PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je hebt in veel situaties een plan nodig, bijvoorbeeld als je een probleem moet oplossen, of als je je leven op de rails probeert te krijgen, of als je wat structuur in je dag wilt aanbrengen. Het lijkt misschien een hele opgave om een plan op te stellen, maar met een beetje inzet, de juiste hulpmiddelen en wat creativiteit is het helemaal niet moeilijk en kun je een begin maken met het bereiken van je doelen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een plan voor je dag

PDF download Pdf downloaden
  1. Dat kan een dagboek zijn, een notitieblokje, of een tekstdocument op je computer--wat je maar prettig vindt. Maak een lijstje van de zaken die je die dag voor elkaar wilt krijgen, inclusief eventuele afspraken en vergaderingen. Wat zijn je doelen van deze dag? Moet je wat tijd om te sporten en te ontspannen inplannen? Welke taken moet je absoluut af krijgen?
  2. Hoe laat moet je klaar zijn met je eerste opdracht, project of activiteit van de dag? Maak een lijstje van elke activiteit, begin met de eerste en ga zo langs alle uren van de dag. Plan alle activiteiten rond vaststaande afspraken. [1] De planning van de dag zal bij iedereen anders zijn, maar een basisschema zou er ongeveer zo uit kunnen zien:
    • 9:00 tot 10:00: Naar kantoor gaan, e-mail checken, e-mail beantwoorden
    • 10:00 tot 11:30: Afspraak met Henk en Greet
    • 11:30 tot 12:30: Project #1
    • 12:30 tot 13:15: Lunch (eet gezond!)
    • 13:15 tot 14:30: Project #1 beoordelen, naar Bert gaan en project #1 doorspreken
    • 14:30 tot 16:00: Project #2
    • 16:00 tot 17:00: Project #3 beginnen en alles klaar zetten voor morgen
    • 17:00 tot 18:30: Van kantoor naar de sportschool gaan
    • 18:30 tot 19:00: Boodschappen doen op weg naar huis
    • 19:00 tot 20:30: Eten maken en ontspannen
    • 20:30: Naar de film gaan met Susan
  3. Het is belangrijk om regelmatig even een stapje terug te nemen en te beschouwen wat je nu echt hebt bewerkstelligd. Heb je alles gedaan wat je van plan was? Dan kun je jezelf wat rust gunnen--sluit je ogen en ontspan heel even. Op deze manier kun je met frisse moed beginnen aan de volgende activiteit op je schema. [2]
  4. Als de dag voorbij is kun je eerlijk beoordelen of alles gelukt is wat je van plan was. Heb je alles af gekregen? Waar ging het mis? Wat werkte wel en niet? Waar werd je door afgeleid en hoe kun je dat in de toekomst voorkomen?
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een plan opstellen voor je leven

PDF download Pdf downloaden

Deel één: Het bepalen van de rollen die je speelt

  1. Elke dag spelen we verschillende rollen (van student tot zoon, van kunstenaar tot motorrijder). Denk na over de rollen die je op dit moment in je leven speelt.
    • Deze rollen kunnen onder andere zijn: reiziger, student, dochter, schrijver, tekenaar, werknemer, glasblazer, wandelaar, kleinkind, denker enz.
  2. Veel van deze rollen kunnen de huidige rollen overlappen. Deze rollen zijn de woorden die je wilt gebruiken om jezelf te beschrijven aan het einde van je leven. Bekijk de rollen die je op dit moment speelt. Krijg je van een rol onnodig veel stress? Dan is dat waarschijnlijk geen rol die je moet blijven spelen. Maak een lijstje van de rollen, ingedeeld op prioriteit. Deze oefening kan helpen om te bepalen wat je echt belangrijk vindt in het leven. Hou wel in gedachten dat de lijst altijd veranderd kan worden--want jij blijft ook veranderen. [3]
    • Je lijst kan er als volgt uitzien: moeder, dochter, echtgenote, reiziger, glasblazer, mentor, vrijwilliger, wandelaar enz.
  3. Een rol is een goede manier om jezelf te definiëren, maar de reden die erachter zit is wat het betekenis geeft. Misschien wil je vrijwilliger zijn omdat je de problemen in de wereld ziet en je wilt daar een steentje aan bijdragen om de wereld iets beter te maken. Misschien wil je een vader zijn omdat je je kinderen de perfecte jeugd wilt geven. [4]
    • Een manier om je te helpen het doel van je rol te definiëren is je door je je eigen begrafenis voor te stellen (een beetje morbide misschien, maar het werkt echt). Wie zullen er zijn? Wat wil je dat over je gezegd wordt? Hoe wil je herinnerd worden?
    Advertentie

Deel twee: Doelen stellen en je plan opstellen

  1. Hoe wil je jezelf ontwikkelen? Wat wil je bereiken in je leven? Zie het als een soort "bucket list"-- de dingen die je wilt doen voordat je doodgaat. Dit zijn de doelen die je echt wilt bereiken--niet de doelen waarvan je soms denkt dat je ze moet bereiken. Het kan helpen om categorieën te bedenken voor de doelen zodat je ze makkelijker kunt visualiseren. Voorbeelden van categorieën kunnen zijn [5] :
    • Carriere; Reizen; Sociaal (familie/vrienden); Gezondheid; Financiën: Kennis/Intellect; Spiritualiteit
    • Wat voorbeelden van doelen kunnen zijn (op volgorde van bovenstaande categorieën): een boek schrijven; alle werelddelen gezien hebben; trouwen en een gezin stichten; 10 kilo lichter worden; genoeg geld verdienen om mijn kinderen te kunnen laten studeren; veel boeken lezen; meer over het boeddhisme leren.
  2. Nu je wat vage doelen in een lijstje hebt staan is het tijd om specifieker te worden. Dat kun je doen door bij bepaalde doelen een datum te bepalen waarop het gelukt moet zijn. Hier zijn wat voorbeelden die wat exacter zijn dan de doelen van de vorige stap:
    • Stuur manuscripten naar 30 uitgevers in juni 2016
    • Reis naar Zuid-Amerika in 2016 en Azië in 2017
    • 70 kilo wegen in januari 2016.
  3. Dat betekent dat je eerlijk moet zijn tegenover jezelf om je huidige leven te beoordelen. Aan de hand van de doelen die je hebt opgesteld kun je evalueren waar je nu bent, in relatie tot die doelen. [6] Bijvoorbeeld:
    • Je doel is om een boek uit te geven en het manuscript naar uitgevers te sturen in juni 2016. Op dit moment heb je het manuscript half af, en je weet niet zeker of het wel goed is.
  4. Welke stappen moet je zetten om je doel te bereiken? Bepaal de stappen die je moet nemen en schrijf deze stappen op. We gaan even door met hetzelfde voorbeeld [7] :
    • Van nu tot juni 2016 moet je: A. de eerste helft van het boek herlezen. B. Het boek afmaken. C. Bepaalde aspecten die je niet goed vindt verbeteren. D. Nakijken op grammatica, punctuatie, spelling enz. E. Een aantal kritische vrienden laten lezen en feedback laten geven. F. Onderzoek doen naar geschikte uitgevers. G. Je manuscript opsturen.
  5. Dit kun je doen op elk gewenst formaat--handgeschreven, op de computer, met verf enz. Gefeliciteerd, je hebt zojuist een levensplan opgesteld!
  6. Je leven verandert en je doelen veranderen ook. Wat je belangrijk vond toen je 12 was vind je waarschijnlijk niet meer belangrijk als je 22 of 42 bent. Het geeft niet als je je levensplan verandert, het is zelfs goed om te doen, want daarmee geef je aan dat je je bewust bent van de veranderingen die plaatsvinden in je leven.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een probleem oplossen door middel van een plan

PDF download Pdf downloaden

Deel één: Het probleem preciseren

  1. Soms is het lastig om een plan op te stellen omdat je niet precies weet wat het probleem echt is. Vaak zorgt één probleem voor meerdere kleinere problemen. Je moet tot aan de wortel van het probleem zien te komen--het ware probleem dat opgelost dient te worden. [8]
    • Je mag van je moeder over vier weken niet met een vriend gaan kamperen. Dat is zeker een probleem, maar je moet proberen te bepalen wat de wortel van het probleem is. Je mag niet van je moeder gaan kamperen omdat je een 4 voor wiskunde hebt gehaald. Dus het probleem is eigenlijk dat het niet goed gaat met wiskunde. Dat is het probleem waar je je op moet richten.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Klare Heston, LCSW

    Klinisch sociaal werker
    Klare Heston is erkend onafhankelijk klinisch sociaal werker in Ohio. In 1983 behaalde ze haar masterdiploma sociaal werk aan Virginia Commonwealth University.
    Klare Heston, LCSW
    Klinisch sociaal werker

    Zelfs als je een probleem niet op kunt lossen kun je wel een plan maken om ermee om te gaan. Een groter probleem als een familieprobleem, een ernstige ziekte of de dood van iemand om wie je geeft kan overweldigend zijn. Deze omvangrijkere problemen kunnen echter op dezelfde manier aangepakt worden: door dingen op papier te zetten, prioriteiten te stellen en een plan te maken.

  2. Wat is het doel dat je wilt bereiken door het probleem op te lossen? Misschien hoop je meer op te lossen dan alleen het hoofddoel. Blijf je richten op het bereiken van het belangrijkste doel, dan komt de rest vanzelf.
    • Het doel is dat je gemiddeld minstens een 7 komt te staan voor wiskunde. Daarnaast hoop je dat je dan alsnog van je moeder mag gaan kamperen.
  3. Welke gewoontes heb je ontwikkeld die ten grondslag liggen aan het probleem? Denk rustig na over de handelingen die te maken hebben met het probleem. [9]
    • Het probleem is dat je een 4 staat voor wiskunde. Kijk naar wat je doet om dat probleem te veroorzaken: je praat bijvoorbeeld te veel tijdens de lessen of je hebt je huiswerk niet gemaakt omdat je twee avonden per week naar voetbaltraining gaat.
  4. Een groot deel van het probleem kan aan jouw handelingen liggen, maar er kunnen ook krachten van invloed zijn waar je niet direct grip op hebt. Probeer te bepalen wat deze factoren zijn. [10]
    • Je staat een 4 voor wiskunde, en dat moet veranderen. Naast het feit dat je te veel praat met klasgenoten tijdens de les kan het probleem worden veroorzaakt doordat je de stof niet begrijpt. En je weet misschien niet hoe je dat kunt veranderen.
    Advertentie

Deel twee: Oplossingen vinden en een plan opstellen

  1. Je kunt deze oplossingen opschrijven, of je kunt er brainstorm-technieken op los laten. Wat je ook doet, je moet oplossingen proberen te zoeken voor je eigen verkeerde handelen, maar ook voor externe factoren.
    • Oplossingen voor praten tijdens de les: A. Dwing jezelf om op een andere plek te gaan zitten dan je vrienden. B. Vertel je vrienden dat je slechte cijfers haalt en dat je je aandacht op de les moet richten. C. Als de plekken vaststaan, vraag dan aan je leraar of je ergens anders mag zitten omdat je anders je aandacht er niet bij kunt houden.
    • Oplossingen voor het niet doen van je huiswerk vanwege voetbal: A. Doe je huiswerk tijdens de lunchpauze of tijdens een vrij uur zodat je 's avonds minder hoeft te doen. B. Hou jezelf aan een strak schema--na de training ga je eten en dan meteen huiswerk doen. Beloon jezelf met een uur tv nadat je huiswerk is afgerond.
    • Oplossingen voor het niet begrijpen van de lesstof. A. Vraag een klasgenoot om je te helpen (maar alleen als je niet nog meer wordt afgeleid door die klasgenoot). B. Vraag hulp aan je leraar--ga na afloop van het lesuur naar je leraar en vraag of jullie kunnen afspreken omdat je moeite hebt met de stof. C. Neem bijles.
  2. Nu je weet wat het probleem is en je wat mogelijke oplossingen hebt opgesteld kun je de beste oplossingen eruit kiezen en een plan gaan opschrijven. Door het plan op te schrijven kun je het beter visualiseren. Hang het plan ergens op waar je het vaak zult zien, bijvoorbeeld naast de spiegel waar je 's ochtends altijd inkijkt om je haar goed te doen. Je hebt niet alle oplossingen nodig die je hebt bedacht, maar je kunt ongebruikte oplossingen wel achter de hand houden voor als het niet helemaal goed gaat. [11]
    • Het plan om hogere cijfers te halen voor wiskunde kan er zo uitzien:
    • Plan om het gemiddelde binnen 4 weken omhoog te schroeven:
      • Praten met Sophie over dat ik niet meer tijdens de les met haar moet praten (als ze toch blijft praten: van plek veranderen).
      • Huiswerk tijdens de pauze doen op dinsdag en donderdag zodat ik naar de training kan gaan en dan als ik terug kom niet veel meer hoef te doen.
      • Elke maandag en woensdag bijles nemen op school.
    • Doel: na vier weken moet mijn cijfer omhoog zijn gegaan naar minstens een 7.
  3. Heb je alles gedaan wat je van plan was de eerste week? Zo niet, waar ging het mis? Door te herkennen wat er mis is gegaan kun je het de volgende week beter doen.
  4. De enige manier om succesvol te zijn is gemotiveerd blijven. Als je beter kan werken terwijl je gemotiveerd bent kun je een beloning inplannen (al is het oplossen van het probleem misschien al genoeg beloning). Als je op een gegeven moment afwijkt van je plan, zorg dan dat dat niet nog een keer gebeurt. Ga je niet halverwege minder inspannen omdat je denkt dat het einde in zicht is--hou je aan je plan.
    • Als je erachter komt dat wat je doet niet werkt, pas dan het plan aan. Verwissel een oplossing die je nu in je plan hebt verwerkt met een andere oplossing van je lijstje.
    Advertentie

Tips

  • Vink een doel af op je lijstje als het gelukt is, dan kun je de vooruitgang beter zien.
  • Als je je plan verder uitwerkt kun je proberen na te gaan wat er mis zou kunnen gaan en daar alvast op vooruit lopen.
  • Feliciteer jezelf met je plan en wees enthousiast over je doelen. Probeer je voor stellen hoe je leven zal zijn als je je doelen hebt bereikt.
  • Onthoud dat het opstellen van een plan het begin is-nu begint het echte werk pas. Het plan is het beginpunt.
  • Gebruik je gezonde verstand: laat niet aan je verkering zien hoe hij of zij in je dagelijkse schema is ingepast.


Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.172 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie