Pdf downloaden Pdf downloaden

Als ouder ben je natuurlijk bezorgd. Zeker als je baby symptomen vertoont van een ziekte of een verkoudheid . Het is een feit dat ieder kind nu eenmaal met ziekte maken krijgt. Raak niet in paniek, maar handel rationeel en vraag de huisarts om hulp als je kind ziek is. Voorkomen is beter dan genezen. Een paar tips om de meest voorkomende ziektes bij baby's te voorkomen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Persoonlijke hygiene

Pdf downloaden
  1. Door regelmatig je handen te wassen, maar ook de handen van je baby, voorkom je besmettingen. Het is een simpele gewoonte die veel ziektekiemen buiten de deur houdt. Was je handen tenminste 20 seconden en was alle handoppervlakken met warm water en zeep. Omdat je baby ook van alles aanraakt, moeten ook diens handen goed gewassen worden.
    • Het is vooral belangrijk je handen te wassen als je je gezicht hebt aangeraakt.
    • Deze gewoonte zorgt ervoor dat ook gevaarlijke ziektes buiten de deur blijven;
    • Gebruik schoonmaakmiddel voor de handen dat tenminste 60 procent alcohol bevat, als je je handen even niet kunt wassen met water en zeep.
  2. Zelfs als je je prima voelt, zou je in je elleboog moeten niezen en hoesten. Gewoon niezen en kuchen kan ervoor zorgen dat je baby ziek wordt. Houd daarom altijd je elleboog voor je mond en je neus als je moet niezen of hoesten. Of gebruik een tissue en gooi hem weg na gebruik.
    • Nies nooit in je handen! Dat verspreidt bacteriën.
    • Gebruik wegwerptissues in plaats van een zakdoek om je mond af te dekken. Zakdoeken zijn verzamelaars van ziektekiemen.
  3. Was regelmatig de speeltjes van je baby en desinfecteer alles wat je baby aanraakt. Ziektes kunnen vaak lang op oppervlakken kleven. Als je baby met een vies speeltje speelt, kan hij daar ziek van worden. Voor het meeste plastic speelgoed geldt dat afwassen met water en zeep goed genoeg is. Je kunt ook met een beetje water en bleek speeltjes schoonmaken.
    • Gebruik water en zeep voor alles wat de baby in diens mond stopt. Ook de speen. Je wilt immers niet dat de baby chemicaliën binnenkrijgt.
    • Speeltjes schoonmaken is heel belangrijk als je kind heeft gespeeld met een ander kind. Ziektes kunnen onderling snel verspreid worden.
  4. Maak besmette oppervlakken, zoals deurknoppen en klinken, snel schoon. Ook de lichtknoppen, handvatten, telefoons en allerlei andere oppervlakten die je regelmatig aanraakt, moeten schoongemaakt worden. Desinfecteer dagelijks. Gebruik desinfecterende middelen om bacteriën te doden.
    • Je kunt bijvoorbeeld doekjes, spray, alcohol en gedistilleerde bleek gebruiken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Veiligheid rond anderen

Pdf downloaden
  1. Iedereen kan virussen verspreiden. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Laat daarom vrienden en familie niet zomaar de baby vasthouden of met ze spelen, voordat ze uitgebreid hun handen hebben gewassen. Daarna kan spelen en vasthouden geen kwaad.
  2. Kinderen en volwassenen die ziek zijn, kunnen hun ziekte overbrengen op je baby, door bacteriën te verspreiden. Voordat iemand op bezoek komt, kun je vragen of iedereen zich goed voelt. Als dat niet zo is, is het verstandig een andere afspraak te maken. Dat klinkt wat overbezorgd, maar is het niet: het helpt je om je baby veilig en gezond te houden.
    • Als je bij anderen in de buurt moet zijn, zorg er dan voor dat anderen hun mond en neus bedekken als ze moeten niezen of hoesten. Laat ze uit de buurt van je baby blijven.
    • Deze regel is vooral belangrijk voor speelafspraakjes tussen kinderen. Kinderen raken dezelfde speeltjes aan en verspreiden gemakkelijk bacteriën, dus houd zieke kinderen ook uit de buurt van je baby.
  3. Voorkom het delen van kopjes, bekers en bestek met anderen. Op die manier voorkom je ziekte. Zo houd je je baby ook gezond. Gebruik alleen je eigen bekers en bestek, zodat je geen bacteriën van anderen oppikt.
    • Komt er een grote groep op visite? Label de bekers dan met een naam erop. Zo weet je zeker dat niemand per ongeluk de beker van een ander pakt.
  4. Zeker in de winter is het belangrijk dat je grote menigten vermijdt. Je baby is dan extra kwetsbaar. Virussen verspreiden zich gemakkelijk onder grote groepen. In de winterperiode is het al koud en is het griepvirus bezig aan een opmars. Doe je best om je baby uit de menigte te houden.
    • Was na een buitenbezoek je handen, net als de handjes van de baby.
  5. Sigarettenrook veroorzaakt geïrriteerde longetjes bij een kind. Daardoor kan het kind ook een longaandoening oplopen. Als jij rookt, of iemand bij je thuis, is het verstandig om buiten te roken. Zo rookt je baby niet mee.
    • Maak geen uitzonderingen: laat ook je gasten niet binnen roken.
    • Het is verstandig om helemaal te stoppen met roken als je kinderen hebt. Zo voorkom je dat zij later ook gaan roken en gaan we op naar een gezonde, rookvrije generatie.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Medische behandelingen

Pdf downloaden
  1. Ga met je baby naar de dokter als je denkt dat hij ziek is. Denk je dat je baby ziek is? Ga er dan mee naar de dokter. Dit is een voorzorgsmaatregel, maar het is belangrijk om te doen. Je baby kan anders een serieuze ziekte oplopen. Maak op tijd een afspraak voor je baby. Je kunt beter een keer te vaak dan te weinig gaan.
    • Je baby kan last krijgen van bijvoorbeeld een snotneus, hoesten, koorts, geen zin om te eten en extreme huilbuien. Komt dit bij jouw baby voor? Dan is een bezoek aan de huisarts raadzaam.
    • Pas op als je baby problemen krijgt met ademen of als diens lippen en vingers blauw worden. Bel onmiddellijk 112 als dit het geval is.
    • Baby's zijn kwetsbaar voor ademhalingsproblemen. Houd dit daarom in de gaten.
  2. Twijfel je of je baby ziek is? Ga naar de huisarts en laat de baby onderzoeken. Soms is een test nodig. Een dergelijke test is pijnloos en je hebt binnen een paar minuten resultaat.
    • Er zijn ook bloedonderzoeken die snel een eenvoudig uitsluitsel geven over een eventuele ziekte bij je baby.
  3. Is je kind ziek? Geef je baby dan genoeg rust en zorg ervoor dat hij genoeg drinkt. Blijf kalm, ook al ben je zelf toch wat in paniek. Het belangrijkste is dat de baby genoeg vocht binnenkrijgt. Met genoeg vocht en rust, zal je baby snel weer herstellen.
    • Wil je baby niet drinken? Bied dan kleine hoeveelheden vocht per keer aan.
    • Je kunt ook een bevochtigingsapparaat in huis zetten om het ademhalen makkelijker te maken.
    • Houd je huisarts op de hoogte en volg de instructies die de huisarts je geeft.
  4. Sla geen inentingen over. Laat je baby vaccineren tegen de meest voorkomende ziektes. Het consultatiebureau kan je hierbij helpen.
    Advertentie

Tips

  • Zorg dat je baby genoeg drinkt
  • Zet de warme douche aan om te stomen
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in huis
  • Ga liever niet naar buiten
  • Zet het hoofdeinde van het bedje iets hoger
  • Zorg voor een goede hygiëne
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 449 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie