Pdf downloaden Pdf downloaden

Weten waar je goed in bent en op welk gebied je nog wel wat hulp zou kunnen gebruiken kan heel nuttig zijn om je persoonlijke leven in balans te brengen en kan je helpen op professioneel gebied op een meer effectieve manier met anderen om te leren gaan. Zelfkennis is een krachtig hulpmiddel dat door veel mensen helaas niet optimaal benut wordt omdat het ingewikkeld of in de praktijk lastig uitvoerbaar lijkt, of misschien wel omdat ze zich er niet bij op hun gemak voelen. Nou worden eigenschappen die een bepaalde person nuttig vindt door een ander misschien niet per se als sterke punten gezien, waardoor bepalen of bepaalde eigenschappen die jij hebt nou sterke of juist zwakke punten zijn een behoorlijk verwarrende en zelfs frustrerende klus kan zijn. Op zich is dit iets wat je grotendeels zelf zult moeten uitzoeken, maar er bestaan oefeningen die je kunt doen om erachter te komen wat je sterke en zwakke punten zijn, bijvoorbeeld voor het krijgen van een bepaalde baan of om persoonlijke redenen. Er zijn ook nuttige tips die je kunnen helpen deze tactieken toe te passen in die situaties waarin je ze het hardst nodig hebt, namelijk tijdens een sollicitatiegesprek.

Deel 1
Deel 1 van 6:

Begrijpen wat je kunt

Pdf downloaden
  1. Omdat je bereid bent eens goed te kijken naar waar je al goed in bent en op welke gebieden er nog wel wat werk aan de winkel is ben je op zich al een sterk person. Er is moed voor nodig om ervoor te gaan zitten en dit werk te doen. Geef jezelf een welverdiend schouderklopje en bedenk dat jij een geweldig iemand bent.
  2. Als een manier om voor jezelf te bepalen wat je sterke en zwakke punten zijn is het een goed idee om te bedenken welke activiteiten jij het vaakst beoefent en waar je het meeste plezier uit haalt. Schrijf eens een paar weken lang alles op wat je op een bepaalde dag doet, waarbij je iedere activiteit een cijfer geeft van één tot vijf, afhankelijk van hoe leuk je het vindt om die activiteit actief te beoefenen of erbij betrokken te zijn.
    • Studies hebben aangetoond dat het bijhouden van een dagboek een prima manier is om je zelfbewustzijn te vergroten en na te denken over waar jij persoonlijk goed in bent en over wat je wilt bereiken in het leven. [1] Dit kan heel simpel, door bijvoorbeeld een lijstje te maken van alle gedenkwaardige momenten op een bepaalde dag, of uitgebreider, door tot in de kleinste details je diepste gedachten en wensen te beschrijven. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe makkelijker je jouw persoonlijke sterke punten zult kunnen herkennen. [2]
  3. Soms kan het lastig zijn om te bepalen wat je sterke en zwakke eigenschappen zijn omdat je niet eerst de tijd hebt genomen om te bepalen wat voor jou eigenlijk de belangrijkste waarden zijn in het leven. Je waarden zijn de dingen waar jij in gelooft en die vorm geven aan de manier waarop jij over jezelf, over anderen en over de wereld om je heen denkt. Ze zijn essentieel voor het bepalen van de manier waarop jij in het leven staat. Door even wat tijd te nemen om te bepalen wat jouw kernwaarden zijn zul je makkelijker kunnen besluiten welke aspecten van je leven sterke of juist zwakke punten zijn, voor jou , los van de manier waarop anderen over diezelfde dingen denken. [3]
    • Denk eens aan een aantal mensen voor wie je respect hebt. Wat bewonder je in hen? Welke eigenschappen hebben ze waar jij waarde aan hecht? Hoe zie je die eigenschappen terug in je eigen leven?
    • Stel je eens voor dat je één ding zou kunnen veranderen aan de gemeenschap waarin je leeft. Wat zou dat zijn? Waarom? Wat denk je dat dat zegt over wat voor jou het allerbelangrijkste is?
    • Probeer je een moment in je leven te herinneren waarop je je erg tevreden of voldaan voelde. Welk moment was dat? Wat was er gebeurd? Wie waren er bij je? Waarom voelde je je zo?
    • Stel je voor dat je huis in brand staat (maar alle huisdieren en mensen zijn veilig) en je kunt niet meer dan 3 dingen redden. Wat zou je uit de vlammen redden, en waarom?
  4. Ga nadat je over je waarden hebt nagedacht na of je in je antwoorden bepaalde herhalingen kunt ontdekken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je Bill Gates en Kees Verpalen bewondert vanwege hun ondernemersgeest en creativiteit. Dat kan erop wijzen dat jij waarde hecht aan Ambitie, Competitie en Vindingrijkheid. Misschien zou jij een einde maken aan de armoede binnen je gemeenschap zodat iedereen een dak boven zijn hoofd en te eten heeft. Dat laat zien dat je mogelijk waarde hecht aan Gemeenschap, het Verbeteren van de Samenleving, of aan het Maken van een Verschil. Je kunt meer dan één kernwaarde hebben.
    • Op internet kun je lijsten vinden van woorden die een bepaalde waarde uitdrukken. Misschien heb je daar wat aan als je het lastig vindt om jouw waarden uit te drukken in woorden. [4]
  5. Soms kun je het gevoel hebben dat je op een bepaald gebied een zwakheid hebt als je leven, om wat voor reden dan ook, niet op één lijn ligt met je kernwaarden. Als je een leven lijdt dat in overeenstemming is met je waarden wordt dat ook wel 'waardecongruent' leven genoemd, en het kan leiden tot meer voldoening en succes in je leven. [5]
    • Misschien hecht jij bijvoorbeeld waarde aan Ambitie en Competitie, maar heb je het gevoel dat je vastzit in een baan zonder perspectief waarin je nooit eens wordt uitgedaagd en nooit eens de kans krijgt om jezelf te bewijzen. Je kunt dan het gevoel hebben dat je een zwakheid hebt op dat gebied omdat je leven op dit moment niet overeenkomt met wat voor jou zo belangrijk is.
    • Of misschien ben je net moeder geworden en wil je graag terug naar je werk als docent omdat je waarde hecht aan Intellectuele Status. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat 'een goede moeder zijn' een zwakheid is omdat jouw waarde (Intellectuele Status verwerven) in conflict lijkt te zijn met een andere waarde (Familiegericht zijn). In dat geval kun je proberen uit te zoeken hoe je je waarden in balans kunt brengen op een manier waarop je ze allebei respecteert. Het feit dat je weer aan het werk wilt betekent niet dat niet ook van je nieuwe kind wilt genieten.
  6. Probeer te bedenken wat sterke en zwakke eigenschappen zijn in relatie tot de sociale normen of gewoontes binnen jouw lokale context. Sociale normen zijn een reeks regels die bepalen hoe mensen met elkaar om horen te gaan en waarvan bepaald is dat ze functioneel zijn binnen een bepaald geografisch gebied of binnen een bepaalde cultuur, hopelijk met het doel gezonde sociale grenzen te onderhouden. [6] Door je er bewust van te zijn hoe deze normen verschillen afhankelijk van waar je woont zul je makkelijker kunnen bepalen wat binnen die specifieke geografische locatie als een sterke of juist als een zwakke eigenschap zou kunnen worden gezien. [7]
    • Als je bijvoorbeeld ergens op het platteland woont waar de meeste mensen met hun handen werken, dan hechten de leden van die gemeenschap waarschijnlijk waarde aan aspecten die te maken hebben met lichamelijk werk en het maken van lange dagen. Als je daarentegen in een grote stad woont is de kans groot dat die aspecten ineens veel minder belangrijk lijken, tenzij je daar toevallig ook lichamelijk werk verricht.
    • Ga na of de omgeving waarin je woont wel bevorderlijk is voor jouw sterke eigenschappen en persoonlijke kenmerken. Als dat niet zo is, denk dan na over hoe je ofwel de situatie kunt veranderen, of naar een omgeving zou kunnen verhuizen waarbinnen er aan jou persoonlijke krachten meer waarde gehecht wordt. [8]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 6:

Een Reflective Best Self oefening doen

Pdf downloaden
  1. Als hulpmiddel om te ontdekken wat je sterke en zwakke eigenschappen zijn, kun je een Reflective Best Self (RBS) oefening doen. Zo’n oefening helpt je erachter te komen hoe anderen over jou denken zodat je makkelijker je sterke eigenschappen kunt ontdekken. Denk om te beginnen aan mensen binnen alle verschillende onderdelen van je leven. Denk daarbij aan mensen van je werk en uit vroegere banen, docenten van de universiteit of van school, en natuurlijk vrienden en familieleden.
    • Door binnen al die verschillende delen van je leven mensen te zoeken aan wie je vragen kunt stellen zul je je persoonlijkheid beter kunnen beoordelen op een groot aantal verschillende niveaus en binnen een groot aantal verschillende situaties. [9]
  2. Wanneer je een kandidaat hebt uitgekozen, stuur die persoon dan een e-mail met de vraag wat volgens hem of haar jouw goede eigenschappen zijn. Vraag of diegene specifieke momenten kan noemen waarop hij of zij jou die sterke eigenschappen heeft zien gebruiken. Vergeet er niet bij te zeggen dat het bij die sterke eigenschappen zowel om praktische vaardigheden als om karaktereigenschappen gaat. Beide typen antwoorden zijn belangrijk.
    • E-mail is meestal de beste manier om dit te doen omdat mensen zich als je het ze rechtstreeks zou vragen, zich onder druk gezet zouden kunnen voelen. Door het per e-mail te vragen geef je mensen niet alleen de tijd om over hun antwoord na te denken, maar je geeft ze bovendien de kans eerlijker te zijn. Daarbij is het voor jou heel handig om alles op papier te hebben staan, zodat je de informatie na afloop makkelijker kunt analyseren. [10]
  3. Wanneer je eenmaal alle resultaten binnen hebt, moet je op zoek gaan naar overeenkomsten tussen de antwoorden. Lees ieder antwoord en probeer te bedenken wat het betekent. Probeer eruit af te leiden welke eigenschappen elk van de personen benadrukt en lees het specifieke voorbeeld om te zien of daar misschien nog andere eigenschappen uit naar voren komen. Interpreteer ze stuk voor stuk en vergelijk ze daarna onderling om vergelijkbare eigenschappen te ontdekken die door veel mensen genoemd worden.
    • Het kan nuttig zijn een tabel te maken met een kolom voor de naam van de eigenschap, een kolom voor ieder antwoord en een kolom voor je eigen interpretatie. [11]
    • Zo hebben misschien veel mensen in je leven gezegd dat jij goed onder druk kunt werken, dat je je mannetje staat in tijden van crisis en dat je ook kunt helpen leiding te geven aan andere mensen in stressvolle situaties. Dit betekent dat je rustig blijft onder druk, en dat je waarschijnlijk een sterk en natuurlijk leider bent. Daarnaast kun je eruit opmaken dat je met anderen meeleeft en graag met mensen werkt.
  4. Schrijf wanneer je eenmaal alle resultaten bij elkaar hebt een analyse van je sterke eigenschappen in de vorm van een zelfportret. Vergeet niet alle verschillende aspecten die mensen bij het bespreken van jou en je eigenschappen benadrukt hebben erin op te nemen, net als alle eigenschappen die uit jouw eigen analyse naar voren zijn gekomen.
    • Het is niet de bedoeling dat je er een volledig psychologisch profiel van maakt, maar een diepteportret van de beste versie van jezelf. Het herinnert je aan de eigenschappen die je gebruikt wanneer je op je best bent en kan je helpen de manier te bepalen waarop je in de toekomst zult handelen om ernaar te streven die eigenschappen vaker te gebruiken. [12]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 6:

Een lijst maken van wat je allemaal gedaan hebt

Pdf downloaden
  1. Ga na hoe je in bepaalde situaties reageert waarbij je actie moet ondernemen, na moet denken en inzicht moet tonen. Probeer voordat je iets meer concreets doet zorgvuldig te kijken naar je spontane reacties op situaties die zich al hebben voorgedaan in je leven. Neem een schrift of koop een officieel dagboek om je gedachten in op te schrijven.
    • Het nut hiervan is dat de spontane reacties je een heleboel vertellen over hoe je reageert in zowel gewone als meer intense situaties. Je kunt ze opschrijven zodat je je manier van handelen en je vaardigheden makkelijker kunt ontcijferen. [13]
  2. Dat kan een botsing zijn of een kind dan ineens voor je auto liep terwijl jij keihard op de rem trapte. Hoe reageerde je toen je met deze spontaan opkomende situatie te maken kreeg? Klapte je dicht en had je de neiging om je terug te trekken of pakte je de uitdaging met beide handen aan, door gereedschappen en andere hulpmiddelen te verzamelen om de situatie op te lossen?
    • Als je de controle over de situatie op je nam en als een leider handelde, dan heb je waarschijnlijk het gevoel dat moed en het vermogen dergelijke situaties op te lossen sterke eigenschappen vormen. Als je reageerde door onbedaard te gaan huilen, waarbij je je volkomen hulpeloos voelde of op anderen begon te schelden, dan is rustig blijven en voorkomen dat je je zelfbeheersing verliest tijdens een lastige situatie misschien een zwakheid van je. [14]
    • Zorg ervoor dat je de dingen vanuit verschillende perspectieven bekijkt. Je hulpeloos voelen na een auto-ongeluk is bijvoorbeeld een volkomen natuurlijke reactie op de stress van de gebeurtenis. Als je daarentegen iemand om hulp bent gaan vragen, dan suggereert dit dat anderen om hulp vragen (samenwerking) wel eens een van je sterke punten zou kunnen zijn. Sterk zijn betekent niet dat je altijd alles zelf hoeft te doen.
  3. Denk aan een gelegenheid waarbij je een moeilijke beslissing moest nemen, maar waarbij het niet om leven en dood ging. Hoe reageer jij bijvoorbeeld wanneer je een kamer vol met mensen binnenstapt? Wil je graag iedereen die je daar tegenkomt leren kennen, of ga je liever op zoek naar een stiller hoekje, ver weg van de herrie, waar je rustig met maar één persoon kunt praten?
    • Degene die met iedereen praat is sterk in het leggen van sociale contacten en spontaan overkomen, terwijl iemand die rustiger is, zoals de tweede persoon, goed kan luisteren en goed individuele banden met specifieke personen kan opbouwen. Beide sterke eigenschappen kunnen door de persoon in kwestie in zijn of haar voordeel gebruikt worden. [15]
  4. Probeer te denken aan een keer waarop je in een lastige situatie terecht kwam en onmiddellijk moest reageren. Hoe snel was je in staat te leren en je aan nieuwe situaties aan te passen? Ben je een snelle denker, die direct een gevat antwoord geeft als een collega een hatelijke opmerking tegen je maakt? Of heb jij eerder de neiging om de dingen eerst in je op te nemen, erover na te denken, en vervolgens pas op die situaties te reageren?
    • Bedenk dat alle goede eigenschappen die je in je leven ontwikkeld hebt uiteindelijk bijna altijd ook een keerzijde hebben. Als je het grootste deel van je leven alleen zit te lezen en te schrijven, bijvoorbeeld, dan ben je waarschijnlijk niet zo goed in het voeren van een spontaan gesprek als andere mensen, maar ben je waarschijnlijk juist wel goed in het bedenken van de ontknoping van een boek en in voeren van diepgaande gesprekken over serieuze onderwerpen met anderen. Ook kan het zijn dat je bent opgegroeid met jongere broertjes en zusjes, wat betekent dat je meelevend en geduldig bent, en goed kunt omgaan met chaotische situaties.
    • Het is belangrijk dat je in gedachten houdt dat de wereld veel verschillende soorten mensen nodig heeft met verschillende soorten sterke eigenschappen en interesses, anders zou het hier op aarde een stuk eentoniger zijn. Je hoeft echt niet per se overal goed in te zijn, alleen maar in de dingen die jij voor jezelf belangrijk vindt.
    • Degene die meteen een gevat antwoord geeft of snel een probleem oplost heeft misschien het vermogen om snel en geval te reageren als sterke eigenschap, terwijl diegene misschien niet zo veel gevoel voor detail heeft. De persoon die er de tijd voor neemt om na te denken zou je kunnen omschrijven als iemand die goed is in plannen maar die misschien beperkte scherpzinnigheid als zwakheid heeft. [16]
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 6:

Je wensen op een rijtje zetten

Pdf downloaden
  1. Je wensen en verlangens zeggen veel over wie jij bent, zelfs als je ze het grootste deel van de tijd ontkend hebt. Probeer eens te bedenken waarom je die activiteiten wilt doen of die doelen wilt bereiken en wat daarvoor precies nodig is. De kans is groot dat dit de passies en dromen in je leven zijn, en meestal zijn dit ook precies de dingen waar je heel goed in bent. [17] Veel mensen begaan een fout door te doen wat hun familie van ze verwacht; ze worden bijvoorbeeld dokter of advocaat terwijl ze eigenlijk veel liever balletdanseres of bergbeklimmer hadden willen worden. Beschrijf in een apart deel van je dagboek de wensen en verlangens die jij hebt voor wat betreft je leven.
    • Vraag jezelf af: Wat zijn mijn wensen in het leven? Of je nu op je eerste baan aan het solliciteren bent of net met pensioen bent gegaan, je zou altijd doelen en verlangens in je leven moeten hebben. Bepaald wat voor jou drijvende krachten zijn en waar jij gelukkig van wordt.
  2. Stel jezelf om te beginnen de vraag waar jij in het leven het meeste plezier aan beleeft. Noteer de antwoorden op de vraag: Tot welk type activiteiten voel ik me aangetrokken en waar haal ik voldoening uit? Voor sommige mensen is voor de openhaard zitten in het gezelschap van hun labrador iets waar ze enorm veel voldoening uit halen. Anderen zouden liever gaan bergbeklimmen of een rondreis maken met de auto.
    • Maak een lijst van de activiteiten of dingen die je doet en waar je gelukkig van wordt en plezier aan beleeft. De kans is heel groot dat de gebieden waar je hobby’s in thuis horen een paar van je sterke eigenschappen weergeven.
  3. Behalve je wensen zul je ook moeten bepalen wat jou in het leven gemotiveerd houdt. Noteer in je dagboek jouw antwoorden op de vraag: Wanneer voel ik me energiek en gemotiveerd? Denk daarbij aan momenten waarop je het gevoel had dat je de hele wereld aankon en waarbij je geïnspireerd raakte om een niveau hoger te gaan. De gebieden waar je inspiratie en motivatie uit haalt zijn vaak je sterkste kanten.
    • Bedenk hierbij dat veel mensen al op heel jonge leeftijd bepaalde wensen hebben, wat duidt op die kinderlijke zelfkennis die velen van ons kwijtraken wanneer de druk van familieleden, klasgenoten, collega’s en sociale verwachtingen ervoor zorgt dat je die kinderwensen ergens heel diep wegstopt. [18]
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 6:

Je sterke en zwakke kanten evalueren

Pdf downloaden
  1. Eigenlijk is 'zwakheden' niet het meest elegante woord om de gebieden die je nog verder kunt ontwikkelen mee aan te duiden. Mensen zijn in feite helemaal niet zwak, hoewel bijna iedereen soms oprecht het idee heeft dat dat wel zo is. Toch hebben de meeste mensen het gevoel dat ze bepaalde terreinen en vaardigheden in hun leven zouden kunnen verbeteren. Omdat ze het gevoel hebben dat ze voor wat betreft die gebieden niet zo sterk staan, gebruiken we vaak het woord met de tegenovergestelde betekenis om een bepaald aspect van ons leven te beschrijven als we het gevoel hebben dat we eraan moeten werken om ons sterker en bekwamer te voelen. [19] Probeer in plaats van je te blijven richten op je 'zwakheid', wat een negatieve bijklank heeft, te denken in termen van de gebieden binnen jouw leven die in aanmerking komen voor groei en verbetering – op die manier blijf je je op de toekomst richten en op wat je allemaal kunt doen om beter te worden.
    • Je zou zwakheden kunnen zien als een deel van jezelf dat je op eigen kracht kunt verbeteren, als ze tenminste op de één of andere manier gerelateerd zijn aan je wensen. Het kan namelijk ook zijn dat ze helemaal niet relevant zijn voor jouw wensen of doelen in het leven. Wat je ook erkent, beide mogelijkheden zijn aanvaardbaar. Zwakheden zijn geen constante aspecten van onszelf, maar eerder variabele aspecten van hoe we de dingen doen, zodat we zelfs nog beter kunnen worden in wat we al doen.
  2. Gebieden die je verder zou kunnen ontwikkelen kunnen overal mee te maken hebben, van bepaalde vaardigheden op professioneel of sociaal gebied, tot gebrekkige zelfbeheersing als het om eten gaat. Of je kunt simpelweg denken aan het feit dat dat het jou nooit lukt om een bal te vangen, of om je wiskundesommen sneller te maken. Vaak gaat het bij gebieden die in aanmerking komen voor groei om 'levenslessen' en om het niet opnieuw maken van dezelfde fouten. En soms gaat het erom je in te spannen om iets te leren waarvan je eerst van jezelf dacht dat je het niet kon, of in ieder geval niet goed genoeg.
    • Aan de andere kant kan een schijnbare zwakheid vaak in de eerste plaats aangeven dat een bepaalde activiteit gewoon niet geschikt voor jou is, en het kan heel belangrijk zijn dat je zoiets aan jezelf toegeeft. Als iedereen het vermogen had om goed te zijn in precies dezelfde activiteiten of zelfs maar precies dezelfde soort activiteiten leuk zou vinden, dan zou de wereld wel heel erg saai zijn. [20]
  3. Sommige mensen vinden het nadenken over hun persoonlijke zwakheden op zich al tijdverspilling, of zien het zelfs als een totaal verkeerde manier om tegen de dingen aan te kijken. Concentreer je in plaats daarvan om te beginnen op je sterke punten en probeer er alles aan te doen om die verder te perfectioneren. Dit kan een veel betere benadering zijn dan het aanwijzen van je persoonlijke zwakheden. Omdat de dingen die mensen als hun zwakheden noemen vaak simpelweg voortkomen uit een gebrek aan belangstelling of aan de wil om beter te worden, kun je je misschien beter richten op de dingen waar je goed in bent en op je persoonlijke wensen, en daarvandaan verder gaan. Wees royaal voor jezelf als het op het erkennen van je sterke punten gaat, want je hebt er waarschijnlijk een heleboel, zelfs op gebieden waarop je je zwak voelt. Zoem vervolgens pas in op de gebieden waarbinnen je het idee hebt dat je wel wat efficiënter zou kunnen worden.
    • Als je er bijvoorbeeld aan wilt werken om assertiever te worden , begin dan met die vaardigheden die je nodig hebt om assertief te zijn die je voor jouw gevoel nu al in de praktijk brengt. Misschien vind je het moeilijk om nee te zeggen, maar ben je wel in staat om je bedoelingen onder woorden te brengen op een manier die ervoor zorgt dat duidelijk is wat jij bedoelt en waarbij het je lukt de gevoelens van de ander te sparen. [21]
    • Denk na over aspecten van je persoonlijkheid die jij als sterke punten beschouwt. Aardig, royaal en ruimdenkend zijn of goed kunnen luisteren zijn extreem belangrijke positieve eigenschappen die in verband staan met je vaardigheden in het algemeen en die vaak over het hoofd worden gezien. Wees je bewust van die eigenschappen en wees er trots op.
    • Een andere manier om tegen je sterke punten aan te kijken is ze als talenten te beschouwen, of als aangeboren vaardigheden en wensen die passen bij jouw zelfbewustzijn en jouw visie van de toekomst. Dit zijn met andere woorden dingen waarover je zou zeggen: "Het kostte me absoluut geen moeite, ik heb het altijd in me gehad om" een bepaald soort activiteit goed te doen. [22]
  4. Nadat je alles wat je hebt opgeschreven over je activiteiten en wensen geëvalueerd hebt is het tijd om je te concentreren op wat jij denkt dat jouw sterke en zwakke punten zijn. Noteer met behulp van de lijsten die je eerder van anderen gekregen hebt en datgene wat je geleerd hebt over jezelf door middel van de andere oefeningen, gebieden binnen je werk en je persoonlijke leven waarvan jij denkt dat het jouw sterke en zwakke aspecten zijn. Leg daarbij de nadruk op hoe jij op dit moment jouw sterke en zwakke eigenschappen ziet op basis van wat je op dit moment aan het doen bent in je leven, op zowel persoonlijk als professioneel gebied, in plaats van je op het verleden of op je wensen te richten.
    • Vergeet niet dat niemand je aan het beoordelen of evalueren is op basis van je antwoorden, dus wees eerlijk tegen jezelf. Het kan helpen om twee kolommen te maken met als titels 'Sterke Punten' en 'Zwakheden'. Noteer ze vervolgens in dezelfde volgorde als waarin ze in je hoofd opkomen. [23]
  5. Komen ze met elkaar overeen en verbaas je je over bepaalde dingen? Dacht je dat je op een bepaald gebied sterk was, maar is dat niet terug te zien in je lijst van activiteiten? Dit soort tegenstrijdigheden doet zich voor als je tegen jezelf zegt dat je zó bent, terwijl pas tijdens een lastige situatie je echte karakter tevoorschijn komt, en dat is niet altijd hetzelfde.
    • En tegenstrijdigheden tussen je wensen en de dingen waarvan jij denkt dat je er goed in bent? Deze tegenstrijdigheid kan zich voordoen als je geprobeerd hebt dingen te doen in je leven op basis van andermans verwachtingen of op basis van je eigen ideeën voor wat betreft datgene wat je dacht dat je moest doen, terwijl je wensen en feitelijke reacties in feite heel anders waren.
  6. Kijk naar de verschillende lijsten die je gemaakt hebt. Let op alle verrassingen of tegenstrijdigheden die je tegenkomt. Denk na over waarom je denkt dat sommige van de kwaliteiten en zwakheden die je opgemerkt hebt nu anders blijken te zijn. Zou het kunnen dat je denkt dat je bepaalde dingen leuk vindt of dat bepaalde dingen je motiveren, terwijl dat in werkelijkheid misschien niet zo is? Deze lijsten zullen je helpen dat te ontdekken.
    • Concentreer je op de gebieden die anders zijn dan je had gedacht en probeer situaties te bedenken die met dat gebied in verband staan. Had je bijvoorbeeld opgeschreven dat je zanger wilde worden, terwijl je op de lijst van wat je denkt dat je sterke punten zijn, hebt gezegd dat je goed bent in biologie of geneeskunde? Een zingende dokter zou natuurlijk iets nieuws kunnen zijn, maar de twee beroepen verschillen erg veel van elkaar. Probeer voor jezelf te bepalen welk gebied je op de lange termijn echt motiveert.
  7. Vraag een goede vriend(in) of iemand van je familie om je op een constructieve manier feedback te geven. Hoewel zelfonderzoek ongetwijfeld een paar antwoorden zal opleveren, kan een mening van buitenaf je ofwel helpen je observaties te bevestigen, ofwel je een paar illusies armer maken. Leren hoe je opbouwende kritiek van anderen op een goede manier tot je kunt nemen is een essentieel onderdeel van het leven binnen een gemeenschap. Het is belangrijk dat je daarbij niet meteen in de verdediging schiet, of de kritiek als een persoonlijke aanval opvat, alleen maar omdat iemand suggereert dat je op een bepaald vlak zou kunnen verbeteren. Leren om in het dagelijkse leven op een goede manier om te gaan met opbouwende kritiek van anderen kan op zichzelf al een sterke eigenschap zijn.
    • Als je denkt dat iemand van je eigen familie niet helemaal eerlijk tegen je kan zijn, kies dan iemand die je wel de waarheid zal vertellen en je zwakheden niet mooier zal maken dan ze zijn. Zoek een neutraal iemand van buitenaf, liefst een klasgenoot of een mentor, en vraag of diegene je eerlijk en opbouwend commentaar kan geven.
    • Vraag of hij of zij je van commentaar op je lijstjes wil voorzien. Vraag of de neutrale persoon die je hebt uitgekozen je lijsten kan bekijken en er commentaar op kan leveren. Behulpzame opmerkingen en vragen zijn bijvoorbeeld: Hoe komt het dan je denkt dat je niet snel kunt reageren in een noodsituatie? Misschien weet de neutrale toeschouwer zich wel een moment te herinneren waarop jij de held van de dag was tijdens een noodsituatie, terwijl jij dat misschien al vergeten was.
  8. Als je er nog steeds moeite mee hebt, of je liever feedback krijgt van iemand van buitenaf, vraag dan of een professional je kan helpen bij het bepalen van je sterke en zwakke punten. Er zijn bedrijven die je kunnen helpen door middel van het opstellen van een psychologisch profiel. Zulke bedrijven werken vaak samen met recruitmentbureaus. [24] Tegen betaling van een bepaald bedrag kunnen psychologen die bij het bedrijf in dienst zijn een persoonlijk en een beroepsprofiel voor je opstellen en analyseren.
    • Deze tests geven je niet altijd de essentie van je persoonlijkheid, maar ze kunnen zonder meer dienen als behulpzame vertrekpunten om over je sterke en zwakke punten na te denken.
    • Op basis hiervan moet je er vervolgens proberen achter te komen wat volgens de test jouw sterke en zwakke eigenschappen zijn. Een goede test is uitgebreid genoeg om de terugkerende aspecten van jouw persoonlijkheid weer te kunnen geven. Nadat je zo’n test hebt gedaan moet je rechtstreeks met de psycholoog praten om te bepalen wat je zwakheden zijn en welke sterke eigenschappen eruit naar voren komen.
    • Er bestaan online tests die je kunt doen om je sterke en zwakke kanten te bepalen. Let er bij het uitkiezen van een test op of de test op een betrouwbare website staat en of hij is samengesteld door gediplomeerde psychologen of op een vergelijkbare manier gekwalificeerde professionals. Als je voor de test moet betalen, doe dan eerst wat onderzoek naar het bedrijf dat de test aanbiedt om zeker te weten dat je waar voor je geld krijgt.
  9. Neem er nadat je je sterke en zwakke punten bepaald hebt even de tijd voor om de uitkomsten op je in te laten werken en om te bepalen wat voor gevoel je hebt bij wat je hebt ontdekt. Besluit of je aan één of meerdere van je zwakheden zou moeten of willen werken en wat je zult moeten doen om die zwakheden te lijf te gaan of te veranderen.
    • Geef je op voor een cursus of ga op zoek naar activiteiten waarmee je aan je zwakheden kunt werken. Als je bijvoorbeeld compleet dichtklapt wanneer je te maken krijgt met een situatie waarin je spontaan moet reageren, creëer dan voor jezelf situaties waarin je spontaan moet zijn. Voorbeelden daarvan zijn een toneelgroep, een teamsport of zingen in een karaokebar.
    • Denk erover om in therapie te gaan of om andere manieren uit te proberen om over je angsten of twijfels te praten. Als het volgen van een cursus of lid worden van een toneelgezelschap niet lijkt te werken, of als je diepgewortelde angsten of zorgen hebt die je belemmeren verder te komen, overweeg dan om met een therapeut in gesprek te gaan.
  10. Pas op dat je niet volledig geobsedeerd raakt door je zwakheden. Een dergelijk patroon kan al snel leiden tot een niet-constructief patroon van perfectionisme, wat je er uiteindelijk van kan weerhouden succes te hebben. Je kunt beter beginnen met wat je wel goed doet binnen een bepaalde set vaardigheden, en vervolgens op zoek gaan naar meerdere manieren om die vaardigheden te verbeteren en er langzaam en geleidelijk aan beter in te worden. [25]
    • Zo wil je bijvoorbeeld je communicatieve vaardigheden verbeteren. Na wat zelfreflectie besluit je dat je eigenlijk best wel goed kunt luisteren, wat jouw sterke punt is. Aan de andere kant klap je dicht wanneer jij aan de beurt bent om te praten, wat je zwakheid is. Je besluit dat je je woordelijk beter wilt kunnen uitdrukken, dus je werkt eraan om vanaf nu tijdens een gesprek, met tussenpozen, ook een paar zinnen bij te dragen.
    • Vanuit een perfectionistische benadering gezien zou je kunnen zeggen dat je, omdat je op dit moment geen goed spreker bent, niet eens hoeft te proberen om er beter in te worden omdat je toch fouten zult maken. Erken dat fouten een onderdeel van het leer- en groeiproces zijn en sta jezelf toe ze te maken terwijl je eraan werkt jezelf te ontwikkelen.
  11. Iedereen blinkt uit in bepaalde dingen in zijn of haar leven. Soms doe je iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt, maar op de een of andere manier klikt het tussen jou en die activiteit en heb je het idee dat je er gewoon van nature goed in bent.
    • Daarbij kan het om een sport gaan, iets artistieks of creatiefs, omgaan met dieren, of invallen voor iemand die afwezig is en zijn of haar werk doen. Niet iedereen zal dezelfde geweldige momenten als jij ervaren, maar als jij ze wel hebt, werk er dan mee om de kwaliteit van je leven te verbeteren en het maximale uit jezelf te halen.
    Advertentie
Deel 6
Deel 6 van 6:

Je vaardigheden benutten tijdens een sollicitatiegesprek

Pdf downloaden
  1. Je kunt alles wat je over jezelf geleerd hebt gebruiken als hulp tijdens sollicitatiegesprekken. Probeer te bedenken op welke manier je sterke en zwakke eigenschappen relevant zijn voor de specifieke baan waarop je solliciteert. Denk ter voorbereiding na over welke taken je voor de baan waar je naar solliciteert mogelijk moet uitvoeren, en probeer alle gelegenheden in je leven te bedenken waarbij je met vergelijkbare taken te maken hebt gehad. Welke van je persoonlijke eigenschappen leken sterke of zwakke punten te zijn terwijl je bezig was die taken uit te voeren? [26]
    • Als je bijvoorbeeld solliciteert op een baan als computerprogrammeur, heb het dan over je sterke eigenschappen op het gebied van computers of het oplossen van problemen. Minder relevant is het om het tijdens dat gesprek uitgebreid te hebben over de manier waarop jij uitblinkt in tafeltennis, tenzij je werkgever daar toevallig net in geïnteresseerd blijkt te zijn.
  2. Wanneer ze je tijdens een sollicitatiegesprek vragen stellen over deze eigenschappen, wees dan eerlijk bij het beschrijven van je sterke punten. Wanneer interviewers je vragen stellen over je sterke en je zwakke kanten zijn ze niet alleen geïnteresseerd in je vaardigheden, maar willen ze ook weten hoe goed jij over jezelf kunt praten. Sociale vaardigheden en de kunst om jezelf te verkopen begint een van de belangrijkste combinaties van vaardigheden te worden voor de meeste banen binnen de arbeidsmarkt. Voor een interviewer begint dit met de vraag hoe goed de sollicitant in staat is zijn of haar sterke en zwakke punten te beschrijven en in hoeverre hij of zij zich daarbij op zijn of haar gemak voelt. [27]
  3. Om ervoor te zorgen dat je je hierbij meer op je gemak gaat voelen, is het een goed idee om met iemand anders een sollicitatiegesprek te oefenen. Vraag of een vriend of vriendin je wil interviewen en oefen door jezelf aan hem of haar te beschrijven. Doe dit zo vaak mogelijk, met zo veel mogelijk verschillende mensen, net zo lang tot je je meer op je gemak begint te voelen met het beschrijven van je sterke en zwakke punten aan een ander. In het begin lijkt het misschien of je een script aan het voorlezen bent, maar na een tijdje gaat het als het goed is steeds natuurlijker aanvoelen.
    • Probeer voordat je naar het gesprek gaat zo veel mogelijk concrete momenten te bedenken waar je het over kunt hebben en waaruit je persoonlijke sterke eigenschappen naar voren komen. Interviewers willen niet alleen maar horen wat jij denkt dat je sterke punten zijn, maar ze zullen je waarschijnlijk vragen concrete situaties te noemen waarbinnen jouw persoonlijke sterke eigenschappen essentieel waren voor de manier waarop jij met het probleem of obstakel dat zich voordeed, wat dat ook was, omging. Denk daarover na en probeer er als het kan zo veel mogelijk voorbeelden bij te noteren, zodat je goed voorbereid aan het sollicitatiegesprek begint. [28]
    • In plaats van te zeggen: "Een van mijn sterke punten is dat ik veel oog voor detail heb," kun je bijvoorbeeld beter een concreet voorbeeld geven: "In mijn vorige baan was ik verantwoordelijk voor het controleren van alle bedragen in de maandelijkse budgets. Ik heb verschillende keren fouten ontdekt die ons bedrijf flink wat geld zouden hebben gekost. Dit oog voor detail zal mij zeker helpen binnen deze functie binnen uw bedrijf."
  4. Mogelijke werkgevers zijn niet dom, en door zo’n cliché prikken ze direct heen. Soms interviewen ze voor een bepaalde functie honderden kandidaten, en instinctief maken de meeste mensen gebruik van datgene waarvan ze denken dat het een sterke eigenschap is, door het als een zwakheid te presenteren. [29] Maar wat jij zelf ziet als sterke punten zijn dat voor een werkgever soms helemaal niet. Werkgevers zijn vaak op zoek naar werknemers die waarde hechten aan zaken als flexibiliteit en het vermogen om in teamverband te kunnen werken. Dit soort antwoorden kan het vaak doen lijken of je niet zelfbewust genoeg bent. [30] Veel gebruikte geforceerde antwoorden zijn bijvoorbeeld: [31]
    • "Ik ben een perfectionist en kan het niet uitstaan als ik iets fout doe." Perfectionisme komt op de meeste werkgevers niet over als een sterke eigenschap, omdat het suggereert dat je aan jezelf en aan anderen onredelijk hoge eisen stelt en misschien ook wel last hebt van uitstelgedrag. [32]
    • "Ik ben erg koppig en zie niks door de vingers." Dit zou erop kunnen wijzen dat je je niet zo goed flexibel op kunt stellen en je moeilijk aan kunt passen.
    • "Ik vind het lastig om een goed evenwicht te vinden tussen mijn werk en mijn privéleven omdat ik zo hard werk." Dit zou de indruk kunnen wekken dat je niet in staat bent goed voor jezelf te zorgen en dat je meer kans maakt op een burnout of om een chagrijnige collega te worden.
  5. Als de interviewer je een vraag stel over je zwakheden, geef dan een eerlijk antwoord. Het zou geen enkele zin hebben om de vraag te stellen als je de interviewer niks meer zou geven dan een soort standaard antwoord over hoe geweldig je bent. Daar zit de interviewer niet op te wachten. Hij of zij wil een oprechte discussie creëren over dingen waar jij aan kunt werken en is op zoek naar signalen van zelfkennis. Echte zwakke punten om aan te werken zijn bijvoorbeeld: [33]
    • Overdreven kritisch zijn
    • Wantrouwend zijn ten opzichte van je leidinggevenden of je collega’s
    • Te veeleisend zijn
    • Uitstelgedrag vertonen
    • Te veel praten
    • Te gevoelig zijn
    • Niet assertief genoeg zijn
    • Gebrek aan tact op sociaal gebied hebben
  6. Aan bepaalde delen van deze zwakheden zul je moeten werken en je zult het moeten hebben over de manier waarop ze je prestaties zouden kunnen beïnvloeden. Het kan behoorlijk overdonderend zijn om te praten over hoe je zwakheid van invloed is geweest of mogelijk zou kunnen zijn op je functioneren op professioneel gebied. Het geeft blijk van inzicht en eerlijkheid, hoewel je nog steeds tactisch zult moeten zijn voor wat betreft datgene wat je zegt. [34]
    • Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Op dit moment heb ik nogal eens de neiging om dingen voor me uit te schuiven. Ik ben me ervan bewust dat dit van invloed is op de hoeveelheid werk die ik gedaan zou kunnen krijgen, en mogelijk ook op het werk dat mijn collega’s binnen een bepaalde tijd zouden kunnen doen. Op de universiteit redde ik me er altijd uit omdat ik het systeem kende, een manier vond om er de draak mee te steken en toch op tijd mijn werk af te krijgen. Ik snap best dat dit binnen een professionele context niet zal werken, omdat het bepaald geen optimale manier van werken is, en ook niet om mijn doelen te bereiken en dingen gedaan te krijgen."
  7. Ook hierbij kun je beter praktisch dan idealistisch zijn. Als je het idealistische antwoord geeft zou je onrealistisch over kunnen komen en zou het kunnen lijken of je jezelf beter probeert voor te doen dan je bent. [35]
    • Zeg bijvoorbeeld tegen de interviewer: "Ik ben serieus stappen aan het ondernemen om iets te doen aan mijn uitstelgedrag. Ik leg mezelf bijvoorbeeld kunstmatige deadlines op en geef mezelf een beloning als ik die deadlines gehaald heb. Dit heeft me tot nu toe aanzienlijk geholpen bij het oplossen van mijn probleem."
  8. Het is de bedoeling dat je zelfverzekerd klinkt, maar niet arrogant. Probeer zeker van jezelf te zijn terwijl je tegelijkertijd bescheiden blijft over je vaardigheden en je prestaties. Uiteraard moet je naar waarheid dingen uitkiezen waar je goed in bent die op één lijn zouden kunnen liggen met de persoon, het bedrijf of de organisatie waarbij je solliciteert. Echte sterke eigenschappen zijn onder te verdelen in drie hoofdcategorieën:
    • Vaardigheden die gebaseerd zijn op kennis, zoals computervaardigheden, talenkennis of technische kennis
    • Overdraagbare vaardigheden, zoals vaardigheden op het gebied van communicatie, leidinggeven of het oplossen van problemen
    • Persoonlijke eigenschappen, zoals sociale vaardigheden, vertrouwen of stiptheid [36]
  9. Het is heel mooi als je zegt dat je zo goed met mensen om kunt gaan, maar het is veel beter als je het ook kunt laten zien. Illustreer hoe je sterke punten eruit zien in het echte leven door voorbeelden te geven, hetzij uit je persoonlijke contacten met mensen, hetzij uit je werkverleden. Bijvoorbeeld:
    • "Ik ben goed in communiceren. Ik kies mijn woorden zorgvuldig en let er goed op dat ik niet dubbelzinnig ben terwijl ik praat. Ik ben niet bang om vragen te stellen aan iemand in een hogere positie als ik hem of haar niet begrijp. Het kost tijd voordat je doorhebt hoe verschillende mensen vragen of stellingen op verschillende manieren kunnen interpreteren."
    • Je kunt je sterke punten en je vaardigheden ook laten zien door te vertellen wat er in het verleden goed is gegaan en op welke gebieden je met je inspanningen bereikt hebt wat je wilde.
    • Als je ooit ergens prijzen voor hebt gewonnen, of een speciale onderscheiding of erkenning hebt gekregen, dan kun je dat ook noemen.
    Advertentie

Tips

  • Let er bij het bepalen van je wensen op dat je geen valse wensen toevoegt. Valse wensen zijn wensen die voortkomen uit een onterecht geloof dat jij voorbestemd zou zijn om bij Buitenlandse Zaken te werken omdat je dan in Parijs, Londen en Rio de Janeiro zult komen te wonen, of dat je een filmster wilt worden zodat je glamoureuze feesten kunt bezoeken en een rijke man zult ontmoeten. Dat zijn geen wensen omdat het uiteindelijk alleen maar fantasieën zijn en ze niet het substantiële element vormen van iets met je leven doen waar je voldoening uit haalt. Zorg dat je het verschil daartussen snapt, anders zou je weleens een grote fout kunnen maken en een carrière bouwen die gebaseerd is op een fantasie in plaats van op de sterke eigenschappen die je van nature hebt en je gevoel van zingeving.
  • Het veranderen van je zwakheden kost tijd, dus geef jezelf even pauze als je je er niet in één keer toe kunt zetten. Besteed ook niet al je tijd aan het veranderen van een zwakke in een sterke eigenschap. Probeer eerst andere oplossingen te vinden, zoals werken aan je vaardigheden, omdat je die wel kunt veranderen. Daarna kun je op zoek gaan naar manieren om aan je sterke punten te blijven werken. Daarin wil je namelijk het meest uitblinken, omdat die van nature in je zitten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Schep tijdens een sollicitatiegesprek nooit op over je sterke eigenschappen en zeur niet over je zwakheden. Probeer direct te zijn en suggereer manieren om verbetering aan te brengen in die zaken die jouw zwakke eigenschappen zouden zijn. Voor wat betreft je sterke punten: houd ze realistisch en wees bescheiden genoeg om te voorkomen dat je te hoog van de toren blaast.
  • Vergis je niet door te denken dat je, zolang je niet alleen maar sterke en helemaal geen zwakke eigenschappen hebt, gedoemd bent de mislukken. Iedereen moet in het leven bepaalde uitdagingen aangaan. Stel je eens voor dat je journalist bent en probeer te bedenken hoe je je zou voelen als degene tegenover je alleen maar zou opscheppen over hoe perfect hij of zij wel niet is...
Advertentie

Bronnen

  1. Hubbs, D. L., & Brand, C. F. (2005). The Paper Mirror: Understanding Reflective Journaling. Journal of Experiential Education, 28(1), 60–71. http://doi.org/10.1177/105382590502800107
  2. Hiemstra, R. (2001). Uses and benefits of journal writing. New Directions for Adult and Continuing Education, 2001(90), 19–26. http://doi.org/10.1002/ace.17
  3. http://www.wire.wisc.edu/yourself/selfreflectknowyourself/Yourpersonalvalues.aspx
  4. http://www.mindtools.com/pages/article/newTED_85.htm
  5. https://www.psychologytoday.com/blog/dont-delay/201004/are-your-goals-value-congruent
  6. Ille, S. (2014). The Dynamics of Norms and Conventions Under Local Interactions and Imitation. International Game Theory Review, 16(3), 1–23. http://doi.org/10.1142/S0219198914500017
  7. Akhtar, S. (2006). Interpersonal boundaries : variations and violations / edited by Salman Akhtar. Lanham, Md. : Jason Aronson, c2006.
  8. Buckingham, M., & Clifton, D. O. (2001). Now, Discover Your Strengths (Abridged edition). New York, NY: Simon & Schuster Audio.
  9. https://hbr.org/2005/01/how-to-play-to-your-strengths
  1. https://hbr.org/2005/01/how-to-play-to-your-strengths
  2. https://hbr.org/2005/01/how-to-play-to-your-strengths
  3. https://hbr.org/2005/01/how-to-play-to-your-strengths
  4. Hubbs, D. L., & Brand, C. F. (2005). The Paper Mirror: Understanding Reflective Journaling. Journal of Experiential Education, 28(1), 60–71. http://doi.org/10.1177/105382590502800107
  5. Hubbs, D. L., & Brand, C. F. (2005). The Paper Mirror: Understanding Reflective Journaling. Journal of Experiential Education, 28(1), 60–71. http://doi.org/10.1177/105382590502800107
  6. Hubbs, D. L., & Brand, C. F. (2005). The Paper Mirror: Understanding Reflective Journaling. Journal of Experiential Education, 28(1), 60–71. http://doi.org/10.1177/105382590502800107
  7. Hubbs, D. L., & Brand, C. F. (2005). The Paper Mirror: Understanding Reflective Journaling. Journal of Experiential Education, 28(1), 60–71. http://doi.org/10.1177/105382590502800107
  8. http://www.careerealism.com/career-happiness-identify-top-desires/
  9. http://www.careerealism.com/career-happiness-identify-top-desires/
  10. http://www.fastcompany.com/3026105/dialed/the-importance-of-finding-and-facing-your-weaknesses
  11. http://www.fastcompany.com/3026105/dialed/the-importance-of-finding-and-facing-your-weaknesses
  12. Buckingham, M., & Clifton, D. O. (2001). Now, Discover Your Strengths (Abridged edition). New York, NY: Simon & Schuster Audio.
  13. http://www.levo.com/articles/career/owning-it-identifying-strengths-weaknesses
  14. http://www.careerealism.com/career-happiness-identify-top-desires/
  15. http://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/
  16. https://www.recruiter.com/i/describing-your-weaknesses-for-interviews/
  17. https://www.recruiter.com/i/describing-your-weaknesses-for-interviews/
  18. Wyatt, W. (2014). Job Interview: That Job Is MINE! - Proven Strategies to Ace Job Interviews & Get Hired In the Blink of an Eye.
  19. Wyatt, W. (2014). Job Interview: That Job Is MINE! - Proven Strategies to Ace Job Interviews & Get Hired In the Blink of an Eye.
  20. http://www.forbes.com/sites/learnvest/2013/04/24/8-tips-for-acing-a-tough-job-interview/3/
  21. http://money.usnews.com/money/blogs/outside-voices-careers/2015/01/05/ignore-this-common-and-awful-career-advice
  22. https://www.recruiter.com/i/describing-your-weaknesses-for-interviews/
  23. https://www.psychologytoday.com/blog/science-and-sensibility/201003/break-perfectionism-procrastination-connection
  24. https://www.recruiter.com/i/describing-your-weaknesses-for-interviews/
  25. http://career-advice.monster.com/job-interview/interview-questions/greatest-strengths-and-weaknesses/article.aspx
  26. http://career-advice.monster.com/job-interview/interview-questions/greatest-strengths-and-weaknesses/article.aspx
  27. http://career-advice.monster.com/job-interview/interview-questions/greatest-strengths-and-weaknesses/article.aspx

Over dit artikel

Deze pagina is 107.450 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie