Dit artikel is bijdragen van Seth Hall
. Seth Hall is levenscoach en oprichter van Transformational Solutions, een adviesbureau voor levenscoaching in Los Angeles. Hij is gespecialiseerd in het werken met groepen en individuen om gezond gedrag en gewoonten te ontwikkelen die leiden tot een welvarende levensstijl. Seth is medeauteur van het boek 'The Mountain Method and The Mountain Method: Children’s Edition' en is door het iNLP Center gecertificeerd als professional op het gebied van neurolinguïstisch programmeren.
Dit artikel bevat 10 bronverwijzingen
, die onderin het artikel te vinden zijn.
Dit artikel is 2.638 keer bekeken.
Als het goed is, is de relatie met je moeder een van de belangrijkste relaties in je leven, waardoor het dus ook extra moeilijk is als ze iets kwetsends tegen je zegt. Misschien weet je niet hoe je daarop moet reageren of wat je tegen haar moet zeggen, maar maak je geen zorgen, want wij zijn er om je te helpen. In dit artikel geven we je allerlei goede raad van deskundigen die je vast van pas zal komen als je besluit met je moeder te gaan praten en voor jezelf op wilt komen.
Stappen
-
Haal diep adem om je emoties onder controle te houden en jezelf te troosten. Het is volkomen normaal om het gevoel te krijgen dat je overstuur raakt als je moeder echt iets gemeens heeft gezegd. Probeer toch om niet meteen te reageren of erover in discussie te gaan; haal een paar keer langzaam en diep adem om tot rust te komen. Het kan je helpen om je een rustgevende omgeving voor te stellen of om gewoon de kamer uit te lopen om jezelf wat ruimte te geven. [1] X Bron
- Als je het huis niet uit kunt, doe dan je ogen dicht en haal een paar keer diep adem. Stel je een plek voor waar je je gelukkig en veilig voelt. Neem echt even de tijd om je het scenario voor te stellen; gebruik daarbij al je zintuigen.
Advertentie
-
Als je probeert te begrijpen wat zij denkt kun je het voor jezelf makkelijker maken te bedenken wat je terug moet zeggen. Vraag jezelf voordat je met haar gaat praten af waarom ze die nare dingen gezegd heeft. Neem even de tijd om na te denken over wat je moeder misschien voelt of denkt. Dat kan het voor jou makkelijker maken om met haar te praten.
- Je kunt bijvoorbeeld even stilstaan bij de jeugd van je moeder, of bij de manier waarop zij is opgevoed. Misschien heeft ze last van een trauma wat ze nooit heeft kunnen verwerken. Dit kan je helpen je te realiseren dat haar pijnlijke opmerkingen eerder iets zeggen over haar onvermogen om met de situatie om te gaan, dan over iets wat jij hebt gedaan.
-
Zeg het tegen je moeder zodat ze weet dat je je gekwetst voelt. Het kan behoorlijk eng of overweldigend zijn om op je moeder af te stappen en het met haar te hebben over dat wat ze gezegd heeft, maar het is een belangrijke stap. Probeer rustig te blijven en praat tegen haar op een respectvolle manier, om de kans te vergroten dat ze naar je zal luisteren. Zorg ervoor dat je aan haar uitlegt waarom je je gekwetst voelt en wat je graag anders zou willen zien.
- Gebruik terwijl je met je moeder praat zinnen met "ik" als onderwerp, zodat zij zich niet aangevallen voelt en in de verdediging schiet. Zeg bijvoorbeeld: "Toen jij zei dat je teleurgesteld in me was, voelde ik me echt waardeloos," of zeg iets als "Ik schoot echt enorm in de stress toen je zei dat ik je niet genoeg help."
- Dit kan heel moeilijk of eng voelen, maar doe het stap-voor-stap. Zelfs als je alleen maar iets korts zegt als "Het voelt vreselijk als je me uitscheldt," laat je haar weten dat haar gedrag voor jou pijnlijk is. Met een beetje oefening kun je op den duur leren om langere, echt diepgaande gesprekken met haar te hebben.
Advertentie
-
Bescherm je gevoelens door emotionele ruimte te creëren tussen jou en je moeder. Als je moeder je keer op keer kwetst en pijnlijke, gevoelloze dingen zegt, wordt het misschien tijd om wat emotionele ruimte tussen jullie tweeën te creëren. Probeer jezelf van haar los te maken, oftewel, neem in gedachten afstand van de dingen die ze zegt. [2] X Bron Als je niet fysiek weg kunt gaan, neem dan emotioneel afstand door voor jezelf een nuttig mantra te herhalen als:
- "Ik ben niet verantwoordelijk voor wat mijn moeder voelt."
- "Ik heb de goedkeuring van mijn moeder niet nodig."
- "De opmerkingen van mijn moeder raken me niet."
-
Probeer voor jezelf te bepalen met welke dingen je precies wilt dat ze stopt, zodat je er voor haar consequenties aan kunt verbinden. Misschien heb je het gevoel dat je geen controle hebt over jullie relatie, maar je kunt wel grenzen stellen. En die grenzen zijn voor jou: jij komt op voor jezelf en je zegt tegen je moeder dat haar gedrag voor jou niet acceptabel is.
- Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Als je niet tegen me kunt praten zonder me uit te schelden, kan ik geen gesprek met je voeren," "Je mag me niet verbaal mishandelen," of "Je hebt het recht niet om me uit te schelden." De gevolgen als ze niet ophoudt kunnen bijvoorbeeld zijn dat je haar geen antwoord meer geeft, of dat je het huis uitgaat.
- Bij het stellen van grenzen om je zelfstandigheid te verdedigen is het heel belangrijk dat je je ook inderdaad houdt aan de afspraken die je met je moeder gemaakt hebt. Als je bijvoorbeeld tegen haar zegt dat je wat vrije tijd nodig hebt om dingen na school te doen, maar dat je voor het eten thuis zult zijn, probeer dan inderdaad op tijd te verschijnen. Op die manier laat je zien dat je volwassen bent.
Advertentie
-
Zorg goed voor je mentale welzijn door jezelf niet langer te kwellen met negatieve gedachten. Als je moeder pijnlijke dingen zegt, kan het zijn dat je ze zelf gaat geloven, tenzij je anders gaat denken . Als je iets denkt als "ik moet wel een slecht mens zijn," stop daar dan mee en zeg tegen jezelf "Eigenlijk ben ik best een goed mens." Herhaal deze positieve gedachten voor jezelf, en uiteindelijk zul je ze gaan geloven. [3] X Bron
- Als je bijvoorbeeld denkt "Ik voel me zo bekritiseerd," zeg dan tegen jezelf: "Ik ben misschien niet perfect, maar ik doe mijn best."
- Verander negatieve gedachten als "Ik voel me zo boos en ongeliefd" in "Ik weet dat er mensen zijn die van me houden en ik ken manieren om mezelf te kalmeren."
-
Het kan heel moeilijk zijn om pijnlijke dingen te horen, dus zorg goed voor jezelf. Richt je gedachten op iets anders dan je moeder; je kunt haar niet veranderen, maar je kunt wel andere dingen in je leven op een positieve manier veranderen. [4] X Betrouwbare bron Cleveland Clinic Ga naar de bron Probeer veel te slapen, ga sporten, eet gezond en doe daarnaast ook aardige dingen voor jezelf ! Fijne dingen die je bijvoorbeeld voor jezelf kunt doen zijn:
- Mediteren.
- Iets leren wat je altijd al hebt willen kunnen.
- De natuur ingaan.
- Ergens koffie drinken of jezelf trakteren op je favoriete lekkernij.
Advertentie
-
Omring jezelf met mensen die van je houden en je respecteren, zodat je je weer gewaardeerd gaat voelen. Neem even pauze van de stress en de spanning die je door het omgaan met je moeder krijgt. Zoek je vrienden en andere mensen die echt om je geven op; zelfs door ze gewoon te bellen of te appen kun je je vaak al beter gaan voelen. Als je daar behoefte aan hebt, vertel dan over de relatie met je moeder, of geniet gewoon van het gezelschap van mensen die je nemen zoals je bent. [5] X Bron
- Als je niet goed weet met wie je zou moeten praten, of als je graag met iemand zou willen praten die iets vergelijkbaars doormaakt, sluit je dan aan bij een hulpgroep voor de kinderen van schadelijke ouders. Kijk of je op internet een groep kunt vinden, of vraag of je mentor op school misschien tips heeft.
- Als je graag een sociaal vangnet zou willen opbouwen, word dan lid van een club of ga iets doen waarbij je nieuwe mensen kunt leren kennen met vergelijkbare interesses.
-
Zoek hulp als je moeder je lichamelijk mishandelt of als je bang bent voor je eigen veiligheid. Als je het gevoel hebt dat je moeder je mishandelt en emotioneel beschaadt, moet je jezelf in veiligheid brengen. Neem contact op met iemand die je kan helpen. Dat kan een mentor op school zijn, een familielid, of een docent. [6] X Bron
- Als je moeder bijvoorbeeld tegen je schreeuwt of dingen naar je gooit, ga dan naar een veilige plek en bel een familielid om te vragen of hij of zij je daar op kan halen.
- Aarzel niet om 112 te bellen als je je niet veilig voelt. Als je geen noodnummer kunt bellen, ga dan naar een openbare ruimte, zoals een bedrijf of een bibliotheek. Je vindt daar vast en zeker mensen die ervoor kunnen zorgen dat je met iemand kunt praten, of die de hulp voor je kunnen regelen die je nodig hebt. [7] X Bron
Advertentie
-
Praat eens met een therapeut of een psycholoog; zo iemand kan je namelijk helpen je gevoelens te verwerken. Het is heel natuurlijk dat je je gekwetst en alleen voelt als je moeder niet aardig tegen je doet. Misschien weet je niet goed met wie je over jullie moeilijke relatie kunt praten, maar er zijn absoluut mensen die je willen helpen! Een therapeut of mentor bij je op school kan je waarschijnlijk helpen manieren te vinden om met je moeder te praten, of je helpen verder te gaan met je leven als je besloten hebt afstand te nemen van jullie relatie. [8] X Bron
- Je kunt met de huisarts, een therapeut of een psycholoog praten, of je kunt op zoek gaan naar iemand die gespecialiseerd is in familieconflicten. Als je nog op school zit, maak dan eens een afspraak met je mentor. Hij of zij kan je vast en zeker helpen of je vertellen waar je terechtkunt voor advies.
-
Laat om verder te kunnen gaan je woede en je wrok los. Vergeven is moeilijk; het is niet iets waartoe je jezelf kunt dwingen. In plaats daarvan zul je weten dat je klaar bent om het haar te vergeven als je haar goedkeuring niet meer nodig hebt, en als je zelf je geluk onder controle hebt. [9] X Betrouwbare bron Greater Good in Action Ga naar de bron
- Je hóeft het je moeder niet met woorden te vergeven, maar als je wilt kun je iets tegen haar zeggen als: "Ik vergeef je de kwetsende dingen die je gezegd hebt. Ik hoop dat we het achter ons kunnen laten."
- Het is ook prima om in gedachten te erkennen dat je over de pijn die je moeder veroorzaakt heeft heen bent, en dat je het haar hebt vergeven.
Advertentie
Gerelateerde artikelen
Bronnen
- ↑ https://www.myhorridparent.com/how-to-cope
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/toxic-relationships/201808/12-clues-relationship-parent-is-toxic
- ↑ https://www.myhorridparent.com/how-to-cope
- ↑ https://health.clevelandclinic.org/toxic-parenting-traits/
- ↑ https://www.choosingtherapy.com/toxic-parenting/
- ↑ https://kidshealth.org/en/teens/family-abuse.html
- ↑ https://www.nationalsafeplace.org/how-does-safe-place-work
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/toxic-relationships/201808/12-clues-relationship-parent-is-toxic
- ↑ https://ggia.berkeley.edu/practice/nine_steps_to_forgiveness
Over dit artikel
Was dit artikel nuttig?
Gerelateerde artikelen
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van wikiHow!
Je vindt dan elke week handige handleidingen in je inbox.
Meld me aan!