PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Sinds de uitvinding van kant en klare babyvoeding, flesjes en sterilisatie-apparaten is borstvoeding heel snel verdwenen uit onze maatschappij. Verloskundigen en kinderartsen zijn nog altijd een voorstander van borstvoeding gedurende het eerste levensjaar, omdat het alle noodzakelijke voedingsstoffen voor je baby bevat, en precies is toegesneden op het spijsverteringssysteem van je baby. In de moedermelk zitten ook allerlei antistoffen die moeder heeft opgebouwd; bovendien kan borstvoeding de moeder helpen haar oude gewicht weer sneller terug te krijgen. Als je aan borstvoeding wilt beginnen, volg dan deze stappen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Voed bij voorkeur in een gemakkelijke stoel, ligstoel of bank; waar je maar lekker rustig kunt zitten. Houd een grote fles water of een snack in de buurt voor het geval je als kersverse moeder opeens honger krijgt. Je voedingsplek staat bij voorkeur vlak bij het bedje of wiegje, zodat je je kindje zo snel mogelijk kan voeden.
    • Het hangt er maar van af hoe de omstandigheden zijn en hoe je er zelf tegenover staat: sommige vrouwen voeden gerust in het openbaar, en anderen trekken zich bij voorkeur even lekker rustig terug.
  2. Een voedings-bh of T-shirt maakt het soms gemakkelijker om in het openbaar te voeden, als je je daar goed bij voelt. Maar over het algemeen werkt elk doodgewoon prettig draagbaar, zacht bloesje dat je kunt openknopen prima om je kindje toegang te geven tot je borsten. Hoe meer huidconctact je baby met je heeft, des te enthousiaster zal hij zijn, dus er is echt geen reden om tig lagen kleding aan te hebben.
  3. Informeer zo vroeg mogelijk bij een lactatiekundige, kraamverzorgster of consultatiebureau; dat kan van te voren of direct als je baby geboren is; misschien kun je zelfs meedoen aan een borstvoedingsklasje. Op deze manier ben je ontspannen en voorbereid op de dag dat je kindje geboren wordt – en reken maar dat hij dan meteen trek heeft!
  4. Een speentje werkt ongetwijfeld prima om je baby te kalmeren, maar maakt het waarschijnlijk moeilijker voor jou om borstvoeding te geven. Om je baby te leren aan jouw borst te drinken in plaats van op een fopspeen te sabbelen, kun je hem de eerste 3 tot 4 weken beter geen speentje geven. Tegen die tijd is hij wel aan de borstvoeding gewend. Er zijn ook wel redenen te bedenken om wel direct een speentje te geven; zoek zelf meer informatie om uit te zoeken wat het beste past bij jou en jouw baby.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Voeden

PDF download Pdf downloaden
  1. Pasgeboren baby’s moeten normaal gesproken elke twee tot drie uur gevoed worden, en slapen eens per etmaal 5 uur achter elkaar. Begin met de baby overdag elke paar uur wakker te maken voor de voeding, zodat hij eraan went dat de lange slaapperiode ’s nachts is. Het verschilt per baby hoe lang het voeden per keer duurt. Laat je kindje zelf beslissen of het klaar is met de eerste borst. Het is goed om te weten dat je borsten natuurlijke antibacteriële eigenschappen hebben, je hoeft dus niet elke keer voor het voeden je handen en borsten te wassen. Je borsten hebben Montgomery-klieren (de kleine bultjes in de tepelhof) die de tepel vrij houden van bacteriën.
    • Als je net bevallen bent kun je je kindje het beste binnen twee uur na de geboorte aanleggen. Je wilt dat hij zo gauw mogelijk aan de borstvoeding gewend raakt.
  2. Bij het voeden is de beste plek voor je baby: in jouw armen, tegen jouw lichaam aan, buik-aan-buik. Je kunt het beste rechtop zitten, een beetje achterover geleund, zo dat je een prettige en ontspannen houding hebt. Als je in elkaar gedoken zit of voorover leunt is de houding voor jouzelf ongemakkelijk en misschien zelfs pijnlijk, en voor je baby wordt het lastiger om ‘aan te koppelen’. Leg je baby zelf liever niet op een kussen, maar een kussen op jouw schoot om je arm te ondersteunen is een goed idee.
    • Leg een kussen achter je rug om je baby makkelijker te kunnen vasthouden.
  3. Er zijn verschillende manieren om je baby te ondersteunen tijdens het voeden: de madonnahouding, rechtop, of rugby houding. Wat je ook kiest, zorg dat je kindje rechtuit ligt; als het ware een rechte lijn vormt van oor en schouder naar heup. Houd de baby dicht tegen je aan zo dat zijn borstkas tegen de jouwe aanligt en hij recht vooruit kijkt of een beetje naar boven.
    • Als je je baby dicht tegen je aanhoudt hoef je vanzelf niet te veel voorover te leunen.
  4. Dit kun je doen als je baby zijn mondje wijd open doet, de tepel ligt dan in feite direct al op zijn tongetje. Als hij niet vanzelf zijn mondje open doet, kun je hem aanmoedigen door zachtjes zijn mondje aan te raken. Houd hem dicht tegen je aan door druk uit te oefenen op zijn ruggetje, niet op zijn hoofdje. Als hij toehapt moet het niet voelen als knijpen maar als trekken.
    • Met je ene hand ondersteun je zijn ruggetje, de andere hand ligt op je borst.
  5. Sommige baby’s zijn efficiënter dan andere, sommige vinden het gewoon fijn om langer aan de borst te zijn. Sommige baby’s hebben geen behoefte aan de tweede borst, dat hangt ervan af hoeveel melk de moeder heeft. Onthoud gewoon dat je de volgende keer met de andere borst begint. Let op ritmische, regelmatige zuig- en slikgeluidjes, zo weet je dat je baby goed aanligt.
    • Als je baby bij je drinkt moet het voelen als zachtjes trekken, niet als knijpen of bijten.
    • Als je baby aan één kant uitgedronken is, moet je hem niet met kracht lostrekken. Als je met je vinger het mondje een beetje openmaakt laat hij vanzelf los.
  6. Dit hoeft niet perse altijd. Het hangt ervan af hoeveel lucht de baby door zijn neusje binnen heeft gekregen terwijl hij lag te drinken. Als je baby zich overstrekt, pieperig is of er ongemakkelijk bij ligt heeft hij er misschien behoefte aan een boertje te laten. Probeer het op één van deze manieren:
    • Houd je baby rechtop tegen je schouder met zijn gezichtje over je schouder naar achteren gericht, en gebruik één hand om zijn hoofdje en nekje te ondersteunen. Wrijf vrij stevig over zijn ruggetje met een vlakke hand zodat de ingeslikte lucht naar boven komt.
    • Houd hem op schoot en laat hem voorover leunen met je handpalm onder zijn borst en je vingers onder zijn nek en kin. Masseer zijn buikje met je ene hand en klop met je andere hand zachtjes op zijn rug.
    • Leg je baby op schoot met zijn hoofdje iets hoger dan zijn buikje. Klop zachtjes op zijn rug tot het boertje komt.
    • Een slaap- en voedingsritme opbouwen. Een pasgeboren baby doet niet veel meer dan eten en slapen. Of je baby genoeg voeding krijgt kun je merken aan de natte en vieze luiers: 8 – 10 per dag. Hoewel dit allemaal veel tijd kost en je niet zo geweldig veel gelegenheid hebt om met je baby te spelen, geeft het je wel de kans om een beetje achterstallige rust in te halen waaraan je zo’n behoefte hebt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Gezond blijven tijdens de borstvoedingsperiode

PDF download Pdf downloaden
  1. Een ongezond eetpatroon kan slecht zijn voor de gezondheid van de moeder. De meeste voedingsstoffen worden omgezet in moedermelk en de moeder zelf krijgt in feite de restjes. Veel moeders gaan gewoon door met de voedingssupplementen en vitamines die ze tijdens de zwangerschap gebruikten. Je kunt ook multivitamines slikken om gezond te blijven. Eet veel groente, fruit en granen, en kies liever voor eten met een hoge voedingswaarde dan voor vette fastfoodproducten.
    • Ook al wil je het extra gewicht er liefst zo snel mogelijk weer af hebben, dit is NIET de tijd om extreem te gaan lijnen. Je zou toch niet willen dat je baby te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt!
  2. Als je gezond wilt blijven en voldoende melk aanmaken om je baby ook gezond te houden, moet je ervoor zorgen dat je voldoende vocht binnen krijgt. Drink minstens acht keer per dag een glas water, en maak er een gewoonte van ook vruchtensap, melk of andere gezonde dranken aan je eetpatroon toe te voegen.
  3. Amerikaanse kinderartsen hebben vastgesteld dat de gemiddelde vrouw gerust een of twee glazen bier of wijn per dag kan drinken tijdens de borstvoedingsperiode (natuurlijk niet TIJDENS het voeden). Maar ze bevelen wel aan dat je na het gebruiken van alcohol minstens twee uur moet wachten voor je je kindje weer borstvoeding geeft.
    • Wat je ook kunt doen is van tevoren kolven als je weet dat je gaat drinken en een tijdje geen borstvoeding kunt geven.
  4. Roken kan niet alleen de hoeveelheid borstvoeding verminderen, het verandert ook de smaak van je moedermelk waardoor het minder lekker wordt voor je baby. En dat is wel het laatste wat je wilt. Als je borstvoeding geeft moeten de sigaretten de deur uit!
  5. Hoewel je met een aantal medicijnen rustig borstvoeding kan geven, moet je goed met je arts overleggen om zeker te weten dat de medicijnen die jij gebruikt of gaat gebruiken wel met borstvoeding gecombineerd kunnen worden.
    Advertentie

Tips

  • Voorzichtig je borst masseren om er een paar druppels melk uit te drukken kan je baby stimuleren als hij een beetje slaperig is.
  • Trek je kindje nooit met kracht van je borst af als hij aan het drinken is; daarvan krijg je pijnlijke of ontstoken tepels. Steek liever voorzichtig een (schone) vinger in zijn mondhoek om het vacuüm op te heffen.
  • Huilen is meestal het laatste signaal dat baby honger heeft. Wacht niet tot hij huilt voor je gaat voeden. De meeste baby’s gaan eerst mauwen, roepen, hun lippen bevochtigen of worden onrustig als teken dat ze aan hun volgende maaltijd toe zijn. Baby’s die borstvoeding krijgen tonen vaak een zoekreflex als ze trek krijgen.
  • Moedermelk wordt naar behoefte en op vraag aangemaakt. Hoe meer baby drinkt, des te meer melk zal er worden aangemaakt.
  • Blijf kalm en heb vertrouwen. Al sinds het begin der tijden geven vrouwen borstvoeding.
  • Bevroren moedermelk kun je ontdooien door warm water langs het flesje te laten lopen, of het de dag daarvoor in de koelkast te zetten. ONTDOOI GEEN MOEDERMELK IN DE MAGNETRON, daardoor gaan de unieke voordelen van moedermelk verloren.
  • Als je last krijgt van pijnlijke tepels kun je proberen de baby anders aan te leggen. Let goed op hoe hij toehapt: het is de bedoeling dat de tepel zover mogelijk naar binnen gaat. Als baby na het voeden loslaat, moet de tepel er mooi rond uitzien, net zo als hij naar binnen ging.
  • Begin niet met vaste voeding voordat de baby ongeveer zes maanden is, zelfs als je moeder of schoonmoeder beweren dat je kindje iets anders moet hebben. Je kinderarts of het consultatiebureau geven je goede en de meest moderne adviezen over wat je kindje nodig heeft.
  • Zachtjes baby’s wangetje aanraken met je vinger of met je tepel wekt de zoekreflex op en zorgt ervoor dat baby zich naar je tepel toedraait en toehapt.
  • Gebruik geen vitamine-zalfje (dat je voor het voeden moet afwassen) voor je pijnlijke tepels. Er zijn diverse producten met lanoline in de handel die speciaal ontwikkeld zijn voor borstvoeding, die niet schadelijk zijn voor de baby en die je dus gewoon kunt laten zitten tijdens het voeden.
  • Vertrouw op je instinct en geef je baby het beste van jezelf.
  • Gekolfde melk kun je tot 3 maanden in een luchtdicht bakje of flesje in de vriezer bewaren ; in de koelkast maximaal 8 dagen.
  • Kolven kan ook helpen de melkproductie te verhogen. Als je het kolfapparaat maar kort nodig hebt om de productie te verhogen, kun je proberen een kolfapparaat te huren bij een ziekenhuis of kruisvereniging. Je kunt er ook een zelf kopen. Kolfapparaten zijn er in allerlei kwaliteiten. Het is dus slim een lactatiekundige of andere voedende moeders te raadplegen voor je tot koop overgaat.
  • Het verschonen van de luier kan helpen je baby wakker genoeg te maken om goed te drinken.
  • Als je het prettig vindt kun je een zoog-doek of een katoenen luier gebruiken als je in gezelschap gaat voeden. Begin klein, met alleen familie of goede vrienden, om eraan te wennen; later kun je in openbare ruimtes voeden als je baby trek krijgt. Naarmate jij en je baby handiger worden met voeden, zul je leren hoe je met je gewone kleren aan decent kunt voeden en zul je minder behoefte hebben aan een zoog-doek.
  • Ontdooide melk kun je het beste eerst even schudden.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Baby’s die borstvoeding krijgen hebben ongeveer 8 tot 10 natte luiers per dag.
  • Baby’s die borstvoeding krijgen hebben vier of meer keer per dag zachte gelige ontlasting.
  • Wees voorzichtig met alcoholische dranken als je borstvoeding geeft.
  • Als je medicijnen moet gebruiken tijdens je borstvoedingsperiode, bespreek dat dan eerst met je huisarts of je lactatiekundige, zodat je zeker weet dat het niet schadelijk is voor je moedermelk. Sommige medicijnen verminderen de melkproductie, en andere komen via de moedermelk bij je kindje terecht.
  • Neem contact op met je huisarts, verloskundige of consultatiebureau als:
    • je baby na het voeden onrustig blijft
    • je baby niet voldoende plast of poept
    • je borsten ontstoken zijn, bij tepelkloven of bloedende tepels; het kan zijn dat je baby niet goed toehapt of het kan een teken zijn van ernstiger problemen zoals borstontsteking.
    • je baby niet aankomt
    • huid of nageltjes van je baby er gelig uitzien
Advertentie

Wat je nodig hebt

  • katoenen luiers of handdoeken voor de boertjes
  • goed passende voedings-bh (die koop je pas na de geboorte want je hebt van tevoren geen idee welke maat je nodig zult hebben)
  • geduld en doorzettingsvermogen
  • een lactatiekundige waar je vertrouwen in hebt en die je liefst vóór de geboorte al eens gesproken hebt; en die bereid is naar jou toe te komen in het ziekenhuis of bij je thuis als er problemen zijn. Als je niemand weet kun je in het ziekenhuis, bij je verloskundige of bij het consultatiebureau vragen om een adres bij jou in de buurt.

Over dit artikel

Deze pagina is 4.335 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie