PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Volgens wetenschappers hebben zich in de geschiedenis van de aarde in totaal vijf golven voorgedaan waarin wilde diersoorten volledig zijn uitgestorven, met inbegrip van het uitsterven van de dinosaurussen, en veel onderzoekers denken dat er nu een zesde golf begonnen is. [1] Het verschil zit hem er alleen in dat de belangrijkste veroorzakers van deze nieuwe uitstervingsgolf de mensen zelf zijn, doordat ze bijvoorbeeld de leefomgeving van de wilde dieren verkleinen of beschadigen, te veel jagen, de voedselketen onderbreken en uitheemse soorten binnenbrengen op plaatsen waar die niet thuishoren. Op deze manier raken we niet alleen bepaalde diersoorten voor altijd kwijt, maar uitsterving vormt ook een bedreiging voor bepaalde wetenschappelijke en medische ontwikkelingen die bereikt kunnen worden door het dierenleven te bestuderen en mogelijk komt zelfs onze eigen voedselvoorziening erdoor in de knel (doordat het systeem van natuurlijke bestuiving wordt onderbroken). Dit probleem lijkt misschien zo groot dat je denkt dat je er in je eentje onmogelijk iets aan kunt doen, maar er zijn heel veel kleine dingen die we allemaal kunnen doen om te helpen voorkomen dat bedreigde diersoorten uitgestorven diersoorten worden.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Verander dingen dicht bij huis

PDF download Pdf downloaden
  1. Bedreigde diersoorten kunnen klinken als een ver van je bed-show, maar afhankelijk van waar je woont bestaat de kans dat er bij jou in de buurt ook bedreigde diersoorten voorkomen; dit kunnen zoogdieren of vogels zijn, maar bijvoorbeeld ook insecten.
    • Invasieve plantensoorten die de oorspronkelijke vegetatie overheersen kunnen, in combinatie met invasieve diersoorten die geen bestaande vijanden hebben in de vorm van roofdieren, de oorspronkelijke dierenpopulatie in een bepaald gebied uitroeien. Er bestaat een verschil tussen invasieve en uitheemse soorten: invasieve soorten zijn soorten die leven van inheemse soorten en die oorspronkelijke soorten gaan overheersen. Veel uitheemse planten en dieren kunnen helemaal geen kwaad. Het is zelfs zo dat het grootste deel van de dieren en planten die we eten uitheems zijn.
    • Wanneer je zelf gaat planten of zaaien, kies dan voor planten en bloemen die van nature voorkomen in het gebied waar je gaat planten. Inheemse planten en bloemen trekken makkelijker inheemse vogelsoorten en vlinders en andere insecten aan die misschien bedreigd zijn.
    • Wied invasief onkruid en uitheems planten zodat de plaatselijke soorten beter kunnen groeien.
    • Bouw vogelvoederhuisjes die er speciaal op gericht zijn inheemse soorten aan te trekken.
  2. Stop met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin of moestuin en kies in plaats daarvan voor natuurlijke afschrikmiddelen. Geef plaatselijke met uitsterven bedreigde diersoorten de kans te vechten om te overleven zonder ze onnodig met gif in contact te brengen. De afvloeiing van water kan chemische bestrijdingsmiddelen bovendien ook tot grote afstand van je huis verspreiden, dus het leefgebied dat je op deze manier een plezier zult doen is groter in oppervlakte dan je misschien denkt.
    • "Geïntegreerde plagenbestrijding" is een methode waarbij "natuurlijke" manieren gebruikt worden om plagen en onkruid te bestrijden. Als je bijvoorbeeld last hebt van bladluizen kun je proberen lieveheersbeestjes aan te lokken omdat die bladluizen eten. Mensen die permacultuur beoefenen (en veel andere mensen trouwens ook) gaan uit van het idee dat als je een overschot aan huisjes- en/of naaktslakken in je tuin hebt, het probleem niet het overschot aan slakken is, maar het gebrek aan eenden die de slakken zouden moeten opeten om zo het aantal slakken in je tuin onder controle te houden.
    • Begin ook met het maken van compost en gebruik dit als natuurlijke mest gemaakt met 100% plaatselijke ingrediënten, zodat je niet langer afhankelijk bent van merkproducten uit de winkel die vol zitten met chemische bestanddelen en enorme afstanden hebben moeten afleggen.
  3. Veel mensen dromen van een enorme achtertuin met zo'n groot, maagdelijk groen gazon, maar het feit dat wij mensen een steeds groter deel van de natuurlijke leefomgeving van wilde diersoorten innemen is er een van de hoofdoorzaken van dat zo veel diersoorten bedreigd zijn.
    • Overweeg je tuin te veranderen in een eetbaar landschap. Als je in een land of gebied woont waar het erg droog is, zoals bijvoorbeeld in de Amerikaanse staat Californië, in bepaalde delen van Zuid-Europa of zelfs tijdens een droge zomer in Nederland, kun je er door inheemse planten en/of plantensoorten die goed tegen de droogte kunnen in je tuin te planten voor helpen zorgen dat bepaalde diersoorten makkelijker kunnen overleven.
    • Wanneer het tijd is om te verhuizen, denk dan eerst eens goed na over de hoeveelheid ruimte die je eigenlijk nodig hebt. Houd daarbij ook rekening met de voordelen van minder ruimte (je hoeft in ieder geval minder gras te maaien!) en van het leven in een gebied dat al bebouwd is, in plaats van te verhuizen naar zo'n karakterloze nieuwbouwwijk aan de rand van de stad.
    • Als je niet van plan bent binnenkort te verhuizen, overweeg dan of er geen mogelijkheden zijn om je ecologische voetafdruk in en om je eigen huis te verminderen. Zou je misschien een deel van je grond terug kunnen brengen tot een meer natuurlijke staat – door bijvoorbeeld een deel van het gazon te vervangen door ruimte voor inheemse planten die je vrij laat groeien?
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Vervuiling en klimaatverandering tegengaan

PDF download Pdf downloaden
  1. Steun boeren die chemische bestrijdingsmiddelen vermijden en die erin slagen hun producten op de markt te brengen zonder al te veel brandstof te verbruiken (en dus zonder al te veel vervuiling te veroorzaken). Elke bijdrage, hoe klein ook, om vervuiling tegen te gaan helpt bedreigde diersoorten en je zult er op deze manier bovendien voor helpen zorgen dat organisch verbouwen de sociaal en financieel meest verstandige keuze wordt voor telers.
  2. Als er bij jou in de buurt een kringloopprogramma bestaat, maak er dan zo veel mogelijk gebruik van. En als het nog niet bestaat, probeer dan zelf zo´n programma op te zetten. Zorg dat een zo groot mogelijk deel van je afval niet op de vuilstortplaatsen terechtkomt.
    • Vuilstortplaatsen nemen kostbare ruimte in en bepaalde soorten afval (zoals plastic zakken en flessen) komen onvermijdelijk in de leefgebieden van wilde dieren terecht of eindigen als onderdeel van de enorme hopen vuilnis in zee met alle negatieve gevolgen voor het dierenleven van dien.
    • Koop levensmiddelen en andere producten zo veel mogelijk zonder verpakking. Neem als je boodschappen gaat doen je eigen tassen mee. Op die manier help je mee je eigen afvalproductie te verminderen, en niet te vergeten de vervuiling die het gevolg is van de productie en de distributie van al dat verpakkingsmateriaal. De walvissen en tijgers zullen je er dankbaar voor zijn.
    • Stel aan je buren voor om specifiek gereedschap en huishoudelijke artikelen die jullie zelden gebruiken met elkaar te delen. Er bestaan interessante voorbeelden van mensen die in samenwerken met de bibliotheek bij hen in de buurt een afdeling hebben opgezet waar gereedschap en huishoudelijke artikelen worden uitgeleend.
    • Doneer gebruikt speelgoed, boeken, spelletjes, kleding en dergelijke aan ziekenhuizen, daklozenopvangcentra, kinderdagverblijven of liefdadigheidsorganisaties.
    • Bedenk voordat je iets weggooit of je het niet op een creatieve manier opnieuw zou kunnen gebruiken. Een bloembak gemaakt van een toiletpot is misschien niet direct jouw stijl, maar van die oude versleten keukentafel kun je misschien best een goede werkbank maken.
  3. Ga lopend of op de fiets naar je werk of boodschappen doen. Het is goed voor je lijf en je produceert er geen schadelijke uitlaatgassen mee die de balans van ons toch al zo gevoelige klimaat verstoren. Gebruik als het even kan het openbaar vervoer.
    • Als je toch de auto neemt, rijd dan langzaam. Het aantal door auto's aangereden wilde dieren neemt schrikbarend toe doordat de mens hun natuurlijke leefgebieden steeds vaker overlapt. Bepaalde bedreigde diersoorten zijn bovendien specifiek gevoelig voor het risico van aanrijdingen. [2]
  4. Trek de stekkers van televisies, computers en andere apparatuur uit het stopcontact, omdat dergelijke spullen ook als ze uit staan vaak nog steeds stroom verbruiken. Op die manier voorkom je dat je elektrische apparaten als een "vampier" je stroom opzuigen.
    • Op die manier dring je de vervuiling terug die de leefomgeving van bedreigde soorten beschadigt en je bespaart ook nog eens geld. Geen slechte deal, of wel? Maak er een gewoonte van in je eigen leven en deel die gewoonte met anderen. Zeg tegen anderen dat jij weet hoe ze een paar dollar kunnen besparen terwijl ze tegelijkertijd helpen voorkomen dat de ijsbeer uitsterft.
  5. Draai de kraan dicht terwijl je je tanden poetst en installeer op je toilet, kranen en douchekop waterbesparende hulpmiddelen. Repareer lekkende leidingen en kranen zo snel mogelijk. Zelfs door een kraan die maar een heel klein beetje drupt gaan in de loop der tijd liters water verloren.
    • Maak gebruik van druppelirrigatie of een andere waterbesparend systeem in je tuin. Als het in de buurt waar jij woont is toegestaan, overweeg dan om een zogenaamd "grijswatersysteem" aan te brengen. Een grijswatersysteem zorgt ervoor dat het afvalwater dat afkomstig is van de douches en wasbakken bij je thuis wordt hergebruikt in de tuin. En als je echt fanatiek bent, installeer dan een composttoilet.
    • De toenemende vraag van de mens naar water heeft veranderingen in de zoetwaterecosystemen tot gevolg en die veranderingen gaan verder dan verlaagde waterstanden. Het bouwen van dammen om waterreservoirs te creëren kan tot gevolg hebben dat wilde zalmen niet bij gebieden waar ze kuitschieten kunnen komen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Samenwerken

PDF download Pdf downloaden
  1. Steun natuurgebieden en –reservaten en andere plekken in de natuur die bedreigde diersoorten een veilige plek bieden om te leven. Bezoek die gebieden, geef er geld uit of doe vrijwilligerswerk op één van die plekken.
    • Leer kinderen over de bescherming van bedreigde diersoorten. Veel natuurparken en –gebieden organiseren speciale programma's en rondleidingen voor kinderen.
    • Als je op vakantie gaat, denk dan eens aan de mogelijkheid van ecotoerisme in gebieden waar veel moeite moet worden gedaan om grote aantallen bedreigde diersoorten te beschermen. Op Madagaskar bijvoorbeeld, een eilandnatie ten oosten van het Afrikaanse vasteland met een uniek en kwetsbaar ecosysteem, wonen veel mensen die graag hun bedreigde diersoorten zouden willen beschermen. Steun die mensen financieel zodat ze hun droom werkelijkheid kunnen laten worden. [3]
  2. Als je een natuurgebied bezoekt of gewoon een wandeling maakt in het bos, volg dan de regels en houd het gebied intact door middel van kleine bijdragen: raap je afval op, volg de regels voor het stoken van vuur; laat bloemen, eieren en zelfs stenen en stronken liggen op de plek waar je ze vindt. Neem als souvenir alleen foto's mee en laat behalve je voetstappen niks achter.
  3. Er bestaat een groot aantal binnenlandse en buitenlandse organisaties die zich inzetten voor de bescherming van bedreigde dieren, en de kans bestaat dat je ook een organisatie kunt vinden bij jou in de buurt. Het kan zijn dat hun werk bestaat uit activiteiten die veel verder gaan dan het wieden van onkruid en het planten van inheemse soorten in het plaatselijke natuurreservaat. Word lid, of zet zelf een groep op.
  4. Moedig boeren en eigenaren van grotere stukken grond aan om leefomgevingen voor wilde dieren te creëren en om groepjes oude bomen te laten staan. Als je iemand in een dergelijke situatie kent, vertel hem of haar dan over de mogelijke voordelen daarvan voor de toekomst. Als je niemand kent, word dan lid van een organisatie die boeren en anderen ondersteunt bij het maken van die keuze.
  5. Ze zeggen niet voor niets dat "het krakende wiel de olie krijgt". Als jij gelooft dat bedreigde diersoorten bescherming verdienen, zowel voor zichzelf als voor onszelf, zorg dan dat mensen dat weten. Een vergroot bewustzijn is de eerste stap op weg naar een positieve verandering.
    • Neem contact op met de door jou verkozen volksvertegenwoordigers. Vraag ze om niet alleen wetten te ondersteunen die bedreigde diersoorten in ons eigen land beschermen of die de inspanningen in het buitenland aanmoedigen, maar die daarnaast ook maatregelen tegen vervuiling en klimaatverandering tegengaan.
    • Zeg het voort binnen je gemeenschap. Help met het maken van flyers. Praat erover op school, in de bibliotheek of in het buurtcentrum. Help mensen op een vriendelijke maar resolute manier om het grotere verband te zien: hoe de kleine dingen die we doen (of die we niet doen) van invloed zijn op het systeem als geheel en ook op het fenomeen bedreigde diersoorten. Vertel ze hoe het verlies van soorten een kaartenhuiseffect heeft waar ze op de een of andere manier ook zelf het slachtoffer van zullen worden, en dat het er dan niet alleen maar om gaat welke dieren ze wel en niet in de dierentuin kunnen blijven zien...
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.899 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie