PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Natuurlijk wil je dat je hond zich comfortabel voelt en een gezonde, glanzende vacht heeft. Als je hond een droge huid heeft, dan kan hij daardoor helaas last krijgen van jeuk en zich oncomfortabel voelen. Hij kan tevens een ruwe vacht hebben en schilfers roos in zijn vacht hebben zitten. Als je onderzocht hebt hoe het met de gezondheid van je hond staat, kun je stappen ondernemen om zijn vacht gezonder te maken.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De huid van je hond onderzoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. Het eerste waar je aan kunt merken dat je hond wellicht een droge huid heeft is dat hij hevig begint te krabben wanneer je gewoon zijn huid aanraakt. Als je zijn vacht opzij strijkt zie je wellicht andere tekenen van een droge huid. Dit zijn onder andere: [1]
    • Een droge, schilferige huid
    • Roos
    • Jeuk
    • Harde en broze vacht
    • Een gebarsten of ruwe huid
  2. Vraag jezelf af of je hond wel zichzelf is of of er onlangs iets veranderd is. Is de eetlust van je hond bijvoorbeeld veranderd (meer of minder eten)? Drinkt hij wel genoeg? Heeft hij meer of minder energie? Als je vermoedt dat je hond andere medische aandoeningen heeft, ga dan met hem naar de dierenarts om hem te laten onderzoeken en behandelen. Een droge huid kan veroorzaakt worden door onderliggende medische problemen. Wanneer de aandoening in kwestie behandeld is heeft je hond wellicht geen last meer van een droge huid. [2]
    • Deze niet-specifieke veranderingen in het gedrag van je hond kunnen wijzen op medische aandoeningen als hypothyreoïdie (een te traag werkende schildklier), het syndroom van Cushing, infecties of diabetes. Deze aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de huid en vacht van je hond minder gezond zijn. Dit is vooral bij oudere honden het geval.
  3. Bekijk de vacht van je hond eens goed. Borstel de haren naar achteren en kijk of je schilfers roos ziet. Weet dat deze schilfers op een droge huid kunnen wijzen, maar dat de schilfers zelf eigenlijk piepkleine parasieten kunnen zijn. Deze parasieten, schilfermijten, hebben als bijnaam "wandelende roos" omdat ze gewoon op roos kunnen lijken maar je ze kunt zien bewegen als je goed kijkt.
    • Je dierenarts kan vaststellen of je hond last van schilfermijten heeft door huidschilfers onder de microscoop te bekijken. De behandeling omvat het spuiten met medicinale sprays (met fipronil) om de mijten te doden. Dit moet om de twee weken gedaan worden. [3]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De huid van je hond verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je moet ervoor zorgen dat je hond hoogwaardig voer krijgt, een gevarieerd voedingspatroon heeft en altijd een bak vers water heeft staan. Kies in de winkel voor hondenvoer waar bovenaan de lijst met ingrediënten een vleessoort vermeld wordt, zoals kip, rundvlees of lam, en daarna een groentesoort als zoete aardappel of wortel. Deze hoogwaardige ingrediënten zijn voedzamer dan 'vleesbijproducten' of 'soja', en de kans is groter dat het voer aanzienlijke hoeveelheden vitaminen en mineralen bevat. Het is tevens een goed idee om naar voer te zoeken waaraan vitamine E of omega 6-vetzuren zijn toegevoegd, omdat deze de huid van je hond kunnen voeden. Je moet tevens olijfolie in het voer van je hond doen om hem te helpen om van zijn droge huid af te komen. Het werkt vrij goed en je hond vindt de olie lekker smaken. [4]
    • Goedkopere soorten hondenvoer bevatten meestal ingrediënten die van een minder goede kwaliteit zijn en sterker bewerkt zijn. De huid van je hond kan daaronder lijden, vooral als je van een hoogwaardige soort hondenvoer overstapt op voer van een slechte kwaliteit. Je zult deze veranderingen niet meteen zien, maar na een maand zul je zeker verschillen zien.
  2. Of je in de winkel nu kiest voor hoogwaardig voer of voer van een mindere kwaliteit, tijdens het bewerkingsproces zullen er enkele voedingsstoffen verloren gaan. Als je hond een droge huid heeft, dan moet je hem wellicht extra voedingsstoffen geven in de vorm van voedingssupplementen. Deze kunnen de huidcellen tot diep in het huidweefsel van je hond voeden, zodat je hond na een maand een gezonde huid heeft. [5] Overweeg om je hond de volgende voedingsstoffen te geven:
    • Vitamine E: geef je hond 1,5 tot 8 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Vraag je dierenarts welke dosis je je hond precies moet geven. Vitamine E is een antioxidant die de huid van je hond gezonder kan maken en het genezingsproces kan bevorderen. Het gaat de schade aan de huidcellen tegen die ontstaan is door omgevingsfactoren als vervuiling. [6]
    • Omega-vetzuren of -oliën: deze zijn ook wel bekend als meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV). Lijnzaadolie, maisolie en soja-olie bevatten omega 3-vetzuren, terwijl meerdere soorten visolie omega 6-vetzuren bevatten. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking (wat goed is als je hond ergens allergisch voor is), kunnen de huidcellen voeden en kunnen tevens de beschermende huidbarrière verbeteren. De aanbevolen dosis is 30 mg per kilo lichaamsgewicht, maar als je je hond per ongeluk te veel geeft kan hij diarree krijgen.
  3. Je moet de vacht van je hond elke dag borstelen. Hierdoor zullen er natuurlijke oliën over de vacht verspreid worden, zodat de vacht blijft glanzen en de huid blijft beschermen. Bovendien voorkom je zo dat de oliën zich ophopen en irritatie veroorzaken. Borstelen is een eenvoudige manier om de huid en vacht van je hond te verzorgen en is een soort van massage die de bloedtoevoer naar de huid toe verbetert. Er komt zo meer zuurstof bij de huid en afvalstoffen worden afgevoerd. Daardoor kan de huid van je hond minder droog worden. [7]
    • Verwijder klitten in de vacht van je hond zo snel mogelijk. Door klitten raakt de vacht in de knoop en kan er geen lucht bij de huid van je hond komen. Daardoor kan je hond een droge en schilferende huid krijgen.
  4. Daardoor voorkom je niet alleen dat er zich vuil en oliën op de huid van je hond ophopen, maar krijg je ook de kans om de huid en vacht van je hond eens aandachtig te bekijken en te kijken of je hond huidproblemen als parasieten heeft. Over het algemeen moet je je hond een keer in de maand of ten hoogste een keer in de twee weken wassen met hondenshampoo als hij een normale huid heeft. Als je hond een droge huid heeft, in de modder heeft liggen rollen en gewassen moet worden, gebruik dan een shampoo met havermout en droog hem niet te grondig af.
    • Kies een hondenshampoo met een pH-waarde die geschikt is voor de hondenhuid. [8] Gebruik geen geparfumeerde shampoo, omdat deze de huid kan uitdrogen. Havermoutshampoo is een goede keus, omdat deze de huid licht hydrateert maar niet vet maakt.
  5. Als het koud weer is is er vaak sprake van een lage luchtvochtigheid, waardoor je hond een droge huid kan krijgen of zijn droge huid nog sterker uitdroogt. Houd de luchtvochtigheid van je huis onder controle door luchtbevochtigers te gebruiken die de lucht vochtiger maken. Door de verwarming binnenshuis kan de vacht van je hond uitdrogen, dus pas op dat je de verwarming niet te hoog zet. Zorg ervoor dat je hond niet tegen de verwarming gaat liggen.
    • Je moet je hond tevens binnenhouden wanneer het koud en droog weer is.
  6. Het hydrateren van de huid van je hond neemt tijd in beslag omdat de huid uit meerdere lagen met huidcellen bestaat. De volgroeide huidcellen bovenop zijn ouder en droger en schilferen snel. De huidcellen onderop worden ook wel kiemcellen genoemd. Het duurt 28 dagen voordat de kiemcellen zich naar boven bewogen hebben en volgroeide huidcellen zijn geworden. Blijf de huid van je hond tenminste een maand verzorgen om verbeteringen te zien.
    • Nadat je de huid van je hond een maand of twee verzorgd hebt, kun je opnieuw gaan kijken welke behandelingen effectief werken om de droge huid van je hond te behandelen. [9]
    Advertentie

Tips

  • Begin zo snel mogelijk met het verzorgen van de vacht van je puppy. Hij zal zo sneller gewend raken aan het proces en zich meer op zijn gemak voelen.
Advertentie

Bronnen

  1. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Mosby
  2. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Mosby
  3. Parasitic Mites of Dogs and Dats. Foley. Comp Cont Ed Prac Vet 13.
  4. http://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_dg_the_best_food_for_dogs
  5. Therapeutic Use of Fish Oils in Companion Animals. Bauer. J Am Vet Med Assoc. 239 (11)
  6. The effect of dietary Vitamin E on oxidative status of dogs. Twedt. J Vet Intern Med. 17: 418
  7. http://www.dryskinondogs.info/causes-of-dry-skin-on-dogs/
  8. https://www.aspca.org/pet-care/dog-care/groom-your-dog
  9. Therapeutic Use of Fish Oils in Companion Animals. Bauer. J Am Vet Med Assoc. 239 (11)

Over dit artikel

Deze pagina is 13.876 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie