Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je je voor je (school)werk veel achter de computer zit, dan weet je waarschijnlijk al wel hoe moeilijk het kan zijn om je tijd productief en efficiënt te benutten. Er zijn immers zo veel leuke dingen die je kunt doen op je computer! Maak je echter geen zorgen. Het blokkeren van websites is eenvoudig, het kost je niets en het kan je helpen een stuk productiever te worden. Probeer het heft dus weer in eigen hand te nemen! Lees verder om te leren over de verschillende manieren waarop je websites kunt blokkeren op je Mac.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Een website blokkeren via Mac OSX

Pdf downloaden
  1. Zet je computer aan en wacht tot deze volledig gebruiksklaar is. Dit kan een paar seconden tot een paar minuten duren. Om websites via deze methode te kunnen blokkeren, zul je de hosts-bestanden van de computer moeten aanpassen. Een hosts-bestand is een computerbestand dat in kaart brengt welke websites jij bezoekt en dat je computer in staat stelt om door middel van verscheidene elektronische communicatiemiddelen, waaronder het internet, geïdentificeerd te worden. Wat je eigenlijk probeert te doen, is het hosts-bestand vertellen om een specifiek webadres om te leiden, zodat het niet langer op jouw scherm terecht kan komen. Weet dat er voor deze methode redelijk wat technisch vernuft nodig is: [1]
    • Ga naar de map Programma’s.
    • Klik op Hulpprogramma’s.
    • Selecteer het programma Terminal uit de lijst.
      • Je kunt de Terminal ook zoeken door Spotlight te openen en je computer te doorzoeken met de zoekterm Terminal.
  2. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus is het altijd verstandig om een kopie te maken [2] . Om een kopie te maken volg je deze stappen:
    • Voer het volgende in in de Terminal: “sudo nano /etc/hosts”/
    • Druk op Return. Dit stelt je in staat om je hosts-bestand in een nanovenster te openen.
    • Voer het beheerderswachtwoord in als daarom gevraagd wordt.
      • Het kan erop lijken alsof de letters en tekens die je invoert niet geregistreerd worden, omdat de cursor niet beweegt. Laat je echter niet om de tuin leiden, want dat worden ze wel.
  3. Nu het hosts-bestand geopend is, zullen er een aantal tekstregels verschijnen die voor indelingsdoeleinden bedoeld zijn.
    • Voer onder de laatste regel “127.0.0.1” in.
    • Druk op de spatiebalk.
    • Voer het specifieke IP-adres van de website die je wilt blokkeren in. Bijvoorbeeld, “127.0.0.1 www.facebook.com”.
  4. Je kunt op deze manier meerdere websites toevoegen. Vergeet niet om “http” te verwijderen en gelijk met “www” te beginnen.
  5. Als je klaar bent met het toevoegen van te blokkeren websites toevoegen, volg dan de volgende stappen om het proces af te ronden.
    • Houd de control-knop ingedrukt en druk op “O” om het bestand op te slaan.
    • Houd de control-knop ingedrukt en druk op “X” om het hosts-bestand te sluiten.
  6. Je cache is waar de computer recente informatie opslaat, zodat het die informatie op een later moment makkelijk terug kan vinden. Omdat je cache op de achtergrond draait en nooit te zien is, zou het zomaar kunnen dat je er anders nooit van zou horen. Om de veranderingen die je gemaakt hebt door te voeren, zul je je cache moeten legen om van de opgeslagen geschiedenis af te komen.
    • Voer het volgende in: "sudo dscacheutil -flushcache".
  7. Et voilà! Het is nu tijd om je resultaten te testen. Open Safari en bezoek de website die je wilde blokkeren. Als het goed is, zul je een leeg scherm of een scherm met een foutmelding te zien krijgen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Website blokkeren met je router

Pdf downloaden
  1. Je router is het apparaat dat nodig is om je computer(s) met het internet te verbinden. Bij thuisgebruik wordt dit meestal een draadloze router genoemd, omdat het je in staat stelt om je apparaten via wifi te verbinden met het internet. Hoewel er voor sommige routers een ander adres nodig is om de interface te kunnen openen, kunnen de meeste routers via hetzelfde adres bereikt worden. Net als bij de vorige methode geldt overigens ook hier dat deze methode vrij technisch is [3] .
    • Voer “192.168.1.1” in in de adresbalk van je browser. Als dit adres voor jouw router niet werkt, probeer dan één van de volgende twee adressen: [4] : “192.168.0.1” of “192.168.2.1”.
      • Als je meer hulp nodig hebt om toegang te krijgen tot de interface van je browser, kijk dan op de volgende sites: www.routerpasswords.com en www.cirt.net [5] .
    • Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in als daarom gevraagd wordt.
  2. Hoe dit paneel precies heet kan verschillen, maar meestal zal er iets als ‘security’ of ‘beveiliging’ in staan. Hoe dan ook, navigeer naar het tabblad dat je in staat stelt om de blokkeringen te beheren. Je kunt dit venster meestal bereiken onder “Content Filtering” of “Access Restrictions”.
  3. Nu je de juist plek gevonden hebt, kun je internetadressen in gaan voeren die je graag wilt blokkeren of verwijderen. .Druk op “Save” (Opslaan) en “Apply” (Pas toe) als je klaar bent.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Website blokkeren met een applicatie

Pdf downloaden
  1. Je zult zien dat er heel veel applicaties zijn die je kunnen helpen websites te blokkeren. Selfcontrol is een programma dat speciaal ontwikkeld is voor Mac OSX, en is waarschijnlijk het programma met het grootste gebruiksgemak. De app biedt een zwarte lijst waar je zo veel sites kunt toevoegen als je zelf wilt [6] .
  2. Open de app zoals je elke andere app zou openen [7] .
    • Er zal een minimalistisch venster verschijnen met drie belangrijke opties.
    • Klik op “Edit Blacklist” (zwarte lijst bewerken).
    • Klik op het plustekentje (+) en voeg de websites toe die je wilt blokkeren.
    • Stel de timer in op basis van de periode die je geconcentreerd wilt blijven en geen toegang wilt krijgen tot de geblokkeerde sites.
    • Klik op Start en wacht tot de timer begint af te lopen.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Website blokkeren met Safari

Pdf downloaden
  1. De bedieningselementen van deze optie zijn ingebouwd in het besturingssysteem van de computer (de software die je computer gebruikt om te kunnen werken). Deze methode is misschien wel de eenvoudigste van het stel, maar is net zo effectief als de andere. Voor deze methode is bovendien een stuk minder technische kennis nodig [8] .
    • Selecteer de Systeemvoorkeuren uit het Apple-menu.
    • Ga naar Ouderlijk Toezicht.
    • Klik op het pictogram van het hangslot linksonder in het scherm. Voer het beheerderswachtwoord van de computer in.
    • Klik op de gastaccount in de linkerzijbalk.
      • Wees je bewust van het feit dat je deze optie niet kunt aanwenden om blokkeringen voor de beheerder zelf (waarschijnlijk jijzelf) in te stellen. De beheerdersaccount zal dan ook niet in de linkerzijbalk verschijnen.
  2. In het venster Ouderlijk Toezicht zul je bovenin het scherm een paar tabbladen zien: Apps, Web, Personen, Tijdslimieten, en Andere.
    • Klik op de optie Web. Je zult nu drie andere opties te zien krijgen: Sta onbeperkte toegang tot websites toe, Beperk automatisch toegang tot sites voor volwassenen, en sta alleen toegang tot deze websites toe. Onder de laatste knop vind je een Pas Aan-knop. Dit is de optie met de grootste blokkeermarge, en is daardoor waarschijnlijk het meest geschikt voor deze taak.
    • Klik op de knop Pas Aan. Er zal een nieuw venster verschijnen met daarin twee onderdelen: Sta altijd toe, en Sta nooit toe.
    • Ga naar het venster Sta nooit toe. Klik op het plus-tekentje (+) linksonder in het scherm. Voer vervolgens de website(s) in die je graag wilt blokkeren. Voorbeeld: www.facebook.com.
      • Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de knop Sta alleen toegang tot deze websites toe, maar dat is wellicht een beetje te beperkend. Op deze manier kun je echter wel alles blokkeren dat jij niet specifiek goedgekeurd hebt.
    • Klik op de knop OK rechtsonder in het venster.
  3. Voer nu het adres in van een website die je wilde blokkeren. Als het goed is zul je een leeg scherm te zien krijgen, of een scherm met daarin een melding van Ouderlijk Toezicht.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 12.208 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie