Pdf downloaden Pdf downloaden

Het maakt niet uit of je voor het eerst naar een kleine school gaat of naar een grote universiteit, het kan spannend lijken om nieuwe vrienden te maken. Maar als je op je opleiding vrienden wilt maken is het goed te bedenken dat alle anderen het net zo spannend en eng vinden als jij, en dat je zo snel mogelijk met nieuwe mensen contact moet maken voordat de groepjes gevormd zijn. Als je wilt weten hoe je op je nieuwe opleiding snel vrienden kunt maken hoef je alleen maar deze stappen te volgen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Actie ondernemen

Pdf downloaden
  1. Dit is de makkelijkste en meest effectieve manier om nieuwe mensen met overeenkomstige interesses te vinden. Wees niet bang om er alleen heen te gaan. Dit is de enige manier waarop je heel persoonlijk nieuwe mensen kunt ontmoeten, vooral op grote universiteiten. Kleinere opleidingen hebben misschien minder verenigingen maar als die er zijn hebben ze meestal wel een relatie met de vakinhoud. De eerste week gaat iedereen alleen. Als jij er wat later bij komt, moet je maar bedenken dat de meeste groepen je graag wegwijs willen maken. Je kunt een vereniging kiezen waar je belangstelling naar uit gaat, of gewoon iets heel nieuws kiezen.
    • Kijk op de website van je opleiding, op Facebook profielen, en op flyers op school welke clubs er zijn en wanneer ze bij elkaar komen. Je kunt ook zelf een club oprichten.
    • De meeste opleidingen organiseren wel een activiteitenmarkt in de tweede of derde week van het schooljaar. Wees niet te stoer om daar te gaan kijken. Door te praten met de mensen in de kraampjes krijg je een idee welk soort mensen je bij die club gaat ontmoeten.
  2. Met sporten kun je veel gelijkgestemden leren kennen. Als je niet van competitie houdt kun je ook een recreatieteam zoeken. Door de gezamenlijke krachtsinspanning ontwikkelt het groepsgevoel zich. Vaak wordt je team een beetje je familie. Als je niet zo sportief bent kun je ook kiezen voor toneel of muziek.
    • Als je op je vorige opleiding erg druk was met je schoolteam of een reguliere sportvereniging, voel je misschien niet direct hetzelfde niveau van verbondenheid en teamgeest als thuis. Maar toch kun je op deze manier wel nieuwe vrienden vinden.
  3. Als je een baantje vindt als gids of als verkoper in een boekwinkel kun je goede relaties leggen met je collega’s, en zo krijg je tegelijkertijd nieuwe vrienden én extra zakgeld. Dit kun je natuurlijk ook buiten de opleiding doen.
    • Zoek iets waar veel studenten of leeftijdsgenoten werken. Als je in de kinderopvang werkt kom je minder medestudenten tegen dan bij een huiswerkinstituut.
  4. Een extra vak (vooral iets met laboratoriumonderzoekjes) is een goede manier om vrienden te vinden. Als jij belangstelling hebt voor muziek kun je een band, orkest of koor zoeken, of aan een productie meedoen. Als je van schilderkunst houdt, doe je een schildercursus. Als je van sport houdt, kun je een cursus bowlen of gewichtheffen volgen. En als je gezondheidszorg echt leuk vindt, kun je een cursus psychologie of biologie doen. Maar neem niet teveel hooi op je vork en blijf een beetje in de buurt van je hoofdvak.
    • Je kunt ook cursussen kiezen met een maatschappelijke invalshoek. Een cursus met veel discussie en groepsopdrachten, in combinatie met huiswerk waarvoor je veel met mensen moet praten, is een goed idee. Bijvoorbeeld communicatie, sociologie, psychologie, politicologie enz.
  5. Dit is geen moment om origineel te zijn. Als jij niet op Facebook actief bent, zullen je nieuwe kennissen je minder makkelijk kunnen terugvinden, met je in contact kunnen blijven of je uitnodigen voor hun activiteiten. Nu je toch hier op internet zit om te leren hoe je nieuwe vrienden moet maken, kun je net zo goed meteen een paar contactpersonen toevoegen van je opleiding of je studentenhuis – natuurlijk nadat je kennis hebt gemaakt. Ga bij Facebookgroepen van je opleiding of je studenten waarmee je iets gemeen hebt, dan kun je op die manier ook weer nieuwe mensen ontmoeten.
    • Om bij je nieuwe vrienden op de radar te blijven moet je matig actief zijn op Facebook. Besteed niet meer dan 15-30 minuten per dag aan Facebook anders heb je niet genoeg tijd om mensen ‘in het echt’ te ontmoeten.
  6. Ga werken bij een daklozenopvang of een dierenasiel, of misschien is er op je school wel iets te doen; dat is een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschap te sluiten. Als er een liefdadigheidsproject op jouw school is kom je daar ook gemakkelijk nieuwe vrienden tegen.
  7. Niet iedereen vindt het prettig in een studentenhuis maar je kunt het allicht proberen. In sommige plaatsen speelt het sociale leven zich vooral in studentenflats af, en als je daar kritisch tegenover staat loop je misschien de kans mis om vrienden voor het leven te vinden. In andere plaatsen speelt de studentenflat een minder grote rol in het sociale leven maar toch kan het een prima manier zijn om nieuwe vrienden te maken.
    • Door het hospiteren kun je mensen ontmoeten waar je het goed mee kunt vinden, eigenlijk een soort speed-daten. Als je bij een bepaald studentenhuis geen goed gevoel krijgt zal niemand je dwingen daar te gaan wonen.
    • Zelfs als je uiteindelijk niet in je ideale studentenhuis terecht komt kun je door het hospiteren veel nieuwe vrienden leren kennen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Onder de mensen komen

Pdf downloaden
  1. Een lekker potje voetbal is geweldig om kameraadschap op te bouwen. Als je niet van voetbal houdt, kun je ook kiezen voor poëzieavonden, concerten, tentoonstellingen, dansavonden, wedstrijden of wat er nog meer op de campus wordt georganiseerd. Je kunt heel goed een gesprekje starten door mensen te vragen wat er te doen is. Trouwens, als je niet zo van voetbal houdt en het is de belangrijkste activiteit op jouw opleiding, kan het echt geen kwaad om eens een paar keer te gaan kijken waar iedereen zo enthousiast over is. Het is niet alleen het spelletje – het gaat om het groepsgevoel .
    • Ga naar iets dat volkomen maf of belachelijk is, zoals bijvoorbeeld een goochelshow of een buikdanswedstrijd. Kom uit je vaste routine en kijk wie je dan tegenkomt.
  2. Je maakt niet zoveel vrienden als je stilletjes in een donker hoekje van de bibliotheek blijft zitten, tenzij er in datzelfde hoekje nog een paar dezelfde types zitten. Stel je medestudenten vragen over de lesstof. En zelfs als je geen vragen hebt kan een les of een college een goede opening bieden. Andere goede onderwerpen om een gesprek mee te beginnen zijn aankomende activiteiten en feestdagen/vakanties, sport, eten, muziek enzovoort.
    • Als je een nieuw iemand aanspreekt, zorg dan dat je zijn/haar naam onthoudt. Gebruik hem de volgende keer dat je elkaar weer ziet, daarmee maak je een goede indruk.
    • Bespreek wat voor de hand ligt. Als je aan het eten bent praat je over eten, en als je muziek hoort praat je vanzelf over muziek.
    • Als je met iemand kennis maakt, vertel dan een bijzonderheid waardoor hij/zij zich jou zal herinneren. Jij bent er één van een drieling, of je hebt een slang als huisdier. Zorg dat je onthouden wordt.
  3. De meeste studentenhuizen hebben wel een zitkamer of een gemeenschappelijke ruimte waar je ook kunt studeren. Als je voor je studie echt in je eigen kamer moet zijn, laat dan de deur open. Als je de tv of een muziekje aanzet kun je mensen naar je kamer lokken. Als je een buitentype bent kun je ook buiten gaan studeren. Misschien heb je iets minder privacy maar er stapt beslist een keer iemand op je af.
    • Probeer ook elders op de campus te gaan studeren. Er zijn veel plekken op de campus waar je kunt studeren en mensen ontmoeten.
  4. In het begin is dat spannend (harde muziek, dronken ouderejaars) maar uiteindelijk vind je je weg wel. Als je studeert moet je het naar je zin hebben (en natuurlijk je diploma halen) dus maak plezier! Als je niet het type bent van housefeestjes, is er misschien wel een dansschool of een volksdansgroep. Als je niet zo in bent voor grote faculteitsfeesten kun je ook naar kleinere en rustiger feestjes zoals een filmavond, pyjamafeestje of sportdag.
    • Voor de zekerheid kun je met een groepje gaan. De eerste paar weken van het nieuwe schooljaar trekken mensen vaak in groepjes op, meestal vanuit hun studentenhuis. Probeer je niet te veel van hen af te zonderen; zorg ervoor dat je in ieder geval één vriend/vriendin hebt waar je op kunt vertrouwen.
    • Doe mee met het thema. Als je naar een themafeestje gaat moet je je ook verkleden en geen spelbreker zijn.
  5. Veel studenten laten zich zo in beslag nemen door wat er op de campus gebeurt dat ze vergeten om ook eens te kijken wat er in de rest van de wereld te koop is. Als je op een kleine opleiding zit kun je ook buiten de campus of in de stad met mensen afspreken. Denk aan films, winkelcentra, bowlen, festivals, braderieën, toneelvoorstellingen en concerten, en ga eens een beetje winkelen. Zo kun je mensen van alle leeftijden ontmoeten en niet alleen studenten.
  6. Misschien gaat iemand uit je wiskundeles ook naar dezelfde opleiding, of de beste vriendin van je achternichtje. Dit zijn belangrijke contactpersonen voor je, zelfs als je niet zoveel overeenkomsten met ze hebt. Het is een beginnetje, en zij hebben ook misschien weer vrienden waar jij goed mee kunt opschieten. Je kunt optrekken met je oude vrienden van je vorige school maar zorg er ook voor dat je uit je veilige hol kruipt en ook nieuwe mensen ontmoet.
    • En wie weet blijkt je oude kennis opeens in je beste vriend te veranderen!
  7. Bij ‘onder de mensen komen’ hoort ook dat je het voor anderen gemakkelijk maakt om met jou een gesprekje aan te knopen. Probeer eruit te zien alsof je daarvoor open staat, ga niet fanatiek zitten sms’en; ren niet zo snel je klas in dat je geen gelegenheid hebt om even stil te staan en contact te maken. Wees vriendelijk tegen anderen, houd eens een deur voor iemand open, help iemand met het huiswerk. Met deze kleine acties kom je een stuk verder.
    • Echt, als je gewoon vriendelijk glimlacht naar mensen die je niet kent zijn ze veel eerder geneigd om een praatje met je te komen maken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Met een voorsprong beginnen

Pdf downloaden
  1. Sommige opleidingen hebben allerlei introductie-activiteiten voor de lessen beginnen. Bijvoorbeeld een week waar je ergens vrijwilligerswerk doet, of een kamp waar jij en je toekomstige medestudenten banden kunnen smeden voor het leven. Misschien heeft je opleiding ook eerstejaarsbijeenkomsten in het voorjaar voor de school begint; daar ga je dan heen met een brede lach op je gezicht. Misschien klinkt dit allemaal een beetje oubollig of als extra huiswerk, maar het is echt heel nuttig om nieuwe vrienden te krijgen.
    • Misschien kom je bij deze gelegenheden niet je toekomstige hartsvriendin tegen maar je leert in ieder geval een paar mensen kennen waar je mee om kunt gaan zodat de drempel om onder de mensen te komen lager wordt. En hoe meer mensen je kent, des te groter is de kans dat je iemand tegenkomt waar je het echt goed mee kunt vinden.
  2. Als je op je opleiding arriveert is iedereen super aardig, wil graag kennismaken en je telefoonnummer hebben, en met je praten over je vorige school en de vakken die je gaat doen. Dit is absoluut waar - voor de eerste paar weken. Als je je tijdens die weken overgeeft aan heimwee, urenlang aan de telefoon hangen met je beste vriend van thuis, of ander teruggetrokken gedrag, mis je de kans om al die mensen in de kroeg, in je klas of in je huis tegen het lijf te lopen.
    • Als je te lang wacht zijn de mensen alweer bezig met luisteren naar hun iPod, zich nestelen in hun nieuwe vriendengroepje, en niet meer zo toegankelijk voor nieuwe mensen. Dat klinkt misschien cru, maar zo gaat het.
    • Als je met iemand kennis maakt, aarzel dan niet om naar zijn/haar naam en telefoonnummer te vragen, of het nu gaat om een eventuele kameraad of om romantiek. Dit is in de eerste weken doodnormaal en niet opdringerig.
    • Als je nieuwe mensen tegenkomt is het ook een goed idee om iets met ze af te spreken. Je kunt zeggen: ‘He, ga jij ook naar dat feestje vanavond?’ of ‘Heb jij ook belangstelling voor dat concert?’. Als je samen iets leuks kunt doen is de kans groter dat ze met je op willen trekken.
  3. Het klopt dat 1 op de 1000 langeafstandsrelaties het overleeft, maar dat is niet genoeg om die bal in de lucht te houden. Je bent pas 18 of op z’n hoogst 22, en dit is de tijd dat je nieuwe mensen moet leren kennen, je mogelijkheden verkennen en je tijd in de buitenwereld doorbrengen – niet aan de telefoon met je verre geliefde om je vierde bezoekje deze maand te bespreken. Op die manier isoleer je jezelf wel heel erg van je nieuwe vrienden, en zul je je veel eenzamer voelen.
    • Je hoeft op college niet perse de liefde van je leven tegen te komen - die kans is wel heel erg klein – maar als je je al afsluit voordat je ooit met zoeken bent begonnen kom je beslist alleen te staan.
    • Als je echt wilt vasthouden aan je langeafstandsrelatie, zorg er dan voor dat je relatief korte telefoongesprekjes voert en de eerste maanden zo weinig mogelijk bezoekjes organiseert.
  4. Natuurlijk is je huisgenoot best schappelijk en vriendelijk. Dat hoeft toch niet te betekenen dat je de komende vier jaar aan deze persoon vastgeketend bent? Je huisgenoot is prima om de eerste weken van school mee op te trekken en kan je helpen nieuwe mensen te leren kennen. Maar als je het gevoel hebt dat jullie niet echt dikke maatjes zullen worden moet je je huisgenoot niet te lang als ondersteuning gebruiken.
    • Je hoeft je huisgenoot niet helemaal te dumpen. Zorg er alleen voor dat je ook je zelfstandig de deur uit gaat en je eigen ding doet in plaats van hem steeds achterna te lopen.
    • Soms is het beter om vriendschappelijk maar niet al te hecht met je huisgenoot om te gaan. Zo ontstaat er geen ongemakkelijk gedoe over het samenwonen.
  5. Op je opleiding kom je eindeloos veel verschillende mensen tegen. Sommigen zijn verlegen, anderen treden ontzettend graag op de voorgrond. Je wilt natuurlijk een evenwichtige vriendengroep maar zoek tenminste één of misschien zelfs een paar mensen die veel sociale vaardigheden hebben, het leuk vinden nieuwe mensen te ontmoeten en altijd leuke plannen hebben.
    • Zo heb je de meeste kans om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten – en die paar te vinden die voor jou echt belangrijk gaan worden.
  6. Je studieperiode is natuurlijk de tijd waarin je fouten kunt maken, stomme beslissingen nemen en daar spijt van krijgen, maar je moet toch proberen van jezelf geen bezienswaardigheid te maken. Maak plezier, doe eens raar en dans het dak eraf met je vrienden, maar wees niet dat meisje dat in de douche staat te kotsen of de eerste avond meteen met drie kerels aanpapt. Helaas onthouden mensen gemakkelijker je fouten dan je geweldige talenten!
    • Wees niet bang om van de bank te komen en iets nieuws te proberen; maar pas er wel voor op dat je niet meteen een slechte reputatie opbouwt.
    • In films wordt het seksleven tijdens je studie flink opgehemeld maar het gaat wel ten koste van de studieresultaten; denk aan de mogelijkheid van Soa’s die eventueel dodelijk kunnen zijn, of zwangerschap als je er nog niet aan toe bent. Gebruik in ieder geval voorbehoedsmiddelen en breng niemand anders in gevaar.
  7. Je eerste studiejaar is een grote verandering in je leven en veel mensen knappen af en geven het op. Je komt pas van huis en de overgang van je veilige nest tussen je vrienden, broers/zussen en ouders naar een nieuwe omgeving kan best moeilijk zijn. Dat komt vaak voor als je ver van huis gaat studeren. Zorg dat dat jou niet overkomt. Het kan best een jaar duren voordat je echt vrienden maakt. Sommige studenten die niet echt geïnteresseerd zijn in sport, muziek of toneel, of geen studie volgen met werkgroepen, maken pas in het tweede of derde jaar nieuwe vrienden!
    • Wees je ervan bewust dat je in de jaren na je hoofdvakkeuze (of in werkgroepen) meer mensen zult tegenkomen die in hetzelfde rooster zitten.
    • Dat maakt het vriendschapsproces een stuk makkelijker. Als je met algemene vakken bezig bent kun je ook vast cursussen voor je hoofdvak volgen om mensen te ontmoeten met dezelfde belangstelling en toekomstplannen.
    Advertentie

Tips

  • Wees jezelf. Je zit met alle nieuwe studenten in hetzelfde schuitje dus je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Ze herkennen een nepfiguur, en daar houden ze niet van. Let op tv maar eens op al die nepfiguren.
  • Veroordeel anderen niet.
  • Doe niet vervelend. Niemand houdt van een grote mond. Probeer aardige dingen tegen mensen te zeggen, bijvoorbeeld ‘leuk shirt heb je aan’ of ‘wat een gezellige kamer’. En ga niet zeggen ‘ik hou niet van die kleur’ of ‘wat ben jij lelijk’. Denk eraan dat niemand je leuk vindt als je mensen afblaft.
  • Als je niet te ver van je ouderlijk huis woont kun je wel contact houden met je oude vrienden. Gebruik daarvoor ook Myspace, Twitter en Facebook.
  • Als je in een studentenhuis woont, hou je je kamerdeur zoveel mogelijk open. Wees zoveel mogelijk aanwezig in de gemeenschappelijke ruimte in je huis of op school.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Hou je niet van de domme om aandacht te trekken. Uiteindelijk doet het je geen goed.
  • Kijk uit met de ontgroening. Als iemand je vraagt iets illegaals te doen kun je je afvragen of je daar wel vrienden mee wilt worden. Als eerstejaars krijg je daar waarschijnlijk mee te maken. Hou bij de ontgroening je grenzen in de gaten.
  • Wees wel voorzichtig als je besluit de kamerdeur open te laten. Het komt voor dat je bestolen wordt terwijl jij naar college bent; dus als je besluit je deur open te laten voor je vrienden, zorg er dan voor dat je waardevolle spullen achter slot en grendel liggen.
  • Wees niet vervelend. Niemand vindt een klier leuk.
  • Als je nog minderjarig bent, blijf dan uit de buurt van alcohol, drugs, bendes, illegaal gokken, stomme stunts, criminele activiteiten of onveilige seks. Dit heeft allemaal een desastreuze invloed op je toekomstige leven.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.671 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie