Pdf downloaden Pdf downloaden

Als de bekleding van een bloedvat beschadigd raakt, zal het bloed een prop gaan vormen - bloedplaatjes gaan samenklonteren om de wand van het bloedvat af te sluiten, en het lichaam gaat stofjes vrijmaken om stollingsfactoren te activeren. Normaal gesproken is dit een gezonde reactie die overmatig bloeden voorkomt terwijl het lichaam en de bloedsomloop zichzelf herstellen, en de prop lost vanzelf weer op zodra de wond is genezen. Af en toe lost een bloedprop echter niet op, of ontstaat er een bloedprop terwijl dat niet nodig is. In die gevallen kan de bloedprop de doorbloeding gedeeltelijk of geheel blokkeren, waardoor een levensbedreigende situatie kan ontstaan.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Symptomen van een bloedprop herkennen

Pdf downloaden
  1. De symptomen van een bloedprop verschillen, afhankelijk van waar de prop zich in het lichaam bevindt. Als de slagader die zorgt voor de bloedtoevoer naar de darmen wordt getroffen, is een van de symptomen meestal hevige, ondraaglijke buikpijn. Daarnaast kun je last krijgen van de volgende symptomen:
    • Overgeven. Een bloedprop in de buik kan de maagwand irriteren, waarop het lichaam reageert met overgeven.
    • Diarree. Als er niet voldoende bloed naar de darmen gaat, kan dat het functioneren van het spijsverteringssysteem aantasten en dat leidt vaak tot diarree.
    • Bloed in de ontlasting. Als de bekleding van het spijsverteringsstelsel geïrriteerd raakt, kan dat bloedingen veroorzaken. Daardoor kun je bloed in je ontlasting krijgen.
  2. Een bloedprop die zich vormt in de armen of benen kan de bloedstroom in de richting van het hart blokkeren. Ook kan het een ontsteking van de ader veroorzaken. Misschien krijg je plotseling hevige pijn, veroorzaakt door zuurstoftekort vanwege een verminderde doorbloeding. Daarnaast kun je last hebben van de volgende symptomen:
    • Zwelling. Als een ader geblokkeerd raakt gaat zich vloeistof ophopen en kan de plek waar de prop zich bevindt gaan opzwellen.
    • Gevoeligheid. Naast (of in plaats van) scherpe pijn kun je ook een zeurend gevoel krijgen op de plek van de prop. Dit komt door de ontsteking van de ader.
    • Verkleuring. De bloedprop blokkeert de bloedtoevoer, dus de huid van je arm of been kan bleek worden.
    • Een warm gevoel. Door de ontsteking zal je lichaam meer bloed naar de aangedane plek proberen te stuwen. Het bloed is warm omdat het uit het binnenste van je lichaam komt, waardoor je een warm gevoel kunt krijgen in je arm of been.
  3. De hersenen sturen zowat alle lichaamsfuncties aan. Als een bloedprop de bloedstroom naar de hersenen blokkeert, kan dat je zicht, spraak en zo ongeveer alle andere functies van je lichaam aantasten. Daardoor kun je last krijgen van:
    • Visuele verstoringen
    • Zwakte
    • Verlamming
    • Stuipen
    • Moeite met praten
    • Een beroerte
  4. Als je een bloedprop in je hart hebt, kan dat een onregelmatig hartritme veroorzaken, en de bloedstroom blokkeren. Dit kan leiden tot pijn op de borst (die kan uitstralen naar de linkerarm), ademtekort en zweten.
    • Een bloedprop in het hart kan levensbedreigende problemen veroorzaken, zoals een hartaanval.
  5. Net als een bloedprop in het hart, kan een bloedprop in de longen hevige, scherpe pijn veroorzaken. Daarnaast kun je de volgende dingen ervaren:
    • Een snelle hartslag. Het hart compenseert door sneller te gaan slaan, zodat het lichaam voldoende bloed krijgt. Daardoor stijgt je hartslag.
    • Bloed ophoesten. Een bloedprop kan de longen irriteren, waardoor ze gaan bloeden. Je kunt bloed ophoesten.
    • Ademtekort. Een bloedprop kan de luchtstroom in de longen blokkeren, waardoor je moeilijk kunt ademen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Begrijpen wat de oorzaken van bloedproppen zijn

Pdf downloaden
  1. Bloedproppen worden soms zonder enige aanleiding gevormd, maar bepaalde aandoeningen en situaties vergroten het risico erop. Een voorbeeld hiervan is verminderde mobiliteit. Als je lang op bed moet liggen, of lang met je armen of benen over elkaar zit, wordt het risico op bloedproppen groter, vooral in je armen en benen.
    • Lange vluchten of autoritten waarbij je langdurig stilzit, vergroten het risico op de vorming van bloedproppen in de aderen.
  2. Omdat de baarmoeder van zwangere vrouwen groeit, stroomt het bloed minder snel terug naar het hart. Dit kan het risico op de vorming van bloedproppen vergroten, vooral in de benen en het bekken. Vrouwen die net bevallen zijn hebben ook nog een verhoogd risico.
  3. Je hebt voldoende water nodig in je lichaam om de bloedsomloop effectief te laten werken. Als je uitgedroogd bent, stroomt je bloed langzamer, waardoor het lichaam eerder bloedproppen kan vormen.
  4. Oestrogeen en progesteron kunnen stollingsfactoren vergroten, waardoor je een groter risico op bloedproppen hebt. Hormonale anticonceptie (zoals de pil) en hormoontherapie bevatten beide deze hormonen.
  5. Een infuus is een lichaamsvreemd voorwerp. Als een infuus in een ader wordt gestoken, kan dat de bloedsomloop veranderen, waardoor proppen kunnen ontstaan.
  6. Bepaalde aandoeningen kunnen de wand van de blaas irriteren, wat bloedingen veroorzaakt en waardoor bloedproppen kunnen ontstaan, die uitgeplast worden. Deze aandoeningen zijn onder andere:
    • Kanker
    • Leveraandoeningen
    • Nierziektes
  7. Als het lichaam gewond is, door een ongeluk of een chirurgische ingreep, kan dat leiden tot overmatige bloedingen (en bloedproppen). Daarnaast moeten veel mensen langere tijd stilliggen na een operatie of ongeluk, waardoor het risico op bloedproppen ook toeneemt.
  8. Mensen die veel te zwaar zijn, hebben vaak een te hoog cholesterol. Daardoor vernauwen de aderen en kunnen zich bloedproppen vormen.
  9. Roken veroorzaakt plaque in de bloedvaten, die daardoor vernauwen, en waardoor bloedproppen kunnen ontstaan.
  10. Als je iemand in je familie of jijzelf last heeft van een stollingsafwijking, heb je een verhoogd risico op bloedproppen. Stollingsafwijkingen kunnen zorgen dat de bloedvaten vernauwd raken, waardoor bloedproppen ontstaan.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Bloedproppen diagnosticeren

Pdf downloaden
  1. Zodra je symptomen van een bloedprop hebt, moet je meteen medische hulp inschakelen. Bloedproppen kunnen levensbedreigend zijn.
  2. Je arts zou vragen moeten stellen over je symptomen, je leefstijl, je persoonlijke gezondheidsgeschiedenis en die van je familie. Beantwoord deze vragen zo gedetailleerd mogelijk, zodat je snel een accurate diagnose krijgt.
  3. Je arts zou je helemaal moeten onderzoeken, en naar tekenen of symptomen zoeken die kunnen wijzen op bloedproppen.
  4. Afhankelijk van je symptomen zal je huisarts waarschijnlijk een algemeen bloedonderzoek willen laten uitvoeren. Daarnaast kan hij/zij de volgende dingen aanbevelen:
    • Echo. Met een echo kan de arts de aanwezigheid van bloedproppen in de aderen opsporen.
    • Venografie. Bij venografie wordt een contrastvloeistof in een ader van de hand of voet gespoten. Met fluoroscopie kan de arts dan de stroom van de vloeistof volgen, en kijken of er bloedproppen zitten.
    • Arteriografie. Bij arteriografie wordt een contrastvloeistof in een slagader gespoten. Net als bij venografie kan de arts de stroom van de vloeistof volgen en bevestigen of er ergens een bloedprop zit.
  5. Als je arts vermoedt dat je een bloedprop in je longen hebt (ook wel bekend als longembolie), kan hij/zij een beeldvormend onderzoek of longscintigrafie laten doen. Dit kunnen de volgende dingen zijn:
    • Röntgenfoto van de borstkas. Op een röntgenfoto kunnen bloedproppen niet worden aangetoond. Maar je kunt er wel andere aandoeningen op zien die door de bloedprop zijn veroorzaakt, en waardoor je pijn op de borst of ademtekort hebt.
    • ECG. Een ECG is een pijnloos onderzoek. Het legt de activiteit van het hart vast, waarbij afwijkingen die met longembolie in verband worden gebracht kunnen worden aangetoond.
    • CT-scan. Bij een CT-scan wordt een contrastvloeistof in een ader gespoten, en worden de longen gescand op tekenen van bloedproppen.
    • Longscintigrafie. Longscintigrafie is een onderzoek waarbij met behulp van een chemische stof de lucht in de longen wordt geanalyseerd. Dit wordt dan vergeleken met de bloedstroom in de aderen, om de aanwezigheid van longembolie te kunnen aantonen.
  6. Als alle onderzoeken zijn uitgevoerd, zou je arts de diagnose moeten kunnen stellen zodat je weet wat voor soort bloedprop je hebt. De behandeling is afhankelijk van het soort prop, en de plek waar deze zich bevindt. Bekende soorten bloedproppen zijn:
    • Trombus. Een trombus is een bloedprop die zich in de aderen of slagaderen vormt.
    • Embolus. Een embolus is een trombus die vanuit de bloedstroom naar een andere plek is verplaatst.
    • Diep veneuze trombose. Dit is een bekende en gevaarlijke bloedprop, die meestal in de grote ader van het been ontstaat (maar ook wel in de arm, het bekken of andere delen van het lichaam). Het blokkeert de bloedstroom, en veroorzaakt pijn en zwelling.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Medische behandeling van een bloedprop

Pdf downloaden
  1. Bloedproppen zijn levensbedreigend, dus medisch ingrijpen is noodzakelijk om ze zo snel mogelijk op te lossen.
  2. Anticoagulantia zijn medicijnen die het vormen van bloedproppen tegengaan. Er bestaan verschillende soorten, zoals:
    • Enoxaparine. Enoxaparine is een middel dat geïnjecteerd wordt om het bloed onmiddellijk te verdunnen. De dosering is meestal 40 mg, geïnjecteerd in een vet deel van het lichaam zoals de arm of buik.
    • Acenocoumarol. Acenocoumarol is een bloedverdunnende pil. De dosering is afhankelijk van de patiënt. Je huisarts moet de stolling van het bloed controleren om de juiste dosering te bepalen.
    • Heparine. Heparine is een bloedverdunner die in de aderen wordt gespoten om de vorming van bloedproppen tegen te gaan. De dosering is afhankelijk van de omstandigheden; je arts moet bloedonderzoeken doen om de juiste dosering te bepalen.
  3. Trombolytica zijn medicijnen die de fibrinestrengen, die de bloedproppen bij elkaar houden, oplossen. De dosering is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en de richtlijnen van het ziekenhuis. Overleg met je huisarts wat voor jou de juiste dosering is.
  4. Als medicijnen niet voldoende zijn om de bloedprop op te lossen, moet je misschien geopereerd worden. Er zijn twee soorten operaties die hiervoor geschikt zijn:
    • Hartkatheterisatie. Bij een bloedprop in het hart wordt een hartkatheterisatie uitgevoerd. Er wordt een ballonnetje ingebracht om de blokkade te verwijderen, waarna er een stent wordt geplaatst om de betreffende ader open te houden. De druk van de ballon en de stent zorgen dat de bloedprop in kleinere stukken uiteenvalt, waardoor de bloedstroom weer hersteld wordt.
    • Trombolyse. Een trombolyse is een chirurgische ingreep waarbij een sterk werkende stof wordt ingespoten in het bloedvat om de bloedprop op te lossen.
    • Trombectomie. Een trombectomie is de chirurgische verwijdering van de bloedprop zelf. Het wordt vaak gedaan als trombolyse niet werkt, of als een levensbedreigende situatie onmiddellijk ingrijpen vereist.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Aanpassingen maken aan je dieet en leefstijl

Pdf downloaden
  1. Onderzoek suggereert dat regelmatige aërobe beweging de vorming van bloedproppen kan voorkomen en bestaande bloedproppen zelfs kan verhelpen. Probeer 45 minuten per dag te wandelen, fietsen, roeien, rennen, zwemmen of touwtjespringen - als je maar in beweging bent.
  2. Door uitdroging wordt het bloed dikker en raken je bloedvaten beschadigd. Zorg dat je voldoende water drinkt, want als je goed gehydrateerd bent kun je de vorming van bloedproppen voorkomen.
  3. Nattokinase is een enzym dat fibrine afbreekt, waardoor je de vorming van bloedproppen kunt voorkomen, en bloedproppen die er al zitten kunt oplossen. Nattokinase zit in natto (een Japans voedingsmiddel gemaakt van gefermenteerde sojabonen), gefermenteerde zwarte bonen, gefermenteerde garnalenpasta en tempeh.
  4. Rutine valt een enzym aan dat verantwoordelijk is voor de vorming van bloedproppen. Het zit in appels, sinaasappels, citroenen, grapefruits, limoenen, boekweit, uien en thee. Neem een van deze fruitsoorten als toetje na elke maaltijd, of verwerk ze in de maaltijd zelf.
  5. Bromelaïne zorgt dat je lichaam plasmine kan aanmaken, wat helpt om de fibrine die de bloedproppen samenhoudt op te lossen. Bromelaïne zit alleen in ananas. Als je een verhoogd risico op bloedproppen hebt, probeer dan ananas te eten als toetje na zo veel mogelijk maaltijden.
  6. Knoflook belemmert de productie van tromboxaan, wat bloedproppen kan veroorzaken. Het bevat ook ajoen en adenosine, wat helpt om bloedproppen te voorkomen en op te lossen.
    • Uien bevatten ook adenosine, dus probeer die ook veel te eten.
  7. Te veel eiwitten (vooral rood vlees en zuivel) lijkt de vorming van bloedproppen te stimuleren. Probeer in plaats daarvan veel vis te eten. De omega3-vetzuren verlagen je cholesterol, verdunnen het bloed en verminderen het samenklonten ervan.
    • Eet voor het beste resultaat vooral zalm, tonijn, haring, makreel en sardines.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je denkt dat je een bloedprop hebt, wacht dan niet af. Schakel onmiddellijk medische hulp in, want het kan levensbedreigend zijn.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.919 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie