Pdf downloaden
Pdf downloaden
Zwarte plekjes op rozen bestrijden is belangrijk voor elke rozenkweker. Sterroetdauw is een schimmelziekte die wordt gekenmerkt door zwarte plekjes op de bovenkant van de blaadjes. Het komt meestal voor bij warm, vochtig weer, meestal tijdens een natte zomer. De blaadjes van de besmette plant worden geel en vallen af. Hierdoor raakt de plant verzwakt en vatbaar voor andere ziekten. Vaak komt hij de winter niet door. De schimmel die de zwarte plekjes veroorzaakt kan snel van plant naar plant overspringen als je er niets tegen doet.
Stappen
-
Kies met zorg de plekken uit waar je de rozen plant. De beste manier om sterroetdauw te voorkomen is door je planten op plekken te planten waar je rozen goed gedijen en waar sterroetdauw geen kans krijgt.
- Rozen hebben ongeveer 6-8 uur zonlicht per dag nodig. De ochtendzon is het beste: de dauw van de nacht wordt er snel door verdampt.
- Het is belangrijk dat er op de plek waar de rozen geplant worden genoeg luchtcirculatie is. Plant de rozen een eindje van elkaar vandaan zodat er genoeg lucht kan circuleren, en snoei wat takken in het midden zodat er binnen in de rozenstruik ook genoeg lucht kan circuleren.
- Zorg dat de aarde voedzaam is. Zorg dat de aarde rijk is aan gecomposteerd organisch afval, en dat water goed afgevoerd kan worden. Compost is geschikte voeding voor de aarde.
-
Geef je rozen de juiste hoeveelheid water. Te veel vocht kan leiden tot sterroetdauw. Het is dus belangrijk om de rozen met zorg water te geven, en om ervoor te zorgen dat ze niet te veel water krijgen. Als het weer koud is, dan kun je ze een keer per week een ruime hoeveelheid water bij de wortelaanzet geven. Als het warm en droog weer is, dan is het nodig om de rozen vaker water te geven, zonder de bladeren nat te laten worden.
- Gebruik een druppelslang of irrigatiesysteem om de rozen bij de wortels vaker water te kunnen geven.
- Let goed op als je de rozen water geeft–de sporen van de sterroetdauw worden verspreid via opspattend water. Het gebruik van een druppelslang of irrigatiesysteem is altijd beter dan een tuinslang met sproeier erop.
- Geef de rozen alleen in de ochtend water, zodat de bladeren kunnen opdrogen tegen de tijd dat het avond is.
-
Snoei de rozen regelmatig. Haal regelmatig eventuele zwakke of beschadigde takken en bladeren weg door deze weg te snoeien of eraf te knippen.Advertentie
-
Zorg dat je weet waar je op moet letten. Sterroetdauw heeft de volgende kenmerken:
- Ronde zwarte plekjes met gerafelde randen aan de bladeren.
- De onderste bladeren raken meestal het eerste besmet, waarna het zich snel verspreidt.
- De bovenste bladeren worden geel en vallen eraf.
- De plant wordt zwakker en bloeit minder goed of bloeit helemaal niet meer.
-
Haal besmette bladeren en takken zo snel mogelijk weg zodra je ziet dat er sprake is van sterroetdauw, en doe ze in een vuilniszak. Hiermee vertraag je de voortgang van de schimmelziekte.
- Ruim bladeren die op de grond gevallen zijn en die besmet zijn meteen op en zorg dat ze veilig opgeborgen worden. Als ze onder een roos liggen, dan zullen de sporen van de schimmel weer in de roos klimmen zodra temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad in de lente optimaal zijn.
-
Bespuit de rozen elke week of elke twee weken met een schimmelbestrijder tijdens de groeimaanden van de rozen. Ook zonder de kenmerken van sterroetdauw is dit een belangrijk onderdeel van preventief onderhoud en verzorging van rozen. In schimmelbestrijder zit trifloxystrobine, ziram, chloorthalonil, mancozeb, thiofanaat-methyl, en nog andere stoffen. Praat met de medewerkers van een tuincentrum bij je in de buurt over de juiste spray of poeder voor de rozen in je regio.
-
Snoei verrotte rakken eraf totdat je alleen de stengels overhoudt die niet aangetast zijn door de sterroetdauw, en doe dit voordat het groeiseizoen aanbreekt. In zware gevallen kunnen er ook zwarte plekjes komen op de stengels van de rozen. Zorg dat je die verwijdert zodra je ze ziet.Advertentie
Tips
- Een eenvoudige methode om erachter te komen of je rozen water nodig hebben of niet, is om je vinger zo ver mogelijk in de aarde rondom de aarde bij de plant te stoppen. Als het droog voelt dan is de kans groot dat de wortels flink wat water nodig hebben.
- Doe de schimmelbestrijder in een plantenspuit zodat je de gladde bladeren van de rozen beter kunt besproeien.
- In de vroege zomer komen de zwarte plekjes het vaakst voor op rozenbladeren.
Advertentie
Waarschuwingen
- Leg bladeren die sterroetdauw hebben niet op een composthoop. De schimmel wordt niet gecomposteerd en dan loop je het risico dat je je planten ermee besmet. Doe ze bij het vuilnis of verbrand de besmette bladeren. Was al het tuingereedschap met zeep en water, en wrijf ze in met alcohol of een ander ontsmettingsmiddel.
Advertentie
Benodigdheden
- Schimmelbestrijder
- Plantenspuit
- Extra plantenspuit waar je de schimmelbestrijder in doet
- Snoeischaar
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 12.395 keer bekeken.
Advertentie