Pdf downloaden Pdf downloaden

SMART is een acroniem dat het kader vertegenwoordigt voor het creëren van effectieve doelstellingen. Het staat voor vijf kwaliteiten waar je doelstellingen aan moeten voldoen. Ze moeten specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn. De SMART-methode is een van de populairste en meest effectieve instrumenten voor het maken van realistische en acceptabele doelstellingen. Je kunt aan het roer staan van een organisatie van 300 personen, of je kunt een kleine zelfstandige zijn. Of, je kunt iemand zijn die gewoon 10 kilo wil kwijtraken. Hoe dan ook, het leren hoe je je doelstellingen SMART kunt maken kan je kans op succes vergroten.

Deel 1
Deel 1 van 5:

Je doel specifiek maken (S)

Pdf downloaden
  1. Je eerste stap bij elk kader voor een doelstelling moet zijn om te bepalen wat je hoopt te bereiken. Op dit moment is het prima om algemeen te blijven.
    • Of je doelstelling nu voor de lange of de korte termijn is, de meeste mensen beginnen met alleen een algemeen idee van wat ze willen. Je gaat van het algemene naar het specifieke door details toe te voegen en je voorwaarden te bepalen. [1]
    • Bijvoorbeeld, misschien is je oorspronkelijke doelstelling om gezonder te worden. Dat te weten zal je basis zijn voor het creëren van een specifiekere doelstelling.
  2. Specifiek is de S in SMART. Je hebt een veel grotere kans dat je een specifiek doel haalt, dan een algemeen doel. [2] Dus, in dit stadium is jouw taak om je gedachten te vertalen van stap een naar iets dat nauwkeuriger is.
    • Dit is grotendeels een kwestie van definiëren van je voorwaarden. Bij het voorbeeld van de vorige stap zou je jezelf vragen wat gezonder voor jou betekent. Betekent het meer beweging krijgen? Gewicht verliezen? Een gebalanceerd dieet eten? Dit zijn allemaal componenten van gezondheid, en het is aan jou om te kiezen wat daarvan je werkelijk wil doen.
  3. Een goede manier om je ervan te verzekeren dat je doelstelling specifiek genoeg is, is door de 6 W -vragen te beantwoorden: Wie, Wat, Wanneer, Waar, Welke en Waarom. Begin met te vragen wie erbij betrokken is. [3]
    • Als het je doel is om gewicht te verliezen, dan is het antwoord waarschijnlijk alleen jij. Maar, bij sommige doelstellingen zul je met anderen moeten werken.
  4. Dit is de basisvraag van elke doelstelling die je hoopt te bereiken. [4]
    • Als je gewicht wilt verliezen, dan is dat een goed begin om wat te beantwoorden, maar wees specifieker! Hoeveel gewicht hoop je te verliezen?
  5. Kies een locatie waar je de taak van het streven zult doen voor je doelstelling. [5]
    • Als je gewicht wilt verliezen, dan kun je op je werk (tijdens de lunch een stuk wandelen), thuis (een trainingsprogramma voor thuis volgen of gewichten gebruiken) en in de sportschool trainen.
  6. Bepaal een realistisch tijdsbestek of deadline voor het halen van je doelstelling. [6] Dit zal later in het proces van doelstellen scherper in beeld komen. Denk op dit moment alleen aan het grote plaatje.
    • Als het je doel is om 10 kilo kwijt te raken, dan kun je in staat zijn om dat binnen een paar maanden te halen. Aan de andere kant, als je doel is om een titel te halen in natuurkunde, dan kan een redelijk tijdsbestek een paar jaar zijn.
  7. [7] In andere woorden, wat zul je moeten doen om jouw doelstelling te halen? Welke obstakels zul je tegenkomen?
    • Als het je doel is om gewicht te verliezen, dan zijn de vereisten waarschijnlijk training en een gezond dieet. De obstakels kunnen je eigen weerstand tegen training zijn of verlangen naar snoepgoed.
  8. [8] Schets de specifieke redenen en voordelen van het behalen van dit doel. Het begrijpen van het waarom kan cruciaal zijn om te weten of het doel dat je gesteld hebt je verlangens zal bevredigen.
    • Stel je bijvoorbeeld voor dat je doel is om 25 kilo kwijt te raken. Je denkt na over je reden daarvoor en bepaalt dat het is omdat je hoopt dat je populairder wordt. Als je echte doelstelling eerder populariteit is dan gezondheid, dan kun je andere manieren overwegen om dat doel te halen. Je kunt bijvoorbeeld eraan werken om te proberen meer naar buiten gericht te zijn, in plaats van je alleen te focussen op je uiterlijk.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 5:

Je doel meetbaar maken (M)

Pdf downloaden
  1. Je taak is nu om een criterium voor succes te bepalen. Dit zal het gemakkelijk maken om je voortgang te volgen en te weten wanneer je je doel hebt bereikt.
    • Je criterium kan kwantitatief zijn (op cijfers gebaseerd) of beschrijvend (gebaseerd op het beschrijven van een bepaalde uitkomst). [9]
    • Zet als het mogelijk is concrete cijfers in je doelstellingen. Op die manier zul je zonder twijfel weten of je achterblijft of dat je op schema bent.
    • Als bijvoorbeeld jouw doel is om gewicht te verliezen, dan kun je je doel kwantitatief maken door te zeggen dat je 15 kilo wilt afvallen. Omdat je je huidige gewicht kent zal het gemakkelijk zijn om te bepalen wanneer je je doelstelling behaald hebt. Een beschrijvende versie van deze doelstelling kan zijn ik wil in staat zijn om een spijkerbroek te dragen die ik vijf jaar geleden droeg . In beide gevallen is je doelstelling meetbaar.
  2. Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om je ervan te verzekeren dat je doel zo meetbaar mogelijk is. Deze zijn:
    • Hoeveel? Bij voorbeeld hoeveel gewicht hoop ik te verliezen?
    • Hoe vaak? Bij voorbeeld hoe vaak per week wil ik naar de sportschool gaan?
    • Hoe zal ik weten wanneer ik het doel bereikt heb? [10] Is dit wanneer je op de weegschaal stapt en ziet dat je 15 kilo kwijt bent? Of 20?
  3. Het hebben van meetbare doelstellingen maakt het gemakkelijk om te bepalen of je voortgang maakt.
    • Als bijvoorbeeld jouw doel is om 10 kilo kwijt te raken, en je bent er 9 kwijt, dan weet je dat je er bijna bent. Aan de andere kant, als er een maand voorbij is en je bent pas een kilo kwijt, dan kan dit een signaal zijn dat het tijd wordt om je strategie te veranderen.
    • Houd een dagboek bij. Dit is een goede manier om bij te houden welke moeite je doet, welke resultaten je gezien hebt en hoe je je voelt over het proces. Probeer om er elke dag ongeveer 15 minuten in te schrijven. Dit kan je helpen om dingen in perspectief te zien en kan ook stress verminderen die je mogelijk voelt over je pogingen. [11]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 5:

Ervoor zorgen dat de doelstelling acceptabel is (A)

Pdf downloaden
  1. Je wilt ervoor zorgen dat het doel dat je gesteld hebt ook echt gehaald kan worden. [12] Anders kun je ontmoedigd raken.
    • Denk na over de beperkingen en obstakels die je ontdekt hebt en of je in staat bent om ze te overwinnen. Om een doelstelling te halen zul je uitdagingen tegenkomen. De vraag om hierbij te stellen is of het redelijk is om te denken dat je in staat zult zijn om het doel te halen in het licht van deze uitdagingen.
    • Wees realistisch over zowel de hoeveelheid tijd die je zult moeten offeren aan je doelstellingen, als over je persoonlijke achtergrond, kennis en eventuele fysieke beperkingen. Denk realistisch na over je doel, en als je niet denkt dat je het redelijkerwijs kunt halen gezien je huidige levensomstandigheden, stel dan een nieuw doel dat op dit moment haalbaar is voor je.
    • Stel je bijvoorbeeld voor dat je doel is om gewicht kwijt te raken. Als je jezelf kunt verplichten tot zelfs een kleine hoeveelheid tijd om te oefenen elke week, en je bent bereid om wat aanpassingen te maken in je dieet, dan is het waarschijnlijk haalbaar om 10 kilo te verliezen in zes maanden. Het kwijtraken van 25 kilo kan al dan niet mogelijk zijn, vooral als er obstakels zijn die je kunnen weerhouden van regelmatige training.
    • Het is verstandig om alle voorspelbare beperkingen waar je tegenaan zult lopen op te schrijven terwijl je deze beoordeling maakt. Dit zal je helpen een volledig beeld te vormen van de taak die je voor je hebt.
  2. Zelfs als een doelstelling theoretisch acceptabel is, dan moet je bereid zijn om de moeite te doen die noodzakelijk is om dit te halen. Stel jezelf de volgende vragen:
    • Ben je bereid om de verplichting aan te gaan je doel te halen?
    • Ben je bereid om aspecten van je leven drastisch te veranderen of minstens aan te passen.
    • Als dat niet zo is, is er dan een acceptabeler doel waar je voor wilt werken?
    • Je doel en de mate van betrokkenheid moeten met elkaar overeenkomen. [13] Het kan dat je het gemakkelijker vindt om je te verplichten tot het kwijtraken van 10 kilo om te beginnen, maar dat 25 kilo overweldigender lijkt. Wees eerlijk tegenover jezelf over de veranderingen die je bereid bent te maken.
  3. Als je eenmaal de uitdagingen die je onder ogen krijgt, en je mate van betrokkenheid, hebt overwogen, stel dan je doel bij als dat nodig is.
    • Als je besluit dat je bestaande doel acceptabel is, dan kun je doorgaan naar de volgende stap. Maar, als je concludeert dat het niet echt een redelijk doel is, overweeg dan om het aan te passen. Dit betekent niet dat je het helemaal op moet geven. Het betekent gewoon dat je je doelstelling aanpast zodat het bij je realiteit past.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 5:

Je doel realistisch maken (R)

Pdf downloaden
  1. Nauw verbonden met de haalbaarheid van een doelstelling is de relevantie daarvan. Dit is de R in SMART. De vraag die hier overdacht wordt is of het doel jou als individu voldoening zal geven. [14]
    • Dit is een moment om de waarom vraag er weer bij te halen. Vraag jezelf af of dit doel werkelijk jouw wensen zal vervullen, of dat er een ander doel is dat belangrijker voor je is.
    • Stel je bijvoorbeeld voor dat je een aanvraag doet voor een universiteit. Je kunt in staat zijn om af te studeren in natuurkunde aan een grote, prestigieuze universiteit. Dat doel is acceptabel. Maar als dit geen specialisatie of omgeving is waar jij blij van wordt, dan kun je overwegen je doelstelling bij te stellen. Een Engelse module bij een kleine universiteit kan dan beter bij je passen.
  2. Het is ook belangrijk dat je nadenkt over hoe je doelstellingen passen in de andere plannen die je hebt in je leven. Strijdige plannen kunnen problemen veroorzaken. [15]
    • In andere woorden, het is belangrijk om te bepalen of je doelstelling past bij de rest dat zich in je leven afspeelt.
    • Stel je bijvoorbeeld voor dat je doel is om naar de beste universiteit in binnen- of buitenland te gaan. Maar, je wilt ook het familiebedrijf overnemen in de aankomende paar jaar. Vooral als het bedrijf zich niet in de buurt van de universiteit van je keuze bevindt, vormt dat een conflict. Je zult een van deze twee doelstellingen moeten heroverwegen.
  3. Als je besluit dat je doel realistisch is, en dat het goed past bij je andere plannen, dan kun je doorgaan naar de laatste stap. Als dat niet het geval is, dan zul je wat meer revisies moeten maken.
    • Wanneer je twijfelt, ga dan voor datgene waarover je gepassioneerd bent. Een doelstelling waar je veel om geeft zal zowel realistischer zijn als acceptabeler, dan een waar je alleen een beetje in geïnteresseerd bent. Een doelstelling die jouw dromen zal vervullen zal veel motiverender en meer de moeite waard zijn voor jou. [16]
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 5:

De doelstelling tijdgebonden maken (T)

Pdf downloaden
  1. Dit betekent dat je doelstelling een deadline moet hebben of dat er een datum gesteld wordt waarop het afgerond moet zijn.
    • Het stellen van een tijdlijn voor je doelstellingen helpt je om de specifieke acties die je moet ondernemen richting dat doel te benoemen en je eraan te houden. Het haalt de vage ergens in de toekomst eigenschap weg, dat soms wordt aangemoedigd bij het stellen van doelen. [17]
    • Wanneer je geen tijdlijn maakt, dan is er geen interne druk om het doel te behalen, dus kan het vaak eindigen op een laag pitje.
  2. Vooral als je doelstelling heel erg op de lange termijn is, dan kan het handig zijn om het op te breken in kleinere doelstellingen. Dit kan je helpen je voortgang te meten en het hanteerbaar te maken. [18]
    • Als bijvoorbeeld jouw doel is om 10 kilo kwijt te raken in de komende 5 maanden, dan kun je een referentiedoel stellen van ongeveer een pond per week. Dit is minder uitdagend en creëert een aansporing voor consequente inzet, in plaats van een grote druk om gewicht te verliezen in de laatste paar maanden. Je kunt een app downloaden dat je dieet en trainingen bijhoudt om ervoor te zorgen dat je de noodzakelijke stappen neemt om elke dag je doel te halen. En, als blijkt dat dit teveel voor je is, dan kun je teruggaan en het doel aanpassen om het acceptabeler te maken voor je.
  3. Consequente voortgang richting je doel betekent een oog op vandaag houden en het andere oog op de toekomst. Binnen het door jou bepaalde tijdsbestek kun je jezelf vragen:
    • Wat kan ik vandaag doen om mijn doel te halen? Als het de doelstelling is om 10 kilo kwijt te raken in vijf maanden, dan kan een dagelijks doel zijn om elke dag 30 minuten beweging te krijgen. Een andere kan zijn om over te schakelen van chips naar gezonde snacks zoals fruit en noten.
    • Wat kan ik gedurende de komende drie weken doen om mijn doel te halen? Hier kan het antwoord draaien om het maken van een gedetailleerd maaltijdenschema of een trainingsschema.
    • Wat kan ik op de lange termijn doen om mijn doel te halen? Hierbij zal je focus liggen op het zorgen dat het gewicht weg blijft. Je focus zal gericht zijn op het vormen van gewoontes die op de lange termijn een gezond dieet en een actieve levensstijl ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om lid te worden van een fitnessschool of een sportteam.
    Advertentie

Tips

  • Maak een lijst van de belangrijke mijlpalen op weg naar je doel. Je kunt elke mijlpaal koppelen aan een beloning. Kleine beloningen kunnen je helpen gemotiveerd te blijven. [19]
  • Probeer een lijst te maken met mensen en middelen die je nodig zult hebben om je doel te bereiken. Dit kan je helpen strategisch te blijven over het nemen van de stappen die je moet nemen om het te bereiken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Maak niet zoveel doelstellingen dat het onmogelijk is om prioriteiten te stellen. Je zult je voelen alsof je niets bereikt, en je zult je waarschijnlijk overweldigd voelen.
Advertentie

Bronnen

  1. Fischhoff, B., Slovic, P., & Lichtenstein, S. (1988). Knowing what you want: Measuring labile values. Decision Making: Descriptive, Normative and Prescriptive Interactions, Cambridge University Press, Cambridge, 398-421. (Chapter 18)
  2. Morisano, D., Hirsh, J. B., Peterson, J. B., Pihl, R. O., & Shore, B. M. (2010). Setting, elaborating, and reflecting on personal goals improves academic performance. Journal of Applied Psychology, 95(2), 255.)
  3. http://www.goalsettingbasics.com/support-files/smart-instructions.pdf
  4. http://www.goalsettingbasics.com/support-files/smart-instructions.pdf
  5. http://www.goalsettingbasics.com/support-files/smart-instructions.pdf
  6. http://www.goalsettingbasics.com/support-files/smart-instructions.pdf
  7. http://www.goalsettingbasics.com/support-files/smart-instructions.pdf
  8. http://www.goalsettingbasics.com/support-files/smart-instructions.pdf
  9. http://www.goalsettingbasics.com/support-files/smart-instructions.pdf

Over dit artikel

Deze pagina is 10.297 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie