PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Biologische tuiniers kweken gezonde, kwalitatieve voedingsmiddelen en bloemen zonder gebruik te maken van synthetische chemicaliën. Biologische methodes zijn beter voor het milieu en de wilde dieren en bovendien zijn ze goedkoper omdat er geen chemische meststoffen, pesticiden of herbiciden aangeschaft moeten worden. Bovendien is een van de makkelijkste manieren om chemische residuen, zoals residu van glyfosaat, op je zelfgekweekte gewassen te vermijden door deze chemicaliën niet te gebruiken in je tuin. Dit kan je doen door samen te werken met de natuur in plaats van ertegen. Het beste is dat je reeds een biologische tuinier kan zijn met een zonnig plekje van slechts enkele vierkante meters in je tuin. Als je het goed doet, zijn biologische tuinen makkelijk te onderhouden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De plaats voor je tuin creëren

PDF download Pdf downloaden
  1. Ga van start op eender welk moment van het jaar door een plek te kiezen voor je tuin, containers te kopen voor een containertuin, kiemplanten te planten en tuinbakken en compost voor je tuin te maken.
  2. Denk klein, vooral in het begin. Zoek een plek die minstens 6 uur zon per dag krijgt. [1] Een goed onderhouden tuin van 1,2 meter op 1,2 meter kan alle verse groenten produceren die een persoon nodig heeft.
    • Zelfs een vensterbak of enkele containers kunnen dienen om je tuin te beginnen.
  3. Een ongerept gazon vereist veel werk en afhankelijk van het klimaat zal je veel meststoffen en water nodig hebben om alles groen te houden. Het is bovendien een monocultuur die moeilijk te onderhouden is. In het beste geval zal je moeten overwegen om klaver en andere planten toe te laten en proberen niet te panikeren als er wat onkruid verschijnt. Overweeg om bepaalde planten naast je gazon aan te planten om het gazon klein te maken, vooral in droge klimaten.
  4. Probeer om op een veranda te kweken in potten, dozen of emmers. Je kan zelfs kruiden kweken aan een raam op het zuiden om je favoriete gerechten en soepen te verrijken. [2]
    • Ook als je geen zonnige achtertuin of veranda hebt, kan je op deze manier peterselie, muntsoorten, look, groene uien, bieslook en zelfs kleine tomaten kweken.
    • Emmers met een inhoud van 20 liter kunnen makkelijk aangepast worden tot tuincontainers door een laagje kiezels op de bodem te leggen en 3 of 4 gaten van 1,2 cm in de bodem te boren met het oog op drainage. [3]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De bodem biologisch maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Maak een composthoop . Compost is het hoofdbestanddeel van een bodem die rijk is aan organisch materiaal. Je kan zowat elke soort organisch materiaal gebruiken om compost te maken dat je bodem zal verrijken, maar je begint best met zaken die reeds in je tuin te vinden zijn: [4]
    • Gevallen bladeren
    • Onkruid (bij voorkeur voordat ze zaden verspreiden)
    • Grassnippers
    • Oud fruit en snijresten van groenten
    • Gebruik niets dat olie, vet, vlees, uitwerpselen, zuivel of houtsnippers bevat. [5]
  2. Meet de pH van je bodem . Meet de pH van je bodem door pH-teststrips te kopen in een tuincentrum. Meng een handvol aarde met wat lauw gedistilleerd water tot het de consistentie heeft van een milkshake en dompel de teststrip er dan in onder. Houd het daar gedurende 20-30 seconden en vergelijk de test dan met de kleuropgave van de kit.
    • De pH (zuurtegraad tegenover alkaliteit) van je bodem moet ongeveer tussen 5,5 en 7,0 liggen als je wil dat je planten gedijen. [6]
    • Als je bodem te zuur is (minder dan 5,5) dan moet je dolomiet of ongebluste kalk kopen, dit aan de bodem toevoegen en opnieuw meten.
    • Als je bodem te alkalisch is (meer dan 7,0) dan moet je meer organisch materiaal toevoegen, zoals veenmos of compost, en je bodem daarna opnieuw testen.
  3. Graaf een kuil in je tuin of container van ongeveer 0,3 op 0,3 meter breed. Vul de kuil met water en wacht 24 uur. Vul de kuil dan opnieuw met water en bekijk met een meetlint hoe snel het water zakt. Het ideale tempo is ongeveer 5 cm per uur. [7]
    • Door enkele kopjes compost of veenmos toe te voegen zal de drainage van de bodem geregulariseerd worden.
    • Voor een minder wetenschappelijke test kan je de bodem vochtig maken en een handvol aarde vastnemen. De grond moet aan elkaar kleven, maar het moet uit elkaar vallen wanneer je er met een vinger in port. Als de grond dezelfde vorm aanhoudt of uit elkaar valt zonder te porren, dan moet je meer organisch materiaal (compost of veenmos) toevoegen om de drainage te verbeteren.
  4. De sleutel tot biologische landbouw is een fantastische bodem. Voeg zoveel mogelijk organisch materiaal toe aan de bodem als je maar kan, bij voorkeur afkomstig van je eigen composthoop. Grond die opgebouwd is uit veel organisch materiaal is omwille van allerlei redenen goed voor je tuin: [8]
    • Planten zullen gevoed worden zonder chemische meststoffen.
    • Onkruid uittrekken en spades steken in verrijkte bodem is makkelijker wanneer de grond niet hard aangestampt is.
    • Het is zachter zodat de wortels van de planten makkelijker en dieper kunnen penetreren.
    • Het zal ervoor zorgen dat water en lucht net lang genoeg in contact komen met de wortels. Kleibodems kunnen zwaar zijn en blijven lang nat. Zandbodems draineren dan weer te snel. Compost zal beide problemen verbeteren.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Aanplanten en je tuin onderhouden

PDF download Pdf downloaden
  1. Bedenk wat je graag eet en hoe vaak je het wil eten. Planten zoals tomaten, pepers en pompoenen zullen het hele jaar door voedsel blijven produceren. Groenten zoals wortelen en maïs zullen slechts een keer per jaar verschijnen. Koop kiemplanten in een tuincentrum of op een markt voor landbouwers. [9]
    • Zorg ervoor dat de kiemplanten nog niet gebloeid hebben en vraag zeker dat ze niet met chemicaliën werden behandeld. Om een echte biologische tuin te hebben moeten je planten volledig vrij zijn van chemische meststoffen en pesticiden.
  2. Plant kiemplanten in bodem die rijk is aan organisch materiaal en compost en plaats ze op plekken die veel volle zon krijgen: minstens 6 uur per dag. [10]
    • Plant dicht bij elkaar om onkruid te voorkomen. Combinatieteelt zal de ruimtes in de biologische tuin opgebruiken en zal ervoor zorgen dat je het meeste uit een klein stukje tuin kan halen. Plaatsen die dik genoeg zijn aangeplant zullen onkruid ontmoedigen om tussen de planten te groeien die je wel wilt.
  3. Organische mulch zoals schors, houtsnippers en grassnippers zullen beetje bij beetje afgebroken worden en de bodem verrijken. [11]
    • Ondertussen zal de mulch het onkruid in bedwang houden, helpen om de temperatuur van de bodem stabiel te houden en de verdamping van water tegengaan, zodat je minder water zal moeten geven.
  4. Geef 's morgens water wanneer het nog koel is en er minder risico is op verdamping dat water aan je planten zal onttrekken.
    • 's Avonds water geven is niet ideaal, want je planten zullen 's nachts nat blijven, wat schimmel in de hand zal werken. Maar het blijft beter dan midden op de dag water te geven. [12]
  5. Door regelmatig de groene delen van onkruid te verwijderen zal je die planten de voedingsstoffen ontnemen die ze nodig hebben om te blijven groeien. Onkruiden zijn planten die je liever niet op een bepaalde plek ziet groeien en dit kunnen invasieve sier- of consumptieplanten zijn zoals klimop en munt. [13]
    • Gebruik een schoffel en houd deze scherp. Probeer een Nederlandse schoffel of een traditionele schoffel met een zwanenhals. Schoffel elk deel van je tuin regelmatig om het onkruid tot een minimum te beperken.
    • Verwijder onkruid met de hand om de wortels van meerjarige onkruiden uit de grond te halen. Verwijder onkruid ook voorzichtig met de hand rond reeds gevestigde planten en vermijd om de wortels te beschadigen van de planten die je wilt houden.
    • Probeer om onkruid in spleten in bedwang te houden door gebruik te maken van stoom, een warmtepistool, kokend water of zelfs een kleine brander (wees wel voorzichtig!).
  6. Veel dieren zullen je tuin ten goede komen. Creëer specifieke omstandigheden in je tuin om hen aan te trekken door:
    • Zaad te verspreiden voor vogels [14]
    • Compost aan je bodem toe te voegen om wormen aan te trekken [15]
    • Schildzaad, zonnebloemen, citroenmelisse en peterselie aan te planten om nuttige insecten aan te trekken [16]
    Advertentie

Tips

  • Je hebt niet echt compostbakken nodig; maak gewoon een hoop van je materiaal en wacht tot het ontbindt. Om de zaken te versnellen kan je de hoop af en toe 'omkeren' om het te vermengen en wat meer lucht erin te brengen.
  • Biologisch tuinieren verschilt van traditioneel tuinieren omdat het niet afhankelijk is van synthetische meststoffen of pesticiden. In plaats daarvan vertrouwt het op een gezonde bodem, een zorgvuldige selectie van variëteiten en fysieke barrières (zoals mulch en het manueel verwijderen van insecten).
  • Maak je plantenbedden klein genoeg zodat je alles kan bereiken zonder op je planten te moeten stappen.
  • Bladluizen (kleine kruipende insecten met een zacht lijf die zich in de lente en het begin van de zomer voortplanten) kunnen van je planten verwijderd worden met behulp van een krachtige waterstraal.
  • Als je planten door insecten aangevallen worden, dan kan je deze het best in bedwang houden door ze handmatig te verwijderen. Kies voor wisselteelt, permacultuur en combinatieteelt. Deze systemen zullen het ongedierte aanzienlijk verminderen en in sommige gevallen zal je er helemaal geen last meer van hebben.
  • De kunst om ongedierte en onkruid in bedwang te houden is door vroeg te handelen en te voorkomen dat ze tot een probleem kunnen uitgroeien.
  • Je kan ook bladeren en grassnippers rechtstreeks aan je tuin toevoegen als mulch om onkruid tegen te houden. Dit zal bovendien de bodem verrijken.
  • Je kan bijna elke soort organisch materiaal gebruiken om je bodem te verrijken, maar vermijd zaken die behandeld werden met chemicaliën, zoals grassnippers die besproeid werden met herbiciden en pesticiden.
  • Probeer de methode 'tuinieren per vierkante halve meter'. Je zal meer kunnen kweken met minder ruimte, je zal je niet veel zorgen moeten maken over de bodem en je zal minder last hebben van onkruid.
  • Probeer IPM; dit is een doeltreffende manier om met ongedierte om te gaan. [17]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik nooit mulch van schors. Dit ziet er misschien leuk uit, maar naarmate het rot zal het stikstof uit de bodem halen waardoor niets nog goed zal groeien. Bovendien zal het termieten aantrekken.
  • Gebruik nooit de volgende zaken voor je composthoop, ook al zijn ze biologisch:
    • Vlees, huid, beenderen of vet.
    • Olie of smeervet.
    • Grote hoeveelheden waterige vruchten of groenten zoals tomaten, sinaasappels, komkommers, meloenen, bereide voedingsmiddelen, enz. Duw en draineer het vocht als je ze voor gebruik een beetje wenst te drogen.
    • Uitwerpselen van dieren die vlees eten, vooral honden of katten (en mensen).
  • Als je huis ooit met loodverf werd behandeld, dan kan het lood in de bodem getrokken zijn. Lood lekt gedurende vele jaren uit verweerde verf en zal in de bodem blijven steken. Plant 'nooit' fruitsoorten, groenten, kruiden of vruchtdragende bomen in de bodem naast je huis als je weet – of vermoedt – dat die ooit geverfd werd met verf op basis van lood. [18]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.885 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie