Pdf downloaden
Een uitgebreide handleiding over de simulatiehypothese van Nick Bostrom en de voordelen ervan
Pdf downloaden

Heb je ooit het gevoel dat de dingen niet helemaal zijn zoals ze lijken? Als dat zo is, dan ben je wellicht geïnteresseerd in de simulatiehypothese. Het komt er volgens die hypothese op neer dat er een hoop kloppende wiskunde en interessante logica is die suggereert dat de wereld waarin we leven misschien niet echt is. Als dat echter het geval is, hoe kun je dan ontsnappen? Hoe zou je dat doen? Wie zou er überhaupt in staat zijn om een nepversie van de werkelijkheid te maken? Hieronder beantwoorden we deze en andere vragen. We geven je ook de hulpmiddelen die je nodig hebt om een kans te hebben om eruit te komen, mocht de simulatie echt zijn.

Wat je moet weten

  • Aanhangers van de simulatiehypothese geloven dat een beschaving die in staat is om het leven te simuleren dit ook zal doen en dat de kans groot is dat we ons nu in een simulatie bevinden.
  • Veel mensen geloven dat het niet mogelijk is om aan de simulatie te ontsnappen, terwijl anderen denken dat dit wel mogelijk is.
  • Je kunt wellicht ontsnappen door je bewust van je omgeving te blijven, ontzettend veel te bereiken of gewoon om een uitweg te vragen.
  • Jij en je beslissingen doen ertoe, zelfs als we ons in een simulatie bevinden. Je bent nog steeds volkomen uniek en mag zijn wie je bent.
Methode 1
Methode 1 van 5:

Simulatiehypothese

Pdf downloaden
  1. De simulatiehypothese (ook wel simulatietheorie genoemd) is het idee dat het mogelijk is (en de kans aanwezig is) dat we in een computersimulatie leven. De hypothese beweert dat als we net als in The Matrix in een simulatie leven, die simulatie niet te onderscheiden zou zijn van de echte wereld, ook wel de basisrealiteit genoemd. [1]
    • Het is bovendien mogelijk dat er in een gesimuleerde realiteit een beschaving ontstaat die zich steeds verder ontwikkelt en uiteindelijk genoeg kennis in huis heeft om de werkelijkheid zelf te simuleren. Dit kan in theorie eindeloos doorgaan.
  2. Zijn essay Are You Living in a Computer Simulation? is oorspronkelijk gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Philosophical Quarterly . Bostrom geeft aan dat er in feite drie mogelijkheden zijn. (1) Beschavingen verdwijnen allemaal voordat ze het stadium kunnen bereiken waar ze in staat zijn om leven te simuleren. (2) Beschavingen zijn in staat om leven te simuleren, maar kiezen ervoor om dit niet te doen. (3) Beschavingen die lang genoeg bestaan ontwikkelen zich genoeg om leven te kunnen simuleren en hebben hier ook interesse in. [2]
    • In het geval scenario 1 en 2 is het onmogelijk dat je in een simulatie leeft. Dit lijkt een veilige aanname omdat de mensheid nog geen computer heeft ontwikkeld die krachtig genoeg is om bewustzijn te simuleren.
    • In scenario 3 is er een kans dat je in een simulatie leeft, al is het ook mogelijk dat je in de basisrealiteit leeft en de mensheid nog niet lang genoeg bestaat om bewustzijn te simuleren.
    • Het is belangrijk om op te merken dat Bostrom niet beweert dat we in een simulatie leven. Hij zegt alleen dat het mogelijk is dat we in een simulatie leven.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Wie zou ons simuleren?

Pdf downloaden
  1. Dit is waar de simulatiehypothese erg vreemd en interessant wordt. Als het mogelijk is voor een beschaving om de werkelijkheid te simuleren, waarom zou de simulatie dan geen werkelijkheid simuleren? Dit kan in feite eeuwig door kunnen gaan, dus Bostrom stelt dat als we in een gesimuleerde realiteit leven, dit waarschijnlijk de schuld is van een andere simulatie. [3]
    • De tv-serie Rick and Morty heeft drie afleveringen over dit specifieke scenario, als je dit interessant vindt: de vierde aflevering van het eerste seizoen, de tweede aflevering van het tweede seizoen en de tweede aflevering van het zesde seizoen.
  2. In veel religieuze tradities wordt het leven eigenlijk als een soort van simulatie gezien voor het ‘echte’ leven na de dood. Volgens enkele aanhangers van de simulatiehypothese zouden wezens met een bewustzijn geen bewustzijn simuleren, en iedere beschaving die ver genoeg ontwikkeld is om zoiets ingewikkelds te kunnen doen ervoor kiezen om dit niet te doen. Daarom moet het leven wel gesimuleerd worden door een goddelijk wezen. [4]
    • Dit kan tevens een mogelijke verklaring zijn voor een hoop onverklaarbare wetenschappelijke mysteries als de beweging van quarks en de uitgestrektheid van het heelal.
  3. Het is mogelijk dat het wezen achter de simulatie helemaal geen mens is. We zouden het resultaat van een experiment kunnen zijn dat uitgevoerd wordt door aliens of een hyperintelligente computer die in de fout is gegaan. [5]
    • Het kan zijn dat de mensheid op een bepaald punt een kunstmatige intelligentie heeft gecreëerd die zo krachtig was dat het de wereld naar eigen wensen kan herscheppen.
    • Dit is ongeveer de plot van de Terminator -reeks. Laten we hopen dat onze robots wat aardiger zijn.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Waarom zou iemand ons simuleren?

Pdf downloaden
  1. Wat als we ons in een simulatie bevinden om te zien of er een goede manier is om klimaatverandering op te lossen? Kan onze simulatie een test zijn om te zien hoe ver de mensheid in staat is om door de ruimte te reizen. Het simuleren van een volledige beschaving heeft een hoop voordeel, dus dit lijkt een logisch antwoord. [6]
    • We voeren zelf voortdurend simulaties uit. We voeren tests uit om te voorspellen wat het weer wordt of of een bepaalde voetbalclub dit jaar zal promoveren. Als we bereid zijn om simulaties uit te voeren voor gewone dingen, waarom zouden we dan geen simulaties uitvoeren voor grotere problemen?
  2. Waarom vinden mensen het leuk om een spel als The Sims te spelen? Nou, het is nu eenmaal interessant om een leven te creëren waar je verantwoordelijk voor bent om te zien hoe dit communiceert met de wereld. Een persoon of kunstmatige intelligentie kan een heel universum simuleren gewoon om te zien wat er gebeurt, om de gebeurtenissen te volgen en om zijn tijd en energie in iets unieks te steken. [7]
    • Dit is een wat duisterder scenario. Als een hyperintelligent wezen bereid is om leven te creëren omdat het zich verveelt, wat is het doel van alles dan?
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Kunnen we aan de simulatie ontsnappen?

Pdf downloaden
  1. Volgen de mensen die denken dat ontsnappen mogelijk is, zou het ontsnappen eruitzien als een figuur in een stripboek dat van de pagina springt of een personage in een film dat van het scherm de bioscoop in loopt. Als de personages in een computerspel niet uit de computer kunnen komen, waarom zou jij dan kunnen ontsnappen uit je simulatie? [8]
    • De meeste simulatiemodellen zijn ontworpen met bepaalde parameters. Net als in de film Tron zouden gesimuleerde wezens niet moeten kunnen ontsnappen.
  2. Als beschavingen leven kunnen simuleren, dan kan dat leven ander leven simuleren, enzovoort. Dit zou in feite tot in het oneindige door kunnen gaan. In dit scenario is het alsof je op een willekeurige verdieping in een gebouw met een oneindig aantal verdiepingen wordt geplaatst. Bevind je je bovenaan, onderaan of in het midden? Wie weet? Er zijn sowieso geen manieren waarop je erachter kunt komen. [9]
    • Met deze invalshoek in het achterhoofd is het wellicht niet eens waarom de vraag te stellen hoe je aan de simulatie kunt ontsnappen. Je kunt er namelijk niet achter komen of je daadwerkelijk ontsnapt bent of niet, dus waarom zou je erover nadenken?
  3. Niemand kan ontkennen dat je een bewustzijn hebt. Zelfs als je een gesimuleerd wezen bent ben je zo slim en ingewikkeld dat het sowieso niet te onderscheiden is van bewustzijn. Als je je in een simulatie bevindt, is dit bewijs dat bewustzijn kunstmatig gecreëerd kan worden. Dus waarom zou je niet overgezet of gedownload kunnen worden naar de basisrealiteit. [10]
    • Er wordt over gediscussieerd over hoe dit er in de praktijk uit zou zien, maar het kan zo eenvoudig zijn als een harde schijf aansluiten op een erg krachtige computer en je bewustzijn overzetten.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Ideeën om te ontsnappen

Pdf downloaden
  1. Als we ons in een computersimulatie bevinden, dan moet alles gegenereerd worden, net als in een computerspel. Als je een déjà vu hebt, iets ziet wat niet helemaal klopt of het gevoel hebt dat een voorwerp niet af is, ga dan op onderzoek uit. Voel aan vreemde voorwerpen, kijk aandachtig wanneer je een fout opgemerkt hebt en doe zo grondig mogelijk onderzoek. [11]
    • Velen mensen geloven dat het Mandela-effect (valse herinneringen gedeeld door een groep mensen) en geesten tekenen zijn dat we niet in de basisrealiteit leven.
  2. Degene die achter de simulatie zit weet wellicht niet dat hij wezens met een bewustzijn simuleert. Herinner jezelf in je dagelijks leven aan dat je leeft en een bewustzijn hebt. Dit kan al genoeg zijn om te zorgen dat degene die de simulatie in de gaten houdt je bevrijdt. [12]
  3. Wees zo interessant mogelijk door nieuwe hobby’s te kiezen, doelen te bereiken en een hoop vrienden te maken. Maak mensen bewuster van de situatie door met ze te praten over het leven, filosofie, religie en misschien zelfs de simulatiehypothese. [13]
    • Als je genoeg mensen wakker schudt en genoeg heisa maakt in je leven, trek je wellicht de aandacht van de wezens die de simulatie uitvoeren. Het kan zijn dat ze zich dan aan je laten zien.
    • Dit is in feite de plot van de film Free Guy , een film uit 2020 over een NPC in een computerspel die de regels overtreedt.
    • Probeer de aandacht van de simulator niet te trekken door mensen pijn te doen of het milieu schade toe te brengen. Degene zal je niet uit de simulatie halen als je destructief bent.
  4. Als de persoon of het wezen dat de simulatie in de gaten houdt goed is, dan kom je er wellicht uit door het gewoon te vragen. Vraag het in je hoofd en stel de vraag dan hardop. Als je geluk hebt, kan iemand je uit de simulatie halen (als je je in een simulatie bevindt natuurlijk). [14]
  5. Wat maakt het uit dat je in een simulatie ziet? Dat betekent niet dat je leven minder betekenis heeft of dat de beslissingen die je neemt minder belangrijk zijn. Je weet wie je bent, hebt een bewustzijn en hebt de volledig controle over je leven. Geniet van je leven en denk er niet te veel over na. [15]
    • Veel mensen die zich hiermee bezighouden hebben last van existentiële angst. Als je hierdoor depressief of angstig wordt, houd je er dan niet meer mee bezig en ga naar de huisarts voor een doorverwijzing naar een therapeut.
    • De simulatiehypothese is leuk om over te lezen en over na te denken, maar er is geen bewijs dat hij klopt. Veel plezier met je gedachte-experiment!
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 294 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie