PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Privacy op internet is niet langer alleen maar een zorg voor criminelen van allerlei pluimage, terroristen en hackers: een internet-identiteit die op straat ligt maakt je een belangrijk doelwit voor identiteitsdiefstal en andere illegale activiteiten. Sommige mensen maken zich ook zorgen over hun privacy vanwege de overheid (en in bepaalde landen met reden!). Als je ervoor wilt zorgen dat je veilig bent en blijft in dit digitale tijdperk, dan kun je dit doen door wat voorzorgsmaatregelen te nemen, bedoeld om je identiteit te verbergen of maskeren.

De basis begrijpen van anoniem internetgebruik

  1. Elke keer als je een website bezoekt zal het je IP-adres opslaan (het adres van je computer op internet), van welke site je bent gekomen, de browser die je gebruikt, je besturingssysteem, hoe lang je op de site blijft en op welke links je klikt.
  2. Deze zoekgeschiedenis wordt gekoppeld aan je IP-adres (en account, als je bent aangemeld). Deze worden verzameld en geanalyseerd om gerichte reclames te laten zien en je zoekresultaten relevanter te maken.
  3. Als je bent ingelogd via je eigen computer op Facebook, Twitter, etc., dan zullen deze netwerken bijhouden wat je zoekt en welke pagina's je bekijkt, als de websites die je bezoekt gebruik maken van social network plugins ("Like"-knoppen, Retweets, etc.).
  4. Dit wordt vooral gebruikt om na te gaan of gebruikers het netwerk gebruiken voor downloads van auteursrechtelijk bescherm materiaal via torrents.
  5. Hoe je ook probeert om de eigen sporen te verbergen, er is altijd wel iets aan informatie die kan worden gebruikt om een profiel van je te maken en je te identificeren. Het doel van het gebruiken van tools om anoniem van internet gebruik te kunnen maken is het reduceren van de beschikbare hoeveelheid gegevens, maar door de aard van internet alleen al, is het onmogelijk om volledig anoniem te zijn.
  6. Het is niet gemakkelijk om anoniem te blijven, en het vereist een zekere hoeveelheid bewuste inspanning. Je zult waarschijnlijk te maken gaan krijgen met een tragere verbinding bij het bekijken van websites, en je zal meer voorbereidingen moeten treffen voor je zelfs maar online gaat. Als je het belangrijk vindt om anoniem te zijn, dan zal je bepaalde offers moeten brengen.
    • Het volgende deel gaat over het voorkomen dat je persoonlijke gegevens worden gekoppeld aan je IP-adres, maar garandeert geen anonimiteit. Om je anonimiteit te vergroten kun je kijken bij de twee secties aan het eind van dit artikel.
    Advertentie
Deel 1
Deel 1 van 3:

Het beschermen van je persoonlijke gegevens

PDF download Pdf downloaden
  1. Zorg dat het e-mailadres geen persoonlijke gegevens bevat, en niet is gekoppeld aan wat voor account dan ook waar jouw persoonlijke gegevens zijn opgeslagen.
    • Kijk op WikiHow voor details over hoe je een wegwerp-emailadres aanmaakt.
  2. De grote zoekmachines zoals Google, Bing, en Yahoo! houden allemaal je zoekacties bij en koppelen deze aan je IP-adres. Gebruik een alternatieve zoekmachine die je zoekacties niet bijhouden, zoals DuckDuckGo of StartPage.
  3. Als je internet meer dan twee weken hebt gebruikt, dan is de kans groot dat je al diverse wachtwoorden hebt om bij te houden. Het kan verleidelijk zijn om steeds hetzelfde wachtwoord te gebruiken, of met kleine variaties om dit eenvoudiger te maken, maar die gewoonte is een enorm veiligheidsrisico. Als er een website met je wachtwoord en e-mail is gekraakt, dan wordt elke site die dezelfde combinatie gebruikt, bedreigd. Een wachtwoordmanager zal de wachtwoorden van de sites waarvoor je je hebt aangemeld onthouden, waardoor je sterkere en zelfs willekeurig gegenereerde wachtwoorden voor elk kunt maken.
    • Kijk op WikiHow voor gedetailleerde instructies over het opzetten van een wachtwoordmanager.
    • Met een wachtwoordmanager hoef je je geen zorgen te maken over het onthouden van je wachtwoorden. Daardoor kun je sterkere wachtwoorden verzinnen die praktisch onmogelijk zijn om te kraken. "Kz2Jh@ds3a$gs*F%7" is een heel wat sterker wachtwoord dan "MyDogName1983".
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Anoniem browsen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als het gaat om anoniem blijven op internet dan worden de zaken al snel technisch. Voor je hier dieper in duikt, helpt het om een basisbegrip te krijgen van een paar algemene termen.
    • Traffic - In netwerktermen betekent dit het verkeer van data van de ene computer naar de andere.
    • Server – Dit is een computer die ergens anders staat en als gastheer optreedt voor het herbergen van bestanden en die verbindingen opzet. Alle websites staan opgeslagen op servers die je kunt bekijken via je webbrowser.
    • Encryptie – Dit is het beschermen van je gegevens die over een netwerk worden verstuurd, door middel van een willekeurig gegenereerde code. Wanneer gegevens worden versleuteld, wordt het door onleesbaar door de unieke code waar alleen jij en de andere server over beschikken. Dit zorgt ervoor dat alles de gegevens worden onderschept, deze niet meer te decoderen is.
    • Proxy – Een proxyserver is een server die is geconfigureerd om netwerkverkeer op te vangen en door te sturen. In wezen geeft een proxyserver de mogelijkheid om ermee een verbinding aan te gaan, waarna deze de verzoeken om bepaalde websites voor jou verstuurt. Het ontvangt vervolgens de gegevens van de websites en stuurt deze daarna weer door naar jou. Dit heeft het bijkomende voordeel dat je IP-adres wordt verborgen voor de website die je bekijkt.
    • VPN - Een VPN is een Virtual Private Network. Dit is een versleutelde verbinding tussen jou en de server. Het wordt van oudsher gebruikt door bedrijven zodat de afstandswerkers vanuit huis een beveiligde verbinding konden maken met het netwerk van het bedrijf/kantoor. Een VPN kun je beschouwen als een tunnel" via het internet, waarmee je een directe verbinding krijgt met een server. [1]
  2. Er zijn duizenden web-based proxy's beschikbaar en die veranderen elke dag. Dit zijn websites die verkeer regelen via een proxyserver. Ze hebben alleen invloed op verkeer dat via die website binnenkomt; open een andere tab in je browser en je bent niet meer anoniem. [2]
    • Gebruik je een web-based proxy, vermijd dan elke site waarvoor je moet inloggen, zoals je Facebook account of bij de bank, omdat je een proxy-site nooit mag vertrouwen.
    • De meeste web-based proxy's kunnen bepaalde inhoud, zoals video, niet tonen.
  3. Een proxyserver is een server die je internetverkeer omleidt. Het voordeel hierbij is dat je IP-adres wordt verborgen voor de sites waarmee je via de proxy een verbinding maakt. Het nadeel is dat je er maar op moet vertrouwen dat de proxy niets kwaadaardigs uithaalt met je verbinding.
    • Er zijn veel verschillende proxy-diensten online beschikbaar, zowel gratis als tegen betaling. Gratis servers worden meestal gefinancierd door reclames.
    • Heb je een proxyserver gevonden waar je een verbinding mee wilt maken, dan zal je browser ingesteld moeten worden om een verbinding met die server te maken. Dit is alleen van invloed op het verkeer dat van je browser afkomstig is (een instant messaging programma zal niet via de proxyserver worden omgeleidt, behalve als deze zo staat ingesteld).
    • Evenals de web-based proxy's, is het beter om niet in te loggen op een beveiligde site, omdat een proxy nooit te vertrouwen is.
    • Gebruik nooit "open" proxy's. Dit zijn proxyservers die open zijn gezet door iemand anders en zijn meestal kwaadaardig of illegaal.
  4. Een virtual private network zal je netwerkverkeer versleutelen, waardoor je privacy toeneemt. Het zal er ook voor zorgen dat het erop lijkt dat al het verkeer oorspronkelijk van de VPN-server afkomstig is, net zoals bij een proxyserver. De meeste VPN's kosten geld, en veel van deze diensten zullen al je internet verkeer nog steeds bijhouden, in overeenstemming met de overheidsregels.
    • Vertrouw er nooit op dat een VPN-bedrijf je gegevens niet zal opslaan, ook als zeggen ze van wel. Geen VPN zal het willen riskeren op platgelegd te worden, alleen maar om een enkele klant te beschermen van een verzoek van een overheid.
  5. Tor is een netwerk die zich gedraagt als meerdere proxies, waarbij je internetverkeer via verschillende servers wordt omgeleid, voor het de gevraagde website of jou computer bereikt. Alleen verkeer dat via de Tor-browser gaat zal anoniem worden, en browsen via de Tor-browser zal een stuk langzamer gaan dat het reguliere surfen op internet.
    • Klik hier voor meer informatie over het gebruiken van Tor. [3]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Anoniemer surfen op internet

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je echt anoniem wilt browsen dan zijn er verscheidene dingen die je eerst moet instellen voor je online gaat. Dit kan lijken op veel gedoe, maar het nemen van de volgende stappen is de enige manier om enigszins anoniem online te kunnen zijn.
    • Deze methode helpt bij het opzetten van je eigen VPN op je eigen, persoonlijke server. Dit is veel veiliger dan je aanmelden voor een VPN-dienst, omdat je niet erop kunt vertrouwen dat een bedrijf veilig omgaat met je gegevens.
  2. Je computer kent veel services die een verbinding maken met internet, en elk daarvan kan je online anonimiteit compromitteren, zonder dat je het door hebt. Windows is vooral onveilig, evenals (in mindere mate) Mac OS X. De eerste stap om echt anoniem te worden is het installeren van Linux in een virtual machine, wat zoiets is als een besturingssysteem binnen een ander besturingssysteem. [4]
    • Een virtuele machine heeft een "muur" om zich heen wat voorkomt dat willekeurig welke gegevens de oversteek kunnen maken naar je daadwerkelijke systeem. Dit is essentieel om te voorkomen dat de handtekening van je fysieke computer zichtbaar is terwijl je online bent.
    • Kijk op WikiHow voor gedetailleerde instructies voor het installeren van Linux op een virtuele machine. Het gehele proces is gratis, maar kan een uur in beslag nemen.
    • TailsOS is één van de meest populaire, op privacy-gerichte Linux-distro's die er te krijgen zijn. Het is erg lichtgewicht en volledig versleuteld.
  3. Dit zal je elke maand geld gaan kosten, maar helpt wel om er zeker van te zijn dat je anoniem gebruik maakt van internet. Het is belangrijk om je aan te melden voor een VPS in een ander land, zodat het verkeer van en naar je VPS niet kan worden gekoppeld aan je IP-adres.
    • Gebruik je VPS om een VPN (Virtual Private Network) te installeren. Dit is nodig om een verbinding te maken met je VPN, en daarmee je eigen IP-adres te maskeren.
    • Kies een VPS-dienst waarmee je kunt betalen zonder dat je identiteit bekend wordt, zoals DarkCoin.
    • Heb je je aangemeld voor een VPS, dan zal je een eigen besturingssysteem op de server moeten installeren. Installeer een van de volgende Linux distributies, zodat je de VPN makkelijk kunt opzetten: Ubuntu, Fedora, CentOS of Debian.
    • Merk op dat je VPS-provider nog steeds een verzoek kan krijgen om VPN te overhandigen aan de overheid, als er een vermoeden is dat er zich illegale zaken afspelen op jouw VPN. Er is niet veel wat je daartegen kunt doen.
  4. Het VPN is dat waarmee je computer een verbinding aangaat om toegang te krijgen tot internet. In essentie zorgt dit ervoor dat het lijkt alsof je vanaf de locatie van de VPS aan het internetten bent, en niet vanuit huis. Daarnaast worden alle gegevens versleuteld die van en naar je VPS worden verstuurd. Deze stap is wat gecompliceerder dan het installeren van een virtueel besturingssysteem. Het is zonder twijfel de belangrijkste stap, echter, dus als je anonimiteit voor jou erg belangrijk is, zorg er dan voor dat je deze stap uitvoert. Deze stappen zijn specifiek voor OpenVPN op Ubuntu, één van de meer betrouwbare, gratis VPN-oplossingen. [5]
    • Log in op het besturingssysteem van je VPS. Dit proces verschilt per VPS-dienst.
    • Ga naar de website van OpenVPN en download het juiste softwarepakket. Er zijn meerdere opties, dus zorg dat je de correcte versie downloadt voor het besturingssysteem van de door jouw gekozen VPS. Je vindt alle beschikbare downloads op openvpn.net/index.php/access-server/download-openvpn-as-sw.html.
    • Open de terminal op je VPS en typ het "dpkg -i openvpnasdebpack.deb" om OpenVPN te installeren. Het commando zal verschillen als gebruik maakt van iets anders dan Ubuntu of Debian.
    • Typ passwd openvpn en stel een nieuw wachtwoord in wanneer daarom wordt gevraagd. Dit wordt het administrator-wachtwoord van je OpenVPN-software.
    • Open de webbrowser op je VPS en voer het adres in dat in de terminal wordt weergegeven. Hiermee open je het OpenVPN control panel. Log in met de gebruikersnaam openvpn en het wachtwoord dat je hebt gemaakt. Ben je voor de eerste keer ingelogd, dan is je VPN klaar om te gebruiken.
  5. Je zal de OpenVPN Connect Client moeten gebruiken om het configuratiebestand te downloaden, welke je nodig hebt voor de verbinding.
    • Vul hetzelfde adres in dat je hebt gebruikt voor de VPS om het admin-paneel te openen, zonder het admin-deel van het adres.
    • Log in met je OpenVPN admin account middels "openvpn" als gebruikersnaam en het wachtwoord dat je eerder hebt aangemaakt.
    • Download client.opvn of client.conf naar je virtuele computer.
  6. Is de VPN geconfigureerd op je VPS, dan zal je de virtuele computer moeten instellen om er een directe verbinding mee te kunnen maken. De volgende instructies zijn voor Ubuntu en Debian, dus het kan nodig zijn om de commando's te wijzigen voor je eigen OS.
    • Open de terminal en typ het volgende: sudo apt-get install network-manager-openvpn-gnome
    • Wacht tot het pakket is gedownload en geïnstalleerd.
    • Open de Network Manager en klik op het tabblad "VPN".
    • Klik op de knop "Import" en selecteer het configuratiebestand dat je hebt gedownload.
    • Bekijk je instellingen. De velden Certificate en Key horen automatisch te zijn ingevuld, en je VPN-adres hoort te verschijnen in het veld Gateway.
    • Klik op "IPV4 Settings" en selecteer "Automatic (VPN) addresses only" uit het menu Methods. Hiermee ben je ervan verzekerd dat al het internetverkeer via de VPN wordt omgeleid.
  7. Op dit punt aangekomen, met je VPS en VPN geconfigureerd en draaiend, browse je met een behoorlijk sterke anonimiteit. Je VPN zal al het verkeer versleutelen van en naar je virtuele machine. Als je nog een stap verder wilt gaan, dan kan de Tor Browser nog een extra beschermingslaag toevoegen, wat wel ten koste gaat van je internetsnelheid. [6]
    • Je kunt de Tor-browser downloaden via torproject.org
    • Het draaien van Tor via je VPN zal het feit dat je Tor gebruikt verbergen voor je ISP (ze zien alleen maar versleuteld VPN-verkeer).
    • Start het installatieprogramma van Tor. De standaardinstelling biedt voldoende bescherming voor de meeste gebruikers.
    • Voor meer gedetailleerde informatie over het gebruik van Tor zijn er artikelen op WikiHow.
  8. Als je erg bezorgd bent over je anonimiteit, verander je VPS-providers dan maandelijks. Dit betekent het opnieuw configureren van OpenVPN, maar dit gaat steeds gemakkelijker naarmate je het vaker doet. Zorg dat je een VPS volledig voor je overschakelt op een nieuwe. [7]
  9. Nu alles is geconfigureerd is de sterkte van je anonimiteit louter afhankelijk van je eigen surfgedrag.
    • Gebruik alternatieve zoekmachines zoals DuckDuckGo of StartPage.
    • Vermijd websites met Javascript. Javascript kan worden gebruikt voor het zichtbaar maken van IP-adressen en je internetverkeer.
    • Verbreek de verbinding met het Tor netwerk wanneer je bestanden gaat openen die je net via Tor hebt gedownload.
    • Download geen torrent-bestanden via het Tor netwerk.
    • Vermijd websites die geen gebruik maken van HTTPS (kijk in de adresbalk of er HTTP of HTTPS staat).
    • Installeer zo min mogelijk browser plugins.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.309 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie