PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Iedereen heeft wel eens last van buikpijn – en dat geldt ook voor honden. Als je vermoedt dat je hond buikpijn heeft, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hem te kalmeren en te voorkomen dat het ongemak zich ontwikkelt tot overgeven en diarree.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De buikpijn van je hond genezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als het verteringssysteem van je hond van slag is, moet je het een tijdje laten rusten door het geen werk te geven. Het verteren van voedsel vereist de productie van verteringssappen. Deze sappen zullen een eventuele ontsteking of gevoeligheid in de maag waarschijnlijk verergeren, waardoor de hond zich slechter zal voelen.
    • Voer je hond gedurende 24 uur niet.
    • Als hij dan nog steeds symptomen van buikpijn vertoont, moet je hem laten controleren door een dierenarts.
  2. Houd je hond in de gaten en bekijk of hij drinkt. Als hij in een periode van 24 uur minder dan normaal drinkt en zich daarna nog steeds ongemakkelijk voelt, ga dan naar de dierenarts. Wees ook op je hoede voor overmatig drinken. Sommige honden drinken te veel als ze zich ziek voelen. Een hele kom water die in één keer in de maag terecht komt, kan zorgen voor overgeven.
    • Als hij het water overgeeft, geef hem dan elk half uur een beetje water.
    • Een hond onder de 10 kg kun je elke 30 minuten een eierdopje water bieden. Honden van boven de 10 kg kun je elke 30 minuten een halve theekop water geven.
    • Als de hond drinkt en 2-3 uur niet overgeeft, geef hem dan normale toegang tot water.
    • Als de hond blijft overgeven, ondanks de rantsoenering van het water, dan is een controle bij de dierenarts op zijn plaats.
  3. Als je hond na 24 uur zonder eten genezen lijkt te zijn en om voedsel vraagt, voer hem dan de eerste 24 uur een flauw dieet. Makkelijk te verteren voedsel met weinig vetten zijn onder andere kipfilet, konijn, kalkoen en kabeljauw. Je kunt dat vlees combineren met witte pasta, rijst of gekookte aardappelpuree (zonder melkproducten)..
    • Geef geen voedsel met 'kipsmaak'. Dat bevat meestal heel weinig kippenvlees en is een slechte vervanger voor echte kip. [1]
    • Je kunt de dierenarts vragen om hondenvoer dat bedoeld is om herstel van buikpijn te bevorderen. Hieronder vallen diëten van Hills ID en Purina EN.
  4. De eerste maaltijd na het 24 uur vasten moet ongeveer ¼ deel van zijn normale portie zijn, om zijn maag te testen. Een kleine maaltijd is zachter op het verteringssysteem dan een grote. Dit is een goede manier om te controleren of je hond zich echt beter voelt.
    • Als je hond na 24 uur vasten geen honger lijkt te hebben of zich nog niet 100% lijkt te voelen, dan is een controle bij de dierenarts op zijn plaats.
  5. Omdat je zelf ook wel eens ziek bent, weet je dat een beetje sympathie je een heel stuk beter kan laten voelen. Ga rustig bij je hond zitten en praat op een zachte en geruststellende toon tegen hem. Aai zijn kop en strijk de vacht op zijn rug glad.
    • Masseer de buik niet. Je hond kan je niet vertellen of je hem zich slechter of beter laat voelen. Als je een bepaald gevoelig plekje raakt, zou je een plotselinge, scherpe pijn kunnen veroorzaken waardoor je hond naar je kan happen.
  6. Sommige honden hebben baat bij warmtetherapie. Als je hond trilt, probeer dan om hem een kruik die in een handdoek is gewikkeld te geven, waar hij lekker tegenaan kan liggen. Zorg er wel voor dat hij vrij is om van de warmte weg te lopen als hij het niet prettig vindt. Bind de kruik dus niet aan hem vast, zodat hij eraan vast zit of hij nu wil of niet.
  7. Als je hond wat ongemak ervaart maar verder gezond is, is het voldoende om hem in de gaten te houden en bovenstaande stappen te ondernemen om het hem makkelijker te maken. Echter, als hij verergert, moet je altijd contact opnemen met de dierenarts. Bij de volgende symptomen moet je contact opnemen met de dierenarts:
    • Kokhalzen: een hond die probeert over te geven maar niets naar buiten kan brengen is een ernstig teken van een mogelijke maagtorsie. Aarzel niet om contact op te nemen met de dierenarts wegens een mogelijk noodgeval.
    • Langer dan 4 uur overgeven
    • Overgeven en vloeistoffen niet binnen kunnen houden: dit vormt een risico op uitdroging, neem dus contact op met de dierenarts. Hij kan indien nodig intraveneus vloeistoffen toedienen.
    • Duffe mentale staat of gebrek aan energie
    • Langer dan 24 uur niet eten
    • Langer dan 24 uur diarree (zonder bloed)
    • Diarree met bloed
    • Opbouwend ongemak, zoals piepen of janken
  8. Als je hond regelmatig last heeft van zijn maag met een bekende oorzaak (zoals het ondergaan van chemotherapie of bij een nierziekte), dan kan de dierenarts daar medicatie voor voorschrijven.
    • Maropitant (Cerenia) wordt doorgaans voorgeschreven voor honden die chemotherapie ondergaan. Deze tablet wordt 1x per dag gegeven en werkt gedurende 24 uur. De orale dosis is 2 mg/kg, wat betekent dat een gemiddelde labrador dagelijks een tablet van 60 mg moet nemen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Buikpijn diagnosticeren

PDF download Pdf downloaden
  1. [2] Jij kent je hond en weet wanneer hij zich niet normaal gedraagt. Of je hond nu abnormaal actief of juist inactief is, ben jij degenen die kan onderscheiden of hij meer rusteloos is dan normaal. Dit kan een teken zijn van buikpijn.
    • Hij kan mogelijk geen comfortabele ligpositie vinden.
    • Hij loopt mogelijk aanhoudend heen en weer.
  2. De flanken van een hond zitten bij de achterpoten, net voor zijn dijbenen. Soms begrijpen honden niet wat er met ze gebeurt wanneer ze ziek worden. Ze draaien hun nek naar achter op zoek naar de oorzaak van het ongemak, alsof ze proberen te zien wat er pijn doet. Een hond die steeds naar zijn flanken kijkt, heeft mogelijk last van zijn maag.
  3. Buikpijn of krampen kunnen voor misselijkheid zorgen. Wanneer dat gebeurt, neigen honden hun lippen vaker af te likken. Sommige honden zullen aan een voorpoot of ander lichaamsdeel gaan likken in een poging zichzelf te troosten.
    • Ongewoon of overmatig kwijlen kan ook een teken van misselijkheid en een maagprobleem zijn. Sommige hondensoorten kwijlen meer dan anderen, gebruik daarom de kennis over je huisdier om te bepalen of het kwijlen abnormaal is.
    • Naar adem snakken wordt ook geassocieerd met maagproblemen.
  4. Als een probleem in het verteringssysteem de oorzaak is van de buikpijn, dan kun je de maag mogelijk horen rommelen. Dit geluid is de beweging van lucht in de darmen en kan resulteren in winderigheid.
    • Als je niets hoort rommelen, betekent dat niet dat er niets mis is. Je kan het alleen niet horen.
  5. Een klassiek symptoom van maagproblemen is het aannemen van wat de 'bidpositie' wordt genoemd. Dit lijkt veel op de positie die de hond aanneemt tijdens spel. Je zult aan zijn houding kunnen zien of hij aan het spelen is of zich ziek voelt.
    • De hond steekt zijn heupen in de lucht en plaatst zijn schouders dicht bij de grond.
    • In deze positie probeert hij zijn maag te rekken om zijn ongemak te verlichten.
  6. Als je hond deze symptomen heeft, hoef je waarschijnlijk niet lang te zoeken. Net als mensen, lijden honden aan diarree en overgeven bij een maagprobleem. Hoewel het opruimen niet prettig is, zou je niet boos moeten worden. Hij kan er niets aan doen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Buikpijn voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als hondeneigenaar weet je waarschijnlijk dat een hond bijna alles eet. Helaas betekent dat ook rottend voedsel, wat voor maagproblemen en ernstigere problemen kan zorgen. Zorg ervoor dat alle rottende voedselproducten in je keuken op een veilige plek liggen, zodat je hond er niet bij kan. Controleer je tuin regelmatig om zeker te weten dat er geen dood ongedierte of andere dode dieren op je terrein liggen. Onthoud dat je hond een karkas eerder zal ruiken dan jij.
  2. [3] Sommige hondeneigenaren zetten een grote hoeveelheid voedsel neer en laten de hond de hele dag zelf beetjes eten. Het is voor sommigen makkelijker dan zich te moeten houden aan vaste voertijden, maar experts raden het af. De honden eten vaak veel meer dan nodig, wat vaak resulteert in overgewicht en bijkomende gezondheidsproblemen. Verder kan te veel eten in een korte tijd ook voor maagproblemen zorgen, die je met een klein beetje moeite makkelijk had kunnen voorkomen.
    • Voer je volwassen hond 2x per dag de zelfde hoeveelheid voedsel – 1x in de ochtend en 1x in de avond. Hoeveel voedsel je per maaltijd geeft, is afhankelijk van de maat van je hond. Omdat de richtlijnen op verpakkingen van hondenvoer erg kunnen variëren, is het goed om de dierenarts om raad te vragen.
    • Je kunt op internet ook rekenmachines voor aanbevolen calorie-inname vinden. [4] Nadat je te weten bent gekomen hoeveel calorieën je hond per dag moet krijgen, bekijk je calorie-inhoud van het voedsel en bereken je hoeveel je per maaltijd geeft.
  3. [5] Er zijn bepaalde soorten hondenvoer die gericht zijn op een bepaalde hondensoort. De soort heeft echter niets te maken met wat je je hond moet voeren. Kies op basis van de maat van je hond hondenvoer die geformuleerd is voor zijn metabolisme.
    • Kies hondenvoer met hoogwaardige ingrediënten. De goedkoopste soorten voedingen bevatten waarschijnlijk goedkope, moeilijk te verteren ingrediënten.
    • Net als bij mensenvoedsel moeten bij hondenvoer de ingrediënten en hoeveelheden daarvan worden vermeld. Zoek naar hondenvoer waarvan een proteïne, zoals vis, vlees of eieren, het eerste of tweede ingrediënt is. Hoe meer proteïne het voer bevat, des te makkelijker je hond het kan verteren.
  4. Hoewel honden bijna alles eten en lekker vinden, kan hun lichaam niet al het voedsel verteren dat mensen kunnen verteren. Veel mensenvoedsel is giftig voor honden. De maagproblemen die je hond krijgt van het eten daarvan, kan in feite een reactie zijn op een gif. Voer je hond nooit de volgende dingen: [6] :
    • Avocado
    • Brooddeeg
    • Chocolade
    • Alcohol
    • Druiven of rozijnen
    • Voedsel met hop erin
    • Macadamianoten
    • Uien
    • Knoflook
    • Xylitol, een product dat veel in suikervrije producten wordt gevonden.
  5. Net zoals kinderen een verkoudheid over kunnen dragen op school, kunnen honden middels contact een ziekte overdragen. Als je weet dat een hond recent ziek is geweest, houd je hond dat uit de buurt totdat je zeker weet dat de hond niet meer besmettelijk is.
    • In een hondenpark kan dit moeilijk te achterhalen zijn omdat er zoveel honden op één plek zijn en er elke dag andere honden zijn.
    • Als je hond ziek wordt, kun je in het park rondvragen of eigenaren weten of er recent een andere hond ziek is geweest.
    • Met de eigenaar van die hond spreken, kan je een indicatie geven van wat er mis is met je hond en of het wel of niet ernstig is.
  6. Sommige aandoeningen, zoals pancreatitis, zorgen voor regelmatige maagproblemen. Als je weet dat je hond een dergelijke aandoening heeft, houd hem dan goed in de gaten en kijk uit naar tekenen van buikpijn of andere problemen. Kijk uit naar verlies van energie, overgeven en diarree. Vroegtijdige behandeling door een dierenarts kan de aanval sneller verhelpen en minder pijnlijk maken.
    • Pas ook goed op als je hond een ziekte heeft (zoals diabetes) die kan verergeren als je hond niet eet. Een simpele buikpijn kan voor veel ernstigere problemen zorgen. Neem contact op met de dierenarts voor advies als je een verandering in eetgedrag ziet.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 29.897 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie