Pdf downloaden
Zet je computer of telefoon terug naar de fabrieksinstellingen om af te komen van hardnekkige virussen, Trojaanse paarden en wormen
Pdf downloaden

Als je te maken hebt met een vervelend virus op je computer of telefoon, dan kun je het probleem permanent verhelpen door je apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Een fabrieksreset verwijdert bijna altijd virussen, spyware, keyloggers en andere soorten malware, zelfs hardnekkige virussen die je antivirussoftware niet kan verwijderen. Dit wikiHow-artikel legt uit hoe een fabrieksreset hardnekkige virussen verwijdert, leg uit welke uitzonderingen er zijn en geeft je nuttige tips om je computer, telefoon en tablet te beschermen tegen malware.

Wat je moet weten

  • Met een fabrieksreset kom je bijna altijd van virussen en malware af, maar je verwijdert ook alles dat oorspronkelijk niet op je apparaat stond.
  • Als het virus je back-up aangetast heeft, dan kan het virus terugkomen als je je apparaat herstelt vanaf je back-up.
  • Virussen kunnen soms de bootsector en randapparatuur besmetten, maar dit gebeurt niet zo vaak.
Methode 1
Methode 1 van 5:

Verwijdert een fabrieksreset virussen?

Pdf downloaden
  1. Het terugzetten van je apparaat naar de fabrieksinstellingen is de beste manier om af te komen van virussen, spyware en andere malware. Een fabrieksreset verwijdert alles wat oorspronkelijk niet op het apparaat stond, waaronder virussen die je besturingssysteem en bestanden besmet hebben. Wanneer je je apparaat terug hebt gezet naar de fabrieksinstellingen kun je hem weer instellen alsof je hem net hebt gekocht.
  2. Zorg dat je geen besmette bestanden houdt als je je apparaat terugzet naar de fabrieksinstellingen om van een virus af te komen. Als je Windows of macOS gebruikt, dan heb je tijdens het proces de mogelijkheid om je bestanden te behouden. Je kunt een back-up van je persoonlijke bestanden maken, want deze worden meestal niet aangetast door virussen. Als je het echter niet uitmaakt wat er met je persoonlijke bestanden gebeurt, dan kun je ze verwijderen. Weet echter wel dat dat niet nodig hoeft te zijn.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Moet ik een fabrieksreset uitvoeren?

Pdf downloaden
  1. Veel virussen, spyware, Trojaanse paarden en andere soorten malware kun je vrij gemakkelijk verwijderen met antivirussoftware als Microsoft Defender of Malwarebytes. Als je het virus kunt verwijderen met software, bespaar je jezelf de kopzorgen van het verliezen van belangrijke gegevens en het opnieuw moeten installeren van je favoriete apps.
    • Bekijk onze gedetailleerde handleiding voor het verwijderen van virussen in Windows en macOS om erachter te komen hoe je alle soorten virussen en malware kunt verwijderen.
  2. In de meeste gevallen verwijdert de fabrieksreset het virus volledig. Kies hier echter alleen voor als niets anders werkt, want een fabrieksreset verwijdert ook je persoonlijke gegevens.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Hoe kunnen virussen een fabrieksreset overleven?

Pdf downloaden
  1. Als het virussen bestanden in je back-up besmet heeft, dan raakt je pas geïnstalleerde besturingssysteem weer besmet als je je apparaat herstelt met een back-up. Voer een antivirusscan uit om je back-up te controleren voordat je je bestanden herstelt. Zo weet je zeker dat je apparaat na de fabrieksreset niet opnieuw besmet wordt.
  2. Sommige virussen richten zich op de delen van je apparaat die zich op het moederbord bevinden in plaats van in het bestandssysteem, zoals Android xHelper, een Trojaans paard dat in 2019 in omloop was en telefoons en tablet besmette. [1] Gelukkig komen deze virussen niet zo vaak voor als andere soorten malware dankzij voorzorgsmaatregelen die ingebouwd zijn in moderne besturingssystemen als Windows, macOS, Android en iOS. [2]
    • Als je een Windowscomputer hebt, dan kun je rootkits en bootkits vaak verwijderen door een scan uit te voeren met Microsoft Defender Offline. Dit programma draait in een vertrouwde omgeving buiten het besturingssysteem om. [3]
  3. Als je een fabrieksreset uitvoert via de herstelpartitie van je apparaat, dan is er een kleine kans dat het virus die bestanden aangetast heeft. Deze bestanden worden meestal apart gehouden van je besturingssysteem, en de kans is dus groot dat je je geen zorgen hoeft te maken over dit probleem.
    • Als je herstelpartitie besmet is, dan kun je een fabrieksreset uitvoeren met een systeemherstelschijf, een opstartbare USB-stick of door je telefoon of tablet te flashen.
  4. Als het virus een apparaat besmet dat aangesloten is op je computer, zoals je printer, webcam of wifi-adapter, dan kan het na een fabrieksreset je computer opnieuw besmetten. Dit kan gebeuren met ongeverifieerde firmware op deze apparaten, maar gelukkig komt dit niet vaak voor. [4]
  5. Als er malware staat op een schijf die aangesloten is op je computer, dan kan je computer na een fabrieksreset gemakkelijk opnieuw besmet raken. Zorg dat je je schijven op virussen scant en AutoRun uitschakelt in Windows voordat je je schijven weer aansluit.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Virussen voorkomen

Pdf downloaden
  1. Iedere keer dat de fabrikant van je apparaat een update uitgeeft moet je die update zo snel mogelijk installeren. Deze updates bevatten vaak belangrijke veiligheidsfixes die kwetsbare plekken in je besturingssysteem aanpakken, wat kan helpen om een besmetting met een virus te voorkomen.
    • Als je Windows gebruikt, dan kun je Windows updaten door naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging (Windows 10) of Instellingen > Windows Update (Windows 11) te gaan.
    • Op een Mac kun je controleren of er updates zijn door naar Applemenu > Systeeminstellingen > Algemeen > Software-udate (Ventura en nieuwer) of Applemenu > Systeemvoorkeuren > Software-update (Monterey en ouder) te gaan.
    • Ga op een Androidtelefoon of -tablet naar Instellingen > Systeem > Systeemupdates om hem te updaten.
    • Ga op een iPhone of iPad naar Instellingen > Algemeen > Software-update om te controleren op updates.
  2. Als je Windows of macOS gebruikt of een iPhone of iPad hebt, dan hoef je geen externe antivirussoftware te installeren, want dit zit al ingebouwd in het besturingssysteem. Als je extra bescherming wilt, dan kun je een gratis antivirusprogramma installeren als Malwarebytes of Avast .
    • Je kunt geen antivirusscanuitvoeren op een Mac, iPhone of iPad, maar achter de schermen doet je Apple-apparaat er zeker wat aan om je te beschermen.
  3. De meeste apps die je nodig hebt kun je tegenwoordig downloaden via een eenvoudige app-store die ingebouwd is in het besturingssysteem. Het kan nodig zijn om software te downloaden van de site van de ontwikkelaar, maar houd het wanneer mogelijk bij de app-store op je apparaat om de kans op malware te verkleinen.
    • Als je Windows gebruikt, houd het dan bij de Microsoft Store voor nieuwe apps, want de apps in de Microsoft Store zijn allemaal gecontroleerd.
    • Hetzelfde geldt voor je Mac – als je het bij de apps houdt die beschikbaar zijn in de Mac App Store, dan is de kans kleiner dat je computer besmet raakt met malware.
    • Als je een Androidtelefoon hebt, dan scant Google Play Protect de apps die je downloadt in de Play Store op virussen en malware.
  4. Als je je Androidtelefoon root of je iPhone jailbreakt zodat je apps van andere app-stores kunt downloaden, dan is je apparaat kwetsbaar voor risico’s waar je je geen zorgen over hoeft te maken als je de Play Store of App Store gebruikt. Je profiteert ook niet van belangrijke updates voor je besturingssysteem die bedoeld zijn om kwetsbaarheden te verhelpen, waardoor je apparaat kwetsbaar blijft.
  5. Als je accesspoint thuis niet beveiligd is, dan kunnen anderen alles volgen wat je op internet doet. Zorg dat je wifi-netwerk WPA2- of WPA3-beveiliging gebruikt, dat je firewall ingeschakeld en dat de firmware van je router up-to-date is.
  6. Als je verbinding maakt met een draadloos netwerk in een café, de bibliotheek of een andere openbare plek, dan is je verbinding wellicht niet privé. Gebruik altijd een VPN als je een openbaar netwerk gebruikt om te voorkomen dat andere gebruikers van het netwerk de data kunnen zien die je via internet verstuurt (zoals je wachtwoorden en bankgegevens). [5]
  7. Lees bij het installeren van nieuwe programma’s op je Windowscomputer of Mac altijd alle schermen grondig door voordat je op Volgende of Doorgaan klikt. De software die je installeren kan proberen om stiekem andere programma’s mee te installeren terwijl je door de installatieschermen klikt. Je apparaat kan zo heel gemakkelijk besmet raken met malware. [6]
  8. Een manier waarop mensen virussen verspreiden is door kwaadwillende phishing-mails en WhatsApp-berichten te versturen die lijken op echte berichten van softwareontwikkelaars, banken en computerfabrikanten. Als je een e-mail krijgt die je vertelt om je aan te melden voor een dienst of een programma te downloaden, wees dan voorzichtig en doe eerst onderzoek.
  9. Veel mensen installeren per ongeluk virussen en malware omdat ze enge pop-upberichten zien waarin beweerd wordt dat hun computer besmet is of niet goed meer werkt. Als je een pop-up ziet met een onheilspellende boodschap over je computer, sluit het venster dan, sluit je browser af en voer een volledige virusscan uit.
  10. Virus Total is een gratis internettool waarmee je virussen, domeinen, IP-adressen, URL’s en zoekresultaten op Google kunt scannen of virussen en malware. [7] Ga naar https://www.virustotal.com/gui/home/upload om de tool te gebruiken.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 797 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie