Pdf downloaden
Pdf downloaden
Hoewel je bij het idee van skiën beelden kunt krijgen van poedersneeuw, beeldschone uitzichten en dampende warme chocomel, is het belangrijk om te onthouden dat skiën geen eitje is. Het is echter een spannende sport die ieders behoefte aan een adrenalinekick kan bevredigen. Als je altijd skiën hebt willen proberen kan deze handleiding je helpen om te beginnen. Onthoud dat hoewel dit artikel de basis van alpineskiën (‘bergaf’) behandelt, is het geen vervanging van echte lessen — lees verder en neem dan les om te beginnen met ontzettend veel lol in de sneeuw te hebben!
Stappen
-
Leer hoe je de moeilijkheden van de pistes kunt onderscheiden. Je kunt zien hoe moeilijk een piste is aan het symbool op de pistemarkeringen of skikaart. De moeilijkheid van de piste wordt in Noord-Amerika als volgt aangegeven (in Europa zijn de aanduidingen net iets anders):
- Een groene cirkel geeft aan een gemakkelijke of beginnerspiste. Deze pistes zijn niet te steil, bevatten weinig of geen obstakels en zijn meestal niet al te lang.
- Een blauw vierkant geeft aan een gemiddelde piste. Het kan een paar obstakels en moguls (veel kleine sneeuwheuveltjes) bevatten of een steilere helling hebben. Hier moet je niet op gaan voordat je de gemakkelijkere pistes onder de knie hebt.
- Een dubbel blauw vierkant wijst op een moeilijke blauwe en kan onder slechte sneeuwcondities dichter bij een zwarte piste komen. Deze worden echter minder vaak aangetroffen in Noord-Amerikaanse skigebieden.
- Een zwarte ruit geeft een moeilijke piste aan. Hij kan obstakels en steilere moguls bevatten en een steile helling met een smalle weg naar beneden. Probeer niet een dergelijke piste als je je niet op je gemak voelt op de moeilijkste blauwe pistes. Als je twijfelt of je er klaar voor bent, ben je dat waarschijnlijk niet. Veel mensen zijn gewond geraakt door te vroeg een moeilijke piste te proberen.
- Een dubbele zwarte ruit of een zwarte ruit met een uitroepteken erin geeft aan dat het een piste is die alleen gedaan moet worden door zeer gevorderde skiërs. Ga hier niet af tenzij je alle andere pistes met een enkele zwarte ruit gemakkelijk aankunt. Het is een goed idee om deze afdalingen met een partner te skiën. Zodra je klaar bent voor een dubbele zwarte, moet je uitkijken dat hij niet ‘EX’ in het midden heeft staan. Dit betekent een piste voor ‘Alleen Experts’ en het enige dat moeilijker is dan dit is heliskiën. (Waarbij ze je droppen uit een helikopter. Deze hellingen hebben veel lawinerisico.)
-
Weet dat deze moeilijkheidsgraden alleen in vergelijking zijn met andere pistes in hetzelfde skigebied. Daarom is een piste met een blauw vierkant bij het ene gebied misschien veel uitdagender dan een piste met een zwarte ruit in een ander skigebied. Om deze reden moet je als je in een nieuw skigebied skiet altijd beginnen met een groene piste en dan naar boven toewerken, zelfs als je een heel goede skiër bent.
-
Weet wie voorrang heeft op de helling. Mensen voor je (dat wil zeggen, onder je op de helling) hebben voorrang. Het is jouw verantwoordelijkheid om ze te ontwijken, zelfs als ze precies voor je vallen. Daarom is het het beste om redelijk wat afstand te bewaren tussen jezelf en de skiër of snowboarder voor je. [1] X Bron
-
Blijf altijd in controle als je op de helling bent. Het is jouw verantwoordelijkheid om te weten welke snelheid en moeilijkheid je aan kunt. Ga niet van een piste met een zwarte ruit alleen maar omdat je denkt dat je een geboren skiër bent. Je loopt het risico om iemand, of jezelf, ernstig te verwonden of zelfs te doden als je valt.
-
Stop niet op de piste als je niet gezien kunt worden van boven. Hoewel het normaal is om te stoppen op de piste en op adem te komen, is het erg gevaarlijk om te stoppen als je de piste blokkeert of niet gezien kunt worden door iemand van boven de piste af komt. Mensen die de helling afkomen kunnen tegen je aanbotsen. [2] X Bron
- Als je het toch nodig vindt om te stoppen, probeer dan te stoppen bovenaan het volgende stuk afdaling dat je van boven kunt zien, zoals de kam van een heuvel.
- Ga naar de zijkant van de piste om te stoppen, in plaats van in het midden van de piste.
Advertentie
-
Doe je skilaarzen aan. Als je je laarzen huurt, vraag dan een medewerker om je te helpen zoeken welke laars het beste voor je is. Je moet de juiste maat vinden en de strakheid aanpassen. In rust moet je voet eigenlijk onbeweeglijk zijn maar niet samengedrukt. Je tenen moeten niet tegen de voorkant van de laars drukken als je je knieën buigt om je scheenbenen iets naar voren te hellen op de hoek van de laars. De top van de laars moet stevig rond je enkel zitten. [3] X Bron
- Het is het makkelijkst om in je skilaarzen te lopen met lange stappen en de stijve zool soepel af te rollen van hak naar teen met je onderbeen recht als je lichaam er overheen gaat.
- Zodra je je laarzen aanhebt, draag je je ski’s en stokken naar de sneeuw. De ski’s hebben scherpe metalen randen die puntige stukjes kunnen hebben, dus draag ze met handschoenen.
-
Haal je ski’s uit elkaar. Je ski’s zitten misschien aan elkaar geklikt, onderkant tegen onderkant, door de clipachtige ‘sneeuwremmen’ die van de bindingen langs de platte zijkanten uitsteken. Hun doel is om te voorkomen dat de ski wegglijdt als hij van je laarzen af klikt tijdens een val, wat je knieën beschermt tegen draaien. Ze kunnen het ook makkelijker maken om je ski’s te dragen. Zoek een vlakke plek in de sneeuw. Zet de ski’s rechtop op hun achterkant, houd degene vast met de rem aan de ‘binnenkant’ en schud en draai voorzichtig de andere met de rem aan de ‘buitenkant’ eraf.
-
Stap in je ski’s. Leg de ski’s wijzend in dezelfde richting ongeveer 30 cm uit elkaar. De meeste ski’s werken op iedere voet, maar controleer of je ski’s gemarkeerd zijn met ‘L’ of ‘R’ en leg ze in dat geval aan de goede kant. Zet je stokken in de sneeuw aan weerszijden van de ski’s, een paar centimeter schuin voor de voorkant van de binding. Houd de stokken vast en met een voet tegelijk druk je de rand bij de neus van de laars in de binding en druk je daarna de rand aan de hak van de laars in de achterste binding, die met een klik zou moeten sluiten. Glijd iedere voet een beetje naar voren en naar achteren om te controleren of de ski vast zit. Als dat niet zo is, probeer je het nog eens.
- Als je geen klik hoort, probeer het dan opnieuw.
- Als er teveel sneeuw aan de onderkant van je laars zit, klikt hij misschien niet goed in je ski. Schop de laars met sneeuw tegen je andere laars om de sneeuw eraf te krijgen en probeer het opnieuw.
-
Leer hoe je ski’s uitdoet. Om een ski af te doen, of om de vergrendeling los te maken om hem opnieuw aan te doen (of als hij niet uit zichzelf losgaat als hij los is van je laars na een val), druk je op de hendel achter de laars zodat hij evenwijdig is aan de ski. Dit kun je het makkelijkste drukken met een skistok door de punt in de inkeping te duwen.
- Als je valt en je moeite hebt om weer overeind te komen, doe je de ski aan je ‘grondkant’ (de kant die plat op de grond is) uit, zet jezelf recht met de andere ski en de skistokken, en doe dan de andere ski weer aan.
Advertentie
-
Neem skilessen. Hoewel dit niet voor iedereen een eerste optie is omdat ze duur kunnen zijn, is het aantoonbaar de snelste manier om de basis te leren. Zoek beginnerslessen die in skigebieden en op de berg worden aangeboden.
- Het is het beste om les te boeken weken voordat je naar de bergen gaat, omdat ze over het algemeen snel vol zitten. Boek een les die bij je leeftijdsgroep past (anders zit je misschien per ongeluk in een skiles voor kinderen.)
- Veel gebieden bieden goedkope en talrijke pakketten met lifttickets, huur en beginnersgroepen. Je kunt meestal gewoon komen en inschrijven. Sommige hebben ook goedkope korte lessen voor beginners en gemiddeld gevorderden die de hele dag volgens een schema lopen. Deze zijn heel goed om moeilijkheden in het begin eruit te halen, als opfrisser, of om zelfvertrouwen op te bouwen voor grotere bergen.
-
Leer hoe je moet stoppen. Wijs de punten van je ski’s naar elkaar en druk dan je hakken uit elkaar om een wig te vormen. Dit staat bekend als de ‘pizza’ , ‘wig’ , of ‘sneeuwploeg’ . [4] X Bron Hoe wijder je je ski’s spreidt, hoe langzamer je gaat.
- Onthoud dat deze methode het beste werkt op hellingen die minder steil zijn.
- Laat de punten van je ski’s nooit overlappen; je zal makkelijk de controle verliezen.
-
Leer hoe je loopt op ski’s. Een van de eerste dingen die je moet leren is hoe je je verplaatst op ski’s. Je gaat onder andere op ski’s lopen als je naar een lift gaat of als je valt en een weggegleden ski moet pakken. Een van de meest gebruikte manieren om jezelf over vlak terrein voort te bewegen is om de ski’s evenwijdig te houden en jezelf naar voren te duwen met je stokken. Met beide armen tegelijk steek je de stokken in de sneeuw naast je, trek je jezelf naar voren en herhaal. Trek harder aan een kant dan de andere om te draaien.
- ’Zaag’ de ski’s niet heen en weer zoals bij een skioefening of gebruik je armen om en om: langlaufen [5] X Bron gebruikt speciale scharnierende bindingen voor een vegende skibeweging en wax om druk te houden om dat deel van de ski tijdens de zagende beweging naar voren te bewegen. Deze methode is goed om mee te beginnen op een afdaling omdat de ski’s evenwijdig staan, klaar om te gaan.
- Als je voor het eerst begint met skiën, moet je verwachten dat je meer spieren gebruikt dan als je het al beter kunt.
-
4Leer om de helling op te lopen met ski’s. Dit helpt je als je naar een piste moet die hoger begint dan waar jij bent, of als je een skistok moet pakken die je kwijt bent geraakt toen je viel.
- Probeer om een helling op te gaan met ‘zijstappen’. Ga loodrecht (naar opzij) op de helling van een heuvel staan zodat je niet beweegt. Duw de bergkant van je ski’s in de sneeuw en neem kleine stappen de helling op, zijwaarts als een krab. Houd je ski’s evenwijdig aan de helling waar je bent en gebruik de stokken om niet weg te glijden terwijl je zijwaarts de heuvel op gaat. Dit is de makkelijkste en minst vermoeiende manier om een heuvel op te komen.
- ’Visgraattechniek’ (genoemd naar de visgraatpatronen die de ski’s in de sneeuw achterlaten). Wijs met de voorste punten van je ski’s van elkaar vandaan zodat ze een ‘V’ vormen en neem kleine stappen naar voren. Kantel de leidende rand in de sneeuw en duw naar voren om te voorkomen dat je terug glijdt. Buig je knieën en leun een beetje naar voren zodat je de sterkere spieren om je benen te strekken kunt gebruiken om jezelf naar voren te duwen, in plaats van de zwakkere spieren om je benen te roteren om een ski na de andere onder je door te halen. Spreid de ski’s op steilere hellingen en als je naar achteren begint te glijden. Gebruik de stokken om niet te vallen, maar houd ze uit de buurt van de ski’s zodat je er niet over valt.
- Skating is de snelste manier om een heuvel op te komen. [6] X Bron Zet de ski’s schuin als bij de ‘visgraattechniek’, maar laat jezelf soepel naar voren glijden op de ski bijna recht onder je en ga door met die voorzichtig zijwaarts in de sneeuw te duwen en naar buiten te schoppen, terwijl je de andere ski onder je plaatst aan de andere kant. Zo behoud je vaart naar voren, net als bij schaatsen. [7] X Bron Je zal soepel overgaan op de visgraattechniek bij steile hellingen, Deze methode kost meer coördinatie en spierkracht dan de twee andere.
-
Weet welke techniek het beste voor je werkt. De beenspieren zijn sterker dan de armspieren, vooral bij vrouwen en ongetrainde mannen, dus als een beginner moet je zoveel mogelijk de zijwaarts stappen en visgraattechnieken gebruiken om te vermijden dat je voortijdig je bovenlichaam en onderlichaam vermoeit.
- Ga geen hellingen op totdat je vertrouwd bent met de basisbewegingen met je ski’s.
-
Neem de basis skihouding aan. Buig je knieën zodat je scheenbenen tegen de voorkant van de laarzen rusten en leun licht naar voren. De lengte van de ski’s zal naar voren vallen niet waarschijnlijk maken. Naar achteren leunen is verleidelijk als je geen controle meer voelt, maar het zal je niet stoppen en het zal de ski’s alleen maar moeilijker te beheersen maken. Doe je handen door de banden aan de skistokken en houd de skistokken naast je. Om als beginner te skiën heb je ze niet nodig, maar ze zijn handig bij het lopen. [8] X Bron
- Buig niet scherp naar voren. Wedstrijdskiërs gebruiken vaak de ‘Franse eihouding’ waarbij ze naar voren hurken op hun dijbenen om lucht weerstand te minimaliseren op rechte stukken, maar het weerhoudt de heupen van draaien en de armen van vrijuit zwaaien of de stokken van benut te worden bij bochten.
-
Voorkom dat je rond glijdt. Spreid de ‘punten’ uit elkaar (visgraat) om niet meer achteruit te glijden en de ‘achterkanten’ uit elkaar (wig) om niet meer naar voren te glijden. Pas op dat je niet in ongemakkelijke ‘splits’ terechtkomt.
-
Leer bochten maken. Zodra je de ‘pizza’ onder de knie hebt, kun je verder gaan naar een meer gevorderde manier om te stoppen. Bochten maken is een belangrijk onderdeel van skiën (net als stoppen). Om een bocht te maken is het enige dat je hoeft te doen je voeten (en je ski’s) in de richting te wijzen waarin je wilt gaan. Voor een sterke ‘parallelle bocht’ duw je de ‘buitenste’ ski van het lichaam af en houd je hem evenwijdig aan de richting waarin je gaat. Jij en je ski’s zullen draaien. Voor een extra soepele ‘gesneden’ bocht kantel je de enkel van de buitenste ski [9] X Bron om de binnenste rand van de ski in de sneeuw te duwen en een verhoogde bocht te glijden. Je moet de ski in de sneeuw voelen snijden om de draaikracht te genereren, in plaats van zijwaarts over de sneeuw te glijden. Als je wilt stoppen tijdens de bocht houd je je voeten in de ploegpositie en draai je over en een beetje tegen de heuvel op. Je zult langzaam tot stilstand komen. [10] X Bron
- Uiteindelijk zal je kunnen stoppen door gewoon te draaien en genoeg kracht tegen de sneeuw te zetten zodat je tot stilstand komt met je ski’s in een parallelle positie.
- Een heel snelle parallelle draai van de ski’s voordat de beweging van het lichaam de kans heeft gehad om mee te draaien in de nieuwe richting, gevolgd door druk op de ski aan de bergkant om hem in de sneeuw te drukken, resulteert in een ‘hockey stop’. Dit kost oefening!
- Uiteindelijk zal je kunnen stoppen door gewoon te draaien en genoeg kracht tegen de sneeuw te zetten zodat je tot stilstand komt met je ski’s in een parallelle positie.
-
Leer om te vallen. Als je op het punt staat om tegen een boom of een andere persoon te botsen en je bent een beginner, probeer dan niet uit te wijken, omdat je dan waarschijnlijk iets anders raakt. Val in plaats daarvan gewoon opzij. Als het mogelijk is val je bergopwaarts omdat je veel minder kans loopt om geblesseerd te raken als je bergopwaarts valt (de afstand die je valt is kleiner en je ski’s blijven bergafwaarts van je lichaam). Probeer een val op te vangen met je heup en schouder.
- Probeer jezelf niet op te vangen met je armen, omdat je veel meer geneigd bent om je armen te verwonden dan je heup of schouder.
- Probeer zo ontspannen mogelijk te blijven als je valt. Als je voelt dat je valt, probeer dan niet je spieren aan te spannen omdat je dan waarschijnlijk meer schade aanricht. Als je gespannen wordt, worden je spieren strak en ben je meer geneigd om iets te verrekken.
-
10Leer hoe je opstaat na een val. Beweeg zodat je hoofd bergopwaarts is en je voeten naar beneden zijn. Zet je ski’s loodrecht op de helling en duw de binnenste rand in de sneeuw. Je kunt je opdrukken vanaf de helling met de hand die het dichtst bij de helling is of je skistokken gebruiken.
- Als je jezelf niet kunt opdrukken met de ene hand, draai je je ski’s om en probeer je op te staan met je andere hand.
-
Leer hoe je een stoeltjeslift gebruikt.
- Ski-loop naar de stoeltjeslift. Als je skistokken hebt, moet je de banden van je pols halen en beide stokken veilig in één hand houden. De stokken rond je pols houden kan gevaarlijk zijn en maakt het moeilijker om in de lift te komen.
- Wacht tot de liftmedewerker aangeeft dat het jouw beurt is en ga dan snel naar de instapzone. Zodra je daar bent kijk je over je schouder om de stoel de hoek om te zien komen.
- Als de stoel nadert, kun je of de stang aan de zijkant of de achterkant van de stoel pakken om jezelf te stabiliseren. Daarna ga je gewoon zitten en laat je jezelf oppikken. Wees niet bezorgd als hij snel de bocht om lijkt te komen.
- Liften hebben gewoonlijk ruimte voor twee, vier of zelfs zes mensen per stoel, dus zorg ervoor dat jij en een vriend(in) naast elkaar staan als de stoel nadert.
- Geniet van het uitzicht, maar leun niet over de rand van de stoel als je in de lucht bent, zelfs als je ski of een handschoen valt. Je kunt het later ophalen. Door te ver uit de lift te leunen kun je vallen, wat bijna altijd in een serieuze verwonding resulteert en soms ook tot de dood kan leiden.
- Als je stoel de top bereikt, wijs je met de punten van je ski’s naar boven en recht naar voren. Zet af van de stoel als hij rondgaat. Gebruik de beweging van de stoel om je naar voren en weg van de lift te bewegen. [11] X Bron
- Als het je niet lukt om uit de stoeltjeslift te komen op het juiste punt, raak dan niet in paniek en probeer er niet uit te springen. Je zult automatisch een schakelaar omzetten die de lift zal stoppen en iemand zal je naar beneden helpen.
Advertentie
-
Start op de beginnerspiste. Een beginnerspiste is een kleine helling, mogelijk met een sleeplift. Ga met de tapijtlift, sleeplift of stoeltjeslift naar de top van de beginnerspiste.
- Een tapijtlift is een grote lopende band. In één beweging duw je jezelf naar voren op de leidende rand, doe het grootste stuk met je skistokken op de band, klaar om jezelf schrap te zetten tegen een plotselinge stop, meestal door een fout van een kind of een beginner. Een stukje van het eind til je je stokken op om niet tegen het eindmechanisme aan te komen en leun je licht naar voren om soepel naar een stop te skiën aan het einde.
- Als het een sleeplift is, wacht je tot er een handvat langskomt, pak je het en laat je het touw je omhoog trekken. Laat jezelf niet slepen en ga niet op de sleeplift zitten. Als de sleeplift je naar de top trekt, laat je los en gebruik je de visgraattechniek om van de lift weg te stappen.
-
Maak jezelf klaar op de top. Kijk uit voor anderen, vooral als de beginnerspiste aan de voet van een andere afdaling ligt waar andere skiërs snel vanaf kunnen komen. Laat jezelf van de helling glijden, maar langzaam. Houd je ski’s met de punten samen. Zodra je beneden komt wijs je met je ski’s naar elkaar en maak je een grote hoek. Zo zal je redelijk snel stoppen. Als je valt wijs je met je ski’s dwars op de helling, niet naar beneden. Duw jezelf op, kijk waar je heen moet en ga verder de helling af.
-
Ga de helling af. De eerste paar keer dat je de helling afgaat moet je misschien in de ‘pizzahouding’ (die je de meeste controle geeft) blijven. Als je de beginnerspiste een paar keer gedaan hebt, zal je waarschijnlijk een bocht willen maken. Om dit te doen, verplaats je je gewicht naar de ski die niet in de richting is waar je een bocht in wilt maken. Er tegen drukken laat je lichaam opzij zwaaien zodat het voor jou doorgaat, nu in een hoek tegen de sneeuw snijdend. Leun en duw de randen van de ski’s een beetje in een bocht om hem scherper te maken. Plan vooruit: bochten worden eerst ruim. Geef obstakels veel ruimte! Zodra je weet hoe je dit moet doen, kun je de berg af met een soort ronde zigzag.
- Kijk naar voren. Als je recht naar beneden naar je ski’s kijkt tijdens een afdaling, kun je tegen een boom botsen, een andere persoon, of iets anders dat je weg blokkeert.
-
Houd je gewicht op de juiste plaats. Als je te ver achterover leunt, zal het moeilijk zijn om te draaien, waardoor je misschien de controle verliest en valt. Als je te ver naar voren leunt, worden je ski’s onvoorspelbaar en kun je vallen. Een goede techniek is om je knieën licht gebogen te houden en je handen voor je, alsof je een dienblad vasthoudt.Advertentie
-
Ga verder op meer gevorderde pistes. Zodra je de beginnerspiste onder de knie hebt – dat wil zeggen, je kunt met de lift, lopen op het vlakke gedeelte, naar beneden skiën op een beheerste manier, beide kanten op draaien en met gemak stoppen – moet je klaar zijn voor een beginnershelling. Overleg met je instructeur. Kijk of hij of zij vindt dat je er klaar voor bent en bereid je dan voor op de rest van de berg!
-
Begin met je eerste beginnerspiste. Kijk op de skikaart om een geschikte piste te vinden. Het moet dicht bij het basisgebied zijn. Probeer een groene afdaling te vinden die begint bij het eindpunt van een lift en eindigt in het basisgebied, of een serie pistes die allemaal groen zijn. Ga met de lift en begin aan de piste.
-
Probeer te skiën zonder de ‘pizzatechniek’ te gebruiken. Zodra je meerdere afdalingen afgaat, moet je leren te skiën zonder de techniek die je vertraagt. Zodra je gewend bent aan het skiën van de langzame pistes, probeer dan je ski’s evenwijdig aan elkaar te zetten op delen van de afdaling. Parallel skiën zal je harder laten gaan. In plaats van terug te gaan naar de pizza draai je op de berg om je snelheid te beheersen. In plaats van de pizzatechniek te gebruiken, probeer je parallel te stoppen. Door parallel te stoppen, stop je sneller en heb je meer controle.
-
Probeer je eerste gemiddeld gevorderde piste. Voordat je een piste uitkiest, moet je zorgen dat je kunt draaien en stoppen. Deze vaardigheden zullen heel belangrijk zijn. Kies een piste die bovenaan een lift begint en eindigt in het basisgebied, of kies een pad bestaande uit blauwe en groene pistes. Als je de gevorderde piste afgaat, merk je waarschijnlijk dat hij steiler is en dat je vaker valt. Maak je geen zorgen; deze afdalingen worden makkelijker.
-
Blijf een tijdje op de gemiddelde pistes. Er zijn meestal meer gevorderde pistes dan andere soorten. Dit is je kans om echt comfortabel op je ski’s te worden. Oefen alle technieken die hierboven genoemd worden. Geniet ervan! Verken alle gemiddelde pistes en vind degene die je het leukste vindt – en ga er dan heel vaak van af!
-
Probeer een piste met een zwarte ruit. Ski altijd voorzichtig. Nu heb je de pizza ver achter je gelaten en gebruik je parallel skiën en hopelijk draaien om van de berg af te komen. Als je nog niet in deze fase zit, blijf dan alsjeblieft op de gemiddelde pistes, omdat je gewond kunt raken en andere ervaren skiërs in de weg kunt zitten als je te vroeg aan te moeilijke afdalingen begint. Je moet ook leren om bochten te draaien met de randen van je ski’s als je beter wordt.
- Als je toch op een piste terecht komt waarvan je denkt dat je hem niet aankunt, vraag dan vooral iemand om de skipatrol te waarschuwen. Ze geven je waarschijnlijk een ‘gratis’ ritje naar beneden in een slee. Wees ook niet bang om iemand van de skipatrol of andere bergpersoneel iets te vragen als je vragen hebt over een bepaalde piste of de berg in het algemeen.
-
Probeer wat moguls te skiën. Moguls zijn bergen sneeuw die gemaakt zijn door herhaalde bochten op ongeprepareerde afdalingen. Alleen meer gevorderde skiërs moeten een mogulpiste proberen, omdat ze heel uitdagend kunnen zijn om te skiën zonder vaak te vallen. Als je een mogulpiste afgaat, moet je tegen en rond de bergjes draaien. Om jezelf te beheersen ski je niet sneller dan je kunt controleren. Zorg dat je je ski’s op elk moment kunt stoppen.
- Als je je meer op je gemakt voelt op de moguls, kun je beginnen om je ski’s de helling af te laten wijzen, waardoor je sneller over en om de moguls gaat.
Advertentie
Tips
- Polyester thermische onderkleding, lichte jasjes en sneeuwbroeken zijn heel goed voor sneeuwsporten omdat ze geen water opnemen of doorweekt worden, maar gemakkelijk zweet doorlaten en laten verdampen. Tenzij het erg koud is zullen goedkope polyester kleren prima werken.
- Hoewel je best moet doen om te blijven staan, moet je niet bang zijn om te vallen. Iedereen valt bij de eerste paar keren dat ze skiën. Zelfs mensen die hun hele leven al skiën vallen nog af en toe.
- Omdat het koud is en de skilift en zwaartekracht veel werk doen van de snelle bewegingen, is het makkelijk te vergeten dat skiën een inspannende lichamelijke activiteit is. Drink tenminste iedere twee uur wat water, zelfs als je geen dorst hebt.
- Gepolariseerde brillen of skibrillen zijn geweldig in de sneeuw, omdat ze selectief spiegelachtige reflecties van zonlicht (‘schittering’) blokkeren in plaats van alles gelijkmatig donkerder te maken.
- Hoewel het soms goed is om afdalingen te skiën die je uitdagen, om plezier te hebben en beter te worden, blijf wel weg van pistes die je niet aankunt. Op deze manier blijf je veiliger, hoeven andere skiërs je niet te ontwijken en kan de skipatrol in hun warme hut blijven.
- Neem een kaart van de berg mee. Je kunt die meestal krijgen bij de accommodaties in het skigebied. Ze kunnen goed van pas komen als je de weg kwijt bent. Let ook op de bordjes die naar het basisgebied wijzen; die leiden je naar de accommodatie beneden.
- Vraag professioneel advies. Zorg dat je het juiste materiaal hebt voor jouw behoeften. Vraag het iemand bij de verhuur of bij de skipatrol als je denkt dat er iets niet goed is of als je het gewoon niet zeker weet.
- Als je dat kunt betalen, neem dan een paar lessen in een skihal of een skigebied in de buurt voordat je voor het eerst gaat skiën.
- Voordat je gaat skiën is het ook een goed idee om je benen en bovenlichaam te rekken.
- Als je valt en je ski’s zijn gekruist, doe dan een ski uit, ga staan en doen dan de ski weer aan.
Advertentie
Waarschuwingen
- Kruis nooit je ski’s over elkaar. Zo verliezen de randen van je ski’s het contact met de sneeuw zodat ze geen grip meer hebben op de grond. Je zult merken dat je zo snel de controle verliest.
- Je merkt misschien dat je het fijn vindt om naar muziek te luisteren tijdens het skiën, maar zorg dat je altijd kunt horen wat er in je omgeving gebeurt als je dat doet.
Advertentie
Benodigdheden
- Ski’s (gehuurd of gekocht)
- Laarzen (gehuurd of gekocht)
- Skibindingen (gehuurd of gekocht)
- Helm
- Skibril
- Skistokken (gehuurd of gekocht)
- Bovenlaag – Ski-jas en skipak (of sneeuwbroek)
- Binnenlaag - fleece, lange onderbroek, wollen skisokken
- Basislaag - polyester thermische onderkleding
- Handschoenen/Wanten (waterdicht en warm)
- Skipas/Liftpas (verschillende gebieden noemen ze anders)
Bronnen
- ↑ http://www.skiingresource.com/ethics-on-snow.html
- ↑ http://www.skiingresource.com/ethics-on-snow.html
- ↑ http://www.evo.com/ski-boot-fitting-guide-how-to-try-on-your-new-ski-boots.aspx
- ↑ http://en.wikipedia.org/wiki/Snowplow
- ↑ http://en.wikipedia.org/wiki/Cross-country_skiing
- ↑ http://en.wikipedia.org/wiki/Cross-country_skiing#Skate_skiing
- ↑ http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_skating#Physical_mechanics_of_skating
- ↑ http://www.mechanicsofsport.com/skiing/basic_mechanics/stance.html
- ↑ http://www.mechanicsofsport.com/skiing/manoeuvres/carving.html
Advertentie