Pdf downloaden
Pdf downloaden
Jouw data is het belangrijkste wat op je computer staat. Dit kunnen fotoalbums zijn, belastingzaken, verzamelde afbeeldingen van kunstwerken, muziek van je favoriete band, onderzoeksmateriaal of eigen werk, waarbij kwijtraken gewoon geen optie is. Helaas komt het voor dat computers stuk gaan. Een plan hebben voor het maken van reservekopieën voor er iets vreselijk mis gaat is één van de belangrijkste taken die je kunt ondernemen als verantwoorde computergebruiker. Gelukkig is het nu gemakkelijker dan ooit om een back-up te maken van je gegevens. Volg onderstaande gids om hier mee over te leren.
Stappen
-
Plaats een opslagmedium in de PC. De snelste manier om van je bestanden een back-up te maken is middels een externe harde schijf of USB-stick. Je kunt eventueel ook Cd's of Dvd's gebruiken, maar deze nemen veel ruimte in en zijn vatbaarder voor dataverlies en fouten dan een harde schijf. Je moet de bestanden daarbij ook nog branden op schijf, terwijl je dit met een externe schijf eenvoudigweg kunt slepen en plakken.
- Ruimte kan een probleem zijn, zeker mocht je besluiten om de gegevens op een Cd's, Dvd's of USB-stick op te slaan. Is je externe harde schijf groot genoeg, dan speelt een ruimteprobleem geen rol.
- Cd's kunnen ongeveer 700 MB aan gegevens bevatten, Dvd's ongeveer 4, 7 GB en USB-sticks gaan tot wel 32 GB. Externe harde schijven zijn er al te krijgen tot aan meerdere terabytes (TB).
- Ben je aangesloten op een netwerk, dan kun je ook back-ups maken naar een netwerkschijf of een andere computer.
-
Beslis waar je een back-up van wilt maken. Maak je handmatig een back-up, dan is het aan jou om ervoor te zorgen dat elk benodigd bestand wordt gekopieerd. Zorg dat je grondig bent bij het zoeken op je systeem.
-
Geef aan welke gegevens het belangrijkst zijn. Zorg dat er van de belangrijkste gegevens altijd een reservekopie wordt gemaakt. Dit zijn belangrijke en gevoelige bestanden, bestanden en foto's met emotionele waarde en andere onvervangbare data. Kopiëren neemt veel tijd, dus gebruik je tijd goed door alleen dat te bewaren wat van belang is.
- Van programma's kan geen back-up worden gemaakt en deze moeten opnieuw worden geïnstalleerd, mocht het zo zijn dat er niets helemaal mis gaat met je systeem. Instellingen van programma's en voorkeuren kunnen bijna altijd wel worden opgeslagen. Kijk bij de documentatie van je software waar je deze bestanden kunt vinden.
-
Kopieer de gegevens. Heb je eenmaal besloten welke gegevens je wilt bewaren, dan kun je beginnen met het maken van een back-up. Gebruik je een externe harde schijf, USB-stick of netwerkschijf, dan kun je eenvoudigweg de bestanden verslepen naar de nieuwe locatie om deze te kopiëren. Zoek voor het branden op schijf elders naar meer informatie.
- Voor extra beveiliging van je gegevens kun je ook besluiten om deze op twee verschillende locaties op te slaan.
-
Vergeet niet om je back-up te blijven bijhouden. Omdat je handmatig een back-up maakt is er niemand die het voor je bijhoudt. Het is dus aan jou om te plannen wanneer je de volgende keer een reservekopie van de gegevens gaat maken.Advertentie
-
Download een back-up programma. Er zijn diverse programma's die geld kosten of die gratis zijn, maar de meeste bieden ongeveer dezelfde basisfuncties. Een voordeel van een programma ten opzichte van handmatige back-ups maken zijn de opties voor het automatiseren en plannen. Hiermee kun je back-ups maken zonder je er verder nog druk over te maken. [1] X Bron
- Sommige programma's comprimeren de gegevens om opslagruimte te besparen, terwijl andere gewoon een kopie maken. Er zijn ook programma's die beide opties kennen.
-
Kies waar je een back-up van wilt hebben. Alle programma's zullen je vragen welke bestanden en mappen je wilt back-uppen. Zorg dat je alle belangrijke bestanden hebt geselecteerd, en niets over het hoofd ziet.
-
Sluit het opslagmedium aan. Je hebt natuurlijk nog een externe schijf of netwerkschijf nodig om deze programma's te kunnen gebruiken. Zorg dat het is ingeplugd voor je met de back-up begint.
-
Maak een schema. De tijdspanne tussen de back-ups is vooral afhankelijk van de mate waarin je de bestanden wijzigt. Als je steeds wijzigingen maakt die weer moeten worden opgeslagen, dan is het belangrijk dat je zeer frequent een back-up maakt, misschien zelfs wel om het uur. Dit kan zeker het geval zijn bij kunstenaars, schrijvers en bij financiële documenten.
- Het maken van een back-up kan veel eisen van een computer. Veel mensen kunnen prima toe met back-ups tijdens de momenten dat de computer niet wordt gebruikt.
- Zorg dat de back-up locatie is aangesloten tijdens de geplande back-up.
Advertentie
-
Open het programma File History (Bestandsgeschiedenis). Om oudere versies van een bestand of map te kunnen laden, zal je bestandsgeschiedenis moeten activeren, wat inhoudt dat je een externe harde schijf of een netwerkschijf moet hebben aangesloten. Windows gebruikt dat om oudere versies van je bestanden op te slaan, zodat je overschreven en beschadigde bestanden kunt herstellen. Het is daarmee ook te gebruiken als back-up voor al je persoonlijke documenten voor het geval er gegevensverlies is opgetreden.
- Je kunt File History vinden door te zoeken op “file history” vanuit het startscherm. Selecteer File History of Bestandsgeschiedenis uit de zoekresultaten.
-
Zet File History aan. Als er een externe harde schijf is aangesloten, dan zal de Turn On knop beschikbaar komen. Als je de opslaglocatie wilt wijzigen naar een netwerkschijf, klik dan op de knop Select Drive in het linker menu en klik op “Add network location”. Daarna kun je bladeren naar de netwerkschijf. [2] X Bron
- Kies of je wel of niet wilt dat je HomeGroup ook toegang heeft tot de schijf. Heb je meerdere op je HomeGroup en je wilt dat ze allemaal hun back-ups centraal opslaan, klik dan op Yes, in alle andere gevallen op No.
-
Configureer de instellingen van File History. Heb je File History geactiveerd, dan kun je de geavanceerde instellingen configureren door te klikken op “Advanced settings” in het linkermenu.
- Verander de wijze waarop bestanden worden bewaard door gebruik te maken van het menu “Keep saved versions”. Standaard staat deze op “Forever”.
- Verander hoe vaak kopieën worden bewaard door te gebruik te maken van het menu “Save copies of files”. De standaard is “Every hour”.
-
Voeg belangrijke bestanden en mappen toe aan je bibliotheken. Windows 8 File History biedt niet de mogelijkheid om te kiezen waar een reservekopie van wordt gemaakt. In plaats daarvan maakt het automatisch een back-up van alles wat is opgenomen in je libraries / bibliotheek (Documenten, Afbeeldingen, etc.). Heb je bestanden in andere locaties die je wilt kopiëren, versleep dan een map naar één van je bibliotheken.Advertentie
-
Sluit een externe schijf aan op je Mac. In het ideale geval zou deze schijf voldoende ruimte moeten hebben om alle gegevens van je Mac op te slaan, waarbij er nog ruim voldoende ruimte overblijft. Dit omdat Time Machine in de loop van tijd meerdere kopieën maakt en het meest effectief is als je meerdere kopieën hebt om uit te kiezen.
- Je kunt een schijf aansluiten via USB, Thunderbolt of FireWire.
- Is de externe schijf nog niet geformatteerd, dan kun je dit nu doen met behulp van Disk Utility. Zorg dat Mac OS X Extended (Journaled) is geselecteerd als schijfformaat.
-
Time Machine hoort automatisch op te starten. Heb je Time Machine nog niet ingesteld, dan zal een dialoogvenster verschijnen na het inpluggen van een externe harde schijf, met de vraag of je deze wilt gebruiken voor Time Machine. Klik op “Use as Backup Disk” om te beginnen met het gebruiken van de schijf samen met Time Machine. [3] X Bron
- Verschijnt het dialoogvenster niet, dan kun je Time Machine openen vanuit het System Preferences scherm dat je kunt vinden in het Apple-menu.
-
Laat Time Machine automatisch werken. Heb je eenmaal een schijf aangewezen als opslagmedium voor de Time Machine back-up, dan worden je gegevens elke uur automatisch als back-up bewaard. Time Machine bewaard een kopie elk uur voor de afgelopen 24 uur, een dagelijkse kopie voor een maand en wekelijks back-ups voor zolang er voldoende ruimte is op de externe harde schijf.Advertentie
-
Zoek een clouddienst. Er zijn diverse gratis clouddiensten beschikbaar die je kunt gebruiken als locatie waar je bestanden altijd online zijn. Deze zijn Google Drive, Microsoft SkyDrive, Apple iCloud, DropBox, onder andere. Deze diensten bieden allemaal ruim voldoende gratis opslagruimte, en kan worden uitgebreid tegen bepaalde kosten.
- Er bestaan ook op cloud gebaseerde diensten die voor een jaarabonnement. Deze zijn meer gericht op het maken van een back-up, en hebben mogelijkheden om deze in te plannen. Dit zijn onder andere CrashPlan+, Carbonite, Mozy, Backblaze, Acronis.
-
Kopieer je bestanden naar een clouddienst. Als je een gratis dienst gebruikt, dan is het aan jou om zelf je back-ups bij te houden. Dan kun je op dezelfde manier handmatig bestanden toevoegen zoals je dat op op een externe harde schijf zou doen. Sommige diensten zoals SkyDrive en Google Drive geven je een map die je op het bureaublad kunt plaatsen. Alles wat je in deze map plaats zal worden gesynchroniseerd met je cloudopslag.
-
Je opslagruimte in de gaten houden. Hoewel de hoeveelheid ruimte die je krijgt na aanmelding heel veel lijkt, zal je ontdekken dat je het snel volloopt, zodra je afbeeldingen en video's gaat toevoegen. Zorg dat je alleen de meest noodzakelijke bestanden opslaat en doorloop af en toe de bestanden in de cloud, waarbij je oudere versies verwijdert.Advertentie
Tips
- Maak tijdig en regelmatig een back-up.
- Het is een goed idee om gegevens op te slaan op verschillende manieren, zodat je altijd een extra back-up hebt voor het geval het primaire opslagmedium dienst weigert. Ook kan het handig zijn om bepaalde back-up media alleen voor specifieke bestanden te gebruiken, zoals een USB-stick alleen voor je schrijfprojecten of een externe harde schijf voor je foto's of muziekbestanden.
Advertentie
Waarschuwingen
- Zorg dat het opslagmedium voor de back-up in aangesloten, voordat de back-up gemaakt gaat worden.
Advertentie
Bronnen
Advertentie