Pdf downloaden Pdf downloaden

Er zijn veel verschillende soorten batterijen, en je kunt ze allemaal testen om te zien of ze zijn opgeladen of niet. Alkalinebatterijen stuiteren als ze minder worden, dus kun je er een op een hard oppervlak laten vallen om te zien of de batterij stuitert of niet. Meet de spanning (en daarmee de lading) exact met een multimeter, voltmeter of batterijtester. Je kunt ook met een multimeter of voltmeter de accu van je auto testen. Tenslotte kun je de batterij van je mobiele telefoon testen met behulp van een app waarmee je een diagnostische scan kunt uitvoeren, of laat je een verkoper van mobiele telefoons de batterij inspecteren.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Een alkalinebatterij testen

Pdf downloaden
  1. Als alkalinebatterijen minder worden, bouwt zich binnenin zinkoxide op, waardoor de batterij makkelijker stuiteren. Deze eenvoudige valproef helpt je bij het bepalen of een batterijen oud begint te worden. Houd de batterij boven een hard, plat oppervlak zoals een tafel of een marmeren aanrecht. Houd de batterij overeind zodat het platte uiteinde naar beneden wijst. [1]
    • Bij AA-, AAA-, C- en D-batterijen houd je de batterij zo vast dat de positieve kant naar boven wijst.
    • Een batterij van 9 V houd je zo dat beide aansluitpunten naar boven en het platte uiteinde naar beneden wijzen.
    • Een houten oppervlak is niet de beste keuze voor deze test. Hout absorbeert meer energie en voorwerpen stuiteren minder goed.
  2. Kijk hoe de batterij zich gedraagt als hij het oppervlak raakt. Een nieuwe batterij zal naar beneden ploffen zonder te stuiteren. Hij kan op zijn kant rollen, maar stuitert niet terug. Een oudere batterij zal meerdere keren stuiteren voordat hij omvalt. Gebruik het gedrag van de batterij om te zien of dit een nieuwe of oude batterij is.
    • Onthoud dat als de batterij stuitert, dit niet betekent dat hij kapot is. Het betekent alleen dat hij ouder is en zijn lading begint te verliezen. [2]
    • Dit is een handige test als je batterijen allemaal door elkaar zijn gehaald en je niet kunt zien welke batterijen voller zijn.
  3. Een lege batterij kan je een beter referentiekader geven voor de batterij die je aan het testen bent. Neem een batterij die niet werkt als je deze in een apparaat plaatst. Laat dan de twee batterijen naast elkaar vallen en vergelijk het stuitergedrag van beide.
    • Wanneer de batterij leeg is, zal deze hoger stuiteren dan een nieuwe. Vergelijk de manier van stuiteren van de twee batterijen om de specifieke conditie van de batterij die je test te bepalen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Een voltmeter gebruiken voor het testen van lithium- en alkalinebatterijen

Pdf downloaden
  1. Voor een exacte meting van de lading van een batterij gebruikt je een voltmeter . Zoek eerst de positieve en negatieve polen op de batterij die je meet. Deze zijn aangegeven op de batterij. [3]
    • Deze methode werkt voor alkaline- en oplaadbare lithiumbatterijen.
    • Op AA-, AAA-, C- en D-batterijen is de negatieve pool de platte kant en heeft de positieve kant een uitsteeksel. Bij een 9 V batterij is de kleinere, afgeronde klem positief en de grotere, zeshoekige klem negatief.
    • Lithiumbatterijen zijn er in vele vormen, dus zoek naar de markeringen op de batterij om de positieve en negatieve polen te bepalen.
    • Je kunt voor deze test ook een multimeter gebruiken, maar zorg ervoor dat je dan wel in aantal volt meet in plaats van in ampère of ohm.
  2. Voltmeters en multimeters meten wissel- en gelijkstroom. Alle batterijen gebruiken gelijkstroom (DC; direct current). Draai de knop aan de voorzijde van je voltmeter naar DC voordat je iets gaat meten. [4]
    • Sommige voltmeters vereisen dat je een maximumniveau kiest voor de stroom die je test. Bij de meeste is de laagste instelling 20 volt. Dit is genoeg voor alle gangbare batterijen, dus stel de meter in op 20 volt, als je een niveau moet kiezen.
  3. Op een voltmeter is de rode draad de positieve. Houd de pen van de positieve draad tegen de positieve pool en de negatieve tegen de negatieve pool van de batterij. [5]
    • Als je de draden door elkaar haalt, zal het de batterij niet beschadigen. Maar de meting zal eerder een negatieve dan een positieve waarde hebben.
    • Gewone huishoudbatterijen zullen je geen schok geven tijdens deze test, dus maak je daar geen zorgen over.
  4. De meter zal binnen enkele seconden een meetwaarde produceren. Gebruik deze om te bepalen of de batterij nog voldoende geladen is of niet.
    • Volledig opgeladen AA-, AAA-, C- en D-batterijen hebben een lading van 1,5 volt. Een 9 V batterij heeft een lading van 9 volt. Als de lading meer dan 1 volt lager is dan waar deze zou moeten zijn, vervang de batterij dan.
    • Een normale lading voor lithium-ionbatterijen is 3,7 volt, maar dit kan variëren. Controleer bij de fabrikant of de batterij volledig is opgeladen.
    • Een 3,7 volt lithium-batterij werkt meestal niet meer bij 3,4 volt, dus laad de batterij op of vervang deze als dit niveau wordt genaderd.
  5. Een belastingtest meet het vermogen van de batterij wanneer deze in gebruik is. De betere multimeters hebben twee belastinginstellingen, 1,5 V en 9 V. Voor een AA-, AAA-, C- of D-batterij stel je de spanningsregelaar in op 1,5 V. Stel het voltage in op 9 V voor een 9 volt-batterij. Houd de zwarte pen tegen het negatieve uiteinde van de batterij en de rode pen tegen het positieve uiteinde om het aantal milliampère van de batterij te testen.
    • Een nieuwe 1,5 V batterij zal vier milliampère aangeven en een nieuwe 9 V zal 25 aangeven. De meetwaarden zoals hieronder geven aan dat de batterij leeg is. Bij 1,2-1,3 V is dit meestal het moment waarop de meeste 1,5 V-batterijen zwak worden.
    • Deze specifieke test zal niet werken op een lithium-ionbatterij, omdat multimeters geen belastinginstellingen hebben voor dergelijke voltages.
  6. Deze apparaten zijn gemakkelijker te gebruiken dan een multimeter, hoewel ze niet zo veel aan kunnen geven als een multimeter. Deze testers hebben een schuif die heen en weer beweegt om zich aan te passen aan de verschillende maten van de batterij. Open de schuif en plaats een AA-, AAA-, C- of D-batterij in de gleuf, waarbij de positieve kant de schuif raakt. Controleer vervolgens het display voor het aflezen van het voltage.
    • Om een batterij van 9 V te testen, hebben sommige meters een aparte poort om de batterij tegenaan te houden voor een meting. Controleer je meter om te zien of die een dergelijke functie heeft.
    • Sommige meters kunnen ook lithium-ionbatterijen testen als ze de vorm hebben van standaard alkalinebatterijen, maar niet als ze een afwijkende vorm hebben.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Een autobatterij controleren

Pdf downloaden
  1. Je hebt meestal geen testapparaat nodig om te zien dat je accu leeg is. Als je de sleutel omdraait of op de startknop drukt, zal je motor helemaal niets doen. Koplampen zullen ook niet aan gaan, en als ze dat wel doen, erg zwak branden. [6]
    • Als je accu bijna leeg is, kan de auto een poging doen, maar zal hij niet goed willen starten. Hoewel dat niet altijd een probleem met de accu is, is dat meestal wel het geval.
  2. Het uitschakelen van de auto voor je de accu gaat testen is veiliger en zal het wat gemakkelijker maken. Als je niet zeker weet waar de accu zich bevindt, raadpleeg dan de gebruikershandleiding van de auto. Til de motorkap op en zoek naar een zwarte rechthoekige doos met positieve (rood) en negatieve (zwarte) aansluitpunten. [7]
    • De accu is mogelijk afgedekt met een plastic kap. Als dat het geval is, raadpleeg dan de handleiding. Je moet waarschijnlijk een paar schroeven losdraaien om de kap te verwijderen.
  3. Zet een van beide apparaten op gelijkspanning als het apparaat digitaal is. Plaats het uiteinde van de zwarte sonde op de negatieve pool en het uiteinde van de rode sonde op de positieve pool. Let op de uitlezing op de multimeter. Het display hoort nu het aantal volt weer te geven. [8]
    • Als de accu een waarde heeft van op of boven 12,45 volt, dan is je batterij nog steeds in goede staat en worden eventuele problemen die je hebt waarschijnlijk veroorzaakt door iets anders.
    • Als je batterij een minder hoge lading aangeeft, zal het je auto niet consequent starten, en is je accu waarschijnlijk aan vervanging toe.
    • Een autobatterijtester zal hetzelfde doen. Het enige wat je hoeft te doen is de zwarte klem op de negatieve pool te plaatsen en de rode klem op de positieve pool.
  4. De meeste winkels in auto-onderdelen en garages zullen je accu wel willen testen om te zien of deze leeg is. Ze hebben zullen je echter wel vaak een nieuwe accu willen verkopen! [9]
    • De meeste garages zullen zelfs een nieuwe batterij voor je plaatsen als je niet weet hoe je dit moet doen.
    • Als je batterij leeg is, kun je hem middels een 'jump-start' wellicht aan de praat krijgen of opladen , om in ieder geval bij de garage te kunnen komen.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Een telefoonbatterij controleren

Pdf downloaden
  1. Download deze app als je hem nog niet op je telefoon hebt staan. Begin een chat met een van de technici, die je begeleidt bij het uitvoeren van een diagnose van je batterij. Het diagnoserapport wordt naar de technicus gestuurd, en die zal je kunnen vertellen hoe gezond je batterij is. [10]
    • Meestal moet je naar Instellingen gaan, dan naar Privacy, en tenslotte naar Analytics. Controleer of 'Share iPhone Analytics' is aangevinkt. Zo niet, druk er dan op om de technicus in staat te stellen je analyserapporten te bekijken.
  2. Download een app die bedoeld is om de gezondheid van je batterij te testen, zoals AccuBattery. Open de app en volg de instructies op het scherm om deze in te stellen. Gebruik dan ten minste een dag lang je telefoon zoals je normaal gesproken zou doen. Open de app na een dag om informatie over de gezondheid van je batterij te bekijken. Je krijgt meer accurate informatie na weken of zelfs maanden gebruik van de app. [11]
    • Je kunt ook programma's van derden gebruiken, zoals Coconut Battery, om een iPhone te testen, maar je moet deze wel op een Mac aansluiten om dit te kunnen doen. [12]
  3. Mobiele telefoonwinkels kunnen een uitgebreide test uitvoeren op de batterij van je telefoon en de prestaties ervan controleren. Voor de iPhone is een Apple Store de beste optie, omdat deze alles heeft wat je nodig hebt om de batterij te laten controleren. Bezoek een winkel die smartphones en batterijen verkoopt om je Android-batterij te laten analyseren. [13]
    • Deze winkels kunnen ook je batterij vervangen als deze niet goed meer werkt. Het kan zijn dat ze het onderdeel moeten bestellen als het niet op voorraad is.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Vermijd geknoei met batterijen. Hoewel het onwaarschijnlijk is, kun je de batterij kortsluiten. Je weet wanneer dat gebeurt omdat de batterij dan opwarmt. Als dit het geval is, neem de accu dan onmiddellijk mee naar buiten en plaats hem op een onbrandbare ondergrond, zoals een betonnen oprit. Zit er niet meer aan totdat hij is afgekoeld.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 32.247 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie