PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Heb jij dat ook wel eens, dat je een kamer binnen loopt en geen idee meer hebt wat je daar ook al weer kwam doen? Of dat de naam van iets of iemand op het puntje van je tong ligt, maar dat je je hem niet meer kunt herinneren? Onze hersenen zijn verantwoordelijk voor het verwerven, verwerken en opslaan van grote hoeveelheden informatie, maar soms kunnen foutjes in dat proces ervoor zorgen dat we iets vergeten, ook al is het iets waar je zojuist nog aan hebt gedacht. Gelukkig zijn er manieren om dingen beter te kunnen onthouden.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Je geheugen stimuleren

PDF download Pdf downloaden
  1. Om iets te kunnen onthouden moeten je hersenen drie fases doorlopen: verwerving, consolidatie en ophalen (ook wel oproepen genoemd). [1] Als er iets mis gaat in een van deze fases, is het moeilijk om te onthouden wat je wilt onthouden.
    • In de verwervingsfase wordt informatie die je net hebt geleerd opgeslagen in je kortetermijngeheugen, voordat je het weggooit, of codeert als langetermijnherinnering. Als je niet goed oplet, zoals wanneer je je bril zomaar ergens neerlegt voordat je de kamer uitloopt, zul je waarschijnlijk vergeten zijn waar die ligt als je terug komt.
    • In de consolidatiefase wordt de informatie die je hebt verworven overgebracht naar het langetermijngeheugen. Dat gebeurt vaak als deze informatie verband houdt met andere langetermijnherinneringen die je al hebt, als het op de een of andere manier betekenis voor je heeft (in relatie tot historische of belangrijke gebeurtenissen) of als er een sterke zintuigelijke indruk aan verbonden is.
    • In de fase van het ophalen wordt de informatie die in je hersenen is opgeslagen teruggehaald door het neurale patroon dat werd gebruikt om deze informatie op te slaan weer te activeren. In deze fase hebben we vaak het gevoel dat iets 'op het puntje van onze tong' ligt, en je kunt bepaalde dingen doen om je hersenen in deze fase te stimuleren.
  2. Onderzoek heeft aangetoond dat veel herinneringen afhankelijk zijn van de context, wat betekent dat mensen zich informatie veel beter kunnen herinneren in een omgeving die lijkt op de omgeving waar de informatie tot zich is genomen. [2]
    • Als je bijvoorbeeld ergens aan dacht in de woonkamer, en je bent het al weer vergeten als je in de keuken staat, loop dan terug naar de woonkamer. Waarschijnlijk komt de informatie door de bekende omgeving weer terug.
  3. Als je niet fysiek terug kunt gaan naar de plek waar je een gedachte had, probeer je dan voor te stellen waar je was, wat je deed en hoe je gedachten verband met elkaar hielden. Omdat veel herinneringen zijn opgeslagen op overlappende neurale patronen, kan het helpen om vergeten gedachten terug te halen door je gedachtengang te reconstrueren, en door ideeën die verband houden te stimuleren. [3]
  4. Als je bijvoorbeeld naar een bepaald nummer luisterde of een bepaalde internetpagina bezocht toen je een gedachte had die je je niet meer kunt herinneren, kan het helpen om die omstandigheden terug te halen, zodat de vergeten informatie ook weer terugkomt. [4]
  5. Omdat je hersenen zoveel informatie opslaan op overlappende neurale patronen, blijf je soms vastzitten in het oproepen van gerelateerde, maar 'verkeerde' informatie, zoals al die 'andere' acteurs die Batman hebben gespeeld, maar niet die ene die jij bedoelt. Als je aan iets anders denkt kan dat helpen om de fase van het ophalen te 'resetten'. [5]
  6. Door spanning kun je zelfs de eenvoudigste dingen vergeten. Als je je iets niet kunt herinneren, maak je er dan niet druk om; adem een paar keer diep in en uit om jezelf te kalmeren, en probeer het dan nog eens te bedenken. [6]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Je geheugen versterken

PDF download Pdf downloaden
  1. Je zult informatie makkelijker overbrengen naar je langetermijngeheugen als je het associeert met onderscheidende informatie die als 'aanwijzing' kunnen dienen, of als beginpunt. Alles kan een aanwijzing zijn, maar het actief relateren van nieuwe informatie aan dingen die je al weet is een goede strategie. [7]
    • Als je bijvoorbeeld met een vriend(in) praat in een café, en ze zegt dat ze bijna jarig is, probeer de herinnering van het gesprek dan te koppelen aan iets wat je al weet: "Melissa vertelde me dat ze jarig is op 7 juni. Dat is precies een week voor de verjaardag van mijn moeder".
    • Deze aanwijzingen kunnen ook zintuigelijke informatie zijn. Een geur kan bij veel mensen een levendige herinnering oproepen, zoals de geur van verse appeltaart je terug kan brengen naar de dagen dat je bij je oma logeerde. [8] Als de herinnering mogelijk gekoppeld is aan een geur -- in dit voorbeeld misschien de geur van koffie in het café -- probeer je geheugen dan te stimuleren door aan deze bekende geur te ruiken.
  2. Je geheugen heeft sterke banden met omgevingsfactoren van de plek waar je de informatie hebt opgenomen. [9] Dit kun je bewust gebruiken om de informatie later terug te halen.
    • Je kunt bijvoorbeeld de informatie die je wilt onthouden verbaal verbinden aan de plek: "Toen we in dat nieuwe café op het Javaplein waren, vertelde Melissa me dat ze jarig is op 7 juni".
  3. Als jij, net als zoveel mensen, een naam meteen weer bent vergeten nadat iemand zich heeft voorgesteld, probeer de nieuwe informatie dan zo snel mogelijk te herhalen. Verbind het aan zoveel mogelijk aanwijzingen -- hoe hij/zij eruit ziet, wat hij/zij draagt, waar jullie zijn -- want dat helpt je ook om het later terug te halen. [10]
    • Als je bijvoorbeeld op een feestje bent, en een vriend stelt je voor aan iemand die Mark heet, kijk hem dan meteen aan, glimlach, schud zijn hand en zeg: "Leuk je te ontmoeten, Mark. Wat een mooi blauw overhemd heb je aan!" Door al deze zintuigelijke informatie in een keer te versterken, kun je de herinnering later makkelijker ophalen.
  4. Een geheugenpaleis is een bekend trucje dat wordt gebruikt om verbanden te leggen tussen informatie en de omgeving -- in dit geval bestaat de omgeving echter alleen in je fantasie. Zelfs de beroemde detective Sherlock Holmes (al bestaat die niet echt) gebruikte deze techniek! [11]
    • Je moet deze techniek oefenen om er beter in te worden, maar het kan heel handig zijn als je informatie wilt onthouden, want het legt de nadruk op het vormen van creatieve of zelfs absurde verbanden tussen plekken en herinneringen.
  5. Dit is niet altijd mogelijk, maar probeer als het kan te voorkomen om nieuwe informatie tot je te nemen in stressvolle situaties -- bijvoorbeeld de nacht voor een belangrijk examen -- want dan is het lastiger om die herinneringen later weer op te roepen. [12]
  6. Slaap -- vooral de REM-slaap -- is zeer belangrijk voor het verwerken, consolideren en opslaan van informatie. Slaaptekort tast het afvuren van neuronen aan, waardoor het moeilijker is om informatie op te slaan en op te roepen. [13]
  7. Doe even iets anders, geloof erin dat je het wel weet en dan herinner je het je wel weer.
    Advertentie

Tips

  • Door je taken hardop uit te spreken terwijl je van de ene naar de andere kamer loopt, kun je ze beter onthouden. Als je bijvoorbeeld naar de badkamer loopt om je multivitaminen te pakken, blijf dan "Ik pak mijn multivitaminen" zeggen tot je er bent.
  • Gebruik een app of agenda om echt belangrijke informatie te onthouden, zoals doktersafspraken en verjaardagen. Zelfs het beste geheugen kan wel een beetje hulp gebruiken!
  • Om iets te onthouden kun je de geluiden, plekken, of gebeurtenissen opnieuw proberen te beleven, zodat je weer weet wat er gebeurde.
  • Loop rondjes. Dan kun je dingen beter onthouden!
  • Doe precies hetzelfde als wat je deed toen je de gedachte had, want meestal werd die gedachte opgewekt door iets wat je deed of zag.
  • Onthoud wat je aan het doen was, en ga daarmee door tot je er niet meer aan denkt; dan weet je ineens weer waar iets ligt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Supplementen voor het geheugen, zoals ginkgo biloba, zijn heel populair, maar er bestaat weinig bewijs dat ze het geheugen echt verbeteren, en ze kunnen schadelijke bijwerkingen hebben zoals het verdunnen van het bloed. [14]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 12.639 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie