Het borstelen van paarden heeft een aantal grote voordelen. Ten eerste maakt het de vacht schoon en maakt het het paard mooier. Daarnaast bevordert het een gezonde emotionele band tussen mens en paard en draagt het bij aan de ontwikkeling van het vertrouwen. Het borstelen helpt ook om natuurlijke oliën vrij te laten in de paardenvacht, die het paard beschermen tegen bijvoorbeeld regen en wind. Het helpt tevens om een gezonde bloedsomloop te bevorderen. Je moet je paard regelmatig borstelen om zijn vacht en huid gezond te houden. Daarnaast geeft borstelen je de kans om het paardenlichaam te controleren op gezondheid en eventuele uitwendige wondjes. In tegenstelling tot honden en katten, reageren de meeste paarden positief op het borstelen, wat het een leuke en gemakkelijke taak maakt. Let wel op; loop altijd via de achterkant van het paard naar de andere kant en hou een hand op zijn achterhand zodat hij weet waar je bent. Mocht het paard trappen, dan trapt hij tegen je been. Kruip niet onder het hoofd van je paard naar de andere kant; je zou klem kunnen komen te zitten tussen het paard en de muur en als het paard schrikt kan je onverhoopt een trap tegen je hoofd krijgen.
Stappen
-
Bind je paard vast. Hoewel sommige paarden goed genoeg getraind zijn om stil te blijven staan tijdens het borstelen, zullen de meeste paarden de natuurlijke behoefte voelen om na een tijdje weg te lopen. Hou je paard op zijn plek door het halstertouw vast te binden met behulp van een “paardenknoop” (veiligheidsknoop), of laat een vriend of collega (indien je met paarden werkt) het paard vasthouden.
- Gebruik altijd de “paardenknoop” als je je paard vastbindt aan een paal of een ring in de muur. Mocht het paard ergens van schrikken en hij probeert weg te rennen of hij valt, dan kan een normale knoop zelfs de nek van je paard breken. Met de “paardenknoop” kan je in geval van nood met één ruk het touw lostrekken. Zorg ervoor dat de knoop strak genoeg zit zodat het paard niet weg kan lopen.
-
Krab de hoeven van je paard uit. Om het paard zijn voet op te laten tillen, laat je je hand langs zijn been glijden en knijp je zachtjes in de pees. Als hij zijn voet niet optilt, kan je tegen zijn schouder hangen om het paard uit balans te brengen en alsnog de voet optillen. Met behulp van een hoevenkrabber verwijder je voorzichtig al het vuil, steentjes en zand rondom de straal (het V-vormige zachte gedeelte aan de onderkant van de hoef). Zorg ervoor dat je de groeven aan de beide kanten van de straal schoonmaakt. De straal is erg gevoelig; gebruik de hoevenkrabber daar niet. Een hoevenkrabber op de straal gebruiken kan leiden tot kreupelheid. [1] X Bron
- Als je de borstelsessie begint met het uitkrabben van de hoeven, heb je kans om sneller kreupelheid te detecteren. Beginnen met het uitkrabben van de hoeven is sterk aanbevolen, omdat je niet alleen kreupelheid kan detecteren, maar het ook kan voorkomen door het verwijderen van steentjes en vuil die de straal kunnen irriteren. Hoeven uitkrabben voordat je gaat rijden is essentieel, vooral als je paard beslag heeft. Het uitkrabben van de hoeven verwijdert en voorkomt ook de vorming van spruw, een kleverige zwarte schimmel die zich ontwikkelt rond de straal.
- Er is geen standaard tijd voor een borstelsessie; je kan rustig de tijd nemen om de hoeven uit te krabben. Het belangrijkste is dat je de hoeven uitkrabt voor én na het rijden. Dit is zeer belangrijk om te onthouden.
-
Gebruik een rosborstel om losse haren van het paard te verwijderen. Rubberen rosborstels zijn gemaakt om vuil, modder en andere dingen in de paardenvacht los te maken. Bij het rosborstelen volg je de haarrichting. Om het beste resultaat te behalen en het paard goed te onderhouden, moet je het paard altijd eerst rosborstelen voordat je andere borstels gebruikt. Draai krachtige, smalle cirkels met de rosborstel en vermijd plaatsen met veel bot zoals het hoofd, de ruggengraat en de benen.
- Werk aan een kant van de nek, via de schouder naar de romp. Herhaal dit aan de andere kant.
- Als je de rosborstel tegen de haarrichting in gebruikt, zal dit extra losse haren en vuil vrijmaken.
-
Gebruik een harde borstel. Een harde borstel is een borstel met harde haren die gebruikt wordt om de losse haren en het vuil dat is losgekomen door het gebruik van de rosborstel weg te borstelen. Maak korte, rechte, zwiepende bewegingen met de borstel. Begin bij de nek en werk toe naar de staart. Het wordt afgeraden om de harde borstel op de benen te gebruiken, omdat deze gevoeliger zijn dan de rest van het lichaam. Bij paardenbenen zit het bot bijna direct onder de huid, door gebrek aan een vetlaag. [2] X Bron
- Gebruik de harde borstel niet op het hoofd, oren, manen, staart, benen of geschoren delen, omdat deze plekken te gevoelig zijn. Doe je dit wel, dan kan het paard hier van schrikken of gestrest raken.
- Gebruik indien nodig een zachte doek op de delen waar het paard niet geborsteld wil worden met de harde borstel.
-
Eindig met een zachte borstel. De zachte borstel kan op alle delen van het paard worden gebruikt door zijn zachte textuur (blijf nog steeds voorzichtig op het hoofd). De zachte borstel verwijdert al het resterende stof en losse haren. Eindig het poetsen van de gehele vacht met de zachte borstel, inclusief gevoelige gebieden zoals hoofd en benen.
- Indien je een aparte borstel wil gebruiken voor het hoofd, kan je een hoofdborstel gebruiken. Een hoofdborstel is speciaal gemaakt voor het gebruik op het hoofd en ziet eruit als een miniatuur van een zachte borstel.
-
Maak het hoofd van het paard schoon. Maak de ogen en neus van je paard schoon met een natte spons of washand. Gebruik een andere spons of doekje om het gebied onder de staart schoon te maken. Omdat deze gebieden altijd klam zijn, stapelt zich vuil en slijm op, wat moet worden verwijderd. Ga zacht te werk in deze gevoelige gebieden.
- Gebruik voor elk paard een andere spons/washand, om verspreiding van infecties te voorkomen.
-
Borstel de manen en staart. Gebruik een manenkam met brede tanden of een borstel om de manen en staart te ontklitten. Haal de grootste klitten met je vingers uit de manen/staart voordat je begint met borstelen. Hou de staart of een grote sectie manen in één hand (om trekken te voorkomen) en borstel het uit met je andere hand. Ga aan de zijkant van je paard staan wanneer je de staart uitborstelt. Wanneer je paard trapt sta je op een veiligere plek en is er minder kans om gewond te raken. Borstel steeds kleine secties van de staart totdat je de hele staart hebt uitgeborsteld.
- Praat tegen je paard en hou een hand op het paard zodat hij niet schrikt.
- Indien je haarproducten wilt gebruiken moet je erop letten dat je natuurlijke manen/staartsprays koopt in plaats van sprays op basis van siliconen. Spray het op de manen of staart en masseer het in. Buiten de antiklitwerking, zal het de haren ook voeden en laten glanzen. [3] X Bron
-
8Spuit in de zomer of bij warm weer vliegenspray. Wanneer het zomer is of bij erg warm weer, zou je het paard kunnen inspuiten met vliegenspray. Vliegen kunnen erg irritant zijn. Ze zitten meestal op het hoofd van het paard en kunnen infecties verspreiden. Dazen kunnen steken en pijn veroorzaken. De vliegen en dazen zullen jou waarschijnlijk ook lastigvallen. Spray het paard volledig in, maar vermijd het hoofd. Je kan vliegenspray op het hoofd aanbrengen door middel van speciale rollers of je kan wat spray op een spons spuiten en op die manier over het hoofd verspreiden.Advertentie
Tips
- Als het paard erg stoffig is of veel opgedroogde modder op zijn vacht heeft, borstel hem dan grondig met de rosborstel. Haal daarna een vochtige microvezeldoek over de vacht, die het meeste vuil zal opnemen.
- Besteed de meeste tijd aan het rosborstelen! Het maakt je paard mooi en glanzend.
- Als je een ruin of hengst hebt, moet je zijn koker elke zes maanden schoonmaken.
- Zorg voor een goede hoefsmid. Het is erg belangrijk dat je paard regelmatig bekapt of beslagen wordt.
- Wees voorzichtig bij gevoelige gebieden zoals de flanken en het singelgebied. Het paard kan deze gebieden onaangenaam vinden en zich gaan misdragen.
- Het is niet nodig om een paard dagelijks te borstelen. Je moet je paard minimaal één keer per week borstelen om de vacht en huid gezond te houden. Er wordt echter wel aangeraden om het paard te borstelen voor en na het rijden.
- Gebruik een oude (schone) handdoek of een wollen poetshandschoen aan het eind van een borstelsessie om je paard een mooie glans te geven. Dit helpt op shows of wedstrijden.
- Sta niet recht achter het paard wanneer je de staart borstelt; het paard kan je trappen.
- Borstel de manen en staart niet te vaak. Dit kan de manen en staart pluizig maken wat er ongezond uitziet. Bewaar het borstelen van de manen en staart voor shows of wedstrijden. Door sommige kammen en borstels breken de haren af, wat er onverzorgd uitziet.
- Poets het singelgebied goed voordat je gaat rijden, om zand te verwijderen. Modder kan gaan schuren onder de singel. Verwijder ook het zand op de plekken waar het hoofdstel komt te zitten.
Waarschuwingen
- Gebruik niet te veel druk bij het borstelen van de benen. De huid zit dicht op het bot en dit kan pijn doen.
- Als je babyolie gebruikt om de vacht van je paard te laten glanzen, doe dit dan niet op het heetste moment van de dag. De zon kan de olie verwarmen en je paard kan hier letterlijk door verbranden.
- Sta bij het hoeven krabben zo dicht mogelijk bij het lichaam van het paard. Hoe verder je van het paard afstaat, hoe makkelijker en harder hij je kan trappen. Bij de achterbenen kan je het beste een beetje voor de achterbenen staan. Moet je toch achter de achterbenen staan, plaats dan een hand op het paard zodat hij weet dat je daar bent.
- Poets het paard niet in zijn stal omdat dit zijn stro of vlasbed stoffig maakt. Als je paard problemen heeft aan zijn luchtwegen, kan je het beste buiten poetsen.
- Zorg ervoor dat je altijd de “paardenknoop” (veiligheidsknoop) gebruikt als je het paard poetst of wast, zodat je het paard altijd snel los kan maken in geval van nood.
- Ga nooit ruw om met het hoofd; het paard kan hier hoofdschuw van worden. Hoofdschuwe paarden doen hun hoofd hoog in de lucht wanneer je hun hoofd probeert aan te raken. Dit maakt borstelen en het halster/hoofdstel omdoen moeilijk.
Benodigdheden
- Rosborstel (essentieel)
- Harde borstel (essentieel)
- Zachte borstel (essentieel)
- 2-4 sponzen (optioneel)
- Vliegenspray (alleen als er veel vliegen zijn)
- Elastiekjes (alleen als je gaat vlechten)
- 2 of meer handdoeken (optioneel)
- Een poetskist of poetstas
- Kruk (optioneel)
- Metalen rosborstel om de borstels schoon te maken (optioneel)
- Zweetmes met kartelrand om de wintervacht te verwijderen (optioneel)
- Trekkam (optioneel).
- Staart- en manenborstel (essentieel)
- Hoevenkrabber (essentieel)