Pdf downloaden Pdf downloaden

Kun je 's nachts niet slapen omdat het zo koud is op je kamer? Ziek van het bibberen als je 's ochtends opstaat om naar je werk of school te gaan? Nu hoef je niet langer met je tanden te klapperen, en hoe koud het buiten ook is, het is bijna altijd mogelijk om een kamer warmer te maken met een paar simpele trucjes! Het beste van alles is dat veel van deze trucs gratis of vrij goedkoop zijn, waardoor je warm en gezellig comfort kunt realiseren zonder dat je geld hoeft te verstoken.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Goedkope of gratis oplossingen

Pdf downloaden
  1. Een van de gemakkelijkste manieren om je kamer warmer te houden is door gebruik te maken van de zon, de originele kachel van moeder natuur. Zorg dat je overdag zoveel mogelijk warm zonlicht in je kamer toelaat waarna je probeert te voorkomen dat die warmte 's nachts verdwijnt. Voor het beste resultaat moet je ook weten door welke ramen in je kamer de zon naar binnen komt — over het algemeen zijn dit ramen op het zuiden op het noordelijk halfrond en op het noorden op het zuidelijk halfrond. [1] Hier is een eenvoudig voorbeeldschema dat je misschien wilt gebruiken:
    • Ochtend: Voordat je naar je werk of school gaat, sluit je alle ramen van je kamer. Open de zonwering helemaal.
    • Middag: Laat je zonwering open tot de zon niet meer in je kamer schijnt. Zodra het donker en koud begint te worden, sluit je de zonwering of gordijnen.
    • Nacht: Houd de zonwering en ramen de hele nacht gesloten, om de warmte binnen te houden.
  2. In een wereld waar de impact van huishoudens op het klimaat steeds groter wordt, kiezen veel milieubewuste consumenten ervoor om 'de persoon te verwarmen, en niet de kamer'. Door binnen een jas, een vest of een joggingbroek te dragen kun je veel makkelijker warm blijven, zonder enige verwarmingsenergie te gebruiken (of een cent extra uit te geven aan je energierekening).
    • Als je kamer 's nachts bijzonder koud is, dan kun je laagjes kleding gaan dragen. Hoewel sommige mensen dit oncomfortabel vinden, bieden zachte kledingstukken, zoals joggingbroeken en 'hoodie'-sweatshirts, meestal de meeste warmte zonder veel comfort op te offeren.
    • Kunststof kleding die niet 'ademt' zoals polyester, rayon, en dergelijke, vangen over het algemeen de meeste warmte op (dit is de reden waarom ze zo ongemakkelijk zijn in de zomer).
  3. Een van de ergste sensaties ter wereld is het door een ijskoude kamer schuifelen in je pyjama, om vervolgens in een bed onder het vriespunt te glijden. Hoewel je bed zou moeten opwarmen als je er eenmaal in ligt, kun je dit vreselijke gevoel vermijden door je bed op te warmen voordat je erin stapt. Een kruik is een geweldige manier om dit te doen — vul het gewoon met heet water, sluit hem goed af en laat de kruik 15 minuten voor het slapengaan in het midden van je bed onder de dekens liggen. Met het afkoelen zal de kruik zijn warmte afgeven aan je bed, waardoor het lekker warm is als je erin gaat liggen.
    • Medische kruiken zijn verkrijgbaar bij veel apotheken voor ongeveer €15 of minder.
    • Als je een magnetron gebruikt om je water te verwarmen, zorg dan dat de kruik magnetronbestendig is (zoals een glas of keramische kom).
  4. Het laatste wat je wilt als je een kamer probeert te verwarmen is tocht, een plek waar koele lucht zich een weg baant door de kamer. Houd elke tocht tegen met extra doeken of dekens terwijl je wacht op een permanentere oplossing (zoals het vervangen van een kapotte ruit, enz.). Wanneer de tocht zeer vervelend is, kan deze eenvoudige oplossing een groot verschil maken.
    • Weet je niet zeker of er tocht is? Er zijn verschillende manieren om dit te ontdekken. Een daarvan is gewoon je hand bij een barst in een raam of deur houden en voelen of er een luchtstroom is. Je kunt ook een kaars gebruiken — als de vlam bij een scheur flikkert, is er sprake van tocht.
    • Bekijk de tips van de overheid op energiebesparendoejenu.nl voor meer ideeën.
  5. Heb je een verwarming of radiator in je kamer die niet echt effectief lijkt te verwarmen? Gebruik dan de volgende tips om hun doeltreffendheid te verhogen (en geld te besparen):
    • Zorg dat er geen meubels tussen de kachel of radiator en jezelf staan. In veel oudere huizen bijvoorbeeld, zijn radiatoren achter banken verborgen.
    • Hang aluminiumfolie achter een radiator (gebruik folie dat ongeveer even groot is als de radiator zelf). Dit reflecteert de warmte die normaal gesproken naar de muur wordt geleid en zo de rest van de ruimte verwarmt.
    • Als je kachel draagbaar is, gebruik hem dan in de kleinst mogelijke ruimte, zodat hij je zo effectief mogelijk kan verwarmen. Een straalkachel verwarmt bijvoorbeeld een kleine slaapkamer veel beter dan een grote woonkamer.
  6. Het is gemakkelijk om te vergeten dat mensen in feite lopende en pratende biologische kachels zijn, die voortdurend warmte afgeven aan de lucht om hen heen. Een of twee personen extra in de kamer kan een merkbare verschil uitmaken — je gecombineerde lichaamswarmte en de warmte van je adem zal helpen bij het verwarmen van de kamer.
    • Twee dingen zijn belangrijk bij deze methode om in gedachten te houden: hoe kleiner de ruimte en hoe lichamelijk actiever de mensen in de ruimte, hoe warmer het wordt. Met andere woorden, een levendig feestje in een kleine ruimte zal veel meer warmte produceren dan een paar mensen die op een bank in een grote woonkamer zitten.
    • Als je vrienden het druk hebben, kunnen zelfs huisdieren een kamer een beetje warmer maken (tenzij ze koudbloedig zijn — vissen en hagedissen helpen niet echt).
  7. Deze truc lijkt misschien een beetje belachelijk, maar het werkt wel. Een föhn is immers in wezen een kleine ruimteverwarmer met een ventilator erin. Je kunt warme lucht direct op je bed blazen of de afdekkingen optillen en de haardroger eronder richten om een zak warme lucht voor je te creëren om in te liggen.
    • Wees voorzichtig dat de hete metalen elementen van je haardroger niet in aanraking komen met je beddengoed, vooral als ze gemaakt zijn van een stof die gevoelig is voor smelten (zoals polyester, enz.).
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Duurdere oplossingen toepassen

Pdf downloaden
  1. Uiteraard is het handig om de aanschaf van een kachel te overwegen, als je die nog niet hebt. Elektrische verwarmingstoestellen (meestal te vinden in warenhuizen en bouwmarkten), zijn verkrijgbaar in een breed scala van maten en vermogen, waardoor ze een redelijke oplossing zijn voor elke grote kamer (en elk budget).
    • Hou er rekening mee dat elektrische kachels vaak veel energie verbruiken. Hoewel je dit iets kunt tegengaan door je centrale verwarming uit te schakelen, kan het frequente gebruik van elektrische kachels zwaar mee gaan tellen op je energierekening.
    • Houd je altijd aan de basisprincipes van de veiligheid van een verwarming: laat geen elektrische kachels onbeheerd aan staan (ook niet terwijl je slaapt) en gebruik binnenshuis geen kachels die brandstof verbranden, omdat deze een koolmonoxidegevaar opleveren. [2]
  2. Hoewel ze ooit als niet modieus werden beschouwd, maken elektrische dekens tegenwoordig een comeback dankzij het comfort (en de besparingen) die ze bieden. De apparaten kunnen zorgen voor een uitzonderlijk comfortabele slaapgelegenheid als het koud is in je kamer. Het beste van alles, ze hebben de neiging om aanzienlijk minder energie te gebruiken dan andere elektrische kachels — uit een onderzoek onder consumenten bleek dat ze meestal ongeveer de helft tot driekwart van de energie bespaarden, vergeleken met elektrische kachels. [3]
    • Voor het meeste comfort, zet je de elektrische deken een paar minuten voordat je naar bed gaat aan. Om energie te besparen, zet je de deken uit voordat je in slaap valt.
  3. Voor sommigen is er niets zo comfortabel als het gevoel onder een zware stapel dekens te liggen als het koud is. Hoe meer lagen dekens je gebruikt, hoe meer lichaamswarmte in het bed vast komt te zitten. Extra lagen creëren zakken met 'stilstaande warmte' — lucht die moeilijk weglekt naar de omringende koelte.
    • Over het algemeen zijn dikkere, pluizigere materialen (zoals wol, fleece en dons) het warmst. In de kleine ruimtes van deze materialen komt lucht vast te zitten, waardoor er meer warmte van het lichaam wordt opgevangen.
    • Vergeet niet dat je in huis gewoon ook dekens om je heen kunt dragen — perfect als je het warme comfort van je bed nog niet wilt opgeven.
  4. Ramen zijn een van de meest voorkomende bronnen van warmteverlies voor kamers. [4] Om dit tegen te gaan, hang je dikke, zware gordijnen op voor je ramen en sluit je ze zodra het 's avonds kouder begint te worden. Het zware materiaal van de gordijnen zal helpen bij het vertragen van warmteverlies via het glas, waardoor de langer kamer warm blijft.
    • Als je geen gordijnen kunt betalen, dan kan je een soortgelijk effect krijgen door oude dekens voor de ramen te hangen.
  5. Gladde, harde oppervlakken zoals hout, tegels en marmer hebben de neiging om veel minder warmte vast te houden dan tapijt. In feite kunnen niet geïsoleerde vloeren 10% van het totale warmteverlies van een kamer uitmaken. [5] Als je er genoeg van hebt dat je tenen eraf vriezen als je 's morgens opstaat, overweeg dan een tapijt neer te leggen of zelfs vloerbedekking te laten aanbrengen. Dit zal ook helpen om je kamer warm te houden als je hem eenmaal hebt verwarmd — een kamer met tapijt of vloerbedekking zal langer warm blijven na het uitzetten van de verwarming, dan een kamer met een kale tegelvloer.
    • Het kan soms ook effectief zijn om een deel van je muren te bedekken met tapijt-achtige materialen, om dit effect te vergroten. Dingen zoals wandtapijten en decoratieve tapijten kunnen er geweldig uitzien als ze aan de muur worden opgehangen en kunnen je kamer tegelijkertijd iets warmer houden.
  6. Hoewel het een grote investering is, kan nieuwe isolatie in je huis een project zijn dat zichzelf op de lange termijn terugverdient, omdat dit de verwarmingskosten drastisch kan verlagen (vooral in oudere, meer tochtige huizen). Een ander voordeel is natuurlijk dat het warmer en comfortabeler blijft. Hieronder vind je enkele vormen van isolatie die je kunt overwegen:
    • Wandisolatie (glasvezel, enz.)
    • Raamisolatie (dubbele en driedubbele beglazing, beschermfolie, etc.)
    • Deurisolatie (tochtstrips, vloerafdichtingen, enz.).
    • Elk huis is anders, dus de hoeveelheid werk die nodig is kan van huis tot huis sterk variëren. Voordat je concrete beslissingen neemt, moet je met een ervaren aannemer (of meerdere) gaan praten en een inschatting maken voor je project, zodat je kunt bepalen wat de beste beslissing voor je is.
    Advertentie

Tips

  • Voor een warme, rustgevende slaapmuts, drink je iets warms dat je niet wakker houdt — cafeïnevrije thee, bijvoorbeeld.
  • Houd je lichaam niet te warm om je hoofd warm te houden. Wetenschappers hebben bewezen dat de oude mythe dat mensen meestal meer dan de helft van hun lichaamswarmte verliezen via het hoofd, niet klopt. [6]
  • Als je een open haard in je kamer hebt, kan het zijn dat je warme lucht verliest via je schoorsteen. Koop een schoorsteenballon om de trek af te sluiten — vergeet echter niet deze weer te verwijderen voor je de open haard een volgende keer gaat gebruiken!
  • Geloof het of niet, maar sommige mensen gebruiken schone, droge kersenpitten in plaats van water in hun kruiken, voor het verwarmen van een bed.
  • Zorg ervoor dat de ramen goed gesloten zijn.
  • Een manier om warm te worden is door zelf een warmtekussen te maken met een handvol warme rijst in een oude sok en die te verwarmen. Doe eventueel je kleren 15 minuten in de wasdroger. Als je naar bed gaat, voel je je overal warm.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg ervoor dat je je niet brandt aan een radiator, verwarming of warmwaterkruik.
Advertentie

Benodigdheden

  • Warme kleren
  • Kachel
  • Deken
  • Iets warms om te drinken

Over dit artikel

Deze pagina is 13.141 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie