Pdf downloaden
Pdf downloaden
Seks of seksuele ervaringen kunnen een fijn onderdeel van je relatie zijn, een plezierige eenmalige ervaring of iets dat je voor later bewaart. Wat je ook kiest, het is een grote beslissing die je samen met je partner op gelijke voet moet maken. En hoewel het niemands favoriete gespreksonderwerp is, moet je toch volwassen genoeg zijn om de risico's van soa's aan te kunnen, en ook de mogelijke beslissing om een kind op te voeden, een zwangerschap af te breken of een kind ter adoptie aan te bieden.
Stappen
-
Begrijp wat zwangerschap inhoudt. Of je nou man bent of vrouw, je moet weten wat zwangerschap inhoudt voordat je begint aan heteroseksuele activiteiten. Hier volgen een paar basisfeiten die alle seksueel actieve mensen over zwangerschap zouden moeten weten:
- Zwangerschap kan zich op elk moment dat sperma de vagina binnendringt voordoen. Bijna alle zwangerschappen ontstaan na onbeschermde penetrerende seks, met de penis in de vagina.
- Zwangerschap is extreem onwaarschijnlijk bij orale seks of niet-penetrerende seksuele activiteit. [1] X Bron
- Voorvocht (het vocht dat de penis in erecte staat in kleine hoeveelheden afscheidt) bevat normaal gesproken geen levensvatbaar sperma. In tegenstelling tot sperma leidt voorvocht hoogstwaarschijnlijk niet tot zwangerschap. [2] X Bron
-
Kom meer te weten over seksueel overdraagbare aandoeningen. Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunnen overgedragen worden via alle soorten van onbeschermde vaginale, orale en anale seks. [3] X Bron Je kunt alleen een soa oplopen door lichaamsvocht te delen met iemand die al besmet is. Veel mensen echter hebben een soa die niet tot zichtbare symptomen leidt, en die kan nog steeds tijdens seks overgedragen worden en tot grote gezondheidsproblemen leiden (zoals vrouwelijke onvruchtbaarheid). Het wordt aangeraden om je elk jaar op soa's te laten testen als je een vrouw onder de 25 bent of als je een man bent die seks met andere mannen heeft. [4] X Betrouwbare bron Centers for Disease Control and Prevention Ga naar de bron Mannen die geen seks met andere mannen hebben lopen minder risico, maar moeten zich na risicovol seksueel gedrag toch ook laten testen.
- Bij sommige soa's duurt het zes maanden voordat ze uit een test naar voren komen.
- Als jij en je sekspartner alleen met elkaar seks hebben, hoef je maar een keer getest te worden. Laat je weer testen, als je denkt dat je partner met iemand anders seks heeft gehad, of wanneer een van jullie beide drugs hebben gespoten met een gedeelde naald.
-
Gebruik condooms. Condooms zijn de meest gebruikte methode voor geboortebeperking onder tieners. [5] X Bron Ze zijn goedkoop, makkelijk te gebruiken en beschermen je tegen zwangerschap en tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Zorg ervoor dat je ze juist gebruikt . Condooms voor mannen verkleinen de kans op zwangerschap tot 2% per jaar als ze goed worden gebruikt, maar bij het meest voorkomende gebruik, met vergissingen of gebreken, loopt dit percentage op tot 18%. [6] X Bron
- Vrouwencondooms zijn iets minder effectief en brengen de kans terug tot 5% bij goed gebruik. Gebruik niet zowel een vrouwen- als een mannencondoom tegelijk. [7] X Bron
- Condooms samen met een van de methodes hieronder gebruiken is een prima manier om jezelf en je sekspartner te beschermen.
-
Overweeg het gebruik van de anticonceptiepil. De pil is, als een vrouw die elke dag inneemt, erg effectief tegen zwangerschap. [8] X Bron Ze beschermen niet tegen soa's. Voor de pil heb je in Nederland een recept van je dokter nodig.
- De dokter is wettelijk gehouden om niets aan je ouders te vertellen als je de pil gebruikt. Ze kunnen er echter wel achter komen als de pil wordt vergoed door de zorgverzekering van je ouders. De pil kost ongeveer 15-50 euro per maand, dus misschien kunnen jij en je sekspartner de kosten zelf dragen. [9] X Bron
- Deze pillen zijn voor de meeste vrouwen gewoon veilig, maar kunnen problematisch zijn als je ernstige gezondheidsproblemen hebt met je hart of je bloed. Roken verhoogt dit risico. [10] X Bron
- Anticonceptiepillen maken je menstruatiecyclus regelmatiger en kunnen vervelende bijwerkingen zoals acne en kramp, verminderen.
-
Hou de vruchtbaarheidscyclus bij. Vrouwen zijn tijdens en een paar dagen na de ovulatie het vruchtbaarst. Dit doet zich meestal op dag 11-21 van een menstruatiecyclus van 28 dagen voor, waarbij dag 1 het begin van de menstruatie is. [11] X Bron Het is belangrijk om je te realiseren dat de meeste vrouwen geen regelmatige cyclus hebben, dus je kunt vaak niet exact van te voren voorspellen wanneer dit zover is. Het vertelt je wanneer zwangerschap een groot risico is, maar je moet op andere momenten niet zonder bescherming vrijen.
- Sperma overleeft een paar dagen in de vagina, dus seks voor de ovulatie kan nog steeds tot zwangerschap leiden.
- Om dit bij te houden, kun je een menstruatiekalender bijhouden met aanwijzingen voor de aankomende ongesteldheid . Als je helemaal veilig wilt zijn, kun je je ovulatie bijhouden .
-
Onderzoek andere vormen van geboortebeperking. Er zijn veel andere vormen van geboortebeperking beschikbaar, van spiraaltjes tot pessaria. Praat voor meer informatie met een dokter of gynaecoloog. Tieners horen veel sprookjes over geboortebeperking en soa's, dus geloof niet alles wat je hoort.
- De 'voor het zingen de kerk uit'-methode, waarbij de man terugtrekt voordat hij klaarkomt, wordt door de meeste experts afgeraden. Hoewel de kans op zwangerschap er, als je het goed doet, iets kleiner door wordt, loop je het risico dat de man niet op tijd terugtrekt of tijdens de seks van gedachten verandert. Deze methode beschermt ook niet tegen soa's. [12] X Bron
-
Beslis of je klaar bent voor seks. Denk er een tijdje over na. Eigenlijk moet je op alle vragen hieronder "ja" antwoorden voordat je seks hebt: [13] X Bron [14] X Bron
- Begrijpen jij en je partner hoe het zit met zwangerschap en soa's? Praten jullie met elkaar over het risico en zijn jullie het eens over de bescherming?
- Vertrouwen jij en je partner elkaar en hebben jullie respect voor elkaar? Zou je partner naar je luisteren als je van gedachten zou veranderen en "stop" zou zeggen?
- Komen jouw persoonlijke waardes overeen met de seksuele ervaring die je overweegt?
- Zou je familie het ermee eens zijn als ze het wisten? Als het antwoord hier "nee" is, bent je dan bereid om dat feit te accepteren?
-
Vermijd seks om de verkeerde redenen. Seks is geweldig voor twee mensen met een gezonde relatie om lol te hebben en hun verbondenheid te uiten. Dit is niet altijd waarom seks plaatsvindt, helaas. Wees eerlijk over waarom je seks wil hebben en begrijp welke redenen niet deugen: [15] X Bron [16] X Bron [17] X Bron
- Heb alleen seks als jij en je partner het echt willen. Als de een de ander onder druk zet, stop dan meteen en wacht totdat jullie allebei klaar zijn.
- Heb geen seks, omdat je denkt dat iedereen het doet. De meeste middelbare scholieren hebben nog geen seks en degenen die al wel seks hebben, doen het niet heel vaak.
- Heb geen seks om een schipbreuk leidende relatie te redden. Dat gaat niet lukken.
-
Praat met je partner. Praat er met je partner over, als je zeker weet dat je klaar bent voor seks. Je moet het hebben over eerdere seksuele ervaringen, mogelijke soa's, wat te doen in geval van ongewenste zwangerschap en hoe jullie tegen abortus en adoptie aankijken. Vertel elkaar waarom je seks wil hebben. Als je hier niet met je partner over kunt praten, kun je de seks beter uitstellen totdat jullie klaar zijn voor zo'n gesprek.
- Zorg ervoor dat je zeker weet dat jullie hetzelfde denken over wat seks voor je relatie betekent. Is het alleen voor de lol? Houden jullie van elkaar? Is dit een monogame relatie?
-
Plan vooruit. Als het voor jullie allebei de eerste keer is, of de eerste keer met elkaar, heb je je privacy en tijd voor jezelf nodig. Regel van te voren de afgesproken bescherming, zodat je niet misgrijpt.
- Privacy vinden kan lastig zijn, maar doe het vooral niet in de auto. In sommige gevallen is het zelfs illegaal. Beperk je tot bij een van beiden thuis, als er verder niemand is.
-
Neem de tijd. Er is niets zo ellendig als een gehaaste eerste keer. Doe het rustig aan en ontdek elkaars lichaam. Voorspel is nodig om opgewonden en op je gemak te raken. Dit is helemaal zo voor vrouwen, omdat de vagina door opwinding vochtig en glad wordt. Zonder smering kan penetratie flink pijn doen.
-
Ga zover, als wat goed voor je voelt. Seks kan betekenen dat je met elkaar speelt met je kleren aan, elkaar helpen masturberen of penetrerende seks hebben. Geniet van elkaar zover als je allebei wil.
- Als je iets doet, betekent dat niet dat je het nog een keer moet doen. Jij en je partner mogen zich op andere dagen op een andere manier goed voelen.
-
Heb realistische verwachtingen. Schrik je niet rot als je niet klaarkomt, of juist te snel. Dit komt bij de eerste keer of als je nerveus bent heel vaak voor. Begrijp ook wat een normale seksuele ervaring inhoudt, en niet wat je hoort of ziet in grootspraak, porno of erotische lectuur:
- De gemiddelde man houdt het tijdens penetrerende seks vijf minuten vol voordat hij ejaculeert. [18] X Bron
- Sommige vrouwen hebben langer nodig dan hun partner om een orgasme te krijgen, of hebben moeite om van penis-vaginaseks alleen klaar te komen. Ze kunnen seks nog steeds fijn vinden en kunnen ervoor kiezen om een orgasme te krijgen als ze geholpen worden bij het masturberen of bij niet-penetrerende seks.
-
Laat je door elkaar op andere gedachten brengen. Als je langzamer wilt of wilt stoppen, zeg dat dan. Er is niets mis mee om je zenuwachtig of ongemakkelijk te voelen, of zelfs om pijn te hebben. Je kunt daar het beste mee omgaan door te pauzeren en iets te doen waar je je wel ok bij voelt. Je kunt het nog eens proberen als je denkt dat je er klaar voor bent, of dat nu na vijf minuten of volgende maand is.
- Doorgaan met seks met een partner, die je vraagt om te stoppen is moreel verwerpelijk, ook als het begon als iets gezamenlijks. Bijna overal wordt dit als verkrachting of aanranding beschouwd.
-
Heb het achteraf met je partner over de ervaring. Hebben jullie ervan genoten? Was er iets wat je vooral lekker vond of wat je juist ongemakkelijk maakte? Hoe meer je erover kunt praten, des te beter voel je je bij elkaar en des beter zal jullie volgende seksuele ervaring zijn. Als jullie tot een volgende keer besluiten.
-
Begrijp wat gezonde anale seks inhoudt. In sommige heteroseksuele tienergroepen, vindt de meeste anale seks bij vrouwen onder druk of dwang van mannen plaats. [19] X Bron Begin niet aan anale seks als je niet wilt. Realiseer je dat het meestal pijnlijker is dan vaginale seks. Ontspanningsoefeningen en glijmiddel op waterbasis kunnen de ervaring verbteren. [20] X Betrouwbare bron PubMed Central Ga naar de bron
- Ongeveer 10% van de heteroseksuele stellen en 66% van de mannelijke homoseksuele stellen doen (in het Verenigd Koninkrijk) regelmatig aan anale seks.
