Pdf downloaden Pdf downloaden

Woningbrand is een ernstig risico. Veel dodelijke slachtoffers vallen bij nachtelijke branden in huizen die ofwel geen rookmelder hebben of waar een rookmelder is geïnstalleerd die niet goed functioneert. Als je je rookmelders goed onderhoudt, kun je de kans op overlijden bij een woningbrand aanzienlijk verkleinen. Lees meer over hoe je je rookmelders moet onderhouden, om je leven en eigendommen te beschermen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De batterij vervangen in draadloze detectoren

Pdf downloaden
  1. Als je de nieuwe batterijen verkeerd plaatst of het verkeerde type gebruikt, zal je rookmelder niet meer werken. Zorg er altijd voor dat je het juiste type batterij gebruikt en dat je de batterijen op de juiste manier installeert, om er zeker van te zijn dat de melder zal werken.
    • Detectoren die draaien op lithiumbatterijen, gaan tien jaar mee. Over het algemeen kun je de batterij niet vervangen, maar moet je de hele melder vervangen als de levensduur van tien jaar verstreken is.
    • Veel detectoren draaien op een 9 V batterij. Sommige draaien echter op een ander type.
    • Gebruik batterijen van hoge kwaliteit die lang meegaan. Oplaadbare batterijen of batterijen van lage kwaliteit kunnen ervoor zorgen dat je rookmelders niet goed of helemaal niet werken.
  2. Je zult je rookdetector van zijn bevestiging aan het plafond moeten halen. Als je rookdetector is aangesloten op de netstroom, dan moet je eerst de stroom uitschakelen via de zekeringkast.
    • De methode die je gebruikt om je rookmelder uit de bevestiging te halen, hangt af van het model.
    • De meeste rookmelders worden verwijderd door de melder van de bevestiging af te draaien of te schuiven.
    • Bij sommige rookmelders hoef je niet de hele melder te verwijderen. Bij deze modellen hoef je alleen het gedeelte te verwijderen dat de interne componenten en de batterij bedekt.
    • Niet alle bekabelde rookmelders hebben een reservebatterij.
  3. Om bij de batterij te komen, moet je het klepje verwijderen dat het batterijvak afdekt. Waar de batterij zich precies bevindt en hoe hij is vastgemaakt, verschilt van model tot model. In het algemeen kun je, zodra je het deksel van de melder verwijderd hebt, zonder problemen zien waar de batterij zich bevindt.
    • De plaats van dit klepje zal van model tot model verschillen, en sommige kunnen met een schroef of een andere bevestiging vastgezet zijn.
    • De meeste afdekplaten schuiven van de rookmelder af.
    • Verwijder de oude batterij(en).
    • Zorg ervoor dat je de nieuwe batterijen correct installeert. Controleer of de negatieve en positieve polen overeenkomen met de labels op de rookmelder.
    • Sluit het batterijdeksel.
    • Raadpleeg de handleiding van de rookmelder als je problemen hebt met het vinden of verwijderen van de batterij. Als je geen fysieke kopie van de handleiding hebt, kun je deze misschien online vinden op de website van de fabrikant.
  4. Voordat je de rookdetector opnieuw installeert, moet je controleren of de batterijen goed werken. Zoek hiertoe de knop op je rookmelder waarmee je de batterijen kunt testen.
    • De plaats van de testknop zal variëren.
    • Bij de meeste testknoppen moet je de knop een paar seconden indrukken om de test te starten.
    • Als de test slaagt, zal het alarm afgaan.
  5. Als het alarm niet afgaat tijdens de test van de batterijen, moet je ze opnieuw controleren. Installeer je rookmelder nooit opnieuw voordat hij deze batterijtest heeft doorstaan en je zeker weet dat hij goed functioneert. [1]
    • Controleer of de batterijen correct zijn geïnstalleerd. Controleer of de positieve en negatieve polen overeenkomen met de juiste polen in de rookmelder.
    • Als de batterijen correct geplaatst zijn, maar de test is mislukt, vervang dan de batterijen en probeer het opnieuw met nieuwe.
    • Als de nieuwe batterijen niet werken, is je detector misschien aan vervanging toe. Je kunt contact opnemen met de fabrikant, aangezien die de melder kan vervangen als deze nog onder de garantie valt.
    • Sommige melders hebben een led-lampje dat aangeeft of de melder goed werkt. Over het algemeen geeft een groen lampje aan dat het alarm goed werkt, een rood lampje geeft aan dat er een probleem is.
  6. Als je de handleiding nog hebt, bekijk dan de informatie om je model rookmelder beter te begrijpen en goed te onderhouden.
    • Het kan van model tot model verschillen waar de batterij zich bevindt en hoe je erbij komt.
    • In de handleiding kan ook staan welk type batterij voor je rookmelder nodig is.
    • Gooi de handleiding niet weg. Bewaar hem op een plaats waar je hem veilig kunt opbergen en er toch bij kunt wanneer dat nodig is.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een nieuwe batterij installeren voor bekabelde detectoren

Pdf downloaden
  1. Bekabelde rookmelders zijn rechtstreeks aangesloten op de stroomvoorziening van je huis (oftewel het lichtnet). [2] De batterij in deze melders is bedoeld om het alarm van stroom te voorzien in het geval van een stroomstoring. Om de stroom naar je bekabelde rookmelder af te sluiten, moet je de juiste groep (de stroomonderbreker) in de verdeelinstallatie van je huis omzetten. Hiermee schakel je het circuit in of uit.
    • Veel huizen zullen een groep specifiek voor rookmelders hebben gemarkeerd. Als de stroomonderbrekers echter geen label hebben en je niet kunt bepalen op welk circuit je rookmelder zit, kun je ook de hoofdschakelaar omzetten om alle stroom in je huis af te sluiten, inclusief die van de rookmelder.
    • Bekabelde rookmelders hebben vaak een klein groen lampje dat aangeeft dat de melder stroom van het lichtnet ontvangt. Als dit lampje uitgaat, weet je dat de stroom naar de rookmelder is afgesloten.
    • Het lijkt misschien overdreven om de stroom naar je bedrade rookmelder af te sluiten, maar deze extra voorzorgsmaatregel voorkomt onbedoelde schokken. Dit kan vooral belangrijk zijn wanneer je te maken hebt met oude of erg vieze rookmelders.
  2. Afhankelijk van het soort rookmelder in je huis, zijn er veel verschillende manieren waarop je het deksel van je melder kunt verwijderen. Deze deksels zitten relatief eenvoudig vast, dus met enig proberen zou je in staat moeten zijn om het deksel er binnen een paar minuten af te krijgen, hoewel een handleiding dit makkelijker zou kunnen maken. Enkele veel voorkomende deksels zijn:
    • Drukslot-deksels. Deze deksels hebben meestal een klein, plastic klemmetje dat alleen kan worden geopend door op een specifiek punt te drukken dat op je rookmelder is aangegeven. Zoek naar een pijl die aangeeft op welk punt je moet drukken, en maak vervolgens met een dunne schroevendraaier of pen het klemmetje los.
    • Draaislot-deksels. Om deze los te maken moet je het deksel draaien (meestal tegen de wijzers van de klok in), of in sommige gevallen, naar boven duwen en draaien. Houd de rookmelder vast als je een dergelijk deksel verwijdert. Als het deksel eenmaal los is gedraaid, valt het naar beneden.
    • Vastgeklemde deksels. Deze worden op hun plaats gehouden doordat ze tegen worden gehouden middels een plastic vergrendelingsmechanisme aan de binnenkant van de detector. Deze deksels kunnen vaak worden losgewrikt met je vingers, waarbij je een stevige, matig-lichte druk uitoefent. [3]
  3. Over het algemeen gebruiken de meeste rookmelders een 9-voltbatterij voor de stroomvoorziening, hoewel je altijd de aanwijzingen in de handleiding van je rookmelder moet volgen. Verzeker je ervan dat de batterij nieuw is, zodat hij de volledige tienjarige levensduur van de meeste huishoudelijke rookmelders meegaat. [4]
    • Je kunt met een viltstift aan de binnenkant van het deksel schrijven op welke datum je de batterij hebt vervangen. Als je dan vergeet wanneer je de batterij voor het laatst hebt vervangen, kun je dat gemakkelijk achterhalen door de binnenkant van het deksel te controleren.
  4. Bevestig het deksel weer volgens de tegenovergestelde procedure zoals die om het deksel van je rookmelder te verwijderen. Dit zal waarschijnlijk inhouden dat je het deksel met de klok mee draait of erop drukt totdat de klem-/drukvergrendeling vastklikt. Daarna moet je de stroomtoevoer weer herstellen door dezelfde stroomonderbreker weer in te schakelen die je eerder hebt uitgeschakeld. Als het deksel er eenmaal op zit, volg dan de handleiding van je rookmelder om de batterij te testen.
    • De meeste rookmelders hebben een knop in het midden van het deksel. Om je rookdetector te testen, hoef je in veel gevallen alleen maar vijf seconden op deze knop te drukken. Je zou een snerpend geluid moeten horen als je batterij goed en correct geïnstalleerd is.
    • Als je merkt dat, hoe je je batterij ook in je rookmelder plaatst, de melder nog steeds geen testgeluid geeft, probeer dan een andere batterij. Als deze batterij niet werkt, moet je misschien een nieuwe rookmelder installeren. [5]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Begrijpen waarom rookmelders nodig zijn

Pdf downloaden
  1. Door een rookmelder te installeren en deze in werkende staat te houden, vergroot je je kansen om je eigendommen en leven te redden in geval van brand. Zonder goed functionerende rookmelder, neem je een onnodig risico. [6]
    • Je vergroot je kans op materiële schade met 57%, door het ontbreken van een werkende rookmelder.
    • De kans op letsel neemt met 26% toe als je rookmelder niet werkt.
    • Als je geen rookmelder hebt, is de kans op overlijden bij brand vier keer groter.
    • Rookmelders zijn niet aanwezig bij drie van de vijf sterfgevallen door een huisbrand.
    • Een goed werkende rookmelder vermindert de kans op overlijden bij een woningbrand met 50%.
  2. Er zijn twee hoofdtypen rookmelders, die beide op verschillende manieren brand detecteren. Het wordt aanbevolen dat je beide typen in je huis installeert, of een model vindt dat beide functies heeft. [7]
    • De twee soorten rookmelders zijn foto-elektrische melders en melders op basis van ionisatie.
    • Foto-elektrische melders gebruiken licht om rook te detecteren, terwijl ionisatiemelders stralingssensoren gebruiken om rook te registreren. [8]
    • Sommige rookmelders combineren zowel foto-elektrische functies als ionisatie in één melder.
    • Er zijn speciale rookmelders voor slechthorenden. Deze maken meestal gebruik van een helder, knipperend stroboscooplicht in plaats van een akoestisch alarm.
    • Bepaalde rookmelders kunnen met elkaar communiceren. Als er één afgaat, zullen alle rookmelders alarm slaan.
  3. Een rookmelder is een goede investering, en veel typen rookmelders zijn betaalbaar. Als je oude rookmelders moet vervangen of nieuwe rookmelders moet installeren, kun je door van tevoren de prijs te kennen, de juiste keuze maken qua budget. [9]
    • Ionisatie- of foto-elektrische melders beginnen meestal rond de €10.
    • Modellen die zowel ionisatie als foto-elektrische detectoren bevatten beginnen bij €25.
    • Sommige detectors hebben een microprocessor, voor betere en snellere detectie, en beginnen bij €30.
    • Goede draadloze rookmelders kun je krijgen vanaf €40.
  4. Je hebt misschien rookmelders in je huis geïnstalleerd, maar het kan zijn dat ze niet op de ideale plaats zitten. Door je rookmelders strategisch te plaatsen, zal hun functionaliteit toenemen, waardoor ze je bij brand eerder kunnen waarschuwen.
    • Installeer ten minste één rookmelder per verdieping in je huis. [10]
    • In elke slaapkamer moet een rookmelder worden geïnstalleerd.
    • Gangen die naar slaapkamers leiden, moeten ook een eigen rookmelder hebben.
    • De meeste rookmelders moeten aan het plafond worden geplaatst, omdat rook opstijgt. Als dit geen optie is, plaats de melder dan zo hoog mogelijk aan de muur.
    • Elke rookmelder met vaste bedrading moet door een professionele elektricien worden geïnstalleerd, om onjuiste installatie te voorkomen.
  5. Het installeren van een rookmelder is slechts de eerste stap naar brandveiligheid. Je moet je rookmelder goed onderhouden om er zeker van te zijn dat je erdoor beschermd bent. Controleer de apparatuur regelmatig en vervang de batterijen om je bescherming te garanderen. [11] [12]
    • Voor elke standaard detector die op 9 V batterijen draait, test je maandelijks, en vervang je de batterij jaarlijks. Vervang de detector elke tien jaar.
    • Voor een detector op batterijen met een lange levensduur test je het alarm maandelijks en vervang je de detector volgens de instructies van de fabrikant. De meeste van deze zijn gebouwd om tien jaar mee te gaan.
    • Een detector die rechtstreeks op het elektriciteitsnet van je huis is aangesloten, test je maandelijks en vervang je om de tien jaar. Vervang de reservebatterij ten minste eenmaal per jaar.
    • Stofzuig je rookmelders om ze optimaal te laten functioneren.
    Advertentie

Tips

  • Zelfs als je rookmelder direct op een stroombron is aangesloten, hebben veel rookmelders nog een reservebatterij die jaarlijks vervangen moet worden.
  • Sommige rookmelders waarschuwen je dat de batterijen vervangen moeten worden door het alarmsignaal. Als je rookmelder afgaat als er geen rook is, moet de batterij misschien worden vervangen.
  • Het kan een goed idee zijn om je batterijen te vervangen wanneer de klok wordt verzet vanwege zomer- of wintertijd. [13]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vergeet nooit om oude, lege batterijen te vervangen.
  • Verwijder de batterij niet en zet je rookmelder niet uit. Als het afgaat door iets gewoons, zoals koken, verbeter dan de ventilatie in de keuken of verplaats de rookmelder naar een andere plek.
  • Test je rookmelder niet door er een vlam of sigaret tegenaan te houden! Je zou je huis per ongeluk in brand kunnen steken. De 'test'-knop is voldoende om je rookmelder te testen. [14]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.482 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie