitdunnen
    • Gebogen hoofd, lusteloosheid, overdreven rustig zijn [9]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Je papegaai trainen en socialiseren

Pdf downloaden
  1. Benader de kooi van je papegaai in het begin langzaam en zonder harde geluiden te maken. Bij een angstige vogel kun je in het begin ook oogcontact vermijden, zodat hij niet het gevoel heeft uitgekozen te zijn door een jager. Als je merkt dat de papegaai je probeert te bijten, in de kooi tekeergaat, of op andere drastische manieren toont dat jouw aanwezigheid hem niet op zijn gemak stelt, dan zul je hem aan je moeten laten wennen:
    • Ga weg uit de kamer en uit zicht. Ga weer naar binnen, en op het moment waarop hij ongemakkelijk reageert, stop je en blijf je staan waar je bent. Benader hem niet verder en wacht tot hij tot rust komt. Begin dan dichterbij te lopen. Als hij weer begint, stop en sta stil tot hij rustig wordt. Het kan zijn dat je dit regelmatig moet doen tot je dicht bij de kooi kunt komen. [10]
  2. Het trainen van je papegaai is noodzakelijk om hem de socialisatie te kunnen geven die hij nodig heeft. Om te bepalen welke voersoorten zijn favoriete traktaties zijn kun je proberen hem een aantal noten, vers en gedroogd fruit en zaden te voeren. Een nieuwe papegaai kan onwennig zijn bij sommige van deze voersoorten, dus geef hem een paar dagen de tijd om te bepalen welke zijn favorieten zijn. Als je eenmaal een favoriet hebt ontdekt, geef dat dan niet als deel van zijn dagelijkse maaltijden, maar bewaar het voor de training.
  3. De eerste stap van target training is de papegaai de traktaties uit je hand te laten eten. Dit kan een paar seconden tot een paar weken duren. Ga gewoon naar de zijkant van de kooi en zorg dat je iets lekkers in je hand hebt. Wacht tot de papegaai naar je toe komt en het opeet.
    • Als je papegaai eenmaal op zijn gemak is om traktaties uit je hand te eten, kun je de clicker introduceren. Begin met de clicker te klikken, vlak voor je iets lekkers uit je hand aanbiedt. Doe dit elke keer, zodat hij gewend raakt aan het horen van de klik voor hij een traktatie eet.
    • Gebruik een groot stokje (eetstokje of deuvel) om je papegaai te laten verplaatsen naar bepaalde delen van de kooi. Begin met het introduceren van de stick, waarbij je de papegaai dichtbij laat komen, en geef een klik en iets lekkers. Train de papegaai om naar de stick toe te bewegen, door elke keer de klik te laten horen en iets lekkers te geven. Als hij ongeïnteresseerd raakt in de stick, dan kan hij vol zitten en moet je een tijdje wachten tot hij hongeriger wordt en de training hervat kan worden. [11]
    • Gebruik de aanwijsstok om je papegaai te leren om op je hand te stappen of op een stokje in je hand. Uiteindelijk moet je in staat zijn om je papegaai uit de kooi te halen om de training voort te zetten en/of de kooi schoon te maken.
    • Houd al je trainingssessies kort (ongeveer 10 tot 15 minuten per keer) en probeer niet meer dan een of twee keer per dag te trainen. [12]
  4. Veel papegaaien vinden het prettig om geaaid en aangeraakt te worden. De eerste plek om te starten is zijn snavel. Als hij eenmaal op zijn gemak is met jouw hand in de buurt van zijn bek, zonder dat hij probeert je te bijten, dan weet je dat hij er geen probleem mee heeft als je hem aanraakt. Breng je hand langzaam naar zijn snavel. Als het erop lijkt dat hij gaat bijten, stop dan direct. Houd je hand stil tot hij kalmeert. Wanneer je je hand in de buurt van zijn snavel brengt zonder dat hij je probeert te bijten, trek dan je hand weg en geef hem een traktatie.
    • Begin op dezelfde wijze zijn lichaam aan te raken. Beweeg je hand langzaam richting zijn lichaam. Als hij geïrriteerd overkomt, stop dan en wacht. Werk ernaartoe om hem te kunnen aaien. Als je hem eenmaal kunt aaien, geef je hem een beloning. [13]
  5. Sommige papegaaien zijn betere “praters” dan anderen, maar alle papegaaien hebben de anatomische capaciteit om menselijke spraak na te bootsen. Ongeacht hoe goed je papegaai leert om jou na te praten, is met hem praten een belangrijk deel van zijn emotionele gezondheid, dus zorg ervoor dat je vaak tegen hem praat.
    • Benoem bepaalde dingen tegen hem: wanneer je hem bepaalde soorten voer geeft, kun je zeggen “appel” of “banaan”.
    • Associeer bepaalde woorden met je daden. Wanneer je de kamer in loopt, zeg dan Hallo Alex (of wat jouw naam ook is) of Goedemorgen! . Wanneer je de kamer uit gaat, zeg dan “dagdag!” of “Goedenacht”.
    • Je papegaai zal het ook leuk vinden om te horen hoe je een gesprek voert (zelfs als het met hem is en voornamelijk eenzijdig), je te horen zingen, te luisteren naar de televisie terwijl jij kijkt, of naar de muziek te luisteren.
    • Sommige papegaaien pakken veel uitspraken op, dus wees voorzichtig met vloeken of schreeuwen in zijn buurt, tenzij je wilt dat hij ongepast taalgebruik blijft herhalen. [14]
  6. Speeltjes bieden mentale stimulatie en verlichting van verveling. Je kunt speeltjes aanbieden met diverse structuren, kleuren en geluiden. Het is een goed idee om de speeltjes wekelijks af te wisselen zodat je papegaai niet verveeld raakt met elke dag dezelfde speeltjes. Hier zijn wat dingen om in gedachten te houden over speeltjes voor papegaaien:
    • Kies voor kleine vogels kleine, lichtgewicht speeltjes en spiegels.
    • Grotere vogels manipuleren graag dikkere speeltjes met hun snavels, tongen en poten.
    • Vogels houden ervan om te kauwen. Het is een deel van hun natuurlijke gedrag om dingen uit elkaar te trekken. Zorg ervoor dat je de speeltjes regelmatig controleert op schade, en gooi ze weg als ze gebarsten zijn of in kleine stukjes kunnen breken die je papegaai kunnen verwonden. [15]
  7. In het algemeen is een papegaai met een rechtopstaande houding en gladde veren op zijn hoede of angstig. Losse, iets in de war liggende veren geven blijheid aan. Een vogel die op één voet zit, met uitgezette veren kan zich niet lekker voelen. Alle veren zo ver mogelijk uitgestoken betekent gewoonlijk dat hij aan het baltsen is of zich voorbereidt op een gevecht. Een vleugel uitstrekken, en dan de andere, of een licht wiebelen van de staartveren betekent dat hij zich blij en gezond voelt. Sommige tevreden vogels wiebelen zelfs met hun tong of bewegen hun snavels op en neer wanneer ze iets zien wat ze leuk vinden. [16]
    Advertentie

Tips

  • Veel papegaaien houden wel van een lichte beneveling zo nu en dan - gebruik een spuitfles met een beetje warm water erin en vernevel hem om hem te helpen schoon te blijven.
  • Onthoud dat vogels zo nu in dan in de rui gaan en dat het normaal is als je papegaai wat veren verliest. Als zijn veren er ongelijk uit beginnen te zien, of er zijn kale plekken, neem hem dan mee naar de dierenarts.
  • Realiseer je hoeveel tijd je papegaai nodig heeft. Alle papegaaien hebben redelijk veel onderhoud nodig, dus verzeker je ervan dat je de tijd en energie hebt om hem dit te bieden.
  • Papegaaienforums zijn een goede manier om informatie te verzamelen en om met andere vogelliefhebbers te praten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.467 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie