PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het leiden van een discussie in een klaslokaal kan studenten helpen bij het converseren met anderen met als doel inzicht te krijgen in het onderwerp. Echter, als jij de leider van de discussie bent, ben je misschien onzeker als het gaat om het gaande houden van de discussie, terwijl je de andere klasgenoten hierin betrekt. Als je een discussie moet leiden op de middelbare school of een hogere school, of als je gewoonweg geïnteresseerd bent in alternatieve leermethoden, dan ben je op de goede weg om een boeiende en tot nadenken stemmende discussie in goede banen te leiden. Dit zal enige inspanning en hard werk vereisen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Open de discussie

PDF download Pdf downloaden
  1. De vraag kan het beste niet te open zijn, maar ook niet te gelimiteerd. “Ja of Nee” vragen brengen een discussie tot stilstand en vragen als “Wat vind jij van het feit dat jonge mensen trouwen?” bevorderen het gesprek vaak ook niet. De beste vragen zijn open vragen met een aantal correcte antwoorden, maar toch gelimiteerd genoeg dat mensen weten wat ze met de vraag aanmoeten en gemotiveerd zullen zijn deel te nemen aan de discussie.
    • Als je bijvoorbeeld een discussie houdt over Romeo en Julia, kun je bijvoorbeeld beginnen met de vraag “Op welke wijze faalt de monnik in zijn advies aan Romeo? Op welke wijze is hij succesvol?” Deze vraag stuurt de studenten in een productieve richting, zonder ze de antwoorden voor te zeggen.
    • Je kunt de studenten ook een aantal vragen ter voorbereiding geven, voordat de discussie plaatsvindt. Dit geeft ze meer tijd en ze kunnen hierdoor een beter doordachte bijdrage leveren aan de discussie.
  2. Je moet als leider van de discussie de bijeenkomst ingaan met een aantal ‘grote’ vragen. Wees voorbereid de volgende vraag te introduceren als de discussie lijkt dood te vallen of wanneer de deelnemers meer stof tot nadenken nodig hebben. Hoe beter voorbereid je het klaslokaal instapt, hoe zelfverzekerder je overkomt. Studenten zullen je rol als discussieleider meer respecteren en zullen makkelijker deelnemen aan de discussie als je zelfverzekerd overkomt in je ideeën en benadering.
    • Het kan handig zijn om de studenten te voorzien van een lijst met de vragen die je gaat bespreken. Deel ze uit of schrijf de vragen op het bord. Sommige studenten kunnen beter leren en effectief nadenken als ze de vragen voor zich hebben. Dit kan ook een ideaal hulpmiddel voor jou zijn.
    • Twee tot vijf vragen is voldoende voor een twee uur durende discussie. Het is ook verstandig twee of drie deelvragen te hebben bij elke hoofdvraag. Je doet er echter verstandig aan anderhalf keer zoveel materiaal voor te bereiden. Dit voor het geval dat de studenten weinig tot geen bijdrage leveren aan de discussie of als tijdens de discussie blijkt dat één van je hoofdvragen niet relevant genoeg is.
  3. Als je de discussie in goede banen wilt leiden, moet je de studenten vooraf duidelijk maken wat precies je verwachtingen zijn. Als je vindt dat de studenten vrij mogen spreken, zonder hun hand op te hoeven steken, geef dit dan aan. Geef aan dat ze hun hand op moeten steken als je dit van ze verwacht. Geef andere zaken waarvan de deelnemers op de hoogte moeten zijn ook aan. Denk hierbij aan hoe ze de andere deelnemers respectvol moeten aanspreken, hoe ze vooroordelen kunnen vermijden en welke termen en woorden ze eventueel achterwege moeten laten. Leg dit vooraf duidelijk uit, zodat de studenten een sterke start kunnen maken. [1]
    • Deel een lijst met “Do's” en “Don’ts” uit als je deze hebt. Dit kan ook als hulpmiddel dienen om de studenten op de goede weg te houden.
  4. Het is belangrijk voor jou en de studenten een onderwerp te hebben waarover jullie allemaal kunnen praten, voordat de discussie begint. Dit kan het huiswerk zijn, een nieuwsitem of een gedicht dat je hebt meegebracht, een korte video of zelfs een kunstwerk. Het moet een onderwerp zijn waar zowel jij als de andere deelnemers kennis van hebben, zodat de discussie zich voorwaarts kan bewegen. Je hebt dan concrete details die je kunt aanstippen in plaats van het algemeen te houden. [2]
    • Maak je verwachting dat iedere deelnemer zich voorbereidt duidelijk. Studenten komen waarschijnlijk met minder inbreng en ideeën naar de klas als je geen stimulans geeft voor studenten om hun huiswerk te maken of er geen consequenties zijn als ze niet voorbereid zijn.
  5. Een manier om er voor te zorgen dat de discussie goed verloopt, is het uitstralen van enthousiasme over het onderwerp vanaf het begin. Maak gebruik van non-verbale signalen, wees alert en energiek. Toon aan dat het onderwerp belangrijk is voor jouw leven en het leven van de studenten. Het zal hun betrokkenheid en inbreng vergroten. De deelnemers zullen minder betrokken zijn als de discussieleider er vermoeid en apathisch bij zit en hun het gevoel geeft dat hij of zij het zo snel mogelijk tot een einde wil brengen. [3]
    • Zelfs als je zelf van mening bent dat het onderwerp niet bepaald interessant is, deel je dit niet met de deelnemers. Zeg bijvoorbeeld niet “Ik ben me ervan bewust dat dit onderwerp niet erg boeiend is...” Toon in plaats daarvan aan dat het wel degelijk een onderwerp is dat aandacht verdient. Je studenten zullen je ongetwijfeld volgen in deze gedachtegang.
    • Toon aan dat het onderwerp betrekking heeft op de echte wereld. Dit kan in sommige gevallen de betrokkenheid en interesse onder de studenten ten goede komen. Als je bijvoorbeeld een historisch thema behandelt, begin dan met een krantenartikel over een soortgelijke gebeurtenis dat veel raakvlakken heeft. Denk aan een artikel over een recente protestmars tegen discriminatie als het thema de rassenrellen in de jaren zestig is. Dit kan de betrokkenheid van de studenten vergroten.
  6. Het definiëren van sleutelbegrippen, die de studenten kunnen gebruiken tijdens de discussie, is een goede manier om te beginnen. Bespreek bijvoorbeeld termen als vergelijking, beeldspraak, allusie of andere literaire begrippen die voorkomen in poëzie. Als alle studenten het idee hebben dat ze op dezelfde lijn zitten en een sterke basis hebben om te beginnen met de discussie, zullen ze meer zelfverzekerd zijn om deel te nemen.
    • Zelfs als je het gevoel hebt dat je bepaalde punten te erg versimpelt, is het beter om iedereen op één lijn te hebben voordat de discussie begint, dan vooraf al een aantal deelnemers te verliezen. Sommige studenten zijn wellicht te verlegen om toe te geven dat ze bepaalde simpele termen niet begrijpen. Het is belangrijk deze uit te leggen voordat je verder kunt gaan.
  7. Om een betekenisvolle discussie te kunnen leiden, moet je jezelf professioneel presenteren en opstellen als autoriteit op het gebied van het onderwerp. Straal uit zelfverzekerd te zijn door middel van rechtop te staan, oogcontact te maken en de studenten te tonen dat je weet wat je doet. Tegelijkertijd moet je je niet opstellen alsof je perfect bent en overal een antwoord op hebt, aangezien je studenten dan minder geneigd kunnen zijn om deel te nemen. [4]
    • Doe niet net alsof je absoluut alles al weet, maar geef jezelf een houding die uitstraalt dat je, net zoals zij, ook nog wil leren.
    • Wees oprecht enthousiast over de door de studenten aangedragen ideeën om nog meer enthousiasme voor het onderwerp te genereren.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een betekenisvolle conversatie gaande houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je de studenten wil aanmoedigen om te participeren, moet je daarvoor een vertrouwde omgeving creëren. Geef te kennen dat alle ideeën van de studenten respect verdienen en dat het oordelen over anderen achterwege moet blijven. Niemand in jouw klas zal onwaardig behandeld worden op basis van zijn of haar ideeën of opvattingen. Behandel de studenten met een positieve insteek en beloon ze voor hun inbreng. Geef ze nooit het idee dat hun inbreng dom, zinloos of fout is. [5]
    • Grijp direct in als een student onbeleefd is tegen een andere student, wacht hier niet mee. Als je er niet direct iets van zegt, lijkt het alsof het acceptabel is voor studenten om onbeleefd te zijn tegen elkaar.
    • Moedig studenten aan om te spreken in plaats van ze neer te halen. Maak ze enthousiast om deel te nemen aan de discussie in plaats van verlegen.
  2. Deel je gevoelens en opvattingen niet zonder ze te voorzien van een verdere verklaring. Als iemand tijdens het bespreken van Romeo en Julia beweert dat de monnik geen enkel advies aan Romeo had moeten geven, vraag hen dan waarom ze dit vinden en bespreek de mogelijke steun of bezwaren die hieruit voortvloeien. Maak gebruik van het “voors en tegens” model, pleit voor een argument en vervolgens een tegenargument. Welke conclusie zal standhouden in de rechtbank? Dit kan leiden tot betekenisvolle resultaten, zonder dat je antwoorden verstrekt aan de deelnemers.
    • Help en stuur studenten om tot een eigen conclusie te komen. Als het enige doel van de discussie is om studenten te voorzien van het ‘juiste’ antwoord, had je ze net zo goed naar een presentatie kunnen laten luisteren.
  3. Goede discussies zijn afhankelijk van de onwetendheid van de deelnemers. Wat valt er nog te leren als je alles al weet? Als je het gevoel hebt dat je een vraag hebt beantwoord, verdiep je dan verder, om nog een puzzel te vinden die je nog niet begrijpt of ga verder naar een volgend interessant gebied. Zodra je iets vastgesteld en opgelost hebt, ga dan verder naar een nieuw, meer gecompliceerd mysterie. Gebruik de voorgaande discussie als referentiepunt en probeer er nog dieper op in te gaan.
    • Benader elk nieuw “onbekende” als een spannend mysterie dat de studenten samen kunnen oplossen. Zelfs als je het al goed doordacht hebt, speel het spel mee en doe net alsof ook jij het probeert op te lossen.
  4. Vraag vooral de stillere deelnemers wat hun mening is over het onderwerp. Probeer de verbaal sterke deelnemers zo vriendelijk mogelijk duidelijk te maken dat ze ook de andere deelnemers een kans moeten geven. Zorg ervoor dat elke deelnemer de kans krijgt om gehoord te woorden en dat sommige deelnemers niet te veel aan het woord zijn. Zorg er ook voor dat er geen misverstanden ontstaan tussen deelnemers met tegenstrijdige karakters en dat iedereen, voor het grootste deel, goed met elkaar omgaat.
    • Wees bewust van de verschillende karakters in je klaslokaal en hoe ze het meest succesvol kunnen zijn in groepsdiscussies. Als een deelnemer bijvoorbeeld de voorkeur geeft om eerst de discussie goed in zich op te nemen om vervolgens aan het einde in te springen, geef deze deelnemer daar dan de tijd voor. Dwing hem of haar niet om te spreken als deze persoon daar nog niet klaar voor is.
  5. Een techniek om de discussie levend te houden, is het opschrijven van de ideeën van de studenten gedurende de discussie. Dit herinnert de studenten aan het onderwerp en ze kunnen hier later in de discussie naar verwijzen. Je kunt ook je eigen ideeën opschrijven in een iets uitgebreidere stijl om de discussie te voorzien van een kader. Als je hier echter voor kiest, zorg er dan voor dat je alle ideeën opschrijft, zodat geen van de deelnemers zich buitengesloten voelt.
    • Je kunt ook één student aanwijzen als notulist. Hij of zij schrijft de voorgedragen ideeën op het bord.
  6. Wanneer je een discussie leidt, kun je het gevoel hebben dat als het niet goed gaat, het is omdat de studenten je niet aardig vinden of geen respect voor je hebben. In plaats van te kunnen focussen op het onderwerp, zal deze manier van denken niet productief zijn en zal je alleen maar een negatief beeld van jezelf geven. Als de deelnemers niet goed reageren of te weinig betrokken zijn, herinner jezelf er dan aan dat het onderwerp in een nieuw licht gepresenteerd zou kunnen worden, niet omdat er iets mis is met jou. [6]
    • Zodra je stopt met focussen op dat er iets mis met je is, zul je meer vrijheid genieten met het onderwerp van de discussie en zul je het gesprek zo dynamisch mogelijk maken.
  7. Een belangrijk aspect van het leiden van een discussie is er voor te zorgen dat je alle belangrijke punten bespreekt. Stuur het gesprek voorwaarts als studenten te lang uitweiden over een punt dat niet centraal staat in de discussie. Ga verder met een belangrijker aspect dat wel betrekking heeft op het materiaal van de dag. Echter, als blijkt dat de studenten een fascinerend gesprek met elkaar zijn aangegaan over iets wat niet in de planning stond en ze leren van elkaar, dan kun je die tijd ook gebruiken om een nieuwe denkrichting te verkennen.
    • Time management is een belangrijk deel van het leiden van een klassendiscussie. Het is belangrijk om de studenten op de goede weg te houden en te vermijden dat ze blijven steken op één klein punt gedurende jouw les.
    • Vind een manier om af en toe onopgemerkt op je horloge te kijken. Je wilt namelijk voorkomen dat studenten nerveus worden als ze je dit zien doen.
  8. Een manier om het gesprek voorwaarts te laten gaan, is de studenten te helpen met elkaar te laten praten in plaats van met jou. Zolang het gesprek respectvol en welgemeend is, is het zinvol om de deelnemers direct op elkaars punten te laten reageren. Ze leren elkaar hierdoor kennen en dit kan bijdragen aan een betekenisvolle discussie zonder barrières. Stuur de deelnemers bij als blijkt dat deze techniek het gesprek te agressief of ruzieachtig maakt.
    • Het met elkaar laten praten van de deelnemers kan leiden tot een meer dynamische en spannende discussie. Ze zullen het gevoel hebben meer open te kunnen praten als ze elkaar aanspreken, in plaats van zich alleen maar te richten op de discussieleider.
    • Benadruk dat dit dient te gebeuren op een respectvolle manier en dat de focus dient te liggen op de ideeën van de persoon, niet de persoon zelf.
  9. Helaas kan één probleemstudent een gehele discussie verzieken. Als er één student is die aldoor voor zijn of haar beurt praat, anderen constant in de reden valt, de inbreng van anderen belachelijk maakt of de andere deelnemers simpelweg niet respecteert, moet je dit probleem direct aanpakken. Deze persoon kan de vooruitgang in het leerproces van andere studenten namelijk verstoren. Je kunt de persoon eerst aanspreken in de klas. Mocht dit geen effect hebben, neem de student dan apart en bespreek zijn of haar gedrag onder vier ogen.
    • Er zijn veel verschillende soorten probleemstudenten. Geef bijvoorbeeld de importantie van het handopsteken aan als een student voor zijn of haar beurt spreekt.
    • Vraag een student, die te veel praat, om minstens vier andere deelnemers aan het woord te laten, voordat hij of zij weer een bijdrage mag leveren. Dit klinkt wellicht streng, maar helpt deze student te focussen op wat anderen te zeggen hebben.
    • Zet de studenten die makkelijk afgeleid of met andere dingen bezig zijn voorin de klas, zodat je extra op ze kan letten.
    • Als je problemen ondervindt met het leiden van de discussie, omdat veel studenten de tekst ter voorbereiding niet hebben gelezen, moet je ze aanmoedigen hun huiswerk te doen door hun kennis te testen aan het begin van de les. Je kunt betrokkenheid tijdens de les ook belonen met een hoger cijfer of een andere manier zien te vinden om studenten meer verantwoordelijk te houden voor hun deelname.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De afronding

PDF download Pdf downloaden
  1. Een manier om na te gaan of alle studenten op dezelfde lijn zitten, is gaandeweg de discussie samen te vatten. Dit kun je naadloos inpassen, zonder dat het voelt als een onderbreking van het gesprek. Zelfs het met extra zorg herhalen van de door de studenten gemaakte punten kan ze een beter beeld geven van het grotere geheel. Voeg een dergelijk moment om de 20 minuten toe, vooral tijdens langere sessies, zodat alle deelnemers weer op dezelfde lijn zitten.
    • Je kunt andere studenten vragen je hierbij te helpen. Zeg bijvoorbeeld: “Oké, wat hebben we tot nu toe geleerd?” en laat vrijwilligers je hierbij assisteren.
  2. Vat het geheel samen als de tijd verstreken is of de discussie over is. Bespreek het beginpunt en herinner de studenten zoveel mogelijk aan de gemaakte argumenten. Ontkracht geen enkel argument en focus op het samenbrengen van alle verschillende ideeën die je hebt besproken, in plaats van te doen alsof je de studenten toont dat er maar één manier is waarop het gedaan moet worden. Zorg ervoor dat je hier wat tijd voor overlaat, zodat de studenten niet afgeleid zijn en klaar staan om hun tas te pakken.
    • Dit is het punt waar de notities op het bord goed van pas kunnen komen. Het kan makkelijker zijn een discussie af te ronden door te wijzen naar en te refereren aan de gemaakte notities.
    • Je kunt ook een andere student de mogelijkheid geven om de discussie af te ronden. Dit kan de studenten een gevoel van waardering en betrokkenheid geven.
  3. Zorg dat je een aantal minuten overhoudt voor het stellen van vragen aan het einde van de les. Je wilt dat de studenten het lokaal verlaten met het idee dat ze iets geleerd hebben, niet volkomen verward. Studenten zullen terughoudend zijn in het stellen van vragen, om te voorkomen dat de les langer duurt dan nodig, als je wacht tot op het laatste moment. Geef de studenten voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen en moedig ze aan vragen te stellen als er nog onduidelijkheden bestaan.
    • Het beantwoorden van de vragen kan helpen bij het nauwkeuriger afronden van de discussie.
    • De vragen van de studenten geven je een beeld van de sterke en zwakke kanten van jouw discussie. Wellicht heb je een bepaald onderdeel te weinig behandeld tijdens de discussie als blijkt dat vijf studenten nog steeds met veel vragen zitten over hetzelfde punt.
  4. Sluit af met een verwante vraag of een suggestie voor verder onderzoek. Dit geeft alle betrokkenen iets om over na te denken voor de volgende keer. Je moet de studenten niet het gevoel geven dat je absoluut alles hebt besproken over het thema en dat je de puzzel gezamenlijk hebt opgelost. In plaats daarvan moet je het gesprek in voorwaartse richting sturen, studenten helpen bij het verkrijgen van waardevolle inzichten en ze uit laten kijken naar de volgende discussie.
    • Een logisch startpunt voor de volgende les toont zich als studenten verder er op in willen gaan. Ze zullen gemotiveerd naar de les komen om de discussie voort te zetten en hebben zich wellicht in de tussentijd nog beter voorbereid op het onderwerp.
    • Overweeg om een korte “check” uit te voeren. Laat de studenten vaststellen waar ze zich nu bevinden in de discussie of waar ze naartoe willen. Dit kunnen ze aan het einde van de les bespreken of aan de hand van een korte enquête die ze kunnen invullen tijdens de laatste minuten van de les. [7]
  5. Vraag je na de discussie af wie het meest aan het woord was, wie het minst aan het woord was en wie de meest waardevolle bijdrage heeft geleverd aan het gesprek. Onthoud dat degene die het meest aan het woord is geweest niet automatisch de grootste bijdrage heeft geleverd. Bij de volgende discussie kun je proberen de stille studenten meer aan te moedigen en ervoor zorgen dat iedereen een kans krijgt om te spreken, zonder dat sommigen het idee hebben gedomineerd te worden door zelfverzekerde sprekers. [8]
    • Herinner jezelf aan het feit dat geen enkele discussie perfect is. Hoe beter je wordt in het leiden van een discussie in de klas, hoe beter je wordt in laten deelnemen van alle studenten aan de conversatie.
    Advertentie

Tips

  • Houd een positieve houding. Als discussiëren moeilijk wordt, bedenk dan dat iedereen die kan spreken de mogelijkheid heeft om te leren van een discussie en er plezier aan kan hebben.
  • Geef jezelf minstens een uur, maar onthoud dat de beste discussies ( die veel vragen genereren ) drie uur duren.
  • Socrates was een meester in het leiden van discussies. Probeer te leren van je voorgangers.
  • Soms is de belangrijkste vraag het moeilijkst om te beantwoorden. “Wat is het menselijk wezen?” Ook al is het moeilijk om een dergelijke vraag te voorzien van een alomvattend antwoord, het blijft wel een belangrijke vraag. Focus je met de andere deelnemers op onderwerpen waarin jullie geïnteresseerd zijn, zelfs als je de praktische waarde ervan niet kan formuleren. De grootste discussies leiden niet automatisch tot een overeenkomst of conclusie. Ze eindigen wellicht in helderheid of geschillen met " een overeenstemming het oneens te zijn ”.
    • Er zijn twee soorten discussies, namelijk theoretische en praktische. Maak onderscheid tussen dialoog die leidt tot ontdekking van de waarheid en een dialoog die leidt tot consensus en actie. Geef duidelijk aan iedereen aan welke van de twee dit is!
  • Veel mensen hebben het gevoel dat open discussies tussen bereidwillige deelnemers vaag kan worden. Als jij of de groep dit begint te voelen, is de volgende vraag een goede vraag om jezelf te stellen, “Waarom is het van belang?” Neem de tijd om vast te stellen welke projecten het waard zijn en welke niet, om er je er vervolgens weer volledig op te storten.
  • Geef meer stellingen. Probeer een nieuwe discussie aan te gaan als het voorgaande gesprek over is.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Veel mensen reageren op een emotionele manier wanneer hun ideeën of opvattingen tegenstand van anderen oproepen. Sommigen kunnen zelfs boos worden of zich terugtrekken. Om dit te voorkomen gebruik je zinnen als “Ik denk ..., omdat …” in plaats van “ Je hebt geen gelijk.”, tenzij iemand echt heel fout zit.
  • Laat je discussie overvloeien van punt naar punt. Traditie, ervaring en de laatste onderzoeken tonen aan dat colleges, die strak georganiseerd is, minder lang standhouden en minder effectief zijn voor het leerproces. Blijf bij het proces!
Advertentie

Benodigdheden

  • 2-15 mensen die geïnteresseerd zijn in leren aan de hand van discussies.
  • Bronnen voor onderwerpen. Boeken zijn perfect, maar er zijn talloze andere mogelijkheden, zoals films, ervaringen, actuele gebeurtenissen, etc.
  • Verstand
  • Nieuwsgierigheid
  • 1-3 uur tijd

Over dit artikel

Deze pagina is 11.624 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie