PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Menstruatie is een natuurlijk onderdeel in het leven van vrouwen. Het kan soms frustrerend en stressvol zijn, en soms pijnlijk en ongemakkelijk. Wanneer je je echter fysiek en mentaal voorbereid op je menstruatie, kan het veel makkelijker zijn om er mee om te gaan. Door goed voor je lichaam te zorgen en je symptomen te managen, kun je je menstruatie beter aan.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je voorbereiden op je menstruatie

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel vrouwen zien op tegen hun menstruatie en denken dat het iets is wat ze moeten ondergaan. Tijdens je menstruatiecyclus veranderen de hormonen in je hersenen en dat kan je stemming beïnvloeden, maar je kunt ook bewust de manier waarop je over je menstruatie denkt veranderen. [1] Het kan je sterker maken om je menstruatie te beschouwen als een symbool van vrouwelijkheid en een natuurlijk onderdeel van je leven.
    • Bij je eerste menstruatie, genaamd menarche, wordt het vaak gevierd dat een meisje in een vrouw verandert. [2] Wanneer je beseft dat je menstruatie iets is wat kan worden gevierd, kun je er misschien minder bang voor zijn en er beter mee omgaan.
  2. Het bijhouden van je menstruatiecyclus geeft je niet alleen een seintje wanneer je ongesteld moet worden, maar het kan je ook helpen te weten wanneer je vruchtbaar bent en zwanger kan worden. [3] Wanneer je onverwacht ongesteld wordt, kun je je onvoorbereid en gestrest voelen. Je kunt met een kalender, een dagboek of een mobiele app bijhouden wanneer je menstruatie begint en eindigt.
    • Er zijn verschillende apps, zoals 'Life' of 'Period Diary', die je helpen om je menstruatie bij te houden en waarmee je reminders kunt instellen voor wanneer je volgende cyclus begint.
    • Vergeet niet dat tijdens je eerste jaar je ongesteldheid vaak onvoorspelbaar en willekeurig is. Ze kunnen ook overslaan. Dit is geheel normaal. Na het eerste jaar echter moet je menstruatie een wat regelmatiger patroon volgen en makkelijker te zijn bijhouden.
    • De menstruatiecyclus varieert bij vrouwen. Ze kunnen ergens tussen de 21 en 35 dagen duren, en je menstruatie kan twee tot zeven dagen duren. Je menstruatie kan regelmatig zijn en elke maand op hetzelfde moment komen, of het kan onregelmatig zijn. [4]
    • Je menstruatie bijhouden is erg belangrijk wanneer je seksueel actief bent. Het kan je helpen te bepalen wanneer je het meest vruchtbaar bent, wat belangrijk is om te weten als je zwangerschap wilt voorkomen of wanneer je zwanger wilt worden. [5]
  3. Houd een extra tampon, inlegkruisje of maandverband in je handtas, rugzak en auto. Op deze manier ben je altijd veilig wanneer je ongesteld bent en niet aan andere menstruatieproducten kunt komen. Dit is zeker belangrijk wanneer je menstruatie onregelmatig is en je niet precies kunt voorspellen wanneer je volgende ongesteldheid begint.
    • Het is een goed idee om een paar extra menstruatieproducten bij je te houden, zodat je er eentje aan een andere vrouw kunt aanbieden als ze het nodig heeft.
  4. Tijdens de ovulatie, die 12 tot 16 dagen plaatsvindt voordat je ongesteldheid begint, bereidt je lichaam zich voor op een potentiële zwangerschap. Je lichaam produceert twee verschillende hormonen, progesteron en oestrogeen, die je lichaam vertellen dat het zich moet voorbereiden op zwangerschap. [6] Je metabolisme gaat op dit moment sneller, dus je hebt meer calorieën dan normaal nodig. Eet genoeg ijzerrijk voedsel om het ijzer te vervangen dat je vlak voor en na je menstruatie verliest. [7]
    • Vlees, bonen, linzen, eieren en donkere bladgroenten zijn allemaal goede bronnen van ijzer.
    • Blijf tijdens je menstruatie ijzerrijk voedsel eten. Dit kan helpen om sommige menstruatiesymptomen te verlichten, zoals vermoeidheid en krampen. [8]
    • Vitamine C kan ervoor zorgen dat je lichaam ijzer beter opneemt. Probeer ook veel voedsel dat rijk is in vitamine C te eten, zoals sinaasappels, paprika’s en boerenkool.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Pijn en ongemak minimaliseren

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel vrouwen voelen zich tijdens hun menstruatie opgeblazen en ongemakkelijk. Je kunt een opgeblazen gevoel voorkomen door genoeg te drinken. Probeer de hoeveelheid cafeïne, alcohol en suikerhoudende dranken te beperken. [9] Genoeg drinken, vooral water, is een goede manier om een opgeblazen gevoel te verhelpen.
  2. Veel vrouwen ervaren een zekere mate van pijn tijdens hun menstruatie. Normaal gesproken is deze pijn gerelateerd aan krampen wanneer de baarmoederwand zich samentrekt. Je kunt pijnstillers zonder recept kopen, zoals ibuprofen, paracetamol en aspirine, om je pijn te managen. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar bij elke apotheek. Volg de door de fabrikant aanbevolen dosering. [10]
    • Overleg met je dokter als pijnstillers zonder recept niet werken en je blijft ernstige pijn tijdens krampen houden.
  3. Warmte helpt de spieren in je buik te ontspannen wanneer je krampen hebt. Je kunt een warmtekussen of warmwaterkruik gebruiken en het op je buik leggen waar je pijn hebt, of een warme douche of bubbelbad nemen.
  4. Tijdens je menstruatie kun je verlangen naar ander soort voedsel. Helaas kan zout, suikerhoudend en bewerkt voedsel de krampen pijnlijker maken. Het voedsel dat je eet moet voedzaam zijn en je de hele dag genoeg energie geven. Je kunt misschien zin hebben in iets lekkers, zoals chocolade of een ijsje, en het is prima om daar aan toe te geven, zo lang het maar met mate is. [12]
    • Kaliumrijk voedsel, zoals bananen en bladgroenten, kan helpen om een opgezwollen gevoel op natuurlijke manier te verhelpen.
    • Eet genoeg kaliumrijk voedsel, zoals bonen, amandelen en melk.
  5. Veel vrouwen voelen zich tijdens hun menstruatie misselijk, wat erg vervelend kan zijn. Veranderingen in je hormonen kunnen leiden tot maagdarmklachten, of je kunt je misselijk voelen als gevolg van de pijn van de krampen of hoofdpijn. [13] Terwijl je misschien je eetlust hebt verloren, probeer neutraal voedsel te eten, zoals witte rijst, appels en toast, dat je maag rustig maakt. Gember, ofwel in thee, supplementen ofwel als wortel, is ook een natuurlijke manier om misselijkheid tegen te gaan.
    • Behandel je misselijkheid met medicijnen die je zonder recept kunt krijgen, vooral met niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) zoals naproxen of ibuprofen. Dit helpt om misselijkheid bij ongesteldheid te verminderen, doordat ze de productie van hormonen genaamd prostaglandinen voorkomen dat de oorzaak kan zijn van je misselijkheid. [14]
  6. Sporten is een goede manier om op een natuurlijke manier pijn te bestrijden. Wanneer je sport maakt je lichaam het ‘happy hormoon’ endorfine vrij, wat je pijn kan verzachten en je aandacht afleidt van het ongemak van je menstruatie. [15] Je wilt misschien een minder zware workout doen dan normaal als je pijn hebt.
    • Lichte oefeningen die je core opwarmen, zoals yoga, kunnen ook helpen om een opgeblazen gevoel te minimaliseren. [16]
    • Voel je vrij om de sportschool over te slaan als je er echt geen zin in hebt. Al helpt sporten je wel om je symptomen te managen, je hoeft jezelf niet te dwingen om te sporten.
  7. Al is een beetje pijn en ongemak normaal tijdens je menstruatie, je moet misschien je dokter raadplegen als je symptomen onhandelbaar zijn. Je kunt hier met je huisarts of gynaecoloog over praten, en zij kunnen je aanraden om een specialist te zien. Ze kunnen je misschien pijnstillers voorschrijven, tips geven voor het veranderen van je levensstijl, of je voorstellen om orale anticonceptiva te nemen. [17]
    • Raadpleeg je dokter als je tussen menstruaties door bloedverlies hebt, een erg zware menstruatie hebt, erg pijnlijke krampen of als je menstruatie meer dan 10 dagen duurt. [18]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Voor jezelf zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Tijdens je menstruatie kun je je vermoeider voelen dan normaal. Pijn en ongemak door krampen en een opgeblazen gevoel kan het moeilijker maken om te slapen, en vermoeidheid verlaagt je pijngrens. [19] Probeer ten minste acht uur te slapen en een dutje te doen overdag als je dat nodig hebt.
    • Lichte oefeningen, zoals meditatie, yoga en stretchen kunnen helpen om beter te slapen.
    • Je lichaamstemperatuur stijgt tijdens je menstruatie, waardoor je het warmer hebt. Als je het warm hebt, kan slapen moeilijker zijn, dus houd de temperatuur in je slaapkamer tussen 15,5 tot 19 graden Celsius. [20]
  2. De meeste vrouwen geven de voorkeur aan niet al te strakke, nauwsluitende of anderszins ongemakkelijke kleding wanneer ze ongesteld zijn. Vrouwen met een opgeblazen gevoel hebben misschien liever lossere topjes of broeken met een elastiekband.
  3. Tijdens je menstruatie moet je ondergoed dragen waarvan je het niet erg vindt dat het vies wordt. Zelfs wanneer je de juiste menstruatieproducten gebruikt, kun je misschien uitlekken. Sommige vrouwen hebben graag wat ondergoed dat ze alleen tijdens hun menstruatie dragen. Je vindt het tijdens je menstruatie misschien prettiger om bikinibroekjes te dragen met volledige dekking dan een string, zeker wanneer je maandverband draagt.
    • Probeer om katoenen ondergoed aan te schaffen voor je menstruatie. Het is niet alleen comfortabel, maar het kan ook je kans op schimmelinfecties verminderen. [21]
    • Vlekken zijn minder zichtbaar op donker gekleurd ondergoed.
    • Je ondergoed moet van katoen zijn, wat ademend is en zachter voor de huid. [22]
  4. Je menstruatie kan stressvol zijn en vervelend. Geef jezelf tijd om te ontspannen na een dagje uit en vind een stille plek om gewoon je gedachten en gevoelens te verzamelen. Zoek manieren om te ontspannen en jezelf af te leiden van eventuele pijn of ongemak die je voelt.
    • Doe dingen die je blij maken. Luister bijvoorbeeld naar je favoriete nummers en artiesten, en dans in je kamer.
    • Zoek activiteiten die jij ontspannend of rustgevend vindt, zoals meditatie, in een dagboek schrijven, tekenen, luisteren naar rustgevende muziek of tv kijken.
    • Aromatherapie kan je ook helpen te ontspannen. Probeer etherische oliën zoals salie, lavendel of roos.
  5. Hormoonveranderingen kunnen je stemming beïnvloeden tijdens je ongesteldheid. Je kunt je bijvoorbeeld verdrietig, nerveus of geïrriteerd voelen over situaties die je normaal niet raken. Wees jezelf ervan bewust dat als je van streek bent over iets, je emoties kunnen zijn gerelateerd aan je hormonen in plaats van aan hoe je je echt voelt. Probeer misschien geen grote beslissingen tijdens je ongesteldheid te maken en confrontatie te vermijden.
    • Je kunt tijdens je menstruatie elke dag je emoties opschrijven om te zien of je je in deze periode verdrietiger of nerveuzer voelt.
    • Als je extreme stemmingswisselingen hebt of gedachten om jezelf pijn te doen, neem dan direct contact op met je dokter. [23] Je lijdt dan misschien aan een premenstruele dysforische stoornis, dat je stemming significant kan beïnvloeden.
  6. Maandverband moet om de drie tot zes uur worden vervangen en tampons om de vier tot zes uur. Houd nooit een tampon langer dan acht uur in; dit verhoogt je kans op het toxisch shocksyndroom (TSS). Je kan een menstruatiecup meer dan twaalf uur inhouden, en dit is de meest milieuvriendelijke optie. Je menstruatieproduct vervangen helpt je om je fris te voelen en zeker dat je niet doorlekt.
    • Je moet misschien vaker je menstruatieproduct vervangen als je een zware ongesteldheid hebt of als het de eerste dag is van je menstruatie.
    • TSS is een ernstige en levensbedreigende bacteriële infectie. Als je uitslag hebt dat lijkt op zonnebrand (zeker op je handpalmen en voetzolen), hoge koorts, een lage bloeddruk of begint over te geven, neem dan contact op met een medisch specialist. [24]
    Advertentie

Tips

  • Je vraagt je misschien af, tampons of maandverband? Hier zijn de antwoorden. Tampons kunnen je helpen wanneer je sport, maar ze kunnen TSS veroorzaken. Maandverband beschermt je ondergoed, maar je kunt uitlekken en je kunt niet zonder totale vernedering zwemmen.
  • In het onfortuinlijke geval dat je een vlek hebt in je ondergoed, zorg ervoor dat je ze in koud water weekt. Warm water zet de vlek nog vaster.
  • Als het opvalt wanneer je je tas naar de badkamer meeneemt, kun je een maandverband in de mouw van je jas sneaken, als je er een hebt.
  • Als je tijdens de les je maandverband moet vervangen, vraag de leraar of je naar de toilet mag. En als je geen maandverband hebt, gebruik dan gewoon toiletpapier. Of je kunt gewoon maandverband in je schoenen/laarzen stoppen.
  • Zoek maandverband of tampons die genoeg absorberen voor jou. Elk meisje is anders, en wanneer je de juiste hebt gevonden, lek je minder snel uit en voel je je zekerder.
  • Als je je zorgen maakt om uit te lekken op je lakens terwijl je slaapt, plaats dan een donker gekleurde handdoek onder je. Als je op een logeerpartijtje bent, wil je misschien een deken meenemen (waarvan je het niet erg vindt dat die vies wordt) waar je op kunt slapen.
  • Als je niks hebt, wikkel dan 3 keer toiletpapier om je ondergoed om een maandverband te improviseren, of vraag de schoolverpleegster of een vriendin. *Schroom niet om het te vragen, ze zullen het begrijpen.
  • Als jij en je vrienden over menstruatie praten in het bijzijn van jongens, verzin dan een woord waardoor je vrienden het begrijpen. Zoals rode pen. “Ik heb mijn rode pen.”
Advertentie

Waarschuwingen

  • Tampons mag je nooit langer dan 8 uur inhouden. Na 8 uur loop je een hoger risico op het krijgen van het toxisch shocksyndroom, een mogelijk fatale aandoening.
  • Lees de etiketten op alle medicijnen die je gebruikt, zelfs al is het zonder recept, zeker wanneer je gevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Volg altijd de doseringsregels en neem geen pijnstillers op een lege maag.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.714 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie