PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Lowlights zijn eigenlijk het donkere, mysterieuze zusje van highlights. Lowlights zijn ook wat subtieler dan highlights omdat de donkerdere tinten onder de lichtere haren liggen. Volg deze makkelijke stappen om zelf lowlights te zetten en geld te besparen dat je anders aan de kapper kwijt zou zijn.

Deel 1
Deel 1 van 4:

De verf kiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Sommige merken haarverf hebben producten gemaakt die al klant en klaar geschikt zijn om thuis lowlights te maken. Kies dit als je het kunt vinden. Zo niet, kies dan afhankelijk van je eigen haarkleur de verf.
  2. Kies één tot drie kleuren in een zelfde tint. Let goed op de tint van je huid, en kies afhankelijk daarvan koele of warme kleuren. Zorg dat je wel verf van hetzelfde merk neemt, anders heb je misschien verschillende inwerktijden. [1]
    • Als je blond bent, kies dan een donkerdere tint blond of lichtbruin. De meeste verf die je in de winkel vindt noemen dit soort kleuren bijvoorbeeld karamel, koffie of honing.
    • Als je bruin haar hebt, kies dan een rijke bruine of rode tint. Deze worden vaak aangeduid met kaneel of kastanje. Brunettes met een bleke huid moeten te donkere kleuren vermijden, want dat past niet goed bij je teint. Kies dan liever gouden of koperen tinten.
    • Als je rood haar hebt, kies dan rode tinten. Als je haar echter donkerrood is, probeer dan gouden of bruine tinten.
    • Als je zwart haar hebt, kies dan donkere tinten waar een gloed van een andere kleur in zit.
  3. Dit is aan te raden bij de meeste verf uit pakjes. Test het door een paar druppels verf op een klein stukje van je huid te doen. Wacht 10 minuten en kijk of je een reactie hebt. Als de huid waar de verf op zit, of daar vlakbij, bultjes gaat vertonen of rood wordt, ben je allergisch voor die verf en moet je het niet gebruiken.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Je haar en de verf voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Je moet je haar niet op de dag dat je het gaat verven wassen. De natuurlijke vetten die in ongewassen haar zitten helpen juist om de verf goed te laten pakken. Door deze vetten blijft de verf ook langer zitten.
    • Doe de dag dat je je haar gaat verven ook geen conditioner in je haar. Conditioners verstoren de natuurlijke vetten die op je haar horen te zitten.
  2. Zoals je wel weet kan haarverf je T-shirt, vloerkleed of wat dan ook waar het op komt behoorlijk verpesten. Om verfvlekken te voorkomen moet je de vloer en de omgeving waar je je haar verft bedekken met kranten. Draag een oud T-shirt waarop vlekken mogen komen. [2]
    • Hou ook een keukenrol bij de hand, voor het geval je verf knoeit.
  3. Doe een oude handdoek die vies mag worden om je schouders. Doe latex of rubberen handschoenen aan voordat je de verf gaat mengen zodat je vingers niet helemaal onder de verf komen te zitten. [3]
    • De meeste verfsets bevatten al handschoentjes. Als ze niet in jouw pakje zitten kun je latex handschoentjes bij de drogist kopen.
  4. Om dit te voorkomen kun je vaseline langs je haargrens, in je nek en op je oren smeren. Door de vaseline kun je de verf makkelijk wegpoetsen als je klaar bent.
    • Bij sommige doosjes verf zit een speciale conditioner om je huid te beschermen tegen de verf.
    • Je kunt ook lippenbalsem of een andere vette crème gebruiken.
  5. De verf die je koopt zit in een doosje waarop instructies staan. Volg de specifieke instructies op jouw verf. In het doosje zit soms ook een mengschaaltje en een kwastje. Als dat niet zo is kun je een plastic schaaltje waarvan je het niet er vindt dat het vies wordt gebruiken. Sommige verf zit in een applicatieflesje. Als dat zo is knijp je daar de tube verf in uit en schud je goed. Als je meerdere kleuren verf gebruikt, meng ze dan allemaal tegelijk zodat je snel kunt werken. [4]
    • Als je geen borsteltje hebt om mee te verven kun je een grote verfkwast gebruiken uit een hobbywinkel. De borstel moet minstens 4-5 cm breed zijn.
  6. Onthou wel dat niet alle verfsoorten met een ontwikkelvloeistof gemengd hoeven te worden. Als er in jouw pakje geen ontwikkelvloeistof zit, terwijl in de instructies wel staat dat je die moet gebruiken, moet je het apart kopen. Je kunt het bij de meeste kapperswinkels halen.
    • Als je verf gebruikt die veel donkerder is dan je eigen kleur, gebruik dan slechts 10% ontwikkelvloeistof.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

De verf aanbrengen

PDF download Pdf downloaden
  1. Om dit gemakkelijk te doen gebruik je een kam met een punt. Anders dan bij highlights, die bovenop je hoofd worden gemaakt, maak je de lowlights juist onderaan. Steek je bovenste laag haar dus op en zet het vast met speldjes. [5]
    • Het helpt ook om je haar heel goed te borstelen zodat er geen knopen meer in zitten als je de delen afscheidt.
  2. Zet stukken waarin je lowlights wilt aanbrengen vast met speldjes en bepaal welke kleur waar moet komen als je meer dan 1 kleur gaat gebruiken. Het hoeft niet symmetrisch te zijn. Het ziet er natuurlijker uit als je het wat afwisselt. [6]
    • Voor een opvallende look doe je de lowlights dicht bij elkaar.
    • Voor een natuurlijke look doe je ze wat verder van elkaar af.
    • Als je blond bent moet je niet te veel lowlights aan de achterkant doen, want dat ziet er niet natuurlijk uit, vooral als de zon erop schijnt.
  3. Als je dit doet zorg je dat je precies die delen kleurt die je wilde kleuren. Misschien zit er een applicator of kwastje bij je verfset om dit te doen.
  4. Begin op minimaal 1.5 cm vanaf je hoofdhuid met verven en ga helemaal naar beneden tot aan de punten. De streng moet gelijkmatig met verf worden ingesmeerd en je mag geen stukjes overslaan. [7]
    • Als je heel kleine stukjes wilt lowlighten, gebruik dan smalle strookjes aluminiumfolie om die plukjes van elkaar te scheiden. Leg de folie onder het haar. Breng de verf van de wortel tot de punten aan en vouw de folie dicht. Hou de folie de voorgeschreven tijd om de plukjes heen, haal ze eraf en spoel je haar uit.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Afronden

PDF download Pdf downloaden
  1. De verf moet zich nu aan je haar hechten. Op de verpakking van je verf staat precies hoe lang je het erin moet laten zitten.
  2. Gebruik een nat keukenpapiertje of een washand met zeep om dit te doen. Je moet de verf er niet te lang op laten zitten, want dan verkleurt je huid. Hoewel dat niet blijvend is, kan het wel enkele dagen blijven zitten.
  3. Je kunt je haar in de wasbak of onder de douche uitspoelen. Gebruik lauw water maar gebruik geen shampoo of conditioner--gebruik alleen de conditioner die bij je verf zit. Schrik niet als het lijkt alsof alle verf zo weer wegstroomt--dat is niet zo. Blijf spoelen tot het water helder is en je geen verf meer in de wasbak ziet.
    • Als er geen conditioner bij je verf zit, koop dan wat bij de drogist. Het moet wel een conditioner speciaal voor geverfd haar zijn.
    • Gebruik de eerste 24 tot 48 uur geen gewone shampoo of conditioner.
    • Als je shampoo gebruikt, wast de verf elke keer dat je een douche neemt uit je haar.
  4. Het is het beste om tenminste de eerste dagen niet met je haar in de zon te gaan. uv-stralen van de zon kunnen de verf verbleken. Hetzelfde geldt voor föhnen-- föhn je haar de eerste dagen na het verven niet.
  5. Nadat je 24 uur hebt gewacht kun je je haar met shampoo wassen. Het is echter ten zeerste aan te raden om een shampoo en conditioner speciaal voor geverfd haar te gebruiken. Normale shampoos kunnen de verf sneller uit je haar wassen.
  6. Om je lowlights mooi te houden moet je dit proces elke 6-8 weken bij kort haar of elke 3 maanden bij lang haar herhalen. Om te zorgen dat je haar er niet dof en dood uit gaat zien door het verven, moet je je conditioner minstens 5 minuten laten intrekken als je je haar hebt gewassen.
    Advertentie

Tips

  • Gebruik een vochtinbrengende shampoo en conditioner, of een product speciaal voor gekleurd haar.
  • Vraag een vriend(in) om je te helpen. Vier handen zijn altijd beter dan twee in dit geval.
Advertentie

Benodigdheden

  • Pakje(s) haarverf
  • Kam
  • Haarspelden
  • Latex of rubberen handschoenen
  • Douche
  • Folie

Over dit artikel

Deze pagina is 51.980 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie