Pdf downloaden Pdf downloaden

Het berekenen van exponenten is een basisvaardigheid die studenten leren in pre-algebra. Meestal zie je exponenten als gehele getallen en soms zie je ze als breuken. Zelden zie je ze als decimalen. Wanneer een exponent als decimaal is weergegeven, moet je de decimaal omzetten naar een breuk. Vervolgens zijn er een aantal regels en wetten met betrekking tot exponenten die je kunt gebruiken om de uitdrukking te berekenen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een decimale exponent berekenen

Pdf downloaden
  1. Om een decimaal om te zetten in een breuk, moet je rekening houden met de plaatswaarde. De noemer van de breuk is de plaatswaarde. De cijfers van het decimaalteken zijn gelijk aan de teller. [1]
    • Bijvoorbeeld: voor de exponentiële uitdrukking , moet je omzetten naar een breuk. Aangezien de decimaal naar de honderdsten-plaats gaat, is de corresponderende breuk .
  2. Aangezien je een wortel neemt die overeenkomt met de noemer van de breuk van de exponent, wil je dat de noemer zo klein mogelijk is. Doe dit door vereenvoudiging van de breuk. Als de breuk een gemengd getal is (d.w.z. als je exponent een decimaal groter dan 1 is), herschrijf die dan als een onechte breuk.
    • Bijvoorbeeld: de breuk kun je vereenvoudigen tot . Dus,
  3. Dit doe je door van de teller een geheel getal te maken, en die de vermenigvuldigen met de stambreuk. De stambreuk is de breuk met dezelfde noemer, maar met 1 als teller.
    • Bijvoorbeeld: omdat , kun je de exponentiële expressie herschrijven als .
  4. Onthoud dat het vermenigvuldigen van twee exponenten hetzelfde is als de macht van een macht. Dus wordt dan . [2]
    • Bijvoorbeeld: .
  5. De exponent van een getal berekenen is gelijk aan het berekenen van een geschikte wortel van dat getal. Dus herschrijf het grondtal en de eerste exponent als een wortelvergelijking.
    • Bijvoorbeeld: omdat , kun je de vergelijking herschrijven als . [3]
  6. Vergeet niet dat de wortelexponent (het kleine getal buiten het wortelteken) je vertelt naar welke wortel je op zoek bent. Als de getallen lastig zijn, kun je dit het best doen met de functie op een wiskundige calculator.
    • Bijvoorbeeld: Om uit te rekenen, moet je bepalen welk getal met vier vermenigvuldigd, gelijk is aan 81. Omdat , weet je dat . Dus wordt de exponentiële vergelijking nu .
  7. Als het goed is heb je nu een geheel getal als exponent, dus zou de berekening verder eenvoudig moeten zijn. Je kunt altijd een calculator gebruiken als de getallen te groot zijn.
    • Bijvoorbeeld: . Dus, .
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een voorbeeldopgave oplossen

Pdf downloaden
  1. .
  2. Omdat groter is dan 1, is de breuk een gemengd getal.
    • De decimaal is gelijk aan , dus .
  3. Je moet ook elk gemengd getal converteren naar onechte breuken.
    • Omdat wordt vereenvoudigd naar , geldt dat .
    • Converteer je dit naar een onechte breuk, dan krijg je . Dus, .
  4. Omdat , kun je de vergelijking herschrijven als .
  5. Dus, .
  6. , waarmee je de vergelijking kunt herschrijven als .
  7. . Dus is de vergelijking nu .
  8. . Dus, .
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Exponenten begrijpen

Pdf downloaden
  1. Een exponentiële vergelijking heeft een grondtal en een exponent. Het grondtal is het grotere getal in de vergelijking. De exponent is het kleinere getal. [4]
    • Bijvoorbeeld: in de vergelijking , is het grondtal en de exponent.
  2. Het grondtal is het getal dat wordt vermenigvuldigd. De exponent geeft aan hoe vaak het grondtal wordt gebruikt als factor in de vergelijking. [5]
    • Bijvoorbeeld: .
  3. Een wortelexponent kun je ook wel een 'breukexponent' noemen. Het is een exponent in de vorm van een breuk. [6]
    • Bijvoorbeeld: .
  4. De machtsverheffing van een getal is als het worteltrekken van dat getal. Dus, . Hetzelfde geldt voor andere wortels en exponenten. De noemer van de exponent vertelt je welke wortel je moet nemen: [7]
    • Bijvoorbeeld: . Je weet dat drie de vierde wortel is van 81, omdat
  5. Deze wet stelt dat . In andere woorden: het machtsverheffen van een exponent, is hetzelfde als het vermenigvuldigen van twee exponenten. [8]
    • Heb je te maken met wortelexponenten, dan wordt deze wet , omdat . [9]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.821 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie