Pdf downloaden Pdf downloaden

Je hebt misschien gemerkt dat je hamster zich de afgelopen dagen anders gedraagt dan normaal. Een van de mogelijke verklaringen voor dit veranderde gedrag is dat ze zwanger is. Als je weet waar je naar moet uitkijken en hoe je met je hamster om moet gaan, kun je zowel vaststellen of ze zwanger is als de veiligheid van de baby hamsters waarborgen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Een zwangere hamster identificeren

Pdf downloaden
  1. Het is misschien vanzelfsprekend, maar net als bij mensen kan alleen een vrouwelijke hamster zwanger worden. De meeste mensen weten het geslacht van hun hamster al, maar als dat voor jou niet geldt, lees dan hoe je het geslacht van een hamster kunt bepalen .
    • Pak je hamster voorzichtig op (houd hem vast aan de losse huid net boven de schouders, stevig, maar zonder te knijpen) en draai hem voorzichtig om zodat je het geslachtsdeel kunt zien. Mannetjes zullen duidelijk zichtbare testikels hebben, net onder de staart, waardoor hun romp wat opgezwollen lijkt. Vrouwtjes hebben dit niet, maar hebben duidelijke tepels op hun buik.
    • Als je er altijd van uit bent gegaan dat je hamster een vrouwtje is omdat hij een vrouwelijke naam had toen je hem kocht, dan is het goed om even te controleren.
    • Als je denkt dat je hamster zwanger is omdat de buik is opgezwollen, dan bevindt ze zich waarschijnlijk al in een stadium van de zwangerschap waarin je haar beter niet kunt optillen, vanwege de stress die dit veroorzaakt in de laatste stadia van de zwangerschap.
  2. De gemiddelde duur van de zwangerschap is bij een hamster 15-21 dagen, je hamster moet dus in de laatste 3 weken op een bepaald moment bij een mannetje zijn geweest om zwanger te kunnen zijn. [1] Als ze langer dan 4 weken geen gezelschap heeft gehad, kan ze niet zwanger zijn.
  3. Hamsters kunnen zich gaan voortplanten vanaf 6-7 weken oud. [2] De enige manier om zwangerschap uit te sluiten wegens seksuele onvolwassenheid, is als ze jonger is dan 6 weken.
    • Dit betekent ook dat je voorzichtig moet zijn met het samen plaatsen van hamsters uit het zelfde nestje als ze bijna 6 weken oud zijn, ze zullen dan namelijk gaan paren als ze de mogelijkheid hebben. Mannetjes zullen ook met hun moeder paren.
  4. Een opgezwollen buik is niet genoeg om zwangerschap vast te stellen. Het kan ook een teken zijn van een ziekte. Mogelijke ziektes die kunnen resulteren een zwanger uiterlijk zijn: [3]
    • Pyometra, een infectie van de baarmoeder, waardoor de buik zich vult met pus.
    • Vergrootte interne organen, zoals de lever of milt. Dit is waarschijnlijk het resultaat van kanker.
    • Hartproblemen, dit kan leiden tot de opbouw van vloeistoffen in de buik.
    • Problemen met de vertering, waardoor de buik opzwelt door onverteerd voedsel.
    • Andere tekenen van ziekte zijn: verhoogde dorst (haar drinkfles is dan sneller leeg da normaal), verminderde eetlust (let op of je haar voerbak minder vaak moet bijvullen) en verlies van lichaamsvet (meestal bij de ribben).
  5. Dit is misschien je eerste aanwijzing geweest dat je hamster mogelijk zwanger is, maar als dat niet zo was, kijk dan of haar buik begint te groeien. Als ze normaal eet, drinkt en beweegt en de kans heeft gehad om te paren, dan is een opzwellende buik een teken dat ze waarschijnlijk zwanger is.
    • Wees je ervan bewust dat zwangerschap bij een hamster doorgaans niet zichtbaar is tot het laatste stadium (dag 10+). Tegen de tijd dat je een dikke buik opmerkt, kun je dus al binnen week baby's verwachten. [4]
    • Tegen de tijd dat haar buik opzwelt, zullen haar tepels dat ook doen. Echter, bij kleine hamsters is het soms moeilijk te zien of de tepels zijn opgezwollen, maak je dus geen zorgen als je ze niet kunt zien onder de vacht. [5] In het laatste stadium van de zwangerschap zal ze gestrest raken als je haar oppakt, pak haar dus niet op om de tepels te bekijken.
  6. Een zwanger vrouwtje zal in de laatste stadia van haar zwangerschap een nest willen bouwen. Het verzamelen van bodembedekking en het verplaatsen naar een afgezonderd plekje in de kooi zijn dus aanwijzingen van zwangerschap. [6]
  7. Een zwanger vrouwtje zal soms veel meer gaan eten dan normaal, en zal ook meer voedsel verstoppen, wellicht in het nest. Dit alleen is geen bevestiging van zwangerschap, maar het helpt je een algemeen beeld te krijgen.
  8. Je hamster kan zich hysterisch gaan gedragen als ze op het punt staat om te bevallen. Tekenen van een aankomende bevalling zijn: rusteloosheid en het afwisselen tussen eten, verzorgen en een nest bouwen. Het is ook mogelijk dat ze naar je blaast als je je hand in de kooi doet.
  9. Als niets je duidelijkheid geeft, kan de dierenarts je helpen bepalen of je hamster zwanger is. Echter, de dierenarts zal je ook waarschuwen dat het oppakken van je hamster voor stress kan zorgen, zelfs als dat door een dierenspecialist wordt gedaan, en dat ze hierdoor haar baby's kan verstoten of opeten.
    • Als de opgezwollen buik langer dan 7-10 dagen aanhoudt, zonder dat je hamster bevalt (of als ze geen van de andere gedragseigenschappen van een zwangere hamster vertoont), breng haar dan ook naar de dierenarts. Ze vertoont dan misschien symptomen van ziekte in plaats van zwangerschap.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De veiligheid van het nestje waarborgen

Pdf downloaden
  1. Zwangere vrouwtjes zijn zeer gevoelig en als ze gestrest raken, is het zeer waarschijnlijk dat ze de baby's kwaad doen wanneer ze zijn geboren. Een mens die haar baby's komt voelen is zeker een hoge stressfactor voor een zwangere hamster, het brengt de gezondheid van de baby's dus in gevaar.
  2. Wees er extra zeker van dat de voeding van de hamster zeer voedzaam is, om de gezondheid van de baby's te waarborgen. Voer haar een dieet dat ze kent, aangezien plotselinge veranderingen in dieet haar maag van streek kunnen maken. Het ideale dieet is echter pelletvoer voor ratten of muizen, omdat ze niet selectief om de gezonde, maar minder lekkere, stukjes heen kan eten.
    • Zeer kleine hoeveelheden melk en kaas leveren calcium voor de ontwikkeling van de botten van de baby's en helpen de moeder lacteren als het nestje eenmaal is geboren. [7]
    • Als aanvullende bron van proteïne kun je je hamster gematigde hoeveelheden hardgekookt ei, noten, gerst en haver voeren. [8]
    • Hoewel je het in zeer kleine hoeveelheden moet geven (ander riskeer je gastro-intestinale aandoeningen), kunnen zwangere hamsters baat hebben bij het eten van aanvullende vitaminen en mineralen die in groenten en fruit zitten, zoals broccoli, komkommer, bloemkool, appels, druiven, bananen en aardbeien. [9]
  3. Zwangere hamsters vinden het fijn als ze tenminste enkele dagen voor de bevalling helemaal met rust worden gelaten. Dit betekent dat je vanaf dag 13 na het paren niks moet veranderen in de kooi of de bodembedekking. Wees zo voorzichtig mogelijk wanneer je vers voedsel in de kooi legt. Als je dit niet doet, kan de moeder haar baby's na de bevalling opeten. [10]
    • Aangezien je misschien geen enkel idee hebt van wanneer de moeder heeft gepaard, kun je in gedachten houden dat de zwangerschap doorgaans vanaf dag 10 na het paren zichtbaar wordt. [11]
  4. Naast het feit dat een gestreste moeder haar baby's mogelijk opeet, kunnen andere hamsters in de kooi dat ook doen. Om de veiligheid van de baby's te waarborgen moet je andere hamsters in aparte kooien gaan plaatsen zodra je zeker weet dat de moeder zwanger is.
    • Als hamsters die in dezelfde kooi zitten beginnen te vechten, terwijl ze normaal gesproken goed met elkaar overweg kunnen, dan is dit ook een teken dat één van hen mogelijk zwanger is. Observeer of die hamster de andere tekenen van zwangerschap ook vertoont.
  5. Tijdens de eerste twee weken zal de moeder haar baby's op geur herkennen. Als je de baby's aanraakt, zelfs per ongeluk, kan de moeder ze aanvallen. Na ongeveer 2 weken is het veilig om ze aan te raken.
    • Onbedoelde geuroverdracht door aanraking van de kooi valt hier ook onder. Probeer de kooi in dit stadium niet schoon te maken. [12]
  6. Denk eraan dat de drinkfles op geschikte hoogte voor je volwassen hamster is geplaatst. Verplaats de fles indien nodig, zodat de baby's ook kunnen drinken. [13]
  7. Hoewel ze niet gespeend zullen zijn totdat ze ongeveer 3 weken oud zijn, kun je alvast beginnen vast voedsel voor ze neer te leggen na 7 tot 10 dagen. Je kunt hiervoor standaard pelletvoer gebruiken, maar laat de pellets eerst in water weken om ze zachter te maken voor het nestje. [14]
  8. Vooral als dit het eerste nestje is van de moeder, is de kans groot dat ze het nestje verstoot of opeet wegens stress. [15] Als dit gebeurt, scheidt de moeder dan direct van het nestje en breng de baby's naar de dierenarts. Deze kan een lokale dierenopvang of kliniek aanbevelen die voor een verstoten nestje kan zorgen.
    Advertentie

Bronnen

  1. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird. Publisher: Pergamon
  2. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird. Publisher: Pergamon
  3. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird. Publisher: Pergamon
  4. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird. Publisher: Pergamon
  5. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird. Publisher: Pergamon
  6. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird. Publisher: Pergamon
  7. http://animals.mom.me/food-pregnant-hamster-2041.html
  8. http://animals.mom.me/food-pregnant-hamster-2041.html
  9. http://animals.mom.me/food-pregnant-hamster-2041.html

Over dit artikel

Deze pagina is 16.048 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie