PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Er zijn weinig dingen die je dag zo overhoop kunnen gooien als een aanval van voedselvergiftiging. Milde tot zeer ernstige symptomen, zoals een maag die overstuur is, misselijkheid, overgeven, diarree, koorts en kramp kunnen zich vanaf een uur tot weken na het eten van bedorven voedsel voordoen. In veel gevallen worden gifstoffen of bacteriën overgedragen via niet goed bereid, bewaard of aangeraakt eten. De meeste mensen zullen wel herstellen na een paar dagen, wanneer de schadelijke stoffen via natuurlijke weg het lichaam hebben verlaten. Bij kinderen, zwangere vrouwen en ouderen echter is het vooral van belang om voedselvergiftiging te voorkomen vanwege de mogelijke onherstelbare schade die kan worden aangericht. Door te weten hoe je snel kunt herstellen van voedselvergiftiging kun je de klachten minimaliseren en je zo snel mogelijk weer beter voelen.

Symptomen waarbij direct medische help noodzakelijk is

De meeste gevallen van voedselvergiftiging zullen vanzelf door voldoende rust overgaan, maar ernstige gevallen vereisen medische aandacht:

  • Symptomen houden langer dan 3 dagen aan
  • Hoge koorts (meer dan 39°C)
  • Wazig zicht
  • Ademhalingsmoeilijkheden
  • Moeite met slikken
  • Voedselvergiftiging door het eten van paddenstoelen of zeevruchten
Methode 1
Methode 1 van 3:

Je dieet aanpassen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je regelmatig te maken hebt met overgeven en diarree zal je lichaam snel vocht kwijtraken wat kan resulteren in uitdroging. Drink zoveel vocht als je kunt om het vocht dat je kwijt bent geraakt weer aan te vullen. Als je het moeilijk vindt om veel te drinken, neem dan regelmatig kleine slokjes. [1]
    • Als het niet lukt om vocht binnen te houden omdat je te misselijk bent, ga dan onmiddellijk naar de huisarts. Het kan zijn dat je naar het ziekenhuis moet voor het toedienen van vocht middels een infuus.
    • Drink water, thee zonder cafeïne of sap. Slokjes nemen van bouillon of soep is ook een goede manier om je voedingsstoffen en vocht binnen te krijgen.
  2. Dit zijn poeders die je in water op kunt lossen om te drinken. Ze helpen bij het aanvullen van minerale zouten en voedingsstoffen die het lichaam is kwijtgeraakt door overgeven en diarree. Je kunt ze meestal wel aanschaffen bij de apotheker.
    • Je kunt je eigen rehydratiemiddel maken met 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel natriumbicarbonaat en 4 eetlepels suiker in 4 1/4 koppen (of 1 liter) water. Blijf roeren tot de ingrediënten zijn opgelost, voor je het opdrinkt. [2]
  3. Begin je weer wat honger te krijgen en de misselijkheid is wat gezakt, eet dan wat kleine hapjes van bananen, rijst, appelmoes en toast. [3] . Dit soort voedsel kan de maag wat kalmeren en zou geen misselijkheid of overgeven mogen opwekken.
    • Crackers, aardappelpuree en zacht gekookte groenten zijn ook mild bij maagklachten. [4] Vergeet niet dat je jezelf niet moet dwingen om te eten en niet te veel gaat eten.
  4. Terwijl je lichaam vecht tegen de voedselvergiftiging ervaart je spijsverteringsstelsel een tijdelijke vorm van lactose intolerantie. Daardoor zal elk soort melkproduct dat je eet – boter, melk, kaas, yoghurt, etc. – resulteren in verdere complicaties. Vermijd melkproducten tot je er zeker van bent dat je lichaam weer bijgekomen is. [5]
  5. De kans is groot dat die toch al niet zo aantrekkelijk klinken als je last hebt van voedselvergiftiging, maar wees vooral voorzichtig met gekruide of vet voedsel, wat lastig kan zijn om te verteren. [6]
    • Vergeet eerst ook maar even zeer vezelrijke voeding die zwaar op de maag kunnen liggen. Dit zijn bijvoorbeeld: citrusvruchten, peulvruchten, hele granen, noten en groenten in de schil. [7]
  6. Cafeïne en alcohol zullen beide de chemie van het lichaam veranderen op manieren waardoor je je minder goed gaat voelen. Ze zijn ook vochtafdrijvend wat inhoudt dat je vaker zal moeten plassen. Frequent moeten urineren zorgt voor uitdroging, wat tot ernstige problemen kan leiden in combinatie met overgeven en diarree.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Huismiddeltjes proberen

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit helpt bij het kalmeren van een maag die overstuur is en bij het verlichten van indigestie. [8] Daarnaast heeft het ook het bijkomende voordeel dat het je van vocht voorziet op een moment dat je dit het meest nodig hebt.
  2. Yoghurt is een goede bron van probiotica, waarmee je de bacteriële balans in het lichaam kunt verbeteren. [9] Hoewel dit wetenschappelijk niet bewezen is, suggereert populaire zelfmedicatie dat het eten van fenegriekzaad samen met yoghurt kan helpen bij het verlichten van de klachten door misselijkheid en overgeven.
  3. Een ander populair huismiddeltje, appelazijn, zou ook antibacteriële eigenschappen kunnen bevatten. [10] Wil je dit gebruiken, meng dan twee eetlepels in een kop heet water en drink dit voor je vast voedsel gaat eten. Je kunt appelazijn ook onverdund drinken, als je dat prefereert.
  4. Sommige kruiden hebben antibacteriële eigenschappen en verscheidene kunnen de symptomen van voedselvergiftiging verlichten. [11] Drink basilicumsap of doe wat basilicumolie in water. Komijnzaad kan ook zo gegeten worden of je kunt er thee van maken.
    • Tijm, rozemarijn, koriander, salie, spearmint en venkel zijn ook kruiden met antibacteriële eigenschappen, hoewel er wel meer onderzoek nodig is. [12]
  5. Honing heeft antibacteriële eigenschappen en kan de maagzuurproductie weer in balans brengen, terwijl gember maagpijn en indigestie kan verlichten.
    • Laat verse gember trekken in heet water, roer er honing door en neem er langzaam kleine slokjes van. Je kunt ook gembersap drinken met honing erdoor.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je lichaam even rust gunnen

PDF download Pdf downloaden
  1. Ga niet naar je werk als je last hebt van voedselvergiftiging, zeker niet als je in de catering werkt. Geef jezelf voldoende de tijd om te herstellen voor je weer aan het werk gaat (meestal 48 uur nadat de symptomen zijn verdwenen). [13]
    • Als je in de voedingsindustrie werkt en tijdens het werken last begint te krijgen van voedselvergiftiging, meld dit dan meteen bij de leiding en ga weg uit de keuken. Zit niet meer aan eten als je te maken hebt met voedselvergiftiging.
  2. Het is niet ondenkbaar dat je moe bent omdat je lichaam vecht tegen de gifstoffen in je systeem. Het is aan te bevelen dat je zoveel rust neemt als je kunt, zodat je lichaamsenergie gebruikt kan worden om te herstellen. Doe regelmatig even een dutje, wat ook voorkomt dat je te veel van jezelf vergt.
    • Vermijd inspanning. Meedoen aan inspannende activiteiten terwijl je moe bent kan resulteren in blessures.
  3. Eet geen zware maaltijden of veel vast voedsel. [14] De kans is groot dat je daar toch geen zin in hebt, maar je lichaam heeft gelegenheid nodig om te herstellen van de gifstoffen of bacteriën die het ziek hebben gemaakt. Eet niet te veel de eerste twee dagen na het krijgen van de symptomen.
    • Eet liever veel in de vorm van vocht, zoals bouillon of soep. Wacht meerdere uren nadat je misselijk bent geworden of hebt moeten overgeven voor je weer wat gaat eten.
  4. Neem de aanbevolen dosis ibuprofen of paracetamol als je last hebt van een lichte koorts of hoofdpijn. [15] Het kan ook andere pijntjes verlichten.
    • Neem liever geen medicijnen tegen diarree. Hoewel diarree door voedselvergiftiging erg vervelend kan zijn is het een mechanisme gebruikt door het lichaam om snel af te komen van gifstoffen. Daarom valt het af te raden om medicijnen tegen diarree te nemen.
  5. Als je last hebt van overgeven of diarree is het belangrijk dat je goed je handen wast om het verspreiden van ziektekiemen te voorkomen. Deel geen handdoek met andere mensen en raak het eten van anderen niet aan. [16]
    • Het is een goed idee om wegwerpschoonmaakdoekjes in de badkamer te hebben. Heb je de badkamer gebruikt, veeg dan alle oppervlakken waar je aan hebt gezeten schoon.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Als de voedselvergiftiging meer dan een paar dagen aanhoudt, bel dan de huisarts. Raadpleeg altijd een huisarts bij hoge koorts, slecht zicht of ademhalingsproblemen en moeite met slikken.
  • Als de voedselvergiftiging is veroorzaakt door paddenstoelen of zeevoedsel, zorg dan dat je onmiddellijk medische hulp inroept. Sommige gifstoffen die je aantreft in bepaalde paddenstoelen en zeevoedsel, kunnen dodelijk zijn en vereisen onmiddellijke medische aandacht.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 86.889 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie