PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Backgammon is een van de oudste spellen voor twee spelers dat ooit is gemaakt. Het doel van het spel is om al je eigen schijven van het bord te spelen. Je gooit met dobbelstenen om de schijven in de vorm van een hoefijzer te verplaatsen in de richting van het eigen veld, tot je ze allemaal hebt verwijderd. Als je wilt weten hoe je dit opwindende spel kunt spelen, dan zal je eerst moeten leren hoe je het spel moet opstellen. Lees verder bij Stap 1 om het spel binnen een paar minuten klaar te kunnen zetten.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Het opstellen van een regulier backgammonbord

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is belangrijk om de basis te begrijpen van het backgammonbord voor je begint met het plaatsen van de schijven. Dit is wat je moet weten:
    • Het bord heeft 24 smalle driehoeken, ook wel vakken of points genoemd.
    • De driehoeken wisselen van kleur en zijn onderverdeeld in 4 kwadranten van 6 driehoeken elk.
    • Er zijn 4 velden: elke speler heeft een thuisveld of homeboard en een buitenveld of ook wel outerboard.
    • Voor elke speler bevindt het thuisveld zich aan de rechterkant, het dichtst bij de speler.
    • De thuisvelden liggen tegenover elkaar. De buitenvelden, in het linker kwadrant, liggen ook tegenover elkaar.
    • De driehoeken zijn genummerd van 1-24. Het 24e vak is het punt welke het verst verwijderd is van elke speler, aan de kant uiterst links van het thuisveld van de tegenstander, en het eerste vak ligt uiterst rechts in het thuisveld van de speler.
    • De vakken van elke speler zijn genummerd in omgekeerde volgorde. Het 24e vak van de ene speler is het 1e vak van de tegenstander, het 23e vak van de ene speler is het 2e vak van de tegenstander, enzovoort.
  2. Het is gemakkelijker als ieder zijn eigen kant opstelt. Elke speler heeft een eigen kleur schijven. Schijven zijn meestal wit en bruin of zwart en rood, maar het maakt in principe niet uit, zolang de kleuren maar verschillend zijn.
  3. Dit punt is het verst verwijderd van het thuisveld, aan de kant uiterst links van het thuisveld van de tegenstander. Tijdens de opstelling van de schijven, moeten beide spelers altijd zorgen voor een spiegelbeeldige opstelling. Als dat niet gebeurt, kijk dan nogmaals bij de regels.
  4. Het 13e vak zal zich aan dezelfde kant van het veld bevinden als het 24e vak, maar dan aan de rechterkant voor elke speler. Hoewel je de schijven in elke volgorde kan opstellen, helpt het om dit in een logische richting te doen, om de manier waar de schijven zich tijdens het spel over het bord verplaatsen na te doen.
  5. Het achtste punt bevindt zich aan dezelfde kant van het thuisveld van elke speler. Het ligt dichtbij het thuisveld.
  6. Deze schijven bevinden zich dus al in het eigen thuisveld. Vergeet niet dat elke speler eigen nummers heeft voor de vakken, zodat de schijven niet overlappen.
  7. Nu je de basisopstelling hebt afgerond kun je het spel gaan spelen! Hoewel de regels van het spel net wat ingewikkelder zijn dan hier voorgesteld, volgen hier de basisregels nodig om te kunnen beginnen met spelen:
    • Het doel van elke speler is om alle schijven in het thuisveld te krijgen en daarna van het speelbord af. De eerste speler die al zijn/haar schijven van het bord heeft verwijderd, wint het spel.
    • Elke speler gooit twee dobbelstenen tijdens een beurt. Elke dobbelsteen geeft aan middels het aantal ogen hoeveel vakken elke schijf verplaats mag worden.
    • Schijven bewegen altijd in één richting move, vanaf het thuisveld van de tegenstander, via de twee buitenvelden en in het thuisveld van de speler zelf.
    • Schijven kunnen alleen naar open vakken bewegen. Open vakken bevatten geen schijven, schijven van de speler of niet meer dan 1 schijf van de tegenstander. Een speler kan schijven niet naar een vak verplaatsen waar al 2 of meer schijven van de tegenstander staan, omdat dat vak dan al tijdelijk " in bezit is" van de tegenstander.
    • Tegenstanders moeten proberen hun schijven veilig te houden. Om je schijven te beschermen zal je moeten proberen om ze zo te verplaatsen, zodat elk vak tenminste 2 schijven bevat. Is er slechts 1 schijf per vak, dan mag je tegenstander daarop landen en je schijf uit het spel halen (een vak waar een schijf in staat heet ook wel een blot). Je zal met die schijf vanaf het thuisveld moeten beginnen.
    • Als een spel dubbel gooit met de dobbelstenen (een doublet), dan mag elke schijf in totaal viermaal het aantal ogen worden verplaatst. Dus, als je tweemaal een 3 gooit, dan mag je 4 stenen driemaal verplaatsen.
    • Heeft een speler alle schijven in het thuisveld gebracht, dan kan hij/zij beginnen met het "verwijderen" van de schijven uit het spel. Dit heet ook wel het "overbrengen van de blots."
    • Je doet dit door met de dobbelstenen hetzelfde aantal ogen te werpen als de nummers van de vakken waar de schijven zich in bevinden. Heb je 2 schijven in vak 5, bijvoorbeeld, en j e werpt een 5 en een 3, dan kun je 1 schijf overbrengen en vervolgens een schijf uit het 5e vak 3 vakken verplaatsen naar het 2e vak, of nog een schijf overbrengen. Als er in een vak welke overeenkomt met het aantal ogen van een dobbelsteen geen schijf ligt, dan kun je deze richting het 1e vak verplaatsen, maar je zal uiteindelijk nog een 1 moeten gooien om die schijf van het bord te krijgen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Het opstellen van het bord voor andere variaties van backgammon

PDF download Pdf downloaden
  1. Om deze variatie op het spel te spelen plaatst elke speler 2 schijven op zijn 24e vak, 2 schijven op zijn 23e vak, 4 schijven op zijn 13e vak, 3 schijven op zijn 8e vak en 4 schijven op zijn 6e vak. Beschouw dit als het opstellen van een traditioneel spel backgammon, behalve dat je een schijf "leent" van je eigen 13e vak en nog een schijf van je 6e vak. Anders dan de plaatsing zijn de regels verder hetzelfde als van regulier backgammon.
  2. De opstelling van het bord gaat hierbij als volgt: elke speler heeft in totaal maar 3 schijven nodig. Elke speler plaatst een schijf op het 24e, 23e en 22e vak. Hierna ben je al klaar om deze snelle variant van backgammon te gaan spelen. Anders dan het aantal en de positie van de schijven zijn de regels ongewijzigd.
  3. Hierbij plaatst elke speler alle 15 schijven op zijn24e vak. Anders dan deze unieke opstelling zijn de regels gelijk aan die van het gewone backgammon.
  4. De opstelling voor deze versie van het spel is de gemakkelijkste van allemaal! Het spel begint met een "leeg" bord, dus je hoeft niets te doen. Hoewel het eindspel hetzelfde is – alle schijven naar het thuisveld en van het bord spelen, begint het spel met het werpen van de dobbelstenen om het thuisveld van de tegenstander "binnen" te kunnen gaan. In dit spel kan de tegenstander niet een solo-schijf slaan, behalve als hij/zij alle eigen schijven al in het spel heeft gebracht. [1]
    Advertentie


Tips

  • Het is handig om meer details te lezen over het backgammonbord en te kijken naar desbetreffende afbeeldingen om je te helpen bij het opstellen van de schijven.
  • Weet je eenmaal hoe je een backgammonbord moet opstellen, dan kun je verder gaan met leren hoe je het spel kunt spelen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg dat de schijven van beide spelers gespiegeld zijn ten opzichte van elkaar – alle tegenover elkaar gelegen schijven hoor hetzelfde aantal te zijn.
Advertentie

Benodigdheden

  • Backgammonbord
  • 30 schijven in twee verschillende kleuren (15 van elke kleur)
  • Twee dobbelstenen
  • Twee bekers voor het schudden van de dobbelstenen (optioneel: kan ook met de hand)
  • Verdubbelingsdobbelsteen

Over dit artikel

Deze pagina is 9.396 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie