Pdf downloaden Pdf downloaden

Ben jij een acteur die klaar is voor zijn eerste filmrol? Het mag dan misschien doodeng lijken, maar zelfs legendes zoals Kate Winslet en Denzel Washington zijn ergens begonnen. Eerst zul je monologen uit je hoofd moeten leren en een portfolio moeten maken om te laten zien dat je weet hoe het er in de filmwereld aan toe gaat. Vervolgens zul je een casting call voor een film moeten vinden en voor de regisseur moeten optreden. Wil je meer weten over auditeren voor filmrollen? Lees dan snel verder.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je op audities voorbereiden

Pdf downloaden
  1. Op de meeste filmaudities zul je een of meerdere monologen moeten spelen. Dit is de ideale kans om je veelzijdigheid als acteur te laten zien. Kies monologen die bij je persoonlijkheid en acteerstijl passen. Door minimaal drie monologen te bestuderen, ben je altijd voorbereid op casting calls, ook als je last minute gebeld wordt.
    • Kies drie of vier monologen die ieder een eigen stijl hebben. Kies bijvoorbeeld een dramatische monoloog, een komische monoloog enzovoorts. Je wilt de regisseur van de film immers laten zien dat je meer dan één acteerstijl beheerst.
    • Blader monologenboeken door om unieke teksten te vinden die je nog niet eerder gehoord hebt. Voor regisseurs is het namelijk dodelijk saai om keer op keer dezelfde monoloog te horen.
    • Oefen je monologen regelmatig zodat je ze goed kent en ze zonder nadenken kunt spelen.
    • Gebruik een stopwatch om te controleren dat je monoloog niet langer dan twee minuten is. Audities worden vaak erg kort gehouden, waardoor je niet langer dan twee à drie minuten de tijd hebt.
  2. Castingfoto's bepalen vaak of je voor een auditie gevraagd wordt of niet. Gebruik hiervoor een fotograaf met veel ervaring in het schieten van castingfoto's, aangezien deze foto's net iets anders zijn dan een normaal portret. In castingfoto's komt je persoonlijkheid naar voren en worden de fysieke aspecten die jou uniek maken naar voren gebracht.
    • Vraag collega-acteurs of andere mensen uit de filmindustrie om aanbevelingen. Castingfoto's kunnen aardig duur zijn en dus is het fijn als je meteen de juiste fotograaf kiest en in één keer goede foto's hebt.
    • Vraag bij het boeken van een fotograaf voor castingfoto's meteen of er ook een visagist beschikbaar is. Zo niet, overweeg dan zelf iemand in te huren die je gedurende de fotoshoot helpt.
  3. Een demoreel is een videocompilatie van de filmprojecten die je gedaan hebt. Selecteer de scènes voor deze reel zorgvuldig en zorg dat je beste acteerkwaliteiten erin naar voren komen. Je kunt videobewerkingssoftware gebruiken om je eigen demoreel te maken, maar kunt hier ook iemand voor inhuren. Zorg dat het volledige filmpje niet langer dan twee tot drie minuten is.
    • Zorg dat de reel makkelijk te bekijken is. Sommige casting directors zullen je vragen per e-mail een elektronisch bestand te versturen, terwijl anderen liever een dvd ontvangen. Zorg dan ook dat je deze allebei beschikbaar maakt.
    • Heb je nog nooit in een professionele film gespeeld, gebruik dan fragmenten uit toneelstukken waarin je een rol had. Je kunt ook fragmenten van studentenfilms gebruiken.
    • Steeds meer casting directors vragen om een video die aansluit bij het project waarvoor audities gehouden worden. Als je bijvoorbeeld auditie doet voor de rol van een sportcoach, wordt er gevraagd om een filmpje waarin je eenzelfde soort rol speelt.
    • Open je filmpje niet met een introductie of een montage. Laat simpelweg je naam zien en start vervolgens de eerste scène. [1]
    • Bewaar je beste werk niet voor het einde van het filmpje. Casting directors bekijken dagelijks tientallen demoreels. Zorg dat je beste acteerprestaties vooraan je filmpje staan; als dat niet het geval is, zal een casting director namelijk al snel doorgaan naar de volgende kandidaat.
  4. De makkelijkste manier om audities te vinden, is door ze online op te zoeken. Sites die hierbij goed van pas zullen komen zijn Audities.nl, Filmvacatures.nl en Acteursspot.nl. Op theater- en filmscholen worden casting calls vaak op prikborden of websites bekendgemaakt.
    • De meeste audities voor professionele films in Nederland vinden in de Randstad plaats. Wil je meer acteerervaring opdoen, dan kun je echter ook rollen in studentenfilms weten te bemachtigen. Deze worden regelmatig in de Randstad gedraaid, maar ook in andere steden zoals Maastricht, Groningen en Arnhem. Hou voor audities of oproepen Filmvacatures.nl en andere auditiesites in de gaten.
  5. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je cv en sollicitatiebrief, maar ook castingfoto's en een demoreel. Soms wordt je gevraagd dit mee te nemen naar de auditie, terwijl je ze andere keren van tevoren op moet sturen. Let er goed op dat je de juiste papieren opstuurt en laat geen belangrijke gegevens weg. Ontbreekt er iets aan je pakket, dan verkleint dit de kans dat je een rol krijgt aanzienlijk.
  6. Je mag dan verschillende monologen bestudeerd hebben, dat wil nog niet zeggen dat je elke auditie hetzelfde trucje moet uithalen. Hou bij elke auditie rekening met de rol waarvoor je auditie doet en kies monologen die hier goed bij aansluiten. Leer zo nodig een nieuwe monoloog als je denkt dat dit je kansen vergroot.
    • Hou ook bij de kleding die je aantrekt rekening met de rol waarvoor je auditeert. Verschijn niet strak in pak op de auditie, maar zorg dat je outfit bij de rol die je wilt spelen past. Doe je auditie voor een rol als elegante, vrouwelijke directeur van een groot bedrijf, dan zijn een spijkerbroek en sneakers misschien niet de beste keuze.
  7. Na je monoloog wordt je waarschijnlijk gevraagd een fragment uit het script te spelen. Dit doe je spontaan en zonder het script ooit eerder gelezen te hebben. Bij de meeste casting calls weet je al iets over het personage dat je speelt. Hiermee kun je tijdens de cold read rekening houden.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Je tijdens audities van je beste kant laten zien

Pdf downloaden
  1. Zorg dat je zodra je de kamer inloopt oogcontact met de casting director en andere aanwezigen maakt. Sta rechtop, loop niet te snel en kom niet gehaast binnen. Vanaf het moment dat je binnenkomt, word je beoordeeld op basis van je gedrag en aanwezigheid, dus zorg dat je voordat je de deur opendoet nog eens diep ademhaalt en vervolgens rustig de kamer binnenstapt. Je moet namelijk ontspannen en zelfverzekerd overkomen.
  2. Vaak is op de vloer met tape een kruisje gemaakt waarop je plaats kunt nemen. Deze plek bevindt zich vaak een paar meter van de casting director af zodat hij of zij goed kan zien wat je doet. [2]
    • Je hoeft niet de hele auditie op dezelfde plek te blijven staan; het kruisje is slechts een richtlijn. Gebruik de ruimte op een manier die past bij de rol die je speelt.
  3. Als je eenmaal op de juiste plek staat, is het de bedoeling dat je je voorstelt en vertelt wat je gaat doen. Zorg hierbij dat je de casting director aankijkt en zeg bijvoorbeeld: "Goedemorgen, ik ben Felicia Woods en de monoloog die ik voor u ga spelen komt uit Hamlet."
    • Hou je introductie kort, maar krachtig en begin vervolgens aan je monoloog. De meeste audities zijn maar erg kort en dus kun je je tijd beter zo goed mogelijk benutten.
    • Vraag niet hoe de casting director heet en probeer geen gezellig gesprek aan te knopen. Hier is simpelweg geen tijd voor. [3]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je kansen vergroten

Pdf downloaden
  1. Volg cursussen, neem privélessen en grijp elke kans aan om te oefenen. Hiermee vergroot je de kans dat je indruk op een casting director maakt aanzienlijk. Luister naar de feedback die je op audities krijgt en probeer jezelf op basis hiervan te verbeteren. Doe vervolgens nogmaals auditie. Het kan even duren voordat je een rol krijgt, maar elke auditie is een kans om jezelf te laten zien en jezelf te verbeteren. Hoe vaker je auditie doet, hoe makkelijker het bovendien zal worden.
  2. Je kunt je van andere acteurs onderscheiden door specifieke talenten te laten zien die met de rol te maken hebben. Als je bijvoorbeeld kunt zingen, dansen, een instrument kunt bespelen of een bepaalde sport beoefent, val je automatisch op. Wees niet bang om tijdens je auditie in zingen uit te barsten als je denkt dat dit je kansen om een rol te krijgen vergroot.
  3. Dit is een persoon die op zoek gaat naar rollen die bij jouw acteerstijl en ervaring passen, waardoor je dit niet zelf hoeft te doen. Casting directors sturen talent agents vaak omschrijvingen van het type waarnaar ze op zoek zijn. De talent agent stuurt de casting director vervolgens portfolio's door van personen die bij deze omschrijving aansluiten. Een voordeel van talent agents is dat ze vaak veel contacten in de filmindustrie hebben. Hierdoor kom je als je eenmaal wat ervaring hebt opgedaan makkelijker "binnen".
    • Mocht je voor deze manier van werken kiezen, zorg dan wel dat je met iemand samenwerkt die veel ervaring heeft. Er doen namelijk nog weleens verhalen de ronde dat mensen zéggen dat ze talent agents zijn, maar in werkelijkheid geen enkele ervaring en geen contacten in de filmwereld hebben. Een talent agent krijgt vaak een percentage van het salaris van de acteur betaald. Een normaal percentage is ongeveer 10%.
    • Je kunt een talent agent vinden door acteerworkshops te doen of je bij bureaus in te schrijven. Online vind je hier meer informatie over.
  4. Heb je een toneelschooldiploma of heb je vaker in professionele producties gespeeld, dan kun je lid worden van de belangenvereniging voor acteurs. Hier kun je terecht met vragen, maar worden ook audities en workshops aangekondigd. Elk lid krijgt bovendien een ACT-pas, waarmee je korting krijgt bij vele theaters en filmhuizen. [4]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Schrijf je alleen in bij een castingbureau als je zeker weet dat je acteur wilt worden.
  • Zorg dat je altijd iets hebt om op terug te vallen voor het geval je acteercarrière niet van de grond komt. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding of een bijbaan.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 24.721 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie