PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De woestijnroos of Adenium obesum is een sterke plant die warme temperaturen en droge grond verkiest. Ze doen het binnenshuis bijzonder goed in potten en containers omdat de omstandigheden zo beter onder controle kunnen worden gehouden. Daarom zijn het ideale kamerplanten. Er zijn meerdere manieren om woestijnrozen te planten. Je kunt bijvoorbeeld vertrekken vanuit zaad. Je moet echter binnenshuis aan de slag gaan met deze zaadjes, want ze zijn zeer delicaat en zullen door de minste zucht wind wegwaaien.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Aan zaden komen

PDF download Pdf downloaden
  1. Verse zaden hebben meer kans op succes dan gedroogde zaden.
    • Als alternatief kun je ook verse zaden kopen bij een tuincentrum of kwekerij.
  2. Als de peulen opengaan zullen de zaden zich verspreiden, waardoor je ze niet zal kunnen gebruiken om een nieuwe plant te kweken.
  3. Je moet ze wel laten volgroeien voordat je ze verwijdert, want anders zullen de zaden niet voldoende ontwikkeld zijn om te kunnen groeien. Wanneer de peulen zich proberen te openen, betekent dit dat ze volwassen en klaar zijn om te worden verwijderd. Knip ze af met een scherp mes of schaar.
  4. Laat ze drogen.
  5. Elke peul zou meerdere ‘veerachtige’ zaadjes moeten bevatten.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Vanuit zaad beginnen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als de bakjes geen drainagegaten hebben dan moet je een of meerdere gaten in de bodem maken voordat je verdergaat. In het geval van plastic bakjes voor kiemplanten kan je dit doen door met de punt van een pen of een grote naald in de bodem van elk compartiment te prikken. De gaten hoeven niet groot te zijn.
  2. Vermiculiet doet het goed, net als een mengsel van aarde en zand of aarde en perliet.
  3. Als je een schaal voor kiemplanten of bakjes met een diameter van 10 cm of minder gebruikt, dan mag je slechts een zaadje per compartiment zaaien. Als je een grote pot gebruikt kun je meerdere zaadjes gelijkmatig over de aarde verdelen.
  4. Gebruik slechts net zoveel aarde als nodig is om de zaden een beetje te bedekken zodat ze niet wegwaaien. De zaden mogen niet diep worden begraven.
  5. De stenen moeten de bodem volledig bedekken en het water mag niet hoger staan dan de stenen.
  6. Ververs elke dag het water zodat de zaden voldoende water van onderaf krijgen.
  7. Gebruik hiervoor een spuitfles. Geef water tot het oppervlak van de aarde vochtig aanvoelt.
  8. Tijdens het ontkiemen moeten de bodem en de zaden op een temperatuur tussen 27-29°C gehouden worden. Controleer regelmatig de aarde met een thermometer om de temperatuur nauwkeurig op te meten.
  9. Dit zou binnen de eerste twee weken moeten gebeuren. Je kunt tijdens de eerste maand water blijven geven van onderaf als je dat wilt.
  10. Elke kiemplant moet ongeveer zes ‘echte bladeren’ hebben voordat je mag verplanten.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Verplanten

PDF download Pdf downloaden
  1. De pot moet een diameter hebben van 15-20 cm. Woestijnrozen vinden het niet erg als de wortels een beetje krap zitten; in feite groeien ze vaak beter zo. Je moet echter wel verpotten wanneer de plant groter wordt.
    • Ongeglazuurde keramische potten werken het best omdat de grond tussen het bewateren door kan uitdrogen.
    • Als je een kleipot gebruikt, kies dan een exemplaar dat een beetje breder is dan nodig zodat de wortels een beetje extra ruimte krijgen om zich uit te breiden. Klei is vatbaarder om te breken door de druk van een groeiende wortelsysteem.
  2. Een mengsel van gelijke delen scherp zand en potgrond voor cactussen doet het opmerkelijk goed. Vermijd zware grondsoorten die niet goed draineren, want woestijnrozen verkiezen enigszins droge wortels. Wanneer de wortels te nat zijn kunnen ze vatbaar worden voor wortelrot.
    • Scherp zand, ook bekend als silicazand, heeft scherpe, puntige randen en ziet eruit als grind voor aquariums. Het wordt vaak gebruikt om cement voor te bereiden en je kunt dit in de meeste doe-het-zelfzaken vinden.
  3. Lees de richtlijnen op het etiket van de meststof voor preciezere hoeveelheden.
  4. De kuil moet ongeveer dezelfde diepte hebben als de huidige container waar de kiemplant inzit.
  5. Indien ze op een dunne plastieken schaal voor kiemplanten staan, kun je zachtjes op het compartiment drukken tot de kiemplant met aarde en al loskomt.
  6. De kiemplant moet stevig op zijn plaats zitten.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

De plant verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een raam op het zuiden met veel direct zonlicht is ideaal. Je woestijnroos moet ten minste acht uur zonlicht per dag krijgen.
  2. Plaats de planten 15 cm onder tl-groeilampen en zorg voor 12 uur licht per dag.
  3. Laat de bodem volledig opdrogen tussen het water geven in en geef slechts water wanneer de bovenste 2,5 – 5 cm van de grond droog aanvoelt. Geef een beetje water indien dit noodzakelijk blijkt door de grond nat te maken maar niet te verzadigen.
  4. Een ideale temperatuur overdag schommelt tussen 24 – 29°C. ’s Nachts mag de temperatuur tot 8°C zakken. Laat de bodem echter nooit kouder dan 4°C worden, want dan kunnen woestijnrozen ernstig beschadigd worden of zelfs afsterven.
  5. Gebruik een 20-20-20 meststof en verdun deze tot 50%. Een 20-20-20 meststof heeft gelijke hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium. Stikstof bevordert de groei van de bladeren, fosfor helpt vooral bij de ontwikkeling van de wortels en kalium zorgt voor de ontluikende bloemen. Je woestijnroos zal zich mogelijk slecht ontwikkelen indien de meststof niet perfect in evenwicht is.
    • Geef je woestijnroos in de lente elke twee weken een wateroplosbare meststof.
    • Tegen de zomer moet je overschakelen op één dosis van een meststof met een trage afgifte voor palmbomen.
    • Geef je plant in de vroege herfst nogmaals een meststof met een trage afgifte.
    • Geef de bloem tijdens de winter enkele dosissen van de vloeibare meststof. Doe dit zolang je de temperatuur van de bodem boven 27°C kunt houden.
    • Na drie jaar, wanneer de plant volwassen is geworden, moet je stoppen met het geven van vloeibare meststof voor woestijnrozen. Een meststof met een trage afgifte kan echter wel nog van pas komen.
    Advertentie

Tips

  • Als je moeite hebt om woestijnrozen vanuit zaad te kweken, kun je overwegen om ze met behulp van stekken te vermeerderen. Stekken worden in het algemeen als een gemakkelijkere optie beschouwd en daarom is dit ook populairder dan het zaaien van woestijnrozen.
  • Kijk uit voor ongedierte en ziekten. Spint en wolluizen zijn enkele van de insecten die deze plant af en toe aanvallen, maar behalve deze zijn er niet veel plagen die een gevaar voor woestijnrozen vormen. Ziekten zijn echter een groter gevaar. Wortelrot is de grootste bedreiging.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Woestijnrozen zijn giftige planten. Consumeer geen enkel deel van de plant en was je handig grondig nadat je de plant hebt aangeraakt, want het sap dat eruit komt is eveneens giftig.
Advertentie

Benodigdheden

  • Verse zaden van woestijnrozen
  • Schaar
  • Garen om te binden
  • Plastieken schaal voor kiemplanten
  • Spuitfles
  • Gieter
  • Verwarmingskussen
  • Ondiepe schaal
  • Stenen
  • TL-groeilampen
  • Potgrondmengsel
  • Middelgrote pot of een andere container
  • Thermometer
  • Meststof

Over dit artikel

Deze pagina is 8.795 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie