PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Of je nu een cv uitschrijft, je voorbereidt op een sollicitatiegesprek, of alleen nieuwe vrienden probeert te maken, het is een nuttige vaardigheid om jezelf te kunnen beschrijven. Hoe je jezelf beschrijft is hoe je jezelf aan anderen presenteert. Om jezelf op de juiste manier aan anderen te presenteren is het belangrijk om te weten wie je bent.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je persoonlijkheid beschrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Door persoonlijkheidstesten te doen en meer te lezen over persoonlijkheidstypes kun je een vocabulaire vormen van woorden die beschrijven wie je bent. Als je geen worden kunt vinden, dan kun je ook lijsten zoeken van persoonlijkheidsadjectieven.
    • Een zoekopdracht op het internet van 'persoonlijkheidsadjectieven' zal je diverse websites opleveren waar je ideeën kunt opdoen.
  2. Sommige woorden kunnen goed klinken als anderen ze gebruiken om je te beschrijven, maar als je ze gebruikt om jezelf te beschrijven, kan het zelfingenomen of op een andere wijze slecht overkomen. Woorden om te vermijden: [1] [2]
    • Charismatisch — Dit over jezelf zeggen zal overkomen alsof je overtuigd van jezelf bent.
    • Genereus — Laat het aan anderen over om te bepalen, afhankelijk van je gedrag.
    • Bescheiden — Jezelf bescheiden noemen is iets wat een bescheiden persoon niet doet.
    • Gevat — Mensen die denken dat ze grappig zijn, zijn dat zelden. Zelfs de grappigste mensen zijn heel onzeker.
    • Empathisch — Empathie is ook een beschrijving die het beste getoond wordt door actie. Jezelf als empathisch beschrijven is als het opscheppen over bescheidenheid.
    • Onverschrokken — We zijn allemaal ergens bang voor. Zeggen dat je onverschrokken bent zal waarschijnlijk de indruk wekken dat je te veel zelfvertrouwen hebt en kan er zelfs voor zorgen dat mensen zich niet tot je aangetrokken voelen.
    • Intelligent — Mensen merken het als je slim bent. Dat hoef je ze niet te vertellen.
    • Sympathiek — Voor wie ben je sympathiek? Iedereen? Als je zegt dat je sympathiek bent, kun je veroorzaken dat mensen onbewust gaan zoeken naar redenen om je niet sympathiek te vinden.
  3. Een veilige manier om jezelf te beschrijven is door verhalen te gebruiken die laten zien wie je bent, in plaats van alleen bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken. Een veelgebruikte mantra onder schrijvers en voetballers is 'geen woorden maar daden'. Hetzelfde geldt voor het beschrijven van je persoonlijkheid, met name bij sollicitatiegesprekken.
    • Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen dat je aardig en geduldig bent, kun je een verhaal vertellen waarin je een klant hebt geholpen of een moeilijke situatie gede-escaleerd hebt in een vorige baan.
    • In plaats van vrienden te vertellen dat je avontuurlijk bent, vertel je dat je graag op avontuur gaat, en beschrijf je daarna een van je favorieten -- bijvoorbeeld die keer dat je een uitdagende tocht van 7 dagen gemaakt hebt, of die maand dat je door Azië gereisd hebt.
  4. Als je woorden zoekt om jezelf te beschrijven op een cv, dan kun je je beter focussen op de feiten in plaats van jezelf met bijvoeglijke naamwoorden te beschrijven. Bijvoeglijke naamwoorden vertellen de werkgever alleen hoe je jezelf ziet, terwijl feiten over werk in het verleden en prestaties voor zichzelf spreken.
    • Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een baan als medewerker customer service, geef dan voorbeelden van situaties waarin je geduldig en proactief was in je omgang met mensen.
  5. Als je jezelf aan vrienden of familie beschrijft, zal dat anders klinken dan wanneer je jezelf in een sollicitatie beschrijft. In beide gevallen wil je eerlijk over jezelf zijn, maar bij een sollicitatie moet je de beste versie van jezelf beschrijven.
    • Neem het een stap verder en pas je woorden aan de huidige situatie aan. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over je sterke en zwakke eigenschappen, maar welke hiervan je onthult zal afhangen van de context waarin je ze deelt.
    • Stel je bijvoorbeeld voor dat je solliciteert voor een baan waarbij je met mensen zult werken. Zelfs al ben je goed met mensen, als je zegt dat je een introvert bent die graag alleen is, zal je werkgever er geen vertrouwen in hebben om jou aan te nemen.
  6. In plaats van bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken om jezelf te beschrijven, kun je over je interesses en ervaringen praten. Stel je voor dat je voor iemand staat en jezelf beschrijft met bijvoeglijke naamwoorden. Dat zou best raar zijn (en ongemakkelijk):
    • ”Hallo, mijn naam is Linda, en ik ben netjes, zorgelijk, detailgericht, empathisch en het is leuk om je te ontmoeten.” Misschien kun je daarmee wegkomen als je een profiel voor een datingsite schrijft, maar zelfs dan zou het een beetje raar zijn.
    • Probeer in plaats daarvan: “Mijn naam is Linda. Ik ben een barista, wat ik geweldig vind want ik hou van koffie, jazz, ontwerpen met melk maken en een schort dragen. Ik hou ook van films (vooral sci-fi en documentaires) en wandeltochten....”
  7. Als je jezelf probeert te omschrijven tegen een vriend of iemand waar je romantisch in geïnteresseerd bent, vergeet dan niet om hem ook vragen over hemzelf te stellen. Goed kunnen luisteren is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om te zorgen dat mensen je aardig vinden. [3]
  8. Wanneer je jezelf leert kennen, zul je je realiseren dat er een aantal dingen zijn die je wel en niet kunt doen, en dat is prima. Wees eerlijk over je sterke en zwakke kanten, tegen jezelf en tegen anderen.
    • Oneerlijk zijn over je sterke en zwakke kanten kan je een baan opleveren waar je slecht in bent of met vrienden opschepen waar je geen klik mee hebt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je persoonlijkheid begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je het moeilijk vindt om uit te spreken wie je bent, dan kun je het nuttig vinden om een dagboek bij te houden. Regelmatig je gedachten en gevoelens bijhouden in een dagboek zal je helpen meer bewust van jezelf te worden. Je kunt je dagboek zelfs specifiek gebruiken om te ontdekken wat jou echt jou maakt.
    • Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die dagboeken bijhouden zowel fysiek als mentaal gezonder zijn. Richt je op 15 tot 20 minuten per dag. Zelfs als je maar een paar dagen per maand je dagboek bijhoudt kan het al nuttig zijn. [4]
  2. Als je wilt uitzoeken wie je bent, dan kun je er voordeel aan hebben om een boek of map te reserveren voor alle materialen die je gebruikt in je zoektocht naar wie je bent. Dit kunnen dagboekteksten, persoonlijkheidstests, creatief schrijven, tekeningen zijn -- alles wat je erin wilt doen.
  3. Lijsten maken van dingen die belangrijk voor je zijn zal je helpen verder in contact te komen met wie je bent. Hier zijn wat voorbeelden van het soort lijsten dat je kunt maken:
    • Wat je wel en niet leuk vindt -- Vouw een vel papier in tweeën. Bovenaan de ene helft schrijf je 'Leuk' en bovenaan de andere helft schrijf je 'Niet leuk'. Dit kan potentieel een enorm project zijn, dus beperk wat je wel en niet leuk vindt tot een categorie per lijst: films, boeken, gerechten, spellen, mensen.
    • Wat ik zou doen als ik onbeperkt geld had -- Je kunt hier zelfs een brainstorm of een tekening van maken. Maak een lijst van wat je zou kopen of doelen die je zou najagen als geld geen probleem was.
    • De dingen waar ik het bangst voor ben -- Wat zijn je grootste angsten? Spinnen? Dood? Eenzaamheid? Schrijf het op.
    • Wat maakt me gelukkig? -- Maak een lijst van wat je gelukkig maakt. Je kunt zelfs specifieke scenario's beschrijven waarin je je gelukkig gevoeld hebt, of waarin je denkt dat je je gelukkig zou voelen.
  4. Lijsten maken is slechts de eerste stap. De volgende stap is kritisch nadenken over waarom je bepaalde dingen wel en niet leuk vindt, of waarom bepaalde dingen je bang maken terwijl andere dingen je gelukkig maken. Door jezelf te dwingen de vraag “waarom” te beantwoorden, zul je jezelf beter leren kennen.
  5. Carrièreboeken en psychologieboeken zullen vaak beschrijvingen van persoonlijkheidseigenschappen bevatten en ook zelftests die je kunt nemen om te bepalen wat jouw persoonlijkheid is.
  6. Deze kun je vinden in boeken over carrière en psychologie, of online. Er zijn talloze websites die gratis persoonlijkheidstesten aanbieden. Zorg er wel voor dat je er een kiest met een goede reputatie. [5]
    • Vermijd het om testen op populaire websites te doen, aangezien die vaak gecreëerd zijn door mensen die niet getraind zijn in psychologische evaluatie. Sites zoals Buzzfeed zijn populair voor dit soort testen, die leuk zijn, maar niet wetenschappelijk accuraat.
    • Als je op een website belandt die je vraagt om meer persoonlijke informatie in te voeren dan je e-mailadres, leeftijd en geslacht, dan kun je beter nog eens controleren of de site veilig is. Een gratis site heeft geen reden om je creditcardgegevens, je exacte geboortedatum, je volledige naam of je adres te vragen.
  7. Als je eenmaal een beeld hebt van de verschillende soorten persoonlijkheidseigenschappen, kun je je lijsten en dagboek doorlopen om te zien of je tekenen herkent van specifieke eigenschappen.
    • Als je gevaarlijke dingen doet, of vaak praat over op avontuur gaan, dan kun je jezelf beschrijven als een avontuurlijke risiconemer, of een waaghals.
    • Als je denkt dat je vaak mensen probeert te helpen, dan kun je genereus of loyaal zijn, of, aan de negatieve kant, een deurmat (meeloper).
    • Als je mensen vaak aan het lachen brengt, dan kun je zeggen dat je grappig bent. Dit kan ook een teken zijn dat je je angsten of nervositeit maskeert met humor, maar je zult weten dat dit het geval is als je vaak grappen maakt wanneer je je nerveus voelt.
  8. Als je nieuwsgierig bent naar hoe anderen je zien, vraag dan je vrienden en familie hoe zij je als persoon zouden beschrijven. Onthoud dat uiteindelijk niemand je beter kent dan jij jezelf kent.
    • Het is belangrijk om te weten wat je vrienden en familie zeggen, maar ze kijken naar je vanuit hun eigen levenservaringen, die allemaal verschillend zijn. Je moeder kan zeggen dat je een rommelig, hyper kind bent, terwijl je vrienden zeggen dat je het goed voor elkaar hebt en ontspannen bent.
    • Houd rekening met alles wat je vrienden en familie zeggen, en trek dan je eigen conclusies. Als iedereen zegt dat je soms een beetje gemeen kunt zijn, dan kan dat iets zijn dat je wilt verkennen (en verhelpen).
  9. Mensen veranderen door tijd en ervaringen. Wie je nu bent is waarschijnlijk heel anders dan wie je over tien jaar bent. [6] Wees flexibel bij het bepalen wie je bent en laat ruimte vrij om te veranderen.
  10. Je hebt sterke en zwakke kanten, en positieve en negatieve elementen in je persoonlijkheid. Accepteer alle delen van jezelf. Vier de delen die je leuk vindt, en werk aan het veranderen van de delen die je niet leuk vindt, maar straf jezelf niet af voor het zijn wie je bent.
    • Natuurlijk heb je zwakke kanten, maar je hebt ook sterke kanten -- en je kunt werken aan je zwaktes. Hé, zelfs de zwaktes kunnen vermomde sterke kanten zijn.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Inspiratie trekken uit de Grote Vijf

PDF download Pdf downloaden
  1. Onderzoeken onder verschillende culturen laten zien dat de meeste persoonlijkheidsvarianten teruggebracht kunnen worden tot scores in vijf soorten eigenschappen. Hier wordt naar verwezen als de Grote Vijf: Extraversie, Neuroticisme, Consciëntieusheid, Altruïsme en Openheid. [7] [8]
  2. Om te ontdekken wat jouw score is in de Grote Vijf eigenschappen, geef je een online zoekopdracht voor 'Grote Vijf Persoonlijkheidstest' en kies je er een paar die je bevallen. Er zullen verschillen zijn tussen de tests, dus probeer er een paar om te zien of je steeds dezelfde resultaten krijgt.
    • Enkele tests om uit te proberen zijn 'The Big Five Project Personality Test' aangeboden door Out of Service, of de 'Big Five Personality Test' aangeboden door Psychology Today. [9] [10]
  3. Hoge scores (ofwel extraverts) zijn plezier jagend, vrolijk, ambitieus en hardwerkend. Ze houden ervan het middelpunt van de aandacht te zijn. Lage scores (ofwel introverts) zijn vaak meer teruggetrokken en minder gedreven door succes, plezier en waardering.
    • Je kunt een extravert zijn als je veel kletst en sociaal bent, en je energiek voelt in groepen. [11]
    • Je kunt een introvert zijn als je liever alleen bent en merkt dat sociale situaties je energie wegzuigen. [12]
    • De lijn hiertussen is niet noodzakelijk een scherpe lijn: introverts houden ook van sociale gebeurtenissen, maar ze laden zich op door tijd alleen door te brengen, terwijl extraverts zich gewoonlijk opladen door te socialiseren.
  4. Mensen die hoog scoren in neuroticisme zijn geneigd zich veel zorgen te maken en te lijden aan chronische angsten, terwijl lage scores vaak emotioneel stabieler zijn en tevreden in het leven staan. [13]
    • Als je vaak angstig bent, zelfs als alles goed gaat, dan is de kans groot dat je hoog scoort in neuroticisme. De goede kant daarvan is dat je ook veel aandacht voor detail hebt en het vermogen hebt om diep na te denken over zaken. [14]
    • Als je niet erg detailgericht bent en merkt dat je je nergens veel zorgen over maakt, dan is de kans groot dat je laag scoort in neuroticisme. Het voordeel daarvan is dat je zorgeloos bent, maar het nadeel is dat je misschien niet diep genoeg nadenkt over zaken. [15]
  5. Een hoge score in consciëntieusheid betekent dat je gedisciplineerd, efficiënt en systematisch bent. Als je laag scoort, dan vind je het mogelijk gemakkelijker om spontaan te zijn, maar moeilijker om zelfopgelegde doelen te behalen. [16] [17]
    • Als je het goed doet op school en gedreven bent om je doelen te bereiken, maar je vindt het moeilijk om je aan te passen aan veranderingen, dan scoor je waarschijnlijk hoog. Mensen die lijden aan obsessief-dwangmatige persoonlijkheidsstoornis scoren hoog in consciëntieusheid.
    • Als je veel onafgeronde projecten hebt en jezelf ziet als een spontaan, intuïtief persoon, dan is de kans groot dat je laag scoort in consciëntieusheid.
  6. Altruïsme meet hoe warm en vriendelijk je bent. Bijzonder altruïstische mensen zijn vertrouwend, hulpvaardig en vol compassie, terwijl niet-altruïstische mensen koud, wantrouwig naar anderen en minder geneigd tot samenwerking zijn. [18]
    • Als je merkt dat je vaak empathie voelt voor andere mensen en niet snel boos wordt, dan ben je waarschijnlijk een bijzonder altruïstisch persoon. Het nadeel is dat je waarschijnlijk in ongezonde relaties blijft, zelfs als je niet gelukkig bent.
    • Als je niet altruïstisch bent, dan heb je waarschijnlijk een kort lontje en een algeheel wantrouwen naar mensen. Succesvolle artiesten en bedrijfsleiders scoren vaak laag in altruïsme, omdat hun beroepen een zekere mate van koppigheid vereisen. [19]
  7. Openheid meet fantasie. Mensen die hoog scoren in openheid zijn gewoonlijk geïnteresseerd in de kunsten en esoterische ideeën. Lage scores kunnen meer geïnteresseerd zijn in praktische en logische zaken. [20]
    • Als je merkt dat je vaak avontuur en nieuwe ervaringen zoekt, met name gerelateerd tot artistieke en spirituele ondernemingen, dan ben je waarschijnlijk heel open. Het nadeel is dat je mogelijk niet erg goed bent in het oplossen van praktische problemen.
    • Als je laag scoort, dan heb je mogelijk weinig verbeelding, maar dat is niet noodzakelijk iets verkeerds. Het betekent niet dat je niet intelligent bent, en je kunt heel goed beter in staat zijn om de dagelijkse noodzakelijkheden door te komen, dan degenen die hoog scoren in openheid. [21]
  8. Experts zijn er snel bij om aan te geven dat er met alle Grote Vijf eigenschappen positieve en negatieve persoonlijkheidsvarianten geassocieerd worden. Om die reden moeten mensen zich ervan weerhouden om waardeoordelen te maken, gebaseerd op hoe hoog of laag iemand bij een bepaalde eigenschap scoort. [22]
    • Als je denkt dat je lijdt aan een te hoge of te lage score bij een van de Grote Vijf eigenschappen, dan kun je eraan werken om jezelf te versterken waar je denkt dat je zwak bent. Het maakt je sterker als je je zwaktes kent.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 37.032 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie