PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een kledinghoes is een lange zak met een rits en een hangertje waarin reizigers kledingstukken zoals pakken, jassen en jurken netjes mee kunnen nemen. Omdat je de zak in tweeën of in drieën kunt vouwen, kun je hem heel makkelijk dragen. In een kledinghoes kun je meerdere kledingstukken meenemen, en als je het goed inpakt is je kleding beschermd en komt het relatief kreukvrij op je bestemming aan.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Bepalen wanneer je een kledinghoes nodig hebt

PDF download Pdf downloaden
  1. Normaal gesproken gebruik je een kledinghoes om nette of zakelijke kleding zonder kreukels mee te kunnen nemen. Maak een lijstje van de verschillende gelegenheden die je dient bij te wonen, zodat je zeker weet dat je alles bij je hebt wat nodig is.
    • Vrijetijdskleding hoef je meestal niet in een kledinghoes mee te nemen. Vouw dat gewoon netjes op in je koffer.
  2. Een kledinghoes kan heel onhandig zijn, en het is niet de meest efficiënte manier om kleding mee te nemen. Als je kleding opgevouwen kan worden in je koffer of handbagage, doe het dan liever daar in.
    • Overhemden, stropdassen en accessoires hoeven niet in de kledinghoes gehangen te worden.
    • Nette broeken, zoals kaki's, kunnen meestal ook gewoon opgevouwen in de koffer worden gedaan.
    • Als het kan, doe er dan alleen kleding in die echt niet mag kreuken.
  3. De beste gelegenheid om een kledinghoes te gebruiken is als je op een korte trip gaat, wanneer de meeste kleding die je meeneemt voornamelijk is bedoeld voor zakelijke ontmoetingen.
    • Omdat de meeste kledinghoezen slechts een beperkte inhoud hebben, zijn ze ideaal voor reisjes van een paar dagen, waarbij je niet zo veel verschillende kleding nodig hebt.
    • Als je op een langere reis gaat waarbij zaken met vakantie worden gecombineerd, kun je zowel een kledinghoes als een normale koffer voor je kleding gebruiken.
  4. Als je naar een formele gelegenheid gaat, zoals een bruiloft of een uitreikingsceremonie, kan je jurk misschien te groot of te uitbundig versierd zijn om in een gewone kledinghoes te passen. Neem een koffer mee naar de bruidswinkel en laat hem daar op professionele wijze inpakken.
    • Als je een koffertje gebruikt dat mee mag als handbagage, kun je je speciale kledingstuk de hele tijd in de gaten houden.
    • Sommige vliegtuigen hebben een speciale kast waar stewardessen hun jassen in hangen, die mag je misschien gebruiken om je kledinghoes in op te bergen, maar daar kun je niet op rekenen. Een koffertje als handbagage is veiliger.
    • Misschien moet je je jurk opnieuw laten stomen als je aankomt op je bestemming.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De kledinghoes inpakken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als het kleding is die gestoomd moet worden, doe dat dan op tijd zodat het klaar is als je op reis gaat.
    • Begin met schone, gestreken kleding, dan heb je minder werk als je op je bestemming aankomt.
    • Controleer voordat je het inpakt of alle ritsen goed werken en of er geen knoopjes missen, dan hoef je dat niet op je plaats van bestemming te repareren.
    • Wit vloeipapier is het beste, voor het geval je kledingzak nat wordt. Gekleurd vloeipapier kan afgeven op je kleding.
  2. Kijk op je schema met alle agendapunten, en stop kleding die je pas later in je reis nodig hebt achterin de hoes, en dingen die je eerder nodig hebt voorin.
    • Deze stap voorkomt dat je achter kledingstukken moet gaan rommelen om te vinden wat je nodig hebt, waardoor de voorste dingen kunnen kreuken.
  3. In sommige kledinghoezen zitten al hangertjes, maar bij andere soorten moet je er zelf hangertjes instoppen. Als je je eigen hangers gebruikt, kun je het beste lichtgewicht hangertjes van ijzerdraad gebruiken, die nemen minder plek in dan houten of plastic hangers.
    • Bespaar ruimte door meerdere kledingstukken over een hangertje te hangen. Hang bijvoorbeeld je overhemd onder je jasje, met de mouwen van het overhemd in de mouwen van het jasje gestopt. Hang een riem of sjaaltje over de hanger heen.
    • Gebruik een broekhanger om broeken of rokjes vast te klemmen. Hoe minder het kledingstuk kan bewegen, hoe minder het zal kreuken. [1]
  4. Dit voorkomt uitrekken van de stof door het gewicht van de kleding. Dit is vooral belangrijk bij jurken die met steentjes, kraaltjes of andere zware objecten zijn geborduurd.
  5. Zo blijft je kleding goed in model en voorkom je kreukels. Doe de ritsen, knopen en drukkers dicht.
  6. Plastic voorkomt dat kleding gaat kreuken, omdat het niet over elkaar kan wrijven. [2]
  7. Doe je ondergoed, cosmetica, zakdoekjes of andere kleine voorwerpen in de zakjes aan de binnenkant van de kledinghoes.
    • Als je ook nog een andere koffer of handbagage meeneemt, kun je de kleinere voorwerpen daar in doen.
    • Deze stap voorkomt dat kleinere objecten kreukels veroorzaken in de kleding op de hangers.
  8. Bespaar ruimte door je sokken in je schoenen te bewaren. Stop de schoenen in de onderkant van de kledinghoes.
    • Het is belangrijk om de schoenen in een tasje te doen zodat er geen vuil of schoensmeer op je kleding kan komen.
  9. De meeste kledinghoezen zijn zo gemaakt dat ze als tas gedragen kunnen worden. Afhankelijk van de hoes kun je hem in tweeën of in drieën vouwen. Gebruik de ritsen of gespen om de hoes dicht te maken. Het ziet er nu uit als een soort aktetas.
    • Let op als je de hoes voor het eerst openmaakt zodat je weet hoe het werkt en hoe je hem moet opvouwen als hij vol zit.
    • Overweeg om het opvouwen van de hoes eerst te oefenen voordat je er kleding in doet. Als je hem niet goed opvouwt of vastmaakt kun je je kleding juist kreuken.
  10. Al je een beschermende hoes in je kast hebt hangen die niet bedoeld is om zo als koffertje mee te nemen, kun je het nog steeds gebruiken als je op reis gaat. Doe de hoes dicht en vouw hem in drieën zodat hij precies in je koffer past.
    • Gebruik geen zachte reistas. Een koffer met stevige zijkanten beschermt je kleding beter.
    • Pak voldoende in zodat de kledinghoes niet kan verschuiven, maar doe hem niet zo vol dat je kleding geplet wordt.
    • Pak de kledinghoes als laatste in zodat het gewicht van de andere kleding geen kreukels in je pak of jurk maakt.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De kledinghoes uitpakken als je aankomt

PDF download Pdf downloaden
  1. Al je aankomt op je bestemming, hang de kleding dan in de kast zodat kreukels er uit kunnen zakken.
  2. Veel hotels hebben strijkplanken en strijkijzers die je gratis mag gebruiken. Als de kleding gestreken moet worden, doe dan meteen alles tegelijk, dan hoef je er later niet meer aan te denken.
    • Lees de etiketten in je kledingstukken nauwkeurig en stel de temperatuur van het strijkijzer goed in.
    • Strijk eerst op een onopvallende plek, zoals de onderrand van je overhemd, voor het geval het strijkijzer toch te heet staat.
    • Strijk onvervangbare kledingstukken, zoals avondjurken, liever niet zelf. Door de kwetsbare stoffen kunnen die meestal niet gestreken worden.
  3. Een manier om kreukels uit je kleding te verwijderen is door warme stoom te gebruiken. Als je je kleding in de badkamer hangt terwijl je zelf een hete douche neemt, kunnen de kreukels minder worden. Je kunt het kledingstuk ook een beetje vochtig maken met een nat washandje en het daarna met de föhn droogblazen.
    • Natuurlijke vezels absorberen vocht, dus dit werkt goed bij zijde, wol, katoen en andere natuurlijke materialen.
    • Synthetische stoffen zoals rayon of polyester nemen geen vocht op, dus die kun je niet stomen om kreukels te verwijderen. [3]
  4. Gebruik een pluizenroller om stof of pluisjes van je kleding te verwijderen.
    Advertentie

Tips

  • Sommige grotere kledinghoezen hebben wieltjes waardoor je ze makkelijker kunt meenemen. Maar de grote, zware hoezen zijn misschien te groot om mee te nemen als handbagage, dus die moet je inchecken. Om deze reden zijn de grotere kledinghoezen van steviger materiaal gemaakt dan de lichtgewicht hoezen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.879 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie