Pdf downloaden Pdf downloaden

Waterschildpadden brengen hun tijd door met zwemmen en eten in het water, of met luieren op het land. Ze kunnen prachtige, vermakelijke huisdieren zijn. Ze hebben echter wel de juiste zorg nodig, vooral als baby, als je wilt dat ze het goed doen. Om je baby schildpad gezond te houden moet je hem de juiste habitat geven, het juiste voedsel geven en zijn aquarium schoon houden om ziekte te voorkomen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

De habitat van je schildpad inrichten

Pdf downloaden
  1. Neem een rechthoekig of vierkant glazen aquarium, dat de juiste maat heeft voor een volgroeide schildpad. Dat betekent: voldoende ruimte om te zwemmen en ruimte voor steen of stukje land, zodat je schildpad helemaal uit het water kan. [1] Hoe groter het aquarium, des te beter. Zorg er in ieder geval voor dat je aan de minimale maateisen voldoet: [2] [3]
    • Minimaal 115 liter voor schildpadden die tussen 10 en 15 cm lang zijn.
    • Minimaal 200 liter voor schildpadden die tussen 15 en 20 cm lang zijn.
    • 300-475 liter voor volwassenen die langer zijn dan 20 cm
    • Minimale lengte: 3-4 keer de lengte van de schildpad
    • Minimale breedte: 2 keer de lengte van de schildpad
    • Minimale hoogte: 1,5-2 keer de lengte van de schildpad, en 15 tot 25 hoger dan het hoogste punt in het aquarium.
  2. Schildpadden kunnen kun eigen lichaamstemperatuur niet reguleren, jij zult het water dus op de juiste temperatuur moeten houden. Dit doe je door een waterverwarmer te installeren. De meeste baby schildpadden hebben een temperatuur nodig van 25-30 graden Celsius, maar kijk altijd na of dit klopt voor de specifieke soort die je hebt. [4]
    • Zorg ervoor dat de afdekking van de verwarmer van kunststof of metaal is gemaakt. Het mag niet van glas zijn, dat kan een schildpad namelijk breken.
    • Overweeg om twee verwarmers te gebruiken, om het water gelijkmatiger te verwarmen en om altijd een extra te hebben in het geval er een kapot gaat.
    • Controleer de watertemperatuur regelmatig met een thermometer.
    • Zorg ervoor dat de verwarmer krachtig genoeg is:
      • 75 watt voor aquarium van 75 liter
      • 150 watt voor aquarium van 150 liter
      • 250 watt voor aquarium van 250 liter
      • 300 watt voor aquarium van 300 liter
  3. Schildpadden hebben de UVB-lamp nodig om vitamine D aan te maken. De warmtelamp is nodig voor warmte, aangezien ze koudbloedig zijn en hun eigen lichaamstemperatuur dus niet kunnen reguleren. [5] Je moet dus lampen installeren voor kunstmatige UVB-straling en warmte. [6]
    • UVB-lampen – zijn compact en buisvormig. Gebruikt de lamp van 2,5 of 5% – oftewel de tropische UVB- of moeras UVB-lamp. Woestijnlampen zijn te krachtig. Plaats de lamp 30 cm van het water af, voor een 2,5% lamp. Een 5% lamp moet 45 cm van het water af worden geplaatst.
    • Warmtelamp – Dit zijn normale gloei- of halogeenlampen. De soort lamp maakt niet zo veel uit, zolang hij maar op de juiste afstand van het zonnebaad gebied af is geplaatst. Voor baby schildpadden moet het midden van dit gebied zo'n 35 graden zijn en moeten de randen ervan koeler zijn. Gebruik een thermometer om er zeker van te zijn dat de temperatuur juist is.
    • Timer – De lampen moeten 12 uur per dag uit zijn om de natuurlijke cyclus van dag en nacht na te bootsen. Overweeg om een timer aan te schaffen om dit te bewerkstelligen.
    • WAARSCHUWING: kijk nooit direct in de lampen, dit kan je ogen beschadigen. Plaats ze in een hoek zodat de lamp niet direct zichtbaar is voor mensen die in de kamer zitten.
  4. Het scherm helpt om je schildpad te beschermen tegen dingen die misschien in het aquarium kunnen vallen. Het is erg belangrijk, aangezien UVB-lampen soms exploderen, vooral als ze in aanraking komen met water. Het glas van de lamp kan je schildpad verwonden. Zorg ervoor dat het scherm van metaal is, UVB kan kunststof of glas namelijk niet penetreren.
  5. Dit kan een grote steen, stuk hout of drijvende schildpad-steiger zijn. Zorg ervoor dat er voldoende helling is voor de schildpad om erop te kunnen klimmen. Zorg er ook voor dat het groot genoeg is: [7]
    • Het landgebied moet ongeveer 25% van de oppervlakte van het aquarium in beslag nemen.
    • Het gebied moet 1,5 keer de lengte van de schildpad zijn en moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de schildpad te dragen.
    • De rand van het aquarium moet 15 tot 25 cm hoger zijn dan het hoogste landpunt, om te voorkomen dat je schildpad ontsnapt.
  6. Voor baby schildpadden moet het water in het aquarium ten minste 2,5 cm dieper zijn dan de breedte van het schild van je schildpad. Hierdoor kan hij vrij rondzwemmen. [8] Naarmate je schildpad groeit, kun je het water dieper maken.
  7. Schildpadden produceren meer vuil dan vissen; ze plassen een poepen veel. Zonder een waterfilter moet je het water dagelijks verversen om ziektes te voorkomen. Met een filter moet je elke 2 tot 5 dagen een gedeelte van het water verversen en het water elke 10 tot 14 dagen volledig verversen. [9] Er zijn speciale filters voor schildpad aquaria, maar je kunt ook een filter voor een vissen-aquarium gebruiken zolang deze een capaciteit heeft die 3 of 4 keer zo groot is dan het volume van je aquarium. Anders is het filter niet sterk genoeg voor de hoeveelheid uitwerpselen die de schildpad produceert. [10] Er zijn verschillende soorten filter: [11] [12]
    • Een intern aquariumfilter – Deze filters zitten meestal aan de binnenkant van het aquarium vast met zuignappen. Ze zijn te klein om de primaire filter te zijn voor een aquarium van meer dan 75 liter. Je kunt ze in grotere aquaria wel gebruik als hulpmiddel om de watercirculatie te verbeteren.
    • Een extern filter – Dit is de beste filter voor je schildpadden aquarium. Ze worden doorgaans onder het aquarium bevestig en leveren zeer goede filtering, vaak middels een een UV-sterilisator om bacteriën en algen te doden. Neem ook hier een filter dat bedoeld is voor aquaria van 3 tot 4 keer groter dan de jouwe. Bekijk here voor een beoordeling van de meest gebruikte filters.
    • Hang-on-back (HOB) filters – Deze filters zijn ontworpen om dicht op het water van een vissen-aquarium te worden geïnstalleerd. Omdat het water in een schildpadden-aquarium lager staat, zal je een filteropening moeten maken – dus een uitsnede in de wand van het aquarium – als je deze filtersoort wilt gebruiken. Ook hier: neem er een voor 3 tot 4 keer de grootte van jouw aquarium.
    • Under-gravel-filters (UGF's) – oftewel een onder-grind-filter is een filter met omgekeerde doorstroming. Ze pompen water omhoog door het grind op de bodem van het aquarium, waardoor bacteriën in het grind helpen om het water te filteren. Voor maximale effectiviteit moeten deze filters worden gebruikt met rond grindsubstraat van 2,5 cm. Helaas werkt deze filter niet voor grote voedselbrokken, deze zul je dus regelmatig uit het aquarium moeten scheppen. Daarnaast is het reinigen van deze filters lastiger, aangezien ze onder het substraat liggen. [13]
  8. Je water voldoende beluchten voorkomt de groei van anaerobe bacteriën, die het water vervuilen en gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je kleine schildpad. [14]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Voeg planten toe aan de habitat

Pdf downloaden
  1. Hoewel planten soms wel voordelen bieden, zoals het verwijderen van nitraten uit het water, zijn ze voornamelijk decoratief. Met kunstmatige planten hoef je je geen zorgen te maken over of je schildpad ze misschien op eet en of ze doodgaan.
  2. Het substraat is het zand, grind of de aarde op de bodem van he aquarium. Het is niet perse nodig en zal het schoonmaken van het aquarium moeilijker maken. Een simpele geverfde bodem volstaat. Echter, als je levende planten met wortel wilt toevoegen of een natuurlijkere omgeving wilt creëren, overweeg dan de volgende substraten: [15]
    • Fijn zand – gebruik zeer fijn zand, zoals dat wat voor een zandbak voor kinderen wordt gebruikt. Schildpadden vinden het fijn om er in te graven. Veel eigenaren vinden het echter lastig om schoon te maken.
    • Aquarium grind – Een slecht substraat voor planten, het nut is voornamelijk decoratief. Zorg ervoor dat je grind gebruikt dat zo groot is dat je schildpad het niet kan opeten.
    • Fluoriet – Een poreuze soort kleigrind. Fluoriet is de beste keuze als je gewortelde planten in het aquarium wilt plaatsen. Het water zal in het begin wel wat troebel worden, maar dat is er na een paar dagen weer uitgefilterd.
  3. Planten zijn niet nodig, maar sommige mensen vinden dat een meer natuurlijke omgeving de baby schildpad minder stress oplevert. Waterplanten zullen ook helpen om het aquarium schoon te houden, door vuil op te nemen en een deel van de koolstof die algen nodig hebben op te nemen. Zorg er wel voor dat je de juiste planten kiest voor jouw soort schildpad: [16]
    • Waterpest – Groeit goed in weinig licht en belemmert de groei van algen. Goed voor modder-/muskusschildpadden. Planten etende waterschildpadden, zoals roodwang-, hiërogliefensier- en sierschildpadden zullen deze plant verwoesten.
    • Java varen – Een sterke plant die leeft in dim licht. Heeft taaie bladeren die schildpadden normaal gesproken niet zullen eten.
    • Javamos – Een sterk mos dat in dim licht leeft. Schildpadden eten het doorgaans niet.
    • Houwmos – Een fijnbladige plant die groeit in drijfmatten. Tolereert dim licht en groeit snel genoeg om te overleven met roodwang- hiërogliefensier- en sierschildpadden, hoewel deze er wel van zullen eten.
    • Ludwigia Repens– Een taaie plant die schildpadden niet eten, maar ze zullen de planten mogelijk wel ontwortelen uit het substraat. Vereist aanvullend licht (2 watt per 3,5L). Goed voor kleine schildpadden, zoals modder-, muskus- en sierschildpadden.
    • Anubias soorten – Dit zijn taaie planten die weinig licht nodig hebben en waar schildpadden niet van zullen eten.
    • Cryptocoryne soorten – Deze planten kunnen in weinig licht overleven en zijn sterk, maar moeten in een substraat worden geplant en reageren niet goed op ontworteling door schildpadden. Ze gaan het beste met kleine schildpadden in grote habitats.
    • Aponogeton ulvaceus – Tolereert weinig licht, is duurzaam en zal niet worden gegeten door schildpadden. Kan in een eenvoudig grind-substraat groeien.
  4. Planten hebben voedingsstoffen, licht en (doorgaans) een plek om te wortelen nodig. Om je planten te grootste overlevingskans te geven: [17]
    • Als je planten gebruikt die substraat vereisen, probeer dan een kleigrind substraat, zoals lateriet of fluoriet. Deze leveren voeding aan planten zonder veel gedoe.
    • Biedt extra licht of kies planten die leven in dim licht. De meeste planten vereisen 2-3 water met 3,5 liter water in het aquarium, maar de meeste aquariumlampen bieden slechts 1 watt aan licht. Je kunt meer kunstmatig licht toevoegen, maar plaats het aquarium niet bij een raam. Dat zal leiden tot oververhitting en algengroei.
    • Als je planten het slecht doen, overweeg dan om mest voor waterplanten toe te voegen. Dit is te koop in de dierenwinkel.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Je baby schildpad voeren

Pdf downloaden
  1. Baby schildpadden hebben veel voeding nodig om te groeien. Geef ze zoveel voedsel als ze willen en haal overblijvend voedsel uit het aquarium. Ze doen er lang over om te eten, geef ze dus 30 minuten tot enkele uren de tijd.
  2. Waterschildpadden moeten zich in water bevinden om te kunnen slikken. [18]
  3. Dit helpt om hun aquarium schoon te houden van overblijvend voedsel. Als je je schildpad in zijn aquarium voert, moet je het overblijvende voedsel er na het voeren uitscheppen. [19]
    • Voeg voldoende water toe om de schildpad net te bedekken.
    • Gebruik water uit het aquarium, zodat het de zelfde temperatuur heeft en je de schildpad geen stress bezorgt.
    • Geef hem 30 minuten tot enkele uren de tijd om te eten.
    • Dep je schildpad droog als je hem terug zet in zijn aquarium, om eventueel voedsel te verwijderen.
  4. Hoewel schildpadvoeding alle nodige voedingsstoffen bevat voor baby schildpadden, is een goed gebalanceerd, gevarieerd dieet de beste manier om er voor te zorgen dat hij gezond blijft. [20] Daarnaast kan het moeilijk zijn om de baby te laten eten, biedt hem verschillende soorten voedsel tot je iets hebt gevonden dat hij lekker vindt. Voedsel dat geschikt is voor baby schildpadden is onder andere: [21]
    • Vlokken en pellets – Je kunt verschillende soorten die specifiek voor baby schildpadden zijn gemaakt vinden in de dierenwinkel. Ze bevatten alle nodige vitaminen en voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
    • Schildpad sticks – Goed voor baby schildpadden en volwassen schildpadden.
    • Levende slibworm, krekels en meelwormen (zeer goed, aangezien baby schildpadden worden aangetrokken door beweging)
  5. Als je schildpad een paar maanden oud is, kun je zijn dieet uitbreiden. Zoek online naar de juiste soorten voedsel voor de schildpadsoort die je hebt. Naast het schilpadvoedsel, is onder andere het volgende ook geschikt: [22]
    • Waswormen en kleine kakkerlakken
    • Kleine visjes of garnalen
    • Gekookte eieren met de schaal
    • Fruit (gehalveerde druiven, appel, meloen, aardbeien)
    • Groenten |(boerenkool, spinazie, sla, maar geen ijsbergsla of kool)
  6. Ze leven dan van de voedingsstoffen in hun eieren. Bied ze voer aan, maar wees niet ongerust als ze niet eten.
  7. Schildpadden eten en verteren niet als ze het te koud hebben. Gebruik een verwarmer om de watertemperatuur op de juiste temperatuur voor je schildpad te brengen. [23]
  8. Veel schildpadden eten niet als ze worden bekeken. Als je schildpad niet eet, laat hem dan alleen met zijn voedsel. [24]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Het aquarium schoon houden

Pdf downloaden
  1. Dit geeft je baby schildpad een gezondere leefomgeving en zorgt ervoor dat je niet zo vaak een grote schoonmaak hoeft te doen. [25]
    • Waterschildpadden moeten in het water eten aangezien ze geen speeksel produceren. Helaas vergaat overgebleven voedsel erg snel en dat zorg voor een vies aquarium. Gebruik een net om eventueel overgebleven voedsel uit het water te scheppen als je schildpad klaar is met eten.
    • Gebruik een hevelslang om het substraat (de stenen of het grind op de bodem) te reinigen. Doe dit elke 4 of 5 dagen. Gebruik een pipet om het verhevelen te starten en plaats het uiteinde van de slang in een emmer onder het niveau van het aquarium. Zwaartekracht zal het water dan uit het aquarium in de emmer laten lopen.
    • Voor meer efficiëntie kun je de hevelslang ook gebruiken als een gedeeltelijke waterverversing te doen. Zorg er wel voor dat je voldoende water verhevelt en die hoeveelheid ook weer vervangt (zie onder).
  2. Het medium in je filter is wat de viezigheid, overgebleven voedsel en uitwerpselen filtert. Als het een spons is, moet je hem wekelijks schoonmaken door hem uit te spoelen met water. Gebruik geen zeep. Je kunt schuimfilters ook reinigen of, als je filterflos, polyfill of koolstof gebruikt, het wekelijks vervangen. Filters zitten vol met bacteriën, zorg dus voor het volgende: [26]
    • Het filter ontkoppelt voordat je ermee aan de slag gaat.
    • Werkt uit de buurt van voedsel en uit de buurt van waar voedsel wordt bereid.
    • Draag handschoenen of vermijd het reinigen als je sneetjes of schaafwonden om je handen hebt.
    • Was je handen met water en zeep nadat je het filter hebt gereinigd.
    • Trek kleren waar filterwater op terecht is gekomen uit en was ze.
  3. Zelfs als je een filter hebt, moet je het water regelmatig verversen om te voorkomen dat kleine partikels en nitraten zich opbouwen. Je kunt het water zo vaak verversen als je wilt, als je vindt dat het water vies is. Hier zijn een aantal richtlijnen: [27]
    • Kleine aquaria (115 liter of minder) – Ververs elke 2 dagen 20% van het water. Ververs al het water elke 10-12 dagen.
    • Middelgrote tot grote aquaria (115 liter of meer) – Ververs elke 5 dagen 50% van het water. Ververs al het water elke 12-14 dagen.
    • Bij hoogwaardige, externe filters met hoge capaciteit – Ververs elke 7 dagen 50% van het water. Ververs al het water elke 17-19 dagen.
  4. Vooral in het begin is het goed om veel aandacht te besteden aan het water, om te verzekeren dat het schoon is. [28]
    • Een sterke geur of verandering van de kleur van het water betekenen dat een volledige verversing en reiniging van het aquarium nodig zijn.
    • De water pH, wat de aciditeit/alkaliniteit aangeeft, moet tussen 5,5 en 7 zijn. Koop een pH-testkit in de dierenwinkel en test het water in de eerste maand elke 4 dagen, om er zeker van te zijn dat je de juist pH-waarde behoudt.
  5. Je kunt dit eens per ca. 45 dagen doen, zolang je schildpadveilge oplosmiddelen toevoegt die helpen om het water te desinfecteren (beschikbaar bij de meeste dierenwinkels). Zo niet, dan moet je het aquarium vaker desinfecteren, om je schildpad gezond te houden. [29] Als je levende planten met wortels in het substraat hebt, moet je de waterkwaliteit wat scherper in het oog houden om te verzekeren dat je schildpad gezond blijft.
  6. Het is handig om alle benodigdheden van te voren te verzamelen. Voer de reiniging verder uit op een plek die uit de buurt is van locaties waar voedsel is of wordt bereid. Zorg ervoor dat je desinfectiemiddel gebruikt dat veilig is voor schildpadden, of maak je eigen middel met bleek. Gebruik in dat geval 100 ml bleek in 3,5 liter water. [30] Ander benodigdheden zijn: [31]
    • Sponzen
    • Schrapers (zoals een silicone-mes)
    • Teiltjes voor zeepwater en voor spoelwater
    • Keukenpapier
    • Vuilniszakken
    • Een spuitfles of teil voor de desinfectie oplossing en een teil met spoelwater
    • Een grote container om kunstplanten, stenen en het landgebied van je schildpad in te laten weken
  7. Haal eerst je schildpad er uit en zet hem in een aparte container. Een emmer met voldoende water uit het aquarium om hem te bedekken is prima. Reinig dan het aquarium, het landgebied, substraat en andere oppervlakken (bijv. de verwarmer). Gebruik een teil of wasbak, maar niet je keuken gootsteen, om besmetting te voorkomen. [32]
    • Trek alle elektrische apparaten uit het stopcontact: de verwarmer, filter, lampen, enz.
    • Reinig de oppervlakken van de elektrische apparatuur die onder water zitten met zeepwater en een desinfecterende spray. Spoel grondig af.
    • Verwijder het landgebied. Reinig het met zeep en water en laat 10 minuten in desinfecterend middel weken. Spoel dan grondig af.
    • Verwijder het substraat. Reinig het met zeepwater en laat 10 minuten weken in desinfecterend middel. Spoel dan grondig af.
    • Reinig het aquarium met zeepwater en een spons. Vul met desinfecterend middel ( 1 deel bleek op 9 delen water) en laat 10 minuten weken. Leeg het aquarium en spoel dan grondig uit.
    • Plaats alles terug in het aquarium. Zorg ervoor dat het water de juiste temperatuur heeft voordat je de schildpad terugzet.
    • Draag handschoenen of was je handen grondig nadat je hebt schoongemaakt, om te voorkomen dat je ziektes, zoals salmonella, oploopt.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.824 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie