Pdf downloaden Pdf downloaden

P-waarde, of waarschijnlijkheidswaarde, is een statistische meetwaarde die wetenschappers helpt bij het controleren van hun hypothesen. Het staat in direct verband met significantie, wat weer een belangrijk onderdeel is bij het vaststellen of de data verkregen uit wetenschappelijk onderzoek statistisch significant is. Het is mogelijk om een tabel te gebruiken voor het vinden van de p-waarde nadat je de andere statistische waarden hebt berekend. Chi-kwadraat is daarbij één van de waarden die je eerst zult moeten vinden.

  1. De vergelijking is: (|o-e|-.05)^2/e, waarbij "o" gelijk staat aan de waargenomen gegevens en "e" gelijk staat aan de verwachte gegevens. Je kunt bijvoorbeeld de theorie testen dat mensen in een rode auto vaker op de bon worden geslingerd voor een snelheidsovertreding dan die in een blauwe auto.
    • Bepaal wat je verwacht te kunnen observeren op basis van eerder onderzoek. Je ontdekt bijvoorbeeld dat vorige studies hebben aangetoond dat er een verhouding van 2-tot-1 bestaat voor bekeuringen aan rode auto's. Dus zou je, in een hypothetisch geval van 150 blauwe en rode auto's, verwachten dat 100 van de rode auto's een bekeuring hebben gekregen tegen 50 van de blauwe.
    • Gebruik de chi-kwadraat vergelijking. Het chi-kwadraat zou dan gelijk zijn aan 2,970075 omdat je onderzoeksresultaten zo zijn dat 90 rode auto's een bekeuring hebben gekregen tegen 60 blauwe auto's.
  2. Een bepaalde mate van vrijheid is in de kern hetzelfde als de hoeveelheid variabiliteit van het onderzoek, wat wordt beperkt door het aantal categorieën welke je aan het onderzoeken bent.
    • Er is één vrijheidsgraad in dit voorbeeld, omdat voor de chi-kwadraat test geldt dat de vergelijking voor de vrijheidsgraad is: n-1, waarbij "n" gelijk is aan het aantal categorieën (bv. 2 verschillende auto's, rood en blauw).
  3. De significantie wordt bepaald door de onderzoeker en is meestal gelijk aan 0,05, of 5 procent. Dit betekent dat in 5 procent van de gevallen het resultaat van je onderzoek volledig willekeurig zal zijn. Maar in 95 procent van de gevallen zal de gestelde variabele in het onderzoek de oorzaak zijn van de bekeuring.
    • In dit geval zal in 5 procent van de gevallen het resultaat van je onderzoek volledig willekeurig zijn. Maar in 95 procent van de gevallen zal de kleur van de auto de oorzaak zijn van de bekeuring.
  4. Een chi-kwadraat kruistabel geeft de p-waarde gebaseerd op de vrijheidsgraad en de chi-kwadraat berekening. Deze tabellen kun je online of in statistische naslagwerken terugvinden. Niet alle chi-kwadraat waarden staan in de tabellen, kies dan de waarde die het dichts bij je berekening van het chi-kwadraat ligt.
    • In het voorbeeld was het chi-kwadraat 2,970075. Dus door gebruik te maken van de chi-kwadraat kruistabel, weet je dat de p-waarde gelijk is aan 0,10. Dus zijn de resultaten van deze voorbeeldstudie niet in die mate significant verschillend dat ze de theorie van rode auto's die meer bekeuringen krijgen kunnen weerleggen.
    Advertentie

Tips

  • Een wetenschappelijke rekenmachine maakt de berekeningen een stuk sneller en gemakkelijker. Heb je niet een losse rekenmachine dan zit er standaard één in Windows.
  • Je kunt de p-waarde ook berekenen met diverse programma's, waaronder de veel gebruikte spreadsheet programma's, en natuurlijk de meer gespecialiseerde statistische software.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 67.570 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie