PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Heeft je leraar of docent je het resultaat wat je voor een toets hebt gehaald niet in de vorm van een percentage, een letter of een afgerond eindcijfer gegeven? Maak je dan geen zorgen! In een paar simpele stappen kun je heel makkelijk zelf het cijfer van je toets berekenen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Je cijfer berekenen met een eenvoudige vergelijking

PDF download Pdf downloaden
  1. Kijk goed hoeveel antwoorden je correct hebt beantwoord en noteer het aantal. Trek vervolgens een lijntje onder dit nummer, zodat het de bovenste helft van een breuk wordt. Als je bijvoorbeeld 21 goede antwoorden had, noteer dan 21 / . Schrijf onder het streepje nog even niks.
    • Bij langere proefwerken is het soms makkelijker om het aantal vragen dat je fout had af te trekken van het totale aantal vragen van de toets. Als je bijvoorbeeld vijf fouten gemaakt hebt op een totaal van 26 vragen, trek dan 5 af van 26 (26 - 5 = 21). Gebruik vervolgens 21 als het bovenste getal in je breuk.
    • Als bepaalde vragen meer punten waard zijn dan andere, gebruik dan het totaal aantal punten dat je gehaald hebt als bovenste getal. Als je bijvoorbeeld 53 punten gehaald hebt uit een mogelijk totaal van 70, noteer dan 53 als bovenste getal.
  2. Noteer aan de onderkant van de breuk het totale aantal vragen of punten. Maak de breuk af door onder het streepje het totale aantal vragen of punten van de toets te noteren. In ons voorbeeld, waarin de toets in totaal 26 vragen had, zou je dus de volgende breuk krijgen: 21 / 26 .
    • Kijk je breuk na om zeker te weten dat je goed genoteerd hebt. Onthoud dat het aantal vragen dat je goed hebt beantwoord, of het aantal punten dat je gehaald hebt, aan de bovenkant van de breuk moet staan. Het totale aantal vragen of het maximum aantal punten dat je kunt halen moet aan de onderkant van de breuk staan.
  3. Gebruik een rekenmachine om het bovenste nummer door het onderste nummer te delen. Met behulp van een rekenmachine kun je je toetsresultaat in procenten berekenen. Deel gewoon het getal bovenaan door het getal onderaan. Neem bijvoorbeeld 21 / 26 en voer het in je rekenmachine in als 21 ÷ 26. Als het goed is krijg je als antwoord 0.8077 . [1]
    • Maak je niet druk over de getallen ná de eerste vier cijfers van de uitkomst. Als het resultaat bijvoorbeeld 0,8077777 was, dan moet je gewoon de laatste drie zevens negeren. Die zijn namelijk toch niet van invloed op het uiteindelijke percentage.
  4. Vermenigvuldig het antwoord met 100 om je percentage uit te rekenen. Je kunt dit met je rekenmachine doen, maar je kunt ook gewoon de komma twee decimalen naar rechts opschuiven. Het antwoord zal je cijfer zijn in de vorm van een percentage (jouw score op een schaal van 100). In ons voorbeeld: 0,8077 x 100 = 80,77 . Dit betekent dat je testresultaat 80,77% is. [2]
    • Afhankelijk van de door je docent gebruikte beoordelingsschaal, komt 80,77% overeen met een 8.1, of, in landen waar letters gebruikt worden, zoals in de VS, met een B of een B-.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Een percentage omzetten in een letter of cijfer

PDF download Pdf downloaden
  1. Cijferbereiken kunnen per leraar of docent verschillen. Als je aan het begin van het jaar van je leraar of docent een syllabus hebt gekregen, kun je daar soms het cijferbereik in kunt vinden. Het kan ook zijn dat deze informatie in het handboek van je school staat. Als je nergens in het materiaal een bereik kunt vinden, vraag je docent of je leraar er dan naar.
  2. Hoewel er wel variaties bestaan, is dit de meest gebruikte reeks van beoordelingen op scholen en universiteiten in de VS. Een "B" of hoger wordt meestal beschouwd als een "goed" cijfer. Een D is het laagst acceptabele cijfer, maar je voldoet er soms niet mee aan de eisen voor vervolgstudies, of aan de toelatingseisen voor bepaalde universiteiten of hoge scholen. [3]
    • Een "A" komt overeen met 90% tot en met 100% . Een score van 100% is een "A+". Een score van 94%-99% zou gelden als een “A.” Een score van 90%-93% zou worden beschouwd als een “A-.”
    • Een "B" is 80% tot en met 89% . A score van 87% of meer zou gelden als een “B+.” Een score van 83% - 86% zou worden beschouwd als een “B.” Een score van 80% - 82% zou gelden als een “B-.”
    • Een "C" is 70% tot en met 79% . Een score van 77% of hoger zou gelden als een “C+.” Een score van 73% - 76% zou gelden als een “C.” Een score van 70% - 72% zou worden omgezet in een “C-.”
    • Een "D" is 60% tot en met 69% . Een score van 67% of hoger zou gelden als een “D+.” Een score van 63% - 66% zou gelden als een “D.” Een score van 60% - 62% zou het equivalent van van een “D-.”
    • Een "F" is 59% en minder . Een “F” is een onvoldoende, en daarom voegen docenten en leraren meestal geen + of – meer toe als je een “F” hebt gehaald. [4]
  3. In het Verenigd Koninkrijk maken ze op lagere en middelbare scholen gebruik van verschillende beoordelingsschalen, voor tests voor GCSE-levels, oftewel de eindexamens, als voor de A-levels oftewel de Gevorderde Niveaus van het middelbaar onderwijs. In principe hebben alle scholen hun eigen beoordelingssysteem, maar de percentages die gehanteerd worden zijn ongeveer zoals hieronder weergegeven. Dit systeem wordt in het VK en in India ook gebruikt om het werk te beoordelen van eerstejaarsstudenten. [5]
    • 70% tot 100% is de hoogst haalbare score, wat zoveel wil zeggen als een Distinction, oftewel Uitmuntend.
    • 60% tot 69% garandeert je een Merit, oftewel een verdienste.
    • 50% tot 59% is een pass, oftewel een Voldoende.
    • Op sommige scholen slaag je met 49% of minder, terwijl op andere scholen 39% pas onvoldoende is.
  4. Op universiteitsniveau lijkt het Canadese beoordelingssysteem erg op het Amerikaanse, maar er bestaat een aantal verschillen in het percentagebereik:
    • Een "A" is 80% tot en met 100%;
    • Een "B" is 70% tot en met 79%;
    • Een "C" is 60% tot en met 69%;
    • Een "D" is 50% tot en met 59%;
    • Een "F" is 49% en minder.
    Advertentie

Tips

  • Sommige rekenmachines hebben een functie waarmee je makkelijker percentages kunt berekenen. Je kunt ook op internet een rekenmachine zoeken waarmee je percentages kunt uitrekenen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je maakt makkelijk rekenfouten als je extra toetsvragen bij het totaal optelt. Vergeet dan ook nooit om je cijfers goed na te kijken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 77.769 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie