PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je op zoek bent naar de levendigheid en kwaliteit van olieverf voor een fractie van de kosten en tijd, dan is schilderen met acrylverf misschien wat voor jou. Schilderen met acrylverf is een hobby die veel voldoening schenkt en is een geweldige manier om kunstwerken te maken voor in je huis en voor anderen.

Deel 1
Deel 1 van 4:

De juiste benodigdheden bij elkaar zoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Kies de juiste acrylverf. Acrylverf is te krijgen van tientallen verschillende merken en wordt geleverd in tubes of potten. De aanschaf van acrylverf is één van die zeldzame momenten waarbij het beter is om je te buiten te gaan en een duurder merk te kiezen. Goedkope merken acrylverf bevatten minder pigment dan de duurdere versies, en vereist daardoor dat je de verf in meer (2-3) lagen moet aanbrengen om dezelfde levendigheid en kleur te krijgen als één laag van een duurder merk.
    • Koop om te beginnen alleen de basiskleuren: titaanwit, mars zwart, ultramarijne blauwe, alizarinerood en gele oker. De meeste van de verfkleuren die je nodig hebt kunnen gemaakt worden door met deze basiskleuren.
    • Tubes verf worden meestal geprefereerd door beginners omdat je dan kleinere hoeveelheden koopt, maar de kwaliteit is hetzelfde als die in een fles.
  2. 2
    Selecteer een handvol verfkwasten. Deze vind je in allerlei soorten en maten en kun je onderverdelen aan de hand van de vorm van de punt en het materiaal van de borstels. Er zijn drie verschillende kwastvormen: plat, rond en filbert (rond en plat). Er zijn veel verschillende materialen waar borstels van gemaakt worden, maar de meest voorkomende zijn synthetisch en varkenshaar. De meest beginners gebruiken synthetische borstels en een divers assortiment van kwasten.
    • Ga naar de hobbywinkel of speciaalzaak voor kunstenaarsmaterialen en probeer een aantal verschillende kwasten om een idee te krijgen waar je voorkeur naar uitgaat. Synthetische kwasten zijn zachter en gemakkelijker om schoon te maken dan borstels van echte haren.
    • In het begin kun je beter niet teveel uitgeven aan kwasten. Hoewel het wel kan helpen om over goede kwasten te beschikken, is de kwaliteit van de verf nog veel belangrijker.
  3. 3
    Bepaal wat voor palet je wilt gebruiken. Je hebt iets nodig om verf op te mengen en verf op te slaan voor de volgende sessie. Als je in een zuinige bui bent, dan werkt een papieren of kunststofplaat prima. Elk plat en schoon oppervlak dat je kunt dragen is te gebruiken als palet. Maar, omdat acrylverf zo snel droogt, kan het de investering waard zijn om een nat palet aan te schaffen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een natte spons en speciaal nat papier waardoor je verf vochtig blijft en je er meerdere weken achter elkaar mee kunt werken.
    • Houd een plastic zak bij de hand om de verf van je palet die je niet gebruikt in te bewaren.
    • Als je grote hoeveelheden verf in één keer aan het mengen bent, dan kan het zinvol zijn om kleine cups/deksels te gebruiken voor het opslaan van de verf tussen de schildersessies in. Hierdoor zal de acryl beter van kwaliteit blijven dan een palet bedekt met plasticfolie.
  4. 4
    Beslis waar je op wilt schilderen. Acrylverf is dik en zwaar, en kan daarom slechts op een paar soorten ondergrond aangebracht worden. Het meest gebruikt zijn opgespannen canvasbord, aquarelpapier of behandeld hout. Vermijd een vettige, olieachtige, of poreuze ondergond. [1]
    • Als je het wat eng vindt om op iets duurs te schilderen, begin dan met aquarelpapier en ga later schilderen op canvas of hout.
  5. 5
    Verzamel andere kleine items. Nu al de bovengenoemde dure items zijn aangeschaft, zijn er nog een paar extra items nodig die je vast wel ergens in huis hebt liggen. Je hebt 1-2 kannen/bekers nodig voor water, een paletmes, een oude doeken, een plantenspuit met verneveling voor water, en zeep om je penselen te reinigen. Deze kun je allemaal vinden in de speciaalzaak voor kunstbenodigdheden, maar ook elders. [2]
    • Acrylverf is berucht vanwege de korte droogtijd, benevel daarom je schilderij/palet van tijd tot tijd om de verf vochtig te houden. [ citaat nodig ]
    • Overweeg het dragen van een schort of oud hemd tijdens het schilderen om te voorkomen dat er vlekken in je kleren komen.
    • Sommige schilders gebruiken uitgevouwen kranten op tafel en de vloer om een al te grote rommel te voorkomen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Beginnen

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Selecteer een goede locatie. Zoals met zoveel dingen kun je het best schilderen in een goed verlichte ruimte. Plaats je schildersezel bij het raam of in een kamer waar veel natuurlijk licht binnenkomt. Daardoor zal je alle kleine nuances kunnen onderscheiden van de penseelstreken en kleuren die je anders niet zou hebben ontdekt.
  2. 2
    Leg alles klaar wat je nodig hebt. Elke kunstenaar heeft een eigen manier om alles voor te bereiden, maar het is in ieder geval het best om alles klaar te leggen wat je nodig hebt om te gaan schilderen. Vul de potten met water, pak de verfborstels en verf die je wilt gebruiken en plaats je palet op de meest ideale locatie. Het is nu ook tijd om je verfschort of hemd aan te trekken.
  3. 3
    Beslis wat je onderwerp wordt. Je hebt misschien een idee wat je wilt gaan schilderen of je bent nog op zoek naar een bepaalde richting. Misschien is er iets wat je na kunt tekenen om te gebruiken voor je eerste schilderij. Het is gemakkelijker om een daadwerkelijk object of afbeelding te gebruiken, in plaats van af te gaan op een beeld wat je in je hoofd hebt. Als je niet zeker weet wat je zal gaan schilderen, dan zijn er een aantal klassieke onderwerpen om mee te beginnen:
    • Een kom fruit
    • Een vaas met bloemen
    • Voorwerpen in je huis
    • Een zonsondergang/-opgang [3]
  4. 4
    Maak een ruwe schets. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt om exact te schilderen wat je ziet, dan kun je meteen beginnen. De meeste mensen echter hebben eerst een schets nodig als basis voor het schilderen. Gebruik een gewoon potlood om eerst een ruwe schets te maken van de grote vormen op het doek; maak je nu nog niet druk over de details of het aanbrengen van toon.
    • Je kunt eerst meerdere studies op papier maken voor je ook maar eraan denkt om dit ook op doek te gaan doen. Zorg er in ieder geval voor dat je tevreden bent over de schets.
  5. 5
    Meng de verf. Het is een veel gemaakte fout om verf tijdens het schilderen te mengen, in plaats van voor je begint. Gebruik de tijd die je hebt efficiënter door alle kleuren die je nodig hebt, voor je begint schilderen, te mengen. Het is in dit geval beter om het zekere voor het onzekere te nemen door meer te mengen dan je eigenlijk nodig denkt te hebben. Je kunt overtollige verf voor later gebruik bewaren, maar het is bijna onmogelijk om tweemaal exact dezelfde tint te mengen.
    • Maak gebruik van een kleurencirkel als referentie voor het mengen van de verf. Alle basiskleuren kun je maken door het mengen van de primaire kleuren (rood, blauw en geel) en meer specifieke kleuren kun je maken door het mengen van de primaire kleuren met de secondaire kleuren.
    • Vergeet niet dat als het je niet lukt om exact dezelfde tint weer te mengen vanuit een beperkt palet, dat je bijna elke denkbare kleur kunt aanschaffen (in een fles of een tube).
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Schilderen

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Bepaal wat de lichtbron is. Kleuren veranderen afhankelijk van de manier waarop het licht erop valt, dus voor je begint met het schilderen van je onderwerp is het belangrijk om de primaire lichtbron te achterhalen. Let hier gedurende het schilderproces op; dichterbij de bron van het licht maak je de kleuren lichter en verder weg worden de kleuren donkerder. Dit kan voor de hand liggend klinken maar het bepalen van de lichtbron voor je begint zal je helpen om je kleuren kloppend te houden.
  2. Ook al schilder je niet meer dan een enkel onderwerp, toch zal je merken dat er lagen van oppervlakken en achtergronden aanwezig zijn. Bekijk je onderwerp en stel vast wat het dichtstbij is en wat het verst weg. Let ook op delen die elkaar overlappen, kleurveranderingen en texturen. Je zal al die dingen gaan herscheppen in je schilderij, dus zorg ervoor dat je een duidelijk idee hebt hoe je dat gaat aanpakken voor je begint.
  3. Wanneer je aan het schilderen bent schilder je in lagen van onder naar boven; daarom is het schilderen van achteren naar voren het gemakkelijkst. Begin met middentonen, gevolgd door de donkerste kleuren en breng daarna de hooglichten aan.
  4. Bouw de basiskleuren op en voeg er vervolgens de details van de achtergrond aan toe. Is het een egale kleur dan is het nodig om er de schaduwen en hooglichten aan toe te voegen. Als de achtergrond bestaat uit achtergronden of druk, voeg er dan wa textuur en beweging aan toe met penseelstreken, om de laag af te ronden.
  5. Deel je onderwerp op in makkelijk te herkennen stukken en begin die op te vullen met egale kleuren. Nu je bezi bent met het creëren van vormen en kleuren zal uiteindelijk het onderwerp tevoorschijn komen. Werk in kleine segmenten per keer om het schilderen minder uitputtend te maken.
    • Sommige beginnende schilders vinden het gemakkelijker om een rooster te gebruiken voor het schilderen van een bepaald onderwerp. Deel het doek op in vakken met behulp van een denkbeeldig rooster en schilder een vak helemaal van begin tot eind voor je verder gaat met de volgende.
    • Vergeet niet om eerst de middentonen aan te brengen, gevolgd door de donkere en daarna lichtere kleuren. Het is moeilijk om met een lichtere kleur over een donkere kleur te schilderen, dus wordt het in lagen schilderen op deze manier gemakkelijker.
  6. Ben je klaar met de basiskleuren en vormen, dan kun je nu de details gaan toevoegen met een aantal andere schildertechnieken. Deze zijn elk gericht op het toevoegen van texturen en beweging middels verschillende penseelstreken en het aanbrengen van kleur.
    • Stippel verf op het doek door je penseel verticaal te houden en met de punt verf aan te brengen op het papier. Dit werkt het best met een droog penseel en niet teveel verf.
    • Gebruik een paletmes om grote streken verf op het doek aan te brengen. Hiermee verkrijg je een ruwe, ongepolijste uitstraling. Bedek het paletmes met een dikke laag verf en veeg het over het doek om dikke lagen getextuurde verf aan te brengen.
    • Breng een gewassen laag verf aan door de verf te verdunnen met water. Dit levert een aquarel-achtig effect op, waarbij de verf geleidelijk en in steeds rijkere kleurlagen op het doek wordt aangebracht. Dit is geweldig voor het creëren van kleurverlopen. [4]
  7. Voeg de laatste details die je nodig acht toe aan het schilderij, met grote aandacht voor het onderwerp. Vaak betekent dit het aanbrengen van de laatste hooglichten of schaduwpartijen, naast omlijning die je wilt toevoegen, en de laatste kleurwassingen. [5]
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Afronden

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel niet vereist brengen veel schilders toch als laatste een laag vernis aan om het schilderij te beschermen. Dit helpt bij het opnemen van de verf door het doek en beschermt het schilderij tegen beschadigingen.
  2. Het is erg belangrijk dat je de kwasten direct na gebruik schoonmaakt. Acrylverf kan penselen onbruikbaar maken als je deze in de kwast laat opdrogen. Was de penselen met koud water en zeep schoon, tot het spoelwater schoon en helder is (warm/heet water zal de verf in de borstels doen trekken). Veeg verfspatten van het werkoppervlak en spoel de bekers om met water.
  3. 3
    Bewaar verf die je niet hebt gebruikt. Acrylverf zal meerdere maanden goed blijven in een luchtdichte container, dus heb je over, bewaar dit dan voor een volgend schilderij. Schep de verf in kleine potten met deksels, of bewaar het in je natte palet.
  4. Zet het schilderij 1-2 dagen weg om te drogen. Acrylverf droogt zeer snel, maar zorg er wel voor dat het op een rustige plek ongestoord kan drogen.
  5. Kunst is bedoeld om te worden gedeeld met anderen, dus stel je nieuwe kunstwerken ten toon zodat iedereen ervan kan genieten. Laat het inlijsten zodat je het mooier kunt presenteren, of hang het thuis op.
    Advertentie


Tips

  • Probeer de meer geavanceerde technieken tijdens het oefenen. Voeg diepte toe middels textuur, schaduwen, licht en blijf details aanbrengen. Je schilderijen zullen mettertijd steeds beter worden.
  • Oefenen, oefenen, oefenen! Begin met het trekken van lijnen, en begin klein! Probeer vervolgens een boom te schilderen of een bloem. Wees niet bang om verschillende stijlen en manieren van schilderen te proberen.
  • Let op details. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, toch?
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 17.616 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie