PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Of je nu graag je luistervaardigheden op het werk wilt verbeteren of actiever deel wilt nemen aan gesprekken met je vrienden, de drie A’s van actief luisteren zijn een handige techniek. De drie A’s (attitude, aandacht en aanpassen) zijn drie aspecten van het concept van actief luisteren waar je aan kunt werken zodat je hoort wat mensen zeggen. Dit artikel geeft je antwoorden op de vragen die je wellicht hebt over de drie A’s. We geven je een eenvoudige samenvatting van wat actief luisteren is, laten je zien welke barrières je tegen kunt komen en hoe je de techniek in je dagelijks leven kunt gebruiken.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Wat zijn de drie A’s van actief luisteren?

PDF download Pdf downloaden
  1. De eerste A heeft te maken met het aannemen van een positieve houding terwijl je luistert. Probeer je best te doen om met een positieve houding aan gesprekken deel te nemen en negatieve gedachten te onderdrukken totdat je alles gehoord hebt wat iemand te zeggen heeft. Als je een situatie bekijkt met een negatieve houding, kan er sprake zijn van vooroordelen waardoor je niet hoort wat de ander echt te zeggen heeft. Het kan je ook afleiden, zodat je helemaal niet luistert. [1]
    • Misschien heb je niet veel gemeen met een collega die een presentatie geeft. Geef daar een positieve draai aan en denk iets als 'Marie heeft andere vaardigheden dan mij, dus ik kan waarschijnlijk een hoop leren van de presentatie die ze vandaag geeft'.
    • Dit kan moeilijk zijn als je afgeleid wordt door iets anders waardoor je in een slechte bui bent of als je boos bent op de spreker. Verplaats de vergadering of het gesprek als dat mogelijk is, zodat je tot rust kunt komen en de volgende keer een nieuwe kijk op dingen hebt.
  2. De tweede A wil zeggen dat je de ander laat weten dat je naar hem of haar luistert. Door de ander door middel van verbale en fysieke hints of signalen te laten zien dat je naar hem of haar luistert moedig je hem of haar aan om te blijven praten en kun je je richten op wat degene zegt. Signalen die je bij deze stap kunnen helpen zijn onder ander het maken van oogcontact met de spreker, knikken terwijl de ander praat, glimlachen om hem of haar aan te moedigen en het spiegelen van de lichaamstaal van de ander. [2]
    • Als je een lezing bijwoont en in het publiek zit, laat dan zien dat je aandachtig luistert door oogcontact met de spreker te maken, te knikken en enkele belangrijke punten op te schrijven op je notitieblok.
    • Als een collega iets tegen je zegt, probeer zijn of haar lichaamstaal dan te spiegelen. Als hij of zij tijdens het spreken bijvoorbeeld handgebaren maakt, probeer dan hetzelfde te doen. Daardoor voelt de spreker zich meer op zijn gemak om door te blijven praten en kunnen jullie een verstandhouding opbouwen.
    • Het stellen van goede vervolgvragen is een andere uitstekende manier om te laten zien dat je actief luistert naar iemand anders.
  3. De laatste A wil zeggen dat je onbevooroordeeld naar de spreker luistert. Als je een vergadering hebt of een gesprek met een vriend, dan heb je wellicht al een mening over wat de persoon in kwestie te zeggen heeft. Doe je best om je perspectief aan te passen aan de hand van wat degene zegt en sta ervoor open om van mening te veranderen, zodat je echt luistert. Dit kan je helpen om te voorkomen dat je stopt met luisteren naar de ander omdat je bezig bent met hoe je over hem of haar denkt in plaats van met wat de ander zegt. [3]
    • Misschien ben je het niet vaak eens met de marketingstrategie van een collega. Probeer bij de volgende marketingvergadering om je gevoelens opzij te zetten en je collega een kans te geven. Wellicht kom je er tot je verbazing achter dat je het wel degelijk eens bent met enkele van zijn of haar ideeën.
    • Het is prima als je het niet eens bent met de spreker. Probeer gewoon om naar alles te luisteren wat de ander te zeggen heeft voordat je een antwoord bedenkt of je ergens anders op richt. Dit kan je helpen om een respectvol, evenwichtig antwoord te formuleren, ook al ben je het niet met de spreker eens.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Wat is actief luisteren?

PDF download Pdf downloaden
  1. In tegenstelling tot passief luisteren stimuleert actief luisteren je om informatie op te nemen met behulp van bepaalde technieken als het maken van oogcontact, aanmoedigende lichaamstaal en het stellen van vervolgvragen. Deze strategieën helpen je om informatie te begrijpen en onthouden in werk- en persoonlijke situaties, zoals vergaderingen en gesprekken met je vrienden. [4]
    • Passief luisteren betekent dat je hoort wat iemand zegt zonder erop te reflecteren of op hem of haar te reageren. Als je actief luistert, denk je na over wat iemand gezegd geeft en reageer je erop door vragen te stellen of feedback te geven.
    • Andere manieren waarop je actief kunt luisteren zijn door in je eigen woorden samen te vatten wat iemand gezegd heeft en voor zo weinig mogelijk afleidingen te zorgen (door bijvoorbeeld je telefoon uit te zetten en te praten op een rustige plek).
Methode 3
Methode 3 van 4:

De drie A’s in de praktijk brengen

PDF download Pdf downloaden
  1. Denk niet na over je antwoord en onderbreek de ander niet terwijl hij of zij aan het praten is, zodat je de ander je volle aandacht kunt geven. Het kan zijn dat iemand iets belangrijks te vertellen heeft maar er nog niet aan toe gekomen is, en het kan zijn dat je de ander verkeerd begrijpt als je hem of haar onderbreekt. [5]
    • Misschien wil je indruk maken op je baas door een goed antwoord te geven tijdens een vergadering. In plaats van een antwoord te formuleren terwijl de ander praat laat je de ander uitspreken en neem je daarna even de tijd om over je antwoord na te denken.
    • Soms gebeurt dit wanneer je een onderwerp erg interessant vindt. Als je vriend bijvoorbeeld een band noemt die je goed vindt, dan kom je wellicht in de verleiding om de ander te onderbreken en je mening over hun muziek te geven. Wacht totdat je vriend klaar is om een respectvolle luisteraar te zijn.
  2. Als je niet zeker bent of je de ander goed begrepen hebt, stel dan vervolgvragen zodat de ander zijn standpunt kan verduidelijken en je dit beter begrijpt. Je kunt er tevens voor kiezen om een vraag te stellen om de spreker te laten zien dat je echt nadenkt over wat hij of zij gezegd heeft. [6]
    • 'U gaf aan dat klantenservice een onderdeel is van deze functie. Kunt u me daar meer over vertellen?'
    • 'Een vakantie klinkt geweldig! Ben je van plan om uitstapjes te maken terwijl je vrij bent?'
  3. Het kan zijn dat je direct het eerste wilt zeggen wat in je opkomt wanneer iemand klaar is met praten. Denk om een beter antwoord te geven eerst enkele seconden na over wat de ander gezegd heeft en regeer dan pas. Dit zal je helpen om de gedeelde informatie op te nemen, en wellicht merk je dat je antwoord wat anders is (of volkomen anders is) dan het geweest zou zijn als je niet gereflecteerd had op wat er gezegd is. [7]
    • Als een collega een nieuw concept aan je uitgelegd heeft, neem dan enkele seconden de tijd om over zijn of haar woorden na te denken. Het kan zijn dat er een vraag bij je opkomt over een bepaald detail, of dat je je realiseert hoe briljant zijn of haar nieuwe idee is en je hem of haar een compliment wilt geven.
  4. Door te herhalen wat de spreker gezegd heeft kun je controleren of je het goed begrijpt. Probeer dit in je eigen woorden te doen om datgene wat gezegd is beter te begrijpen. [8]
    • 'Voor de duidelijkheid, we pakken het onderhouden van klantrelaties dus vanaf nu op een andere manier aan?'
    • 'Ik denk dat ik het snap. Het klinkt alsof je graag nieuwe dingen wilt proberen om een nieuw perspectief op je leven te krijgen'.
    • Als je geen samenvatting kunt geven, dan kan dat betekenen dat het een goed idee is om een vervolgvraag te stellen of datgene wat gezegd is nog een keer te bespreken.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Barrières bij actief luisteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je honger hebt, ziek of moe bent of je zorgen maakt over iets anders. Iedereen wordt weleens afgeleid door dergelijke dingen, maar probeer je dag zo in te delen of belangrijke gesprekken te verplaatsen zodat je er zo weinig mogelijk last van hebt. [9]
    • Als je tijdens vergaderingen op je werk bijvoorbeeld honger krijgt en afgeleid wordt, eet dan van tevoren je lunch of een snack. Doe ook je best om zeven tot acht uur te slapen zodat je je beter kunt concentreren.
    • Het kan zijn dat je bezig bent met iets uit je persoonlijke leven. Doe je best om je op het huidige moment te richten. Door zorgvuldig aandacht te schenken aan je omgeving en de gevoelens die je op dat moment hebt zul je dit beter kunnen doen.
  2. Dingen als andere gesprekken van je collega’s, een grasmaaier buiten en onderbrekingen van anderen kunnen het een stuk lastiger maken om te horen wat iemand te zeggen heeft. Probeer als dat mogelijk is om belangrijke vergaderingen en gesprekken met vrienden en collega’s op plekken te houden waar er weinig geluid is van buitenaf. [10]
    • Als je bijvoorbeeld een belangrijk gesprek met een vriend wilt hebben, ga dan naar een stil café of een rustige plek in een park.
    • Je kunt je telefoon bijvoorbeeld in de stille modus zetten voor een belangrijk gesprek, zodat je niet afgeleid wordt door meldingen.
    • Soms heb je hier gewoon niet veel controle over. Als je collega’s luid aan het praten zijn of je afgeleid wordt door bouwwerkzaamheden die buiten plaatsvinden, doe dan je best om je op het gesprek te concentreren met behulp van andere technieken voor actief luisteren. Je kunt bijvoorbeeld ook vragen of jullie naar een rustigere plek kunnen gaan.
  3. Het is normaal als je je aandacht er niet goed bij kunt houden als je het onderwerp niet interessant vindt, maar er zijn methoden om er iets aan te doen. Probeer te bedenken welk aspect van het gesprek of de lezing je wel interessant vindt, zodat luisteren wat gemakkelijker wordt. Wellicht kom je er tot je verbazing achter dat je wel degelijk geïnteresseerd bent in bepaalde aspecten van het onderwerp. Als dat niet zo is, dan zul je in ieder geval meer informatie opnemen.
    • Misschien geeft je baas een presentatie over de begroting van het bedrijf, maar ben je niet geïnteresseerd in financiële zaken. Probeer in je achterhoofd te houden dat een goede begroting bijdraagt aan de groei en het succes van je afdeling, zodat je de informatie beter begrijpt.
  4. Taalbarrières, beperkingen en leerstoornissen kunnen begrijpelijkerwijs allemaal van invloed zijn op je luistervaardigheden. Als het op je werk moeilijk voor je is om goed te kunnen luisteren naar wat je collega’s zeggen, dan kun je bijvoorbeeld naar de hr-afdeling van je werk gaan om te zien of er oplossingen zijn. Praat met je arts als je onlangs gediagnosticeerd bent met een leerstoornis of aandoening of denkt dat je er wellicht eentje hebt. Je arts kan je hulpmiddelen en methoden aanreiken die je nodig hebt om je te kunnen concentreren op het werk en tijdens gesprekken met vrienden en familie. [11]
    • Aandoeningen en leerstoornissen die van invloed kunnen zijn op je luistervaardigheden zijn onder andere spraakstoornissen, ADHD en dyslexie. Deze aandoeningen komen allemaal veel voor en een arts kan je helpen om een diagnose te krijgen en een behandelplan opstellen.
    • Als er sprake is van een taalbarrière op het werk, dan kun je bijvoorbeeld vragen om een tolk of vertaler. Neem contact op met de hr-afdeling van je bedrijf om te zien wat de mogelijkheden zijn.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.133 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie