PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Composteren is een van de eenvoudigste manieren om iets goeds te doen voor het milieu. Ondanks dat gooien we onze etensresten en tuinafval vaak weg en komen ze op de vuilnisbelt terecht. De meeste mensen realiseren zich niet dat 30% van ons gft-afval gecomposteerd kan worden. [1] Ondanks dat percentage zegt duurzaamheidsexpert Kathryn Kellogg dat als er één ding is dat we kunnen doen om de aarde te redden, dat composteren is. Wil je minder etensresten weggooien en duurzamer gaan leven? Lees dan onderstaande eenvoudige stappen om je eigen composthoop te maken.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Etensresten verzamelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je etensresten begint te verzamelen moet je weten of je ze voor een persoonlijke composthoop gebruikt of ze voor een collectief composteerprogramma bedoeld zijn. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken, want collectieve composterprogramma’s accepteren meer etensresten dan je thuis voor je eigen composthoop kunt gebruiken. [2]
    • Voor een collectief composteerprogramma kun je vaak alle biologisch afbreekbare etensresten verzamelen, waaronder vlees en zuivel.
  2. Zet een kleine compostbak in of in de buurt van je keuken neer. Kies voor een bak die gemakkelijk te vullen is, naar de composthoop te verplaatsen is en schoon te houden is. Overweeg een kleine plastic bak te gebruiken (er zijn grappige kleine vuilnisemmers met een deksel te koop) of gebruik iets simpels als een keramische kom waar je een schotel op legt. [3]
    • Zet de kleine compostbak op een plek waar je er gemakkelijk bij kunt, zodat jij en je familieleden aangemoedigd worden om hem te gebruiken.
  3. De beste etensresten om voor je composthoop te gebruiken zijn resten fruit en groente, want die worden snel afgebroken en trekken geen knaagdieren en insecten aan, zoals dat bij dierlijke producten wel het geval is. Gebruik alle resten fruit en groente, waaronder gekookte resten. [4]
  4. Alle dierlijke producten die in de keuken gebruikt worden kunnen verzameld worden voor collectieve composteerprogramma’s, maar er zijn slechts enkele dierlijke producten die je voor je eigen composthoop kunt gebruiken. Eén van de weinige dierlijke producten die je kunt gebruiken zijn eierschalen, want die voegen calcium aan de compost toe en helpen je planten zo om te groeien. [5]
  5. Er zijn verschillende biologisch afbreekbare producten die je thuis niet kunt composteren om gezondheidsredenen, hygiënische redenen en omdat ze niet afgebroken worden. Dit zijn onder andere:
    • Vlees en vleesresten
    • Botten
    • Vis en visgraten
    • Olie en vet
    • Dierlijke en menselijke uitwerpselen (behalve mest van herbivoren als konijnen en paarden)
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Een composthoop in je tuin maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Je composthoop mag zich niet te dicht bij je huis bevinden, zodat je geen last hebt van eventuele vieze luchtjes en de knaagdieren die op de composthoop afkomen niet je huis binnenkomen. De composthoop kan zich in de zon of de schaduw bevinden, maar weet dat compost op een zonnige plek sneller afgebroken wordt en je waarschijnlijk meer water moet toevoegen. Zorg er ook voor dat de composthoop zich op een plek bevindt waar je ruimte hebt om de compost te keren. [6]
    • Je kunt het beste geen composthoop maken op een plek met aarde op enkele meters van je planten of op je terras, zodat je de composthoop gemakkelijk kunt keren en verplaatsen.
  2. Als je een snelle en gemakkelijke manier wilt om te beginnen met composteren, dan kun je bij bouwmarkten verschillende bakken en vaten kopen. Bij sommige gemeenten kun je ook compostvaten kopen. Een compostvat is een zwarte plastic koker met een deksel en een open onderkant. Compostvaten zijn meestal goedkoop, gemakkelijk neer te zetten en je kunt ze direct gebruiken.
    • Zwarte plastic compostvaten hebben stevige wanden en beschermen de compost ook tegen knaagdieren en andere dieren die in je composthoop willen kruipen. Compostbakken die van boven open zijn en bakken met drie wanden bieden deze bescherming niet.
  3. Als je een compostbak met een bepaalde vorm of grootte wilt, dan kun je zelf gemakkelijk je eigen compostbak maken. De meeste zelfgemaakte compostbakken hebben een houten structuur en wanden van hout of kippengaas. Probeer de compostbak afhankelijk van je behoeften een inhoud van ten minste een kubieke meter te geven, want dan krijg je een aanzienlijke hoeveelheid compost terwijl de compostbak niet al te veel ruimte inneemt.
    • Een compostbak met een inhoud van een kubieke meter is een meter lang, breed en hoog.
  4. De meeste compostbakken houden alle compost bij elkaar en houden knaagdieren en andere dieren weg, maar je kunt ook gewoon een composthoop op de grond maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een speciale plek waar je je tuinafval en etensresten kwijt kunt. [7]
    • Met een compostbak is het proces netter en kun je dieren weghouden als je etensresten composteert, maar een eenvoudige composthoop kun je gemakkelijker en sneller keren en onderhouden.
  5. Als je je eigen composthoop hebt, kun je zelf compost maken en gebruiken, maar je kunt je etensresten nog steeds goed gebruiken door ze in een gemeenschappelijke compostbak te doen die door de gemeente geleegd wordt. Er zijn een aantal gemeentes met een eigen composteerprogramma, waarbij etensresten verzameld worden en op grote schaal gecomposteerd worden. [8]
    • Door je gft-afval in een compostbak te doen verspil je het niet en bespaar je een hoop ruimte in je biobak of de gemeenschappelijke afvalcontainer.
    • Neem contact op met je gemeente om te zien of ze tuinafval ophalen om te composteren.
    • Sommige gemeenten verkopen compostvaten zodat je zelf kunt composteren en er zijn ook gemeenten waar je compost op kunt halen om in je tuin te gebruiken. Kijk op de website van je gemeente om te zien hoe dit bij jouw gemeente geregeld is.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Je compostbak vullen

PDF download Pdf downloaden
  1. Leg om te beginnen met je composthoop bladeren en ander droog tuinafval neer. Idealiter is deze laag enkele centimeters dik en geeft hij je composthoop een goede, solide basis.
    • Als je geen bruin materiaal hebt om te gebruiken, dan kun je nog steeds beginnen met je composthoop. Je kunt tevens een dunne laag tuinaarde of compost gebruiken om een composthoop te maken, zodat de compost blootgesteld wordt aan de juiste bacteriën.
  2. Groene materialen bevatten veel stikstof en worden gebruikt om je compost op te laten warmen. Perfecte materialen die je composthoop opwarmen zijn onder andere jong onkruid (voordat het zaadjes verspreidt), smeerwortelbladeren, duizendblad en gemaaid gras. Andere groene materialen die erg geschikt zijn voor je composthoop zijn fruit en groenten of resten daarvan, koffieprut, theebladeren (inclusief theezakjes zonder het nietje) en kippen-, kalkoen-, koeien- en paardenmest.
    • Druk geen grote hoeveelheden groen materiaal in je compostbak, want dan kan er al snel een zuurstoftekort ontstaan. De goede bacteriën krijgen dan niet genoeg zuurstof om te kunnen leven en je compostmateriaal af te kunnen breken.
  3. Bruine materialen bevatten veel koolstofdioxide en fungeren als de ‘vezels’ van je compost. Bruine materialen zijn onder andere herfstbladeren, dode planten en onkruid, zaagsel, stro, oude bloemen (inclusief droogbloemen zonder het plastic en schuim) en hooi.
  4. Andere materialen die gecomposteerd kunnen worden zijn onder andere vellen keukenpapier, papieren zakken, katoenen kleding (in stukken gescheurd), eierschalen en haar (van mensen, honden, katten, etc.). Gebruik echter niet te veel van deze materialen.
  5. De ideale composthoop bevat drie delen bruin materiaal op een deel groen materiaal of evenveel van beide soorten materialen, afhankelijk van wat je bij de hand hebt. Deze materialen moeten in aanraking met elkaar komen en moeten in dunne lagen van slechts enkele centimeters dik in de compostbak gestopt worden. [9]
  6. Als je etensresten in je compostbak wilt doen, dan moet je voorzichtig zijn dat je geen dieren en insecten aantrekt en dat de composthoop niet gaat stinken. Om deze problemen te voorkomen dek je de compostbak af met een deksel of leg je direct een laag tuinafval op de etensresten.
    • Als je geen tuinafval of plantenmateriaal hebt, stop de etensresten dan onder de bovenste laag materiaal in de compostbak.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

De composthoop onderhouden

PDF download Pdf downloaden
  1. Om biologisch afbreekbare materialen snel af te laten breken moeten ze vochtig zijn. De gemakkelijkste manier om je compost vochtig te maken is om wat water op de lagen te gieten wanneer je de compostbak vult. Maak de composthoop nat en voeg natte groene materialen toe als de compost droog lijkt te zijn. Voeg echter droge bruine materialen toe als de composthoop te nat lijkt te zijn. [10]
    • Als het droog weer is, vul je compostemmer dan met water iedere keer dat je hem leeggooit op de composthoop. Dit helpt om je compost vochtiger te maken.
    • De composthoop moet net zo vochtig zijn als een uitgewrongen spons.
  2. Om te zorgen dat het materiaal sneller afgebroken wordt versnipper je bladeren en ander tuinafval en plet je eierschalen. Het duurt langer voordat grotere stukken afgebroken worden, dus door dit te doen heb je sneller compost.
  3. De composthoop moet warm zijn, zodat de bacteriën gedijen en het organische materiaal afbreken dat je verzameld hebt. Door de compost af te dekken met zwart vliesdoek of ander zwart materiaal wanneer het koud is zal de composthoop opwarmen.
    • De temperatuur van de composthoop is erg belangrijk en geeft aan hoe actief de bacteriën zijn en hoe snel de compost afgebroken wordt. De eenvoudigste manier om de temperatuur in de composthoop te controleren is om te voelen met je hand. Als de composthoop warm of heet is, dan worden alle materialen afgebroken zoals het hoort. Als de composthoop ongeveer zo warm is als de lucht eromheen, dan zijn de bacteriën minder actief en moet je meer materialen toevoegen die veel stikstof bevatten, ofwel groene materialen.
    • Door de compostbak af te dekken ziet je composthoop er ook netter uit.
  4. Verplaats materiaal van de buitenrand naar het midden van de composthoop en van boven naar onderen. Haal klonten en grote stukken uit elkaar. Als je nog materiaal aan de composthoop toevoegt, maak dan gebruik van de mogelijkheid om de compost te keren en goed te mengen terwijl je nieuw materiaal toevoegt.
    • Je kunt de composthoop keren met een riek en de hele hoop naar een vrije plek verplaatsen. Meng al het materiaal en doe het terug in de compostbak. Door de composthoop op deze manier te mengen wordt het materiaal blootgesteld aan de lucht, wat ervoor zorgt om het sneller af te laten breken.
    • Je kunt tevens een hulpmiddel kopen dat speciaal bedoeld is om compost te mengen. Dit hulpmiddel is een stok met aan het ene uiteinde een handvat en mengtanden aan het andere uiteinde. Schuif de tanden in de composthoop en draai het handvat dan om alles te mengen.
  5. Het is een goed idee om je compost regelmatig te mengen, vooral als je etensresten toevoegt die kunnen gaan stinken als je ze niet mengt. Het keren van de composthoop helpt om de groei van de juiste bacteriën te stimuleren en zorgt ervoor dat het materiaal fijn en zoet ruikt en sneller afgebroken wordt.
  6. Op een bepaald punt moet je stoppen met het toevoegen van materiaal aan de composthoop zodat het composteerproces afgerond kan worden. Je zult het weten wanneer je compost klaar voor gebruik is, want dan is het niet langer warm en heeft het een gelijkmatige diepbruine kleur. [11]
    • Het duurt meestal zo’n twee tot drie maanden voordat compost klaar is, afhankelijk van de weersomstandigheden en de samenstelling van je composthoop.
    • Erg verse compost kan helpen bij het kweken van planten, maar kan ook stikstof uit de aarde halen omdat het nog niet volledig afgebroken is. Als je denkt dat je compost nog niet helemaal klaar is, laat hem dan nog wat langer in de compostbak liggen of verspreid de compost door je tuin en laat hem enkele weken liggen voordat je iets plant.
  7. Als alles goed gaat, dan zul je uiteindelijk een laag goede compost onderin je compostbak zien liggen. Haal deze laag uit de bak en verspreid het over je plantenbedden of meng het met de aarde.
    • Je kunt de compost zeven met een grove zeef of je handen, of een riek gebruiken om alle grote stukken te verwijderen die nog niet volledig afgebroken zijn.
    • Composteren is een bijna magisch en snel proces. Als je begint met een kubieke meter goed materiaal, het materiaal vochtig houdt en een keer in de week keert, dan kun je meerdere keren per jaar een grote hoeveelheid compost maken.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Veelgemaakte fouten voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Sommige mensen die een composthoop maken beginnen zich zorgen te maken wanneer ze hun composthoop keren en merken dat het materiaal in het midden warm is. Materiaal dat zo snel mogelijk afgebroken wordt warmt op, al is dit niet strikt noodzakelijk. Als je een goed mengsel gemaakt hebt, dan merk je wellicht dat het in het midden erg warm is en kan er op een koude ochtend zelfs stoom van de composthoop komen. Dit is een goed teken.
  2. Er zijn enkele soorten tuinafval die je op je composthoop kunt gooien maar die erg langzaam afgebroken worden, zoals stevige takken, twijgjes, en takken en bladeren die van een heg afkomstig zijn. Het kan een goed idee zijn om ze apart te composteren omdat het langer duurt voordat ze afgebroken zijn, vooral als het koud weer is.
    • Versnipper grote stukken indien mogelijk om ze sneller af te laten breken.
  3. Je kunt onkruid in je compostbak doen, maar er is een kans dat je zo het onkruid door je tuin verspreidt. Als je zeker weet dat het onkruid nog niet uitgebloeid is, dan kun je het prima composteren. Als het onkruid wel uitgebloeid is, dan is het veiligste wat je kunt doen om het in je biobak te doen in plaats van in je compostbak. [12]
  4. Theoretisch gezien is het mogelijk om hondenpoep te composteren, maar dit mag alleen gebeuren onder speciale omstandigheden in gemeenschappelijke compostbakken die hiervoor aangewezen zijn. Meestal staan deze in parken. Gebruik deze compost niet in je moestuin. Vraag je gemeente om meer informatie en vraag of er meer van deze bakken geplaatst kunnen worden in parken en langs routes waar honden uitgelaten worden.
    • Mest van dieren die vlees eten mag je nooit op je composthoop gooien. De mest van plantetende dieren is erg geschikt voor een composthoop, maar de mest van varkens, honden, katten en andere carnivoren en omnivoren kan je compost en planten besmetten met door voedsel overgedragen ziekten.
  5. Er zijn tegenwoordig verschillende etensverpakkingen die composteerbaar zijn. Ze vergaan echter alleen als ze langere tijd in een speciale industriële composteermachine gestopt worden. Ze worden niet goed afgebroken in een gewone compostbak voor thuis, omdat de temperatuur in een compostbak niet hoog genoeg is.
    Advertentie

Tips

  • Denk erover om een compostbak te delen met je buren als je in een flat of appartementencomplex woont.
  • Om sneller te composteren kun je wormen in je compostbak doen. Dit zijn speciale wormen die je online kunt kopen. Als je echter een compostvat met een open onderkant gebruikt, dan zullen er waarschijnlijk vanzelf wormen in je composthoop kruipen.
  • Je kunt tevens compostthee maken van je compost. Dit is een soort kunstmest die je kunt maken door een kleine hoeveelheid compost onder water te zetten, de compost een week of twee te laten weken, de vloeistof eruit te zeven en je planten dan water te geven met de vloeistof. [13]
Advertentie

Benodigdheden

  • Plek voor je composthoop
  • Compostbak of -vat
  • Etensresten, tuinafval en andere materialen om te composteren
  • Riek of ander gereedschap om de composthoop te keren

Over dit artikel

Deze pagina is 9.970 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie