PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ooit afgevraagd waarom parachutespringers uiteindelijk een maximale snelheid bereiken tijdens het vallen, ook al hoort de zwaartekracht in een vacuüm ervoor te zorgen dat het object continu blijft versnellen? Een vallend object zal een constante snelheid bereiken wanneer er een afremmende kracht op inwerkt, zoals de luchtweerstand. De zwaartekracht vlakbij een massief lichaam is meestal constant, maar krachten zoals de luchtweerstand worden groter naarmate het object sneller gaat. Als een object maar lang genoeg kan vallen, dan zal deze een snelheid bereiken waarbij de kracht van de weerstand gelijk wordt aan die van de zwaartekracht, waardoor beide elkaar zullen opheffen en het object dezelfde snelheid aanhoudt tot het de grond raakt. Dit heet de eindsnelheid.

Methode 1
Methode 1 van 3:

De eindsnelheid oplossen

PDF download Pdf downloaden
  1. Pas de volgende waarden toe op de formule om op te lossen voor v, de eindsnelheid. [1]
    • m = massa van het vallende object
    • g = de versnelling vanwege de zwaartekracht. Op Aarde is dit ongeveer 9,8 meter per seconde per seconde.
    • ρ = de dichtheid van de vloeistof waar het object doorheen valt.
    • A = het geprojecteerde oppervlak van het object. Dit is het oppervlak van het object indien geprojecteerd op een plat vlak welke loodrecht staat op de richting waarin het object beweegt.
    • C = de weerstandscoëfficiënt. Dit getal is afhankelijk van de vorm van het object. Hoe gestroomlijnder de vorm, des te lager de coëfficiënt. Je kunt verschillende benaderingen van weerstandscoëfficiënten hier opzoeken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Bepaal de gravitatiekracht

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit hoort gemeten te worden in gram of kilogram, volgens het metrieke stelsel.
    • Vergeet niet dat de kilogram geen eenheid is van gewicht, maar van massa. Het gewicht van een object is gelijk aan de zwaartekracht die op de massa van het object wordt uitgeoefend. Onder invloed van de gravitatiekracht aan het aardoppervlak ondervindt een massa van 1 kg een kracht van 9,8 Newton. Bijvoorbeeld, als een persoon op Aarde 80 kilo weegt, dan is zijn massa 80 kilo maar ondervindt hij een kracht van 784 N (het gewicht van het object).
  2. Dicht genoeg bij de Aarde om invloed te ondervinden van de luchtweerstand, is deze versnelling 9,8 meter per seconde in het kwadraat.
  3. De kracht waarmee het vallende object naar beneden wordt getrokken is gelijk aan de massa van het object maal de zwaartekrachtversnelling, of F = MA. Dit getal met 2 vermenigvuldigd, komt bovenin de formule voor de eindsnelheid.
    • In het metrieke stelsel is de kracht de massa (in gram) maal 9,8 meter per seconde in het kwadraat.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het bepalen van de weerstandskracht

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor een object welke door de aardatmosfeer valt, zal de dichtheid veranderen afhankelijk van de hoogte en de temperatuur van de lucht. Dit maakt het berekenen van de eindsnelheid van een vallend object bijzonder moeilijk, omdat de dichtheid van de lucht zal veranderen terwijl het object hoogte verliest. Maar je kunt benaderingen van de verschillende luchtdichtheden opzoeken in leerboeken en andere naslagwerken. [2]
    • De dichtheid van de lucht op zeeniveau bij een temperatuur van 15 °C is 1.225 kg/m3.
  2. Dit getal is gebaseerd op hoe gestroomlijnd het object is. Helaas is dit wel een bijzonder complex getal om te berekenen en het vergt bepaalde wetenschappelijke aannames. Het heeft geen zin om de weerstandscoëfficiënt te berekenen zonder de hulp van een windtunnel en serieuze aerodynamische berekeningen. Zoek in plaats daarvan een benadering op voor soortgelijk gevormde objecten. [3]
  3. De laatste variabele die je nodig hebt is het vlakdeel zoals dat wordt voorgesteld door het object in het medium. Stel je het silhouet voor van het vallende object zoals je dat ziet als je er direct onder staat. Die vorm, geprojecteerd op een plat vlak, is de geprojecteerde oppervlakte. Nogmaals, dit is een moeilijke waarde om te berekenen als het object complexer is dan een basis geometrische vorm.
  4. Als je de snelheid kent van het object, maar niet de weerstandskracht, dan kun je de formule gebruiken om die te berekenen. Dit is (C*ρ*A*(v^2))/2.
    Advertentie

Tips

  • De eindsnelheid zal in werkelijkheid iets veranderen tijdens de vrije val. Zwaartekracht wordt iets groter als het object dichterbij het centrum van de Aarde komt, maar dit is verwaarloosbaar. De dichtheid van het medium zal groter worden als het object verder daalt. Dit effect is veel beter op te merken. Een parachutespringer zal daadwerkelijk afremmen als de val doorgaat, omdat de atmosfeer steeds dichter wordt met het verminderen van de hoogte.
  • Zonder een open parachute zal een parachutespringer de grond raken met een snelheid van ongeveer 210 km/h.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.655 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie