PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een goede speech kan je de bewondering van leraren en klasgenoten opleveren. Je zult waarschijnlijk wel niet het soort speech houden zoals je ze in films hoort, en dat is maar goed ook: mensen waarderen jouw eigen, unieke invalshoek veel meer. Met deze stappen maak je een gedenkwaardig en pakkend succes van je speech, van het vinden van een goed idee tot aan het overwinnen van plankenkoorts.

Methode 1
Methode 1 van 3:

De speech schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is de bedoeling dat je speech grotendeels één onderwerp (of meerdere onderwerpen binnen één thema) volgt. Wat dit thema is, hangt af van het soort speech dat je gaat houden. Afstudeerspeeches gaan meestal over herinneringen of juist de toekomst, speeches voor de schoolverkiezingen proberen anderen te overtuigen dat je goede beslissingen zult maken als je verkozen wordt en speeches die je als opdracht voor de klas moet houden, gaan meestal over een controversieel onderwerp.
    • Als je niet zeker weet welk thema je wilt kiezen, schrijf dan een aantal verhalen of stellingen op die je in je speech zou kunnen noemen. Kies de verhalen/stellingen die je het meeste aanspreken en kijk of er een gemeenschappelijk thema is dat ze verenigt.
    • Kijk bij ‘Wat wel en niet te doen’ voor meer tips over het vinden van een thema.
  2. Schrijf een grappige speech als je mensen graag aan het lachen maakt, of creëer juist reflectieve momenten als je een serieus persoon bent. Sluit je speech op een inspirerende of opbeurende manier af. Dat is vooral voor afstudeerspeeches belangrijk.
  3. Vermijd ook lange, meanderende zinnen en te ingewikkelde argumenten. In tegenstelling tot bij het schrijven van een essay, zal het tijdens het houden van een speech moeilijk zijn om technische termen uit te leggen of naar eerder genoemde argumenten te verwijzen. Houd je zinnen dus makkelijk te volgen. Als er jongere kinderen bij het publiek zitten, gebruik dan woorden en concepten die kinderen op die leeftijd begrijpen.
    • Onderbreek je zinnen niet met bijzinnen of andere extra informatie. In plaats van een zin als “onze tennis- en basketbalteams, die, zoals we allemaal weten, twee jaar geleden het regionale kampioenschap wonnen, hebben extra financiering nodig om te kunnen concurreren” is het beter om te zeggen: “onze tennis- en basketbalteams wonnen allebei twee jaar geleden de regionale kampioenschappen. Nu is dus het moment voor extra financiering, zodat ze kunnen blijven concurreren met andere scholen.”
    • Je mag best een paar keer verwijzen naar het (straat)taalgebruik op je school om mensen aan het lachen te maken, maar ga niet te ver, vooral als er ouders tussen het publiek zitten.
  4. Je kunt een ruwe eerste versie schrijven, of juist een collectie van verschillende verhalen en inspirerende zinnen die bij je thema passen. Blijf bij je eigen ideeën en specifieke details. Mensen onthouden originele en gedetailleerde sentimenten beter dan generische frasen zoals “ik zal onze school trots maken” of “onze klas zal geweldige prestaties blijven leveren”.
    • Zoek naar een brede boodschap waarin het hele publiek zichzelf kan vinden en tegelijkertijd binnen een specifiek thema past. Bijvoorbeeld: “Word een nog betere versie van de held die jou inspireert” (maar steel je idee natuurlijk niet van deze website!)
    • Je verhalen kunnen specifieke gebeurtenissen uit je eigen leven of uit de geschiedenis zijn, maar je kunt ook over algemene ideeën praten. Je kunt bijvoorbeeld een verhaal vertellen over het ziekenhuisbezoek van je broer of zus, en het vervolgens hebben over het overwinnen van angst en moeilijkheden in het algemeen.
    • Als je tevreden bent met wat je aan het schrijven bent, maar het past niet binnen het thema dat je in gedachten had, dan is het ook prima om je onderwerp aan te passen of om voor een geheel ander onderwerp te kiezen. Wissel tussen het schrijven van verhalen en het brainstormen over een thema als je vast blijft lopen.
  5. Kies een boeiend en thematisch verhaal om mee te beginnen, een verhaal dat meteen de aandacht van het publiek krijgt en de luisteraars voorbereidt op de toon en boodschap van je speech. Besteed extra aandacht aan de eerste zin: [1]
    • Verras je publiek door ze direct een schokkende vertelling voor te schotelen. “Toen ik tien jaar was, verloor ik mijn vader.”
    • Maak je publiek aan het lachen door een grap te vertellen, vooral een die iedereen zal begrijpen. “Hallo iedereen. Laten we een applaus geven aan de gast die hier de airconditioning geïnstalleerd heeft.”
    • Begin met een groots statement dat mensen aan het denken zet. “Onze Melkweg bevat miljarden aarde-achtige planeten, en we staan nog maar aan het begin van hun ontdekking.”
    • Waarschijnlijk zal iemand anders je introduceren, en de meeste mensen kennen je al. Tenzij je specifiek gevraagd wordt om jezelf te introduceren, hoef je dat niet te doen en kun je meteen met het echte werk beginnen.
  6. Je publiek moet voor het einde van de eerste paar zinnen weten wat het thema van je speech is. Zeg precies waar je het over hebt of suggereer het tenminste sterk aan het begin van je speech.
    • Om een eerder voorbeeld aan te halen, als je thema “word een nog betere versie van de held die je inspireert” is, dan kun je je speech beginnen met twee of drie zinnen over je held, om vervolgens te zeggen: “We hebben allemaal helden die ons inspireren, maar we hoeven ze niet simpelweg te volgen. Je kunt zelfs beter worden dan degenen waartegen je opkijkt.”
  7. Ga niet van een grap ineens naar een verhaal over hoe je een auto-ongeluk overleefde. Denk na over wat het publiek voelt en verwacht na elk onderdeel van je speech. Het is goed om ze te verrassen, maar doe dat met je unieke ideeën, niet door ze in de war te brengen met een compleet nieuw onderwerp.
    • Gebruik zinsneden zoals “nu wil ik het graag hebben over…” en “maar we moeten ook onthouden dat …” wanneer je met een nieuw idee verder gaat. [2]
  8. Een goede grap of een idee dat mensen aan het denken zet zijn goede manieren om een speech te beëindigen, afhankelijk van het gevoel dat je speech oproept. Als je een standpunt bewijst, vat het dan kort samen door je standpunt te herhalen.
    • Werk naar een groots einde toe, en sluit de speech vervolgens af met een grap. “En ik weet dat je morgen bereid bent het juiste te doen wanneer je naar het stemhokje gaat. Bescherm je eigen belangen en die van de school door na afloop je handen te wassen. Weet je hoeveel mensen dat ding aanraken?”
    • Als je een afstudeerspeech houdt, is het de bedoeling je publiek te vervullen met enthousiasme en ontzag voor de toekomst. Dit is een groot moment en jij hebt de kracht om dit te verwezenlijken. “Jaren later zullen jullie de vader of moeder zijn waar je kind naar opkijkt, de schrijver die onze manier van denken verandert, de uitvinder die nieuwe manieren van leven creëert. Klim op het podium en wees de held van morgen!”
  9. Gefeliciteerd, je hebt de eerste opzet gemaakt. Maar hiermee ben je nog niet klaar. Om een goede speech te schrijven, zul je er aan moeten blijven werken, er over blijven denken, en misschien je hele tekst wel moeten herschrijven.
    • Laat een docent, familielid of vriend je tekst controleren op grammaticafouten en feedback geven. Spelling is van ondergeschikt belang, aangezien je de speech hardop zult voordragen.
  10. Kaarten, foto’s of andere materialen zijn heel handig voor speeches die je als opdracht voor de klas moet houden. Zo heb je iets om op te schrijven en je hoeft je materialen niet buiten de klas te verplaatsen. Voor een afstudeerspeech heb je ze echter niet nodig.
    • Als er veel nummers en getallen aan je onderwerp te pas komen, is het handig die op het bord te schrijven zodat je publiek ze kan onthouden. [3]
  11. Niemand wil luisteren naar iemand die een essay hardop voorleest. Je moet je tekst dus goed genoeg kennen om hem zelfverzekerd voor te kunnen dragen terwijl je je publiek aankijkt. Het is echter wel handig om als geheugensteuntje een aantal steekwoorden op een indexkaart te schrijven.
    • Deze steekwoorden zijn er om je te helpen herinneren wat hierna komt en wat de belangrijkste feiten zijn. “Ga verder met verhaal over berengevecht (de man heet Paul Bunyan)” is ongeveer hoeveel details je nodig hebt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De speech oefenen en voordragen

PDF download Pdf downloaden
  1. Draag je je speech staand of zittend voor? Heb je genoeg ruimte om een beetje te lopen, of zul je op één plaats blijven staan? Waar houd je je indexkaarten, visuele hulpmiddelen en andere materialen? Wat doe je hiermee wanneer je klaar bent met je speech? [4]
    • Oefen je speech in een situatie die zo veel mogelijk lijkt op die van je daadwerkelijke speech.
    • Algemeen geldt dat je redelijk stil blijft staan tijdens de voordracht, maar kleine handgebaren maken of af en toe wat lopen is prima, vooral als dat je helpt om je zelfverzekerder te voelen en over te komen. [5]
  2. Als je voor een lokaal of aula vol mensen spreekt, is het belangrijk te leren om je stem op de juiste manier te projecteren en niet te mompelen of schreeuwen. Sta met je benen op schouderbreedte uit elkaar en je rug recht. Gebruik je middenrif tijdens het spreken en duw de lucht van laag in je borst naar buiten. [6]
  3. Neem de houding en technieken die hierboven beschreven staan over. Als je je speech al uit je hoofd kent, gebruik dan je indexkaarten. Als je ‘m nog niet kent, kun je natuurlijk ook gewoon de tekst oplezen.
    • Als je speech te lang is, moet je absoluut enkele passages schrappen of de langere verhalen en ideeën inkorten. Probeer onder de 10 a 15 minuten te blijven als je een afstudeerspeech houdt. Een verkiezingsspeech moet niet langer dan een paar minuten duren, en bij een voordracht voor de klas zal je docent je vertellen wat het tijdslimiet is.
  4. Het is gemakkelijk om je speech af te raffelen als je nerveus bent. Neem na elke zin een pauze, en las aan het einde van een passage, voordat je met het volgende idee verder gaan, een net wat langere pauze in om oogcontact met het publiek te maken.
    • Bereken hoe lang je over elke passage zou moeten doen als je merkt dat je gehaast blijft praten. Schrijf het aantal minuten op je kaarten en oefen in de buurt van een klok zodat je kunt checken of je het juiste tempo aanhoudt. [7]
  5. Begin door je speech hardop voor te lezen, en probeer vervolgens steeds minder op je papier te kijken en meer oogcontact te maken met je spiegelbeeld. Uiteindelijk moet je je speech kunnen voordragen met alleen je indexkaarten als hulp.
    • Gebruik elke keer net iets andere woorden wanneer je je belangrijkste ideeën kent. Het gaat niet om exacte memorisatie. Door een nieuwe zinsnede te gebruiken om je idee over te brengen klinkt je speech natuurlijker.
  6. Kijk beter naar je spiegelbeeld zodra je je ideeën goed kent en je ze gemakkelijk aan elkaar verbindt. Corrigeer verbeterpunten zodra je ze opmerkt.
    • Oefen verschillende gezichtsuitdrukkingen als je gezicht er star uitziet. [8]
    • Probeer ook in stemgebruik te variëren. Zorg ervoor dat het niet lijkt alsof je ingestudeerde zinnen opdreunt, maar praat zoals je dat ook in een ‘normaal’ gesprek zou doen.
  7. Laat je familie of vrienden samenkomen en vraag ze om naar je oefenspeech te luisteren.
    • Probeer tijdens je speech oogcontact te maken met verschillende mensen uit het publiek. Staar niet te lang naar één persoon.
    • Weersta de verleiding om je te verstoppen door dichtbij een hoek of groot object te staan.
    • Maak geen nerveuze bewegingen. Nerveuze energie kun je kwijtraken door langzaam heen en weer te lopen op het podium.
  8. Het publiek kan problemen aanwijzen waar je zelf niet aan gedacht had. Neem hun advies ter harte, ze bewijzen je een dienst door je te laten weten wat je verbeterpunten zijn.
  9. Bereid je voor om zelfverzekerd te zijn . Ga de avond tevoren vroeg naar bed en neem een vullende maaltijd die je maag niet van streek brengt. Leid je gedachten af met andere activiteiten in de uren voor de speech.
    • Door je goed te kleden zal je zelfvertrouwen toenemen en zul je respect en aandacht van je publiek krijgen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Wat wel en niet te doen

PDF download Pdf downloaden
  1. Neem kort de tijd om je kwalificaties te noemen, maar focus tijdens het grootste deel van de speech op wat je van plan bent te veranderen of te bereiken als je gekozen wordt. Probeer deze, indien mogelijk, in een goed te onthouden categorie of pakkende boodschap onder te brengen.
  2. Hier een paar voorbeelden van veelvoorkomende thema’s. Het is de bedoeling dat je één van deze thema’s in een specifieker, origineel onderwerp omzet: [9]
    • Herinneringen die je klas deelt en persoonlijke herinneringen waar veel mensen zich in kunnen vinden, bijvoorbeeld je eerste dag op school.
    • Het overwinnen van obstakels. Vertel over hoe je klasgenoten academische, financiële, en gezondheidsproblemen overwonnen en over hoe trots iedereen is dat ze hier staan.
    • De diversiteit van je klasgenoten en het vieren van de variëteit aan ervaringen, persoonlijkheden en interesses op je school. Beschrijf enkele van de vele manieren waarop mensen goede dingen zullen blijven doen in de wereld.
  3. Je ziet jezelf misschien niet als een schrijversgenie, maar er zijn bepaalde beslissingen die je kunt nemen om je speech pakkender te maken: [10]
    • Adresseer je publiek direct. Stel ze vragen om ze aan het denken te zetten (maar verwacht geen antwoord).
    • Gebruik groepen van drie. Het menselijk brein is dol op herhaling, en vooral in drietallen. Begin drie zinnen met dezelfde woorden, waarbij je bij elke zin iets harder spreekt.
    • Gebruik emotionele taal. Probeer een sterke emotionele respons in je publiek op te wekken in plaats van ze een lijst met feiten voor te schotelen.
  4. Indien relevant kun je je leraren, ouders of andere invloeden op je leven bedanken. Doe dit echter niet te gedetailleerd tenzij het onderdeel is van een pakkend verhaal. Je wilt je publiek niet vervelen of in de war brengen.
  5. Met een citaat uit een populaire film of een verwijzing naar een bekende gebeurtenis op je school houd je de aandacht van je publiek vast zolang je deze techniek niet vaker dan een paar keer gebruikt.
    • Vertel geen verhalen die alleen een paar van je vrienden zullen begrijpen. Zelfs naar gebeurtenissen die je hele klas begrijpt moet je niet te vaak verwijzen als er ook ouders in de zaal zitten.
  6. Dezelfde afgezaagde gezegden komen steeds weer in speeches naar voren. Als je ze tot een minimum kunt beperken, onderscheid je je van de massa. Hier een aantal frasen die te vaak gebruikt worden in afstudeer- en verkiezingsspeeches: [11]
    • Verander de wereld!
    • Vandaag is niet de laatste dag van je vorming, maar de eerste.
    • De toekomst is van jullie.
    • Als ik verkozen word, zal ik de stem van de leerlingen zijn.
    • Het is tijd voor verandering!
  7. Speeches zijn er niet om een medeleerling de grond in te boren, ook niet op een grappige manier. Ook bij de schoolverkiezingen zul je meer respect krijgen als je focust op je eigen kwaliteiten in plaats van je tegenstander aan te vallen.
    • Als je een afstudeerspeech geeft op de middelbare school, besef je dan dat niet iedereen in je klas straks naar de universiteit gaat. Maak geen grappen over hoe je vervolgopleiding ervoor zal zorgen dat je niet met een ‘slechte’ baan eindigt. De kans bestaat dat iemand van de ouders in het publiek die baan heeft. [12]
    Advertentie

Tips

  • Kijk naar iedereen in het publiek, niet naar één persoon.
  • Beledig je publiek niet en breng het niet in verlegenheid.
  • Kies, voor je begint, een plek op de muur om op te focussen. Blijf na elke zin naar die plek kijken. Dit laat je publiek en de docent zien dat je oogcontact kunt maken.
  • Ken je speech door en door. Blijf leren tot je hem uit je hoofd kent.
  • Kies voor taalgebruik dat je publiek geïnteresseerd houdt.
Advertentie

Benodigdheden

  • Papier
  • Schrijfgerei
  • Indexkaarten

Over dit artikel

Deze pagina is 11.350 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie