Pdf downloaden
Pdf downloaden
Toen Google Drive net bestond was het alleen een plek om je bestanden op te slaan in de cloud zodat je er vanaf al je apparaten toegang tot had. Drive heeft sindsdien de functionaliteiten van Google Docs overgenomen en is inmiddels de plek geworden van waaruit alle Google-documenten kunnen worden aangemaakt en beheerd. Je kunt zelfs apps installeren op Drive om de functionaliteiten nog verder uit te breiden. Volg de stappen in dit artikel om de mogelijkheden van Google Drive optimaal te benutten.
Stappen
-
Meld je aan met je Google-account op de website van Google Drive. Als je nog geen Google-account hebt kun je er gratis één aanmaken. Met Google Drive kun je bestanden opslaan in de cloud, daarnaast kun je documenten en formulieren aanmaken met de webinterface van Google Drive.
-
Voeg bestanden toe aan Google Drive. Er zijn twee manieren waarop je bestanden kunt toevoegen aan jouw Google Drive. Ofwel je maakt een Google-Drive-document aan, of je uploadt bestanden vanaf je computer. Om een nieuw bestand aan te maken klik je op de rode knop 'NIEUW' in de linkerkolom. Kies vervolgens wat voor soort document je wilt aanmaken, zie de volgende sectie voor meer uitleg hierover.
-
Verander de manier waarop je bestanden worden weergegeven. je bestanden kunnen worden weergegeven als pictogrammen (Rasterweergave) of als een lijst (Lijstweergave). In de lijstweergave kun je meteen zien wanneer een bestand voor het laatst is gewijzigd en wie de eigenaar is. In de rasterweergave wordt een bestand weergegeven als voorvertoning van de eerste pagina van het bestand. Je kunt de weergavemodus veranderen door op de knoppen naast het pictogram van het tandwieltje te klikken, in de rechterbovenhoek van de pagina.
-
Gebruik de navigatiekolom aan de linkerkant om door je bestanden te bladeren. 'Mijn schijf' is de plek waar al je geüploade bestanden en mappen worden opgeslagen. 'Gedeeld met mij' zijn documenten en bestanden die met jou zijn gedeeld door andere gebruikers van Drive. 'Met ster'-bestanden zijn bestanden die je hebt gemarkeerd als zijnde belangrijk, en onder 'Recent' vind je de bestanden die je als laatst hebt bewerkt.
- Je kunt bestanden en mappen selecteren en verslepen om Drive te organiseren volgens jouw specifieke wensen.
- Als je een of meerdere bestanden selecteert verschijnen in de bovenbalk knoppen voor verschillende acties. Je vindt meer acties onder de knop met de drie kleine rondjes onder elkaar.
- Klik op 'NIEUW' en selecteer 'map' om een nieuwe map aan te maken in Drive. Je kunt submappen aanmaken in mappen om je bestanden beter te organiseren.
-
Zoek naar bestanden. Je kunt de documenten en mappen in Google Drive doorzoeken door de zoekbalk bovenaan de pagina te gebruiken. Google Drive doorzoekt titels, inhoud en eigenaars. Als een bestand wordt gevonden met de exacte zoekterm in de titel zal dit bestand al tijdens het typen onder de zoekbalk verschijnen als suggestie.
-
Download de app voor je mobiele apparaat. Je kunt de app van Google Drive installeren op je apparaat met Android of iOS, zo heb je toegang tot je bestanden op je telefoon of tablet. De app is gratis te downloaden in je app store. De app heeft wel wat minder mogelijkheden dan de browserversie wat betreft bewerken van documenten.Advertentie
-
Klik op de knop 'NIEUW'. Er verschijnt nu een menu waarin je kunt kiezen welk type document je wilt aanmaken. Er zijn verschillende standaardopties, je kunt er zelf meer toevoegen door te klikken op 'Meer' en dan 'Meer apps koppelen' onderaan het menu:
- Map – Hiermee maak je een nieuwe map aan in 'Mijn schijf' om bestanden te organiseren.
- Google Documenten – Hiermee maak je een leeg tekstverwerkingsdocument aan. Je kunt de instellingen van het document aanpassen door middel van de menu's en knoppen aan de bovenzijde van het document. Je kunt documenten exporteren in de formaten Microsoft Word, OpenOffice, pdf en meer.
- Google Spreadsheets – Hiermee maak je een lege spreadsheet aan. Deze documenten kunnen worden geëxporteerd in de formaten Microsoft Excel, OpenOffice, pdf, CSV en meer.
- Google Presentaties – Dit is het equivalent van het programma PowerPoint van Microsoft. Deze documenten kunnen worden geëxporteerd in de formaten Microsoft PowerPoint, pdf, JPG en meer.
- Google Formulieren – Hiermee maak je een formulier aan dat online ingevuld kan worden. Formulieren kunnen worden geëxporteerd als CSV-bestanden.
-
Maak het nieuwe bestand aan. Als je het type document gekozen hebt verschijnt het lege document. Als je hebt gekozen voor Presentaties of Formulieren verschijnt een wizard om je te helpen met het configureren van je nieuwe document.
-
Geef je bestand een naam. Klik bovenaan de pagina op het schuingedrukte 'Naamloos document' in grijze letters. Als je erop klikt verschijnt het venster 'Naam van document wijzigen', in het tekstvak kun je nu een naam intypen.
-
Bewerk je document. Begin in je document te werken zoals je gewend bent van de equivalenten waar je voor moet betalen. Je zult zien dat alle basisfunctionaliteiten beschikbaar zijn binnen Google Drive, maar sommige geavanceerde opties die je kent van de equivalenten zul je hier niet vinden.
- Je document wordt automatisch opgeslagen terwijl je werkt.
-
Exporteer en converteer je bestand. Als je je document wilt kunnen openen met vergelijkbare programma's klik je op 'Bestand' en dan op 'Downloaden als'. Er verschijnt een menu met beschikbare formaten. Kies het bestandstype dat voldoet aan je wensen. Er wordt je nu gevraagd om het bestand een naam te geven en een downloadlocatie op te geven. Nadat het is gedownload heeft het bestand de door jou ingestelde extensie.
-
Deel je document. Klik op 'Bestand' en selecteer 'Delen...' of klik in de rechterbovenhoek op de blauwe knop 'Delen' om de instellingen voor delen te openen. Je kunt nu instellen wie het bestand kunnen inzien en bewerken.
- Klik op 'Deelbare link ophalen' in de rechterbovenhoek van het venster 'Delen met anderen'. Geef deze link aan de mensen met wie je het bestand wilt delen.
- Verander wie toegang heeft tot het document door te klikken op de link 'Wijzigen...'. De standaardinstelling is dat het document privé is en dat je mensen moet uitnodigen voordat ze toegang hebben. Je kunt dit veranderen naar toegang voor iedereen met de link of naar 'Openbaar op internet', in dat geval is het document voor iedereen te vinden op internet.
- Nodig mensen uit om je document te bewerken door hun contactinformatie in te voeren in het veld 'Mensen uitnodigen'. Uitgenodigde mensen moeten zich eerst aanmelden bij Google Drive om toegang te verkrijgen tot het document.
- Verander de rechten van uitgenodigde mensen door te klikken op de blauwe link naast hun naam. Je kunt ervoor kiezen dat ze het document mogen bewerken, of dat ze het alleen mogen inzien.
-
Publiceer het document. Om je tekstbestand, spreadsheet of presentatie te publiceren klik je op 'Bestand' en dan op 'Publiceren op internet...'. Door een Google-Drive-document te publiceren wordt er een kopie van je document aangemaakt die iedereen kan inzien. De kopie wordt een aparte webpagina die niet is gekoppeld aan het originele document. Op deze manier kun je je document delen met wie je maar wilt zonder dat je de instellingen voor delen hoeft aan te passen. [1] X Bron
- Een gepubliceerd document kan niet worden bewerkt. Je kunt wel het originele bestand binnen Google Drive bewerken.
-
Druk je document af. Als je een printer hebt of toegang hebt tot een Google cloudprinter kun je je documenten afdrukken. Klik op 'Bestand' en vervolgens op 'Afdrukken'.
- Stel de printerinstellingen in. Je kunt hier specificeren welke pagina's je wilt afdrukken en eventueel de vormgeving aanpassen. Klik op 'Afdrukken' om door te gaan naar het volgende scherm.
- Het afdrukvoorbeeld opent nu en je kunt je printer selecteren door te klikken op 'Wijzigen'. Dat is handig als je je Google Cloudprinter thuis wilt bereiken terwijl je op school of werk bent.
-
Ga terug naar een oudere versie van een document. Als je een aantal wijzigingen hebt aangebracht in je document en je realiseert je dat je terug wilt keren naar de oude versie kun je gebruikmaken van de 'revisiegeschiedenis'. Open het document en klik op 'Bestand' en vervolgens op 'Revisiegeschiedenis bekijken'. Nu verschijnt een lijst met alle revisies aan de rechterkant van de pagina. [2] X Bron
- Klik op een revisie in de lijst om de versie te tonen in het hoofdvenster.
- Als je de revisie hebt gevonden die je wilt herstellen klik je op de blauwe link 'Deze revisie herstellen' onder de revisie in kwestie.
Advertentie
-
Download Google Drive op je computer. Deze stap is optioneel, maar het kan het synchroniseren van lokale bestanden met Google Drive vergemakkelijken. Als je ervoor kiest om Google Drive te installeren op je computer klik je op je Google-Drive-pagina op het pictogram van het tandwieltje en vervolgens op 'Drive downloaden'. Met deze link download je automatisch de juiste versie voor jouw besturingssysteem.
- Installeer het programma na het downloaden en meld je aan met je Google-account. Er wordt een map op je bureaublad geplaatst waarmee je direct toegang verkrijgt tot al je Google-Drive-bestanden.
- Sleep bestanden die je wilt toevoegen aan Google Drive naar de map, dan worden ze automatisch geüpload. Als een bestand succesvol is geüpload zie je een groen vinkje op het pictogram.
-
Stel de uploadinstellingen in. Klik op het pictogram van het tandwieltje en beweeg je muis over de optie 'uploadinstellingen'. Je kunt ervoor kiezen om Google Drive automatisch geüploade bestanden zoals Word-documenten of Excel-bestanden te laten converteren naar het Drive-formaat, en je kunt ervoor kiezen om pdf-bestanden te laten converteren naar tekstbestanden die bewerkt kunnen worden.
- Je kunt selecteren of je dit automatisch wilt instellen of dat je het per keer aangeeft.
- Niet-geconverteerde bestanden zullen niet openen in Google Drive, behalve als je ze converteert. Anders kun je de bestanden alleen bekijken op een apparaat waarop het juiste programma voor het specifieke document is geïnstalleerd.
-
Klik op de knop 'NIEUW' en dan op 'Bestanden uploaden'. Er verschijnt nu een menu waarin je kunt kiezen voor uploaden van specifieke documenten of hele mappen. Zoek naar het bestand of de map die je wilt uploaden naar Drive. De conversie-instellingen die je eerder hebt ingesteld zijn nu van toepassing, en je kunt de voortgang van het uploaden in de gaten houden door middel van een voortgangsbalk.
- Met een gratis Google-Drive-account heb je 15 GB opslagruimte tot je beschikking. Deze opslag moet je delen met je Gmail-account. Documenten die hebt aangemaakt in Drive tellen niet mee voor de totale opslag die je tot je beschikking hebt. Je kunt zien welke bestanden hoeveel ruimte in beslag nemen door de muis te bewegen over 'xxx MB/GB gebruikt' in de linkeronderhoek van de Drive-pagina.
- Geüploade bestanden zijn te zien in de map 'Mijn schijf'. Je kunt de bestanden vervolgens plaatsen op elke gewenste plek binnen Drive.
-
Download bestanden van Google Drive naar je computer. Als je een bestand of meerdere bestanden op je computer wilt plaatsten selecteer je de gewenste bestanden en klik je op het pictogram met de drie verticale bolletjes in de bovenbalk. Klik op 'Downloaden'.
- Als je Google-Drive-bestanden downloadt wordt je gevraagd naar welk formaat je de bestanden wilt converteren. Anders begint het downloaden van je bestanden automatisch.
-
Verwijder bestanden die je niet wilt. Om bestanden en mappen te verwijderen selecteer je de te verwijderen items. Klik op de knop met het pictogram van een prullenmand bovenaan de pagina. Je kunt deze actie ongedaan maken door te klikken op de link 'Ongedaan maken' of door in de linkerkolom naar je prullenbak te navigeren.
- Onthoud: documenten die je hebt aangemaakt met Google Drive worden niet meegeteld bij het berekenen van je beschikbare opslag.
Advertentie
-
Bewerk foto's die je hebt geüpload naar Drive. Je kunt de gratis app Pixlr gebruiken om geüploade foto's te bewerken vanuit Drive. Om dit te doen klik je op de knop 'NIEUW' en kies je voor 'Meer apps koppelen'. Zoek naar Pixlr en installeer de app kosteloos.
- Nadat Pixlr is geïnstalleerd klik je met je rechtermuisknop op een afbeelding in Drive en selecteer je 'Openen met'. Selecteer 'Pixlr' in het menu, dan wordt je foto geopend in een nieuw tabblad. Nu kun je beginnen met het bewerken vanuit Pixlr.
-
Luister naar je opgeslagen muziekbestanden. Als je Google Drive gebruikt om je MP3's in op te slaan is je misschien al opgevallen dat je ze niet kunt afspelen zonder ze eerst te downloaden. Met de app 'Drive Music Chrome' kun je de browser Google Chrome gebruiken om te luisteren naar bestanden in Google Drive. Je kunt de app gratis downloaden in de Chrome web store.
-
Teken afbeeldingen in Drive. Je kunt de app 'Google Tekeningen' toevoegen aan Drive, dan heb je vanuit Drive toegang tot een simpele app waarmee je afbeeldingen kunt tekenen. Gebruik dit programma om tekeningen te maken voor andere documenten, of je kunt tekeningen met anderen maken door de tekening te delen met meerdere mensen.
-
Voeg pdf-bestanden samen. Door de app 'PDF Merge' toe te voegen aan Google Drive kun je eenvoudig pdf-bestanden die hebt opgeslagen in Drive samenvoegen. Je kunt de volgorde aanpassen door bestanden op te pakken en te verslepen. De app uploadt je pdf-bestanden naar een server en voegt ze samen, waarna jij toegang hebt tot het samengevoegde pdf-bestand.Advertentie
Tips
- Lees de veiligheidstips van Google Drive om je informatie veilig te houden. Ga naar: https://www.google.nl/intl/nl/safetycenter/
- Als je bestanden uploadt vanuit de app op je apparaat met Android of iOS wordt het aanbevolen om gebruik te maken van wifi, de snelheid is vaak beter en de kosten zijn lager.
- Je kunt Google Drive gebruiken om back-ups te maken van belangrijke bestanden op je computer.
Advertentie
Waarschuwingen
- Gebruik altijd een betrouwbare bron om Google Drive voor Android te downloaden. Het wordt aanbevolen om Google Play Store te gebruiken.
- Als je je map Drive verplaatst, overzet naar een nieuwe computer, of de harde schijf moet vervangen waar de map opstaat, zul je alles opnieuw moeten downloaden uit de cloud.
- Geef nooit iemand je wachtwoord. Dat kan ervoor zorgen dat je je account kwijtraakt.
- Deel geen bestanden met mensen die je niet kent. Kijk goed naar je privacy-instellingen.
Advertentie
Bronnen
Advertentie