Pdf downloaden
Pdf downloaden
Er zijn vijf lagen in de Aarde: de korst, de bovenste mantel, de onderste mantel, de vloeibare buitenste kern en de vaste binnenste kern. [1] X Bron De aardkorst is de binnenste laag van de Aarde waar de continenten op rusten. De volgende laag is de mantel die de grootste laag is en is verdeeld in twee delen. De kern bestaat ook uit twee lagen, de vloeibare buitenste kern en de vaste bolvormige binnenste kern. [2] X Bron Er zijn veel manieren om een model van de lagen van de Aarde te maken, maar de gemakkelijkste en meest gebruikte zijn met klei/play dough voor een 3D-model, of met papier, waarmee je een plat model maakt.
Benodigdheden
Met deeg
- 2 kopjes (à 240 ml) bloem
- 1 kopje grof zeezout
- 4 theelepels kaliumwaterstoftartraat of wijnsteen
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 kopjes water
- Kookpan
- Houten lepel
- Kleurstoffen: geel, oranje, rood, bruin, groen en blauw (als je geen specifieke kleur hebt, gebruik dan gerust wat je hebt).
- Floss of dun koordje
Met papier
- 5 vellen verschillend gekleurd (bruin, oranje, rood, blauw en wit) stevig papier
- Passer of cirkelsjablonen van vijf verschillende afmetingen
- Lijmstift
- Schaar
- Een groot posterbord.
Met piepschuim
- Een grote piepschuimkogel (diameter moet 5-7 inch zijn)....
- Een potlood
- Een liniaal
- Een lang gekarteld mes
- Acrylverf (groen, blauw, blauw, geel, rood, oranje en bruin)
- Een verfkwast
- Vier tandenstokers
- Plakband
- Kleine stroken papier
Stappen
-
Verzamel de benodigde materialen. Om een driedimensionaal model te maken, moet je beeldhouwklei kopen of je eigen zelfgemaakte speeldeeg maken. Welke versie je ook kiest, je hebt zeven kleuren nodig: twee tinten geel en een tint oranje, rood, bruin, groen en blauw. Ouderlijk toezicht is aanbevolen als je het deeg zelf maakt. [3] X Bron
-
Maak het deeg. Als je klei of play dough hebt gekocht, dan kun je deze stap overslaan. Roer alle ingrediënten (bloem, zout, wijnsteen, olie en water) door elkaar tot er geen klontjes meer zijn. Doe het mengsel in de pan en verwarm het op een laag pitje onder voortdurend roeren. Naarmate het deeg warmer wordt, wordt het deeg dikker. Zodra het deeg van de zijkanten van de pot begint weg te trekken, verwijder het dan van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. [4] X Bron
- Als het koel is, kneed je het deeg 1-2 minuten lang.
- Ouderlijk toezicht wordt aanbevolen voor deze stap.
- De grove zoutkristallen zullen nog steeds zichtbaar zijn in het deeg. Dit is normaal.
-
3Verdeel het deeg in zeven bolletjes van verschillende grootte en verf ze. Maak als eerste twee bolletjes ter grootte van een golfbal. Maak twee middelgrote ballen en vervolgens drie grotere ballen. Voeg een paar druppels voedselkleurstof toe aan elke bal volgens de onderstaande lijst. Kneed het deeg tot de kleur volledig is opgenomen. [5] X Bron
- Twee golfbalmaten: 1 groen, 1 rood.
- Middelgrote maten: 1 oranje, 1 bruin.
- Grote maten: 2 tinten geel, 1 blauw.
-
Wikkel het oranje deeg om de rode bal. Je bouwt de lagen van de Aarde van binnenuit op. De rode bal vertegenwoordigt de binnenste kern. Het oranje deeg vormt de buitenste kern. Maak de oranje bal een beetje plat zodat je hem volledig om de rode bal kunt wikkelen.
- Het hele model dient relatief bolvormig te blijven, zodat het lijkt op de vorm van de Aarde.
-
5Wikkel de gele lagen om de bol. De volgende laag om toe te voegen is de mantel die wordt voorgesteld door twee tinten geel deeg. De mantel is de grootste laag van de Aarde dus maak twee dikke lagen van verschillende tinten geel rond de deegbal die je al hebt gemaakt. [6] X Bron
- Rol het deeg uit en wikkel het dan om de bal heen, waarbij alle kanten samengevoegd worden tot één laag. Herhaal dit met de tweede laag geel.
-
Maak vervolgens de bruine laag glad en wikkel die eromheen. Het bruine deeg wordt gebruikt om de korst weer te geven. Dit is veruit de dunste laag van de Aarde. Rol het bruine deeg uit tot het vrij dun is en wikkel het dan om de deegbal zoals je bij de vorige lagen hebt gedaan.
-
Omwikkel de Aarde met de 'oceaan' en de continenten. Wikkel met behulp van het blauwe deeg een dun laagje om de Aarde. Dit is de laatste laag die aan het model wordt toegevoegd. De oceaan en de continenten maken technisch gezien allemaal deel uit van de aardkorst, zodat ze niet als een eigen individuele laag tellen. [7] X Bron
- Tot slot vorm je stukken van het groene deeg in benaderingen van de continenten. Druk ze in de oceaan, ongeveer waar ze zich op de wereld bevinden.
-
8Snijd de bal doormidden met behulp van het flosdraad. Leg de bal op een tafel en plaats het flosdraad langs de middellijn van de bol. Stel je voor waar de evenaar zich zou bevinden en plaats de flos op die plek. Duw het flos door het deeg om de bal doormidden te snijden. [8] X Bron
- De twee helften moeten je een duidelijke dwarsdoorsnede van de aardlagen laten zien.
-
9Label elke laag. Maak kleine etiketten voor elke laag door wat papier rond een tandenstoker te wikkelen. Plak het papier op zijn plaats met plakband. Maak vijf etiketten: Korst, Bovenste mantel, Onderste mantel, Buitenste kern en Binnenste kern. Steek de tandenstokers in de overeenkomstige laag.
- Omdat je twee helften van de Aarde hebt, kun je een helft met de lagen gelabeld en belicht gebruiken en de andere helft met de oceaan en de continenten naar boven presenteren, als een 'blik van bovenaf'.
-
10Voeg er interessante feiten over elke laag aan toe. Zoek naar feiten over de samenstelling en dikte van elke laag. Neem er informatie in op over de dichtheid en de aanwezige temperaturen. Schrijf een klein verslag of maak een informatieve illustratie om bij je 3D-model te voegen, om de verschillende lagen van de Aarde te verklaren.
- De aardkorst is interessant omdat er twee soorten korsten zijn: oceanische en continentale korsten. Dit is gemakkelijk te zien door naar het model te kijken en te zien dat de korst zowel de oceanen als de continenten omvat.
- De mantel neemt ongeveer 84% van het volume van de Aarde in beslag. De mantel is grotendeels vast, maar gedraagt zich als een stroperige vloeistof. Beweging binnen de mantel is verantwoordelijk voor de beweging van tektonische platen. [9] X Bron .
- De buitenste kern is vloeibaar waarvan geschat 80% ijzer is. Hij draait sneller dan de rotatie van de planeet en zou mogelijk bijdragen aan het magnetisch veld van de Aarde.
- De binnenste kern bestaat ook voornamelijk uit ijzer en nikkel met potentieel zwaardere elementen, zoals goud, platina en zilver. Door de enorme hoge druk op de binnenste kern, is hij vast.
Advertentie
-
1Verzamel de benodigde materialen. Het maken van een papieren model is vergelijkbaar met het maken van het kleimodel, behalve dat je lagen worden gemaakt met behulp van cirkels uit stevig papier van verschillend formaat.
- Het uiteindelijke formaat van je papieren model hangt af van hoe groot je het wilt maken.
- Het gebruik van een passer om de cirkels te tekenen is een eenvoudige manier om perfecte cirkels te maken en gemakkelijk de afmetingen te wijzigen.
- Als je geen passer hebt, zoek dan vijf cirkelvormige objecten om te gebruiken als sjablonen voor elke laag van de Aarde.
- Gebruik papier met een structuur om je model te laten opvallen.
-
Teken vijf cirkels voor elke laag. Teken vijf cirkels van verschillende grootte op stevig papier van verschillende kleuren. Maak de binnenste kern wit, de buitenste kern blauw, de bovenste mantel oranje, de onderste mantel rood en de korst bruin. Gebruik de passer of je ronde sjablonen om vormen te maken volgens de volgende afmetingen:
- Binnenste kern: diameter van 5 cm
- Buitenste kern: diameter van 10 cm
- Onderste mantel: diameter van 18 cm
- Bovenste mantel: diameter van 20 cm
- Aardkorst: diameter van 1 cm.
- Deze afmetingen zijn slechts suggesties, Je kunt de cirkels van elke gewenste grootte maken zolang je de mantel maar de dikste laag maakt en de aardkorst de dunste laag. [10] X Bron
-
3Knip elke laag uit en stapel ze op elkaar. Als je de cirkels getekend hebt, pak je een schaar en knip je elke cirkel zorgvuldig uit. Probeer zo dicht mogelijk bij de getekende lijn te knippen om ervoor te zorgen dat elke laag cirkelvormig is. Stapel de lagen van de kleinste naar de grootste, zodat je duidelijk de verschillende lagen op elkaar kunt zien.
- Plaats eerst de bruine korst, dan de rode mantel, daarna de oranje mantel, dan de blauwe buitenste kern, gevolgd door de witte binnenste kern.
- Gebruik de lijmstift om elke laag vast te lijmen.
-
4Label alle lagen. Plak het model van de Aarde in vijf lagen op een groter affichebord. Maak vijf etiketten en plak die naast de laag waar het bij hoort: Aardkorst, Bovenste mantel, Onderste mantel, Buitenste kern, Binnenste kern. [11] X Bron Voeg interessante feiten toe over elke laag. Voeg informatie toe over de samenstelling van de lagen, de gemiddelde temperaturen en eventuele speciale eigenschappen die elke laag heeft.
- Probeer je interessante feiten te relateren aan de lesstof over dit onderwerp.
Advertentie
-
1Verzamel de benodigde materialen. Dit model gebruikt een schuimbol om de Aarde voor te stellen met een kwart uitgesneden, zodat je de binnenste lagen van je Aardbol kunt zien. Ouderlijk toezicht/hulp wordt aanbevolen bij het uitsnijden van een segment uit de bal. [12] X Bron
- Al deze benodigdheden heb je waarschijnlijk wel in huis of is verkrijgbaar bij een hobbywinkel.
-
Teken een cirkel rond het horizontale en verticale midden van de schuimbal. Je gaat ongeveer een kwart van de schuimbal uitsnijden. Om dit te doen, moet je een cirkel rond de horizontale en verticale helften van de bal tekenen. Het hoeft niet precies het midden te zijn, maar probeer er dichtbij te komen. [13] X Bron
- Houd een liniaal op het punt dat ongeveer in het centrum ligt.
- Houd het potlood op zijn plaats boven de liniaal.
- Laat iemand anders de bal horizontaal draaien terwijl jij het potlood vasthoudt en kijkt hoe de lijn zich rond het midden vormt.
- Wanneer de bal terug is bij het beginpunt, draai de bal dan verticaal.
- Als je klaar bent, heb je als het goed is twee potloodlijnen die de bal in kwarten opdelen.
-
Snijd een kwart uit de bal. Met de twee lijnen rond de bal van piepschuim, moet deze in kwarten zijn verdeeld. Je gaat een van die kwarten uitsnijden met een mes. Ouderlijk toezicht wordt sterk aanbevolen voor deze stap. [14] X Bron
- Plaats de schuimbal zo dat een van de lijnen recht naar boven wijst.
- Plaats het mes op de lijn en zaag voorzichtig heen en weer tot je het midden van de bal (de horizontale lijn) hebt bereikt.
- Plaats de bal zo dat de horizontale lijn nu naar boven gericht is.
- Zaag opnieuw voorzichtig totdat je het midden van de bal hebt bereikt.
- Wrik het segment los totdat het vrij komt van de bal.
-
Verf de buitenkant van de bal met de continenten en de oceaan. Je begint met het model door de buitenkant ervan te schilderen als de wereldbol. Schets de continenten in potlood en schilder ze vervolgens groen. Schilder rond de continenten met blauw om de oceaan weer te geven. [15] X Bron
- Je kunt het segment dat uit de bal is gesneden weggooien.
- Laat de bol drogen voordat je de binnenkant schildert.
-
5Teken de lagen van de Aarde. Schets met het potlood de lagen in het uitgeknipte kwart. De binnenste kern wordt een kleine cirkel in het midden van de bal. De buitenste kern is de volgende en zou een breedte van ongeveer een kwart van de binnenkant moeten hebben. De volgende lagen zijn de bovenste en onderste mantel die bijna alle resterende ruimte in beslag nemen. De korst zal een zeer dunne lijn worden, net rond de randen geschilderd. [16] X Bron
- Zodra elke lijn is geschetst, kleur je ze in met de verschillende soorten verf.
- Gebruik geel voor de binnenste kern, oranje voor de buitenste kern, twee tinten rood voor de mantel (een voor de bovenste en een voor de onderste) en bruin voor de aardkorst.
-
6Label elke laag met een tandenstoker. Maak een klein papieren label en wikkel het rond een tandenstoker. Plak het op zijn plaats. Maak elk stukje papier vast aan de bijbehorende laag. Steek de tandenstoker in de schuimbal zodat alles goed gelabeld is.
- Als alternatief kun je alle namen van de lagen direct op de Aardbol schrijven.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://pubs.usgs.gov/gip/interior/
- ↑ http://www.forbes.com/sites/trevornace/2016/01/16/layers-of-the-earth-lies-beneath-earths-crust/#c1e6ddb58e6d
- ↑ http://www.education.com/activity/article/layers-of-the-earth-project/
- ↑ http://www.education.com/activity/article/layers-of-the-earth-project/
- ↑ http://www.playdoughtoplato.com/layers-of-the-earth/
- ↑ http://www.playdoughtoplato.com/layers-of-the-earth/
- ↑ http://www.education.com/activity/article/layers-of-the-earth-project/
- ↑ http://www.playdoughtoplato.com/layers-of-the-earth/
- ↑ http://www.universetoday.com/61200/earths-layers/#
- ↑ http://www.forbes.com/sites/trevornace/2016/01/16/layers-of-the-earth-lies-beneath-earths-crust/#c1e6ddb58e6d
- ↑ http://www.universetoday.com/61200/earths-layers/#
- ↑ http://www.testors.com/project-catalog/kids-creative-zone/3d-model-of-earths-layers-for-science-class/
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=e1V8iyyLY5U
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=e1V8iyyLY5U
- ↑ http://www.testors.com/project-catalog/kids-creative-zone/3d-model-of-earths-layers-for-science-class/
- ↑ http://www.testors.com/project-catalog/kids-creative-zone/3d-model-of-earths-layers-for-science-class/
Over dit artikel
Deze pagina is 2.639 keer bekeken.
Advertentie