-
Ga niet helemaal tot het einde. Je hebt besloten dat je het fijn vindt om seksueel met je partner om te gaan, maar je bent nog niet klaar om seks te hebben. Misschien ben je alleen nu nog niet klaar of je hebt misschien besloten dat je wilt wachten totdat je getrouwd bent voordat je geslachtsgemeenschap hebt.
- Als je seks om religieuze redenen vermijdt, moet je je realiseren dat sommige onderdelen hieronder in jouw gemeenschap als seks kunnen worden beschouwd.
-
Ga stevig vrijen. Wat is dat? Stevig vrijen is erotisch contact tussen twee mensen dat vlak voor penetrerende seks ophoudt (vaginaal, anaal, of oraal). Het risico op zwangerschap en ziekte is sterk afgenomen, hoewel er nog steeds een heel klein risico is, afhankelijk van het niveau van het intieme contact.
-
Doe aan niet-penetrerende seks. Dit loopt van 'droogneuken' met al je kleren aan, tot aanraaksessies zonder kleren, inclusief wederzijdse masturbatie en seksuele bevrediging. Omdat hier meestal sprake is van een orgasme, kun je zeggen dat sprake is van seksuele activiteit en van een laag risico op zwangerschap of ziekte. Maar geen van beiden is waarschijnlijk.
- Geen van beide partners moet zich verplicht voelen om andere seksuele handelingen te verrichten om geslachtsgemeenschap te vermijden.
-
Doe aan orale seks. Hoewel orale seks voor beide partners heel fijn kan zijn, is het niet zonder risico's. Zwangerschap is niet aan de orde, maar het overdragen van ziektes is zeker mogelijk.
- Meer dan 60% van de mensen in de Verengde Staten tussen 15 en 24 hebben orale seks gehad, vergeleken met 50% die vaginale seks hebben gehad. [21] X Betrouwbare bron Centers for Disease Control and Prevention Ga naar de bron
- Hetzelfde onderzoek laat zien dat 5-10% van de mensen die naar een soa-kliniek gaan gonorroea in de keel hebben en verhoogd risico lopen op infectie met chlamydia, herpes, syfilis of HPV. Aangeraden wordt daarom om ook bij orale seks veilig te vrijen.
-
Zie af van het hebben van seks. Dit gaat misschien tegen de intuïtie bij een artikel over een gezond seksleven, maar denk hier eens aan: als twee-derde van alle tieners zich met seks bezighouden, doet een derde dat dus niet. Daarnaast betekent onthouding niet dat je niet van seks houdt: het betekent dat je geen seks hebt. Als dit de keuze is die jij en je partner hebben gemaakt, hoef je je daar absoluut niet voor te schamen. Je hoeft je ook niet te schamen als je toch samen met je partner seksuele aandrang hebt – het zou raar zijn als dat niet zo was. Er zijn manieren die je helpen om die aandrang te beteugelen en toch de intimiteit te delen van mensen die van elkaar houden:
-
Geniet van het knuffelen, maar hou de grenzen goed in de gaten. Als zijn of haar handen op plekken komen waar je ze niet wilt hebben, blokkeer het dan niet alleen met je lichaamstaal: gebruik ook gewoon je handen om de juiste afstand te bewaren en zeg "nee, daar ben ik nog niet klaar voor". Ze weten dan direct waar ze aan toe zijn en respecteren je genoeg om niet door te gaan.
-
Stop met de knuffelsessie als het allemaal een beetje te heet wordt en je je er ongemakkelijk bij voelt. Het is volkomen normaal om lust te voelen, maar het is niet noodzakelijk dat je er ook naar handelt. Als je jezelf plotseling overweldigd voelt door passie, maar jezelf beloofd hebt om nog rein te blijven, neem dan een beetje ruimte en zeg iets als "Zo, dat is heet zeg, maar ik ben er niet klaar voor om nu verder te gaan. Laten we een film gaan kijken".
- Als je partner dat niet begrijpt, of aanhoudt, is dat niet vreemd: hij of zij is misschien niet exact hetzelfde als jij en kan in de war zijn. Maar als hij of zij blijft aanhouden of aandringen of je zelfs emotioneel chanteert door iets te zeggen als "als je echt van me zou houden, zou je doorgaan", stuur hem of haar dan naar huis om af te koelen en denk nog eens na of je met deze persoon nog een keer in zo'n situatie verzeild wil raken.
-
Begrijp de risico's. Verrassend genoeg, levert onthouding een hoger mislukkingspercentage op dan condooms als het gaat om het voorkomen van soa's en zwangerschap. Dit betekent natuurlijk niet dat je van zoenen zwanger kunt raken. Wat het wel betekent is dat veel zichzelf onthoudende tieners het niet volhouden en in de hitte van de strijd toch tot een vorm van seks komen, vaak zonder bescherming. Weet hoe het zit met zwangerschap en soa's. Door deze risico's te begrijpen kun je bij je plan blijven of naar de drogist rennen voor condooms als je van gedachten verandert.
Tips
- Blijf ook tijdens seks goed communiceren om gevoelens en advies te delen. Je partner wil je verwennen, maar moet weten hoe hij of zij dat op een manier die bij jullie past moet doen.
- Een homoseksuele relatie heeft niet per se een 'penetrerende' en een 'ontvangende' partner. Veel stellen delen beide rollen. [22] X Betrouwbare bron PubMed Central Ga naar de bron
- Vingeren draagt waarschijnlijk geen soa's over. Was je handen van te voren met zeep en warm water om andere gezondheidsproblemen te voorkomen.
Waarschuwingen
- Zorg er van tevoren voor dat je partner goed snapt dat je geen vaginale gemeenschap wilt, als je dat besloten hebt (of je nu man bent of vrouw).
- Een maximale tijd instellen kan tegenwerken als een van beiden verwacht dat seks aan de orde is zodra de ingestelde tijd om is. Zorg ervoor dat iemand van gedachten kan veranderen.
- Als je geen kinderen wilt, is het het veiligst om geen seks te hebben. Hoewel dat niet altijd de makkelijkste beslissing is, is het belangrijk om te weten dat je zwanger kunt worden als je seks hebt, ook al heb je alle voorzorgsmaatregelen genomen.
- Ga nooit met iemand naar bed omdat je onder druk gezet wordt, omdat je denkt dat ze van je houden of omdat het 'cool' is. Het leidt alleen maar tot hartenpijn.
Benodigdheden
- Een privé plekje
- Handdoek (om op te ruimen)
- Condooms
- Anticonceptiepil
- Andere methode voor geboortebeperking en soa-bescherming
- Glijmiddel op waterbasis
Bronnen
- ↑ http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/can-you-get-pregnant-with-precum/
- ↑ http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/can-you-get-pregnant-with-precum/
- ↑ http://www.pamf.org/teen/sex/std/
- ↑ http://www.cdc.gov/std/prevention/screeningreccs.htm
- ↑ http://www.guttmacher.org/pubs/fb_contr_use.html
- ↑ https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/condom/how-effective-are-condoms
- ↑ https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/female-condom
- ↑ https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill
- ↑ http://kidshealth.org/teen/expert/birth_control/talktoparents.html
- ↑ https://www.thepill.com/sites/default/files/pdf/mythsfacts.pdf
- ↑ http://americanpregnancy.org/preventing-pregnancy/natural-family-planning/
- ↑ http://www.nytimes.com/2009/07/21/health/21cond.html
- ↑ https://www.plannedparenthood.org/teens/sex/am-i-ready
- ↑ http://www.pamf.org/teen/sex/virginity/readyornot.html
- ↑ https://www.plannedparenthood.org/teens/sex/am-i-ready
- ↑ http://www.pamf.org/teen/sex/virginity/readyornot.html
- ↑ http://sexetc.org/info-center/post/fairy-tale-first-time/
- ↑ http://sexetc.org/info-center/post/fairy-tale-first-time/
- ↑ http://bmjopen.bmj.com/content/4/8/e004996
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1114912/
- ↑ http://www.cdc.gov/nchs/data/nhsr/nhsr056.pdf
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1114912